• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak smažit koblihy a vdolky

Jak smažit koblihy a vdolky

Jak smažit koblihy a vdolky

Máte rádi koblihy, šišky obalené ve skořicovém cukru, vdolečky a další sladké smažené dobroty z kynutého těsta? Těm domácím se nic nevyrovná. Receptů najdete na internetu stovky, hodit se vám ale budou tipy a triky, jak je správně osmažit, aby se nespálily na povrchu a uvnitř nezůstaly syrové, a byly nádherně zlatavé.

1. S tukem nešetřete! Důležité je, aby pečivo z kynutého těsta plavalo a nedotýkalo se dna hrnce. Nejlepší pro smažení je sádlo nebo přepuštěné máslo, použít můžete ale i rostlinný olej, který vydrží i vysoké teploty a nepřepaluje se. Ideální je například řepkový, který má navíc neutrální chuť.

2. Tuk nechte rozpálit tak akorát. Ve studeném oleji by těsto nasáklo tukem a koblihy, vdolky či jiné pečivo by nevyběhly, pokud ho ale rozehřejete až moc, mohly by se vám spálit na povrchu a uvnitř zůstat syrové. Důležité je vkládat do tuku pečivo po částech a to tak, aby plavalo v jedné vrstvě.

Recepty na domácí koblížky, které se vám budou rozplývat na jazyku, najdete ZDE.

3. měli záruku krásně kulatých a nadýchaných koblížků nebo vdolků, je nutné pánev nebo kastrol hned po vložení koblih zakrýt pokličkou, která zajistí, že se koblihy rychle zespodu zasmaží a uprostřed se nafouknou. Asi po dvou až třech minutách pokličku odendejte a koblihy opatrně otočte. Nikdy do nich během smažení nepíchejte, aby vám nesplaskly.

4. Po usmažení každé porce odstraňte z hrnce zbytky těsta, jinak tuk zhořkne, nebo se spálené kousky nalepí na další pečivo. Usmažené dobroty vyndejte na rozloženou kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk a nechte vychladnout. Pak je buď obalte v cukru se skořicí nebo třeba naplňte džemem nebo oříškovo-čokoládovou pomazánkou.

Znáte churos? Dozlatova osmažená, krásně křupavá dobrota, vonící po skořici, chutná prostě božsky. Recept na ně najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

40 minut
Rychlý mrkvový koláč s ovocem - vláčný

Rychlý mrkvový koláč s ovocem - vláčný

Mrkev nastrouháme do mísy, přidáme mleté ořechy, cukr, skořici, vanilkové aroma nebo čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti, vejce, olej,... více o Rychlý mrkvový koláč s ovocem - vláčný

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Nakrájenou rebarboru smíchejte s jahodami, cukrem a citronem a nechte odležet. Smíchejte vločky, mouku, všechny cukry, sodu a sůl. Prsty zapracujte... více o Jahodovorebarborový sypaný koláč

45 minut
Bublanina z remosky

Bublanina z remosky

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Pak přidáme vlažné máslo a mléko a opět promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem a pokud máme rádi vůni citronové... více o Bublanina z remosky

45 minut
Kuřecí se smetanou a špenátem

Kuřecí se smetanou a špenátem

Nakrájíme si cibuli na malinko větší kousky. Na pánev dáme olej a necháme rozehřát. Poté přidáme cibulku a necháme ji zlehka osmahnout. Když nám... více o Kuřecí se smetanou a špenátem

Kančí guláš - staročeský

Kančí guláš - staročeský

Nejprve si svaříme cca 20 minut nálev na naložení masa z vody a koření. Po uvaření nálev osolíme a necháme vychladnout. Poté do něj maso celé ponoříme... více o Kančí guláš - staročeský

40 minut
Plněné kuřecí prsíčko listovým špenátem

Plněné kuřecí prsíčko listovým…

Na pánvičce orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme kostku špenátu (necháme rozpustit) a jarní cibulku. Okořeníme a přidáme mléko a máslo podle... více o Plněné kuřecí prsíčko listovým špenátem

Špenátovo-vločková polévka

Špenátovo-vločková polévka

Na másle osmažíme cibuli dosklovata, poté přidáme a dorůžova osmažíme vločky. Přidáme česnek, muškátový květ, promícháme a přidáme špenát (čerstvý... více o Špenátovo-vločková polévka

20 minut
Houbový kuskus - rychle a chutně

Houbový kuskus - rychle a chutně

Na oleji nebo jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli. Pak přidáme očištěné, pokrájené a krátce spařené (scezené) houby. Pokud... více o Houbový kuskus - rychle a chutně

Jidáše - medové

Jidáše - medové

Mouky smícháme se solí a citronovou kůrou v míse, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu... více o Jidáše - medové

Bezvaječný nepečený mangový cheesecake ve skle

Bezvaječný nepečený mangový…

Sušenky rozemelte, přidejte rozpuštěné máslo a řádně promíchejte. Směs dejte do skleniček (paňákové i větší) asi v 1,5-2 cm vrstvě a upěchujte. Dejte... více o Bezvaječný nepečený mangový cheesecake ve skle

Kávovo-ořechová roláda

Kávovo-ořechová roláda

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme vodu a olej. Přisypeme mouku s kypřidlem a ořechy, dobře promícháme a vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto... více o Kávovo-ořechová roláda

Bylinkové (nejen) hovězí maso na houbách

Bylinkové (nejen) hovězí maso na…

Pokrájenou cibuli osmažíme s pokrájeným špekem na malém množství oleje dosklovata. Přidáme pokrájené maso (plátky, kostky...), které osmažíme za... více o Bylinkové (nejen) hovězí maso na houbách

110 minut
Kořeněné pečené kuře s pečenými bramborami

Kořeněné pečené kuře s pečenými…

Kuře zbavené vnitřností omyjte a potřete olivovým olejem - budete potřebovat asi polovinu uvedeného množství. Všechno koření rozmělněte v hmoždíři ... více o Kořeněné pečené kuře s pečenými bramborami

Hlíva s rýží

Hlíva s rýží

Rýži uvaříme dle návodu na obalu. Po uvaření jí smícháme s dušenou hlívou, kterou si připravíme následně: Na oleji nebo másle a jemně pokrájeném špeku... více o Hlíva s rýží

Brokolicová polévka se sýrem a máslovými krutony

Brokolicová polévka se sýrem a…

Brokolici očistíme, dáme do hrnce se sýrem, muškátovým oříškem, vývarem ze zeleniny nebo z kostky a vaříme pod poklicí na skus, ne déle. Ve smetaně... více o Brokolicová polévka se sýrem a máslovými krutony

Hrnková buchta s kokosem a polevou

Hrnková buchta s kokosem a polevou

V míse smícháme mouku, kypřidlo, kokos a cukr. Přidáme mléko, olej, vejce a aroma. Vše dobře promícháme, nalijeme do připraveného vyššího plechu,... více o Hrnková buchta s kokosem a polevou

20 minut
Drožďová pomazánka s pepřem

Drožďová pomazánka s pepřem

Na olivovém oleji zesklovatíme cibuli s celým stroužkem česneku a zelenými bylinkami (např. yzop, bazalka...). Droždí rozdrobíme, vložíme nakrájenou... více o Drožďová pomazánka s pepřem

60 minut
Jerky - sušené maso

Jerky - sušené maso

Samotná příprava je poměrně jednoduchá, ale musíte si dát hodně záležet na hygieně. Pečlivě si omyjte ruce teplou vodou, mýdlem (nejlépe... více o Jerky - sušené maso

30 minut
Kynutý knedlík z mikrovlnky

Kynutý knedlík z mikrovlnky

Do vlažného mléka přidám droždí, sůl, cukr a dobře promíchám. Vzniklý kvásek smíchám s moukou, přidám vejce a olej. Nakonec do těsta lehce zapracuji... více o Kynutý knedlík z mikrovlnky

150 minut
Vepřové na pomerančích

Vepřové na pomerančích

Na oleji nejprve zprudka opečte ze všech stran maso. Vyndejte a na zbylém tuku opečte cibuli a česnek, asi 10 minut, aby se zelenina nezabarvila. Maso... více o Vepřové na pomerančích

15 minut
Pudinková bábovka mix

Pudinková bábovka mix

Smícháme pudinkové prášky, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva. Přilijeme mléko s olejem, dobře promícháme a nakonec přidáme vyšlehaný sníh z bílků... více o Pudinková bábovka mix

Listové řezy s rumovou polevou

Listové řezy s rumovou polevou

Listové těsto si rozpůlíme a na pomoučněném stole rozválíme na dva pláty (velikost velkého plechu). Oba pláty místy propícháme vidličkou a upečeme v... více o Listové řezy s rumovou polevou

Broskvový želé řez

Broskvový želé řez

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, polohrubou mouku s práškem do pečiva a promícháme. Nakonec vmícháme i sníh z bílků, těstem... více o Broskvový želé řez

50 minut
Řezy Margot

Řezy Margot

Smícháme sypké přísady,přidáme nastrouhanou čokoládu Margot a ostatní ingredience.Zpracujeme vláčné těsto a nalijeme ho na vymazaný a moukou vysypaný... více o Řezy Margot

Cuketové řezy s tvarohovým krémem a polevou

Cuketové řezy s tvarohovým krémem a…

Hrnek = 1/4 litru Těsto: všechny suroviny společně důkladně promícháme, těsto rovnoměrně rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme péct do... více o Cuketové řezy s tvarohovým krémem a polevou

20 minut
Sójové kostky s hlívou ústřičnou

Sójové kostky s hlívou ústřičnou

Sójové kostky uvaříme dle návodu ve slané vodě. Vodu slijeme, kostky necháme okapat, a přebytečnou vodu z nich opatrně vymačkáme. Hlívu pokrájíme na... více o Sójové kostky s hlívou ústřičnou

30 minut
Cuketová polévka  s hráškem a mátou

Cuketová polévka s hráškem a mátou

Cuketu omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na kolečka a dáme do hrnce s cca 200 ml vody. Uvaříme do měkka, rozmixujeme, osolíme. Hrášek uvaříme v... více o Cuketová polévka s hráškem a mátou

15 minut
Vařená čokoládová poleva

Vařená čokoládová poleva

Máslo umícháme v misce s kakaem. Na plotně svaříme za stálého míchání na niť vodu a cukr. Až cukr dělá pěkné bubliny a táhne se, je teprve hotový.... více o Vařená čokoládová poleva

Slané copánky z listového těsta

Slané copánky z listového těsta

Listové těsto vyválíme na tenký plát. Rádýlkem nařežeme na dlouhé obdélníky, které ještě 2 x prokrojíme (nedokrojíme) tak, že nám vzniknou 3 pramínky,... více o Slané copánky z listového těsta

Jednoduché lečo po našem

Jednoduché lečo po našem

Nejprve podusíme rajčata, která pak propasírujeme přes cedník. Na trošce oleje necháme zpěnit nakrájenou cibuli, ke které přidáme propasírovaná... více o Jednoduché lečo po našem

Čokoládový koláč s třešněmi

Čokoládový koláč s třešněmi

Máslo utřeme s cukrem do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a oříšky. Do máslové hmoty postupně zašleháme vejce. Pak střídavě přidáme mouku,... více o Čokoládový koláč s třešněmi

60 minut
Slaný koláč s pórkem

Slaný koláč s pórkem

Listové těsto vyválíme do formy jako na pizzu, přičemž nadzvedneme okraje. Posypeme polovinou strouhaného sýra. Na půlkolečka nakrájený pórek,... více o Slaný koláč s pórkem

45 minut
Dietní bramborový salát bez majonézy a jogurtu

Dietní bramborový salát bez majonézy…

Připravte bramborový salát, jak ho obvykle děláte vy nebo postupujte se mnou. Brambory uvařte ve slupce nebo oškrábané, poté je nakrájejte na drobné... více o Dietní bramborový salát bez majonézy a jogurtu

Jablková žemlovka se sněhem

Jablková žemlovka se sněhem

Máslo rozehřejeme v hrnečku na mírném ohni a 3 lžíce vlejeme do pekáčku ve kterém budeme pokrm zapékat, abychom ho vymastili. Do hrnečku přidáme k... více o Jablková žemlovka se sněhem

Čína s ananasem

Čína s ananasem

Nudličky masa prudce osmažíme, osolíme, okořeníme kari kořením a přidáme okapaný ananas. Promícháme, zalijeme sójovou omáčkou a ochutíme glutasolem.... více o Čína s ananasem

Ananasová čína

Ananasová čína

Maso nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme smícháme s 2 lžícemi medu, 1 lžící kečupu, 1/2 lžící hořčice, trochou sójové a worchestrové omáčky... více o Ananasová čína

Máslová bábovka

Máslová bábovka

Utřeme máslo a žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme rum a střídavě přimícháváme mouku s práškem do pečiva a mlékem. Nakonec vmícháme sníh z... více o Máslová bábovka

Buchta s jablky a kysanou smetanou

Buchta s jablky a kysanou smetanou

Ušlehat vejce s cukrem a olejem, přidat mouku s práškem, mléko a nasekané ořechy. Vylít na vymazaný plech s vyšším okrajem. Na těsto rozprostřít... více o Buchta s jablky a kysanou smetanou

Kuřecí kousky s hořčicí

Kuřecí kousky s hořčicí

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a nakrájíme na malé kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájené maso, kari, česnek a oregáno. Smažíme asi... více o Kuřecí kousky s hořčicí

Výborná omáčka na špagetky

Výborná omáčka na špagetky

Maso nakrájíme na malé kostičky nebo pomeleme, jak kdo má rád, osolíme, opepříme. Do kastrůlku dáme větší kousek másla a trochu olivového oleje a... více o Výborná omáčka na špagetky

Šlehačkový mramorový beránek

Šlehačkový mramorový beránek

Žloutky utřeme s cukrem a olejem, přidáme šlehačku a postupně přidáváme prosátou mouku z kypřícím práškem. Ručně zamícháme spařené rozinky, mandle a... více o Šlehačkový mramorový beránek

45 minut
Těstoviny s kuřetem a špenátem

Těstoviny s kuřetem a špenátem

Osmažíme cibulku, přidáme špenát a uvaříme. Pak přidáme prolisovaný česnek, osolíme. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osmažíme, osolíme, opepříme a... více o Těstoviny s kuřetem a špenátem

Zapečené brambory s kuřecím masem a slaninou

Zapečené brambory s kuřecím masem a…

Kuřecí prsa omyjeme, osolíme a nakrájíme na menší kostičky. Na půl hodinky naložíme ve worchestrové omáčce. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.... více o Zapečené brambory s kuřecím masem a slaninou

Rychlá zelňačka III.

Rychlá zelňačka III.

Nakrájené brambory na kostičky dáme vařit do zastudena rozmíchané gulášové polévky. Přidáme nakrájenou cibuli a vaříme tak dlouho, až jsou brambory... více o Rychlá zelňačka III.

Žloutkové penízky

Žloutkové penízky

Žloutky a cukr třeme do husté pěny (ručně nebo v robotu). Plech vyložíme pečícím papírem a z hmoty na něj děláme lžičkou malé hromádky, které se... více o Žloutkové penízky

60 minut
Linecké těsto pro začátečníky

Linecké těsto pro začátečníky

Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na vále v těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 30... více o Linecké těsto pro začátečníky

Turecká pomazánka z lilku

Turecká pomazánka z lilku

Lilky a papriky opečeme na sucho v troubě (nejlépe na starém plechu) a necháme vychladnout. Papriky jsou zpravidla o něco dříve hotové. Rajčata... více o Turecká pomazánka z lilku

Kefírové lívance

Kefírové lívance

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a ihned smažíme lívance.... více o Kefírové lívance

Řecký gyros

Řecký gyros

Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme gyros koření a asi 10 minut smažíme na oleji. Utřeme česnek a smícháme jej s jogurtem a nasekanou pažitkou,... více o Řecký gyros

Ovocné řezy z listového těsta

Ovocné řezy z listového těsta

Z těsta vyválíme 4 obdélníky 20x30 cm, narovnáme je na plech vyložený papírem na pečení, propícháme vidličkou a potřeme bílkem. Ze zbylého těsta... více o Ovocné řezy z listového těsta

Doporučujeme

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

45 minut
Vanilkové rohlíčky - rychlé

Vanilkové rohlíčky - rychlé

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

Poslední sledované recepty

43
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
41
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
40
Halloweenské cupcakes ala netopýři
Halloweenské cupcakes…
33
Křupaví netopýři
Křupaví netopýři
29
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…

Zajímavé články

Klasické české cukroví 10x jinak: Od perníčků přes vanilkové rohlíčky a linecké až po nepečené kuličky
Klasické české cukroví 10x jinak: Od perníčků…
Vanilkové rohlíčky podle cukráře Josefa Maršálka: Dva recepty, díky kterým budete za hvězdu
Vanilkové rohlíčky podle cukráře Josefa Maršálka:…
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám letos všechno povedlo
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám…
Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem nebylo jen uhlí
Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem…
Jak rozlousknout vlašské ořechy? Zkuste triky, díky kterým to půjde mnohem lépe
Jak rozlousknout vlašské ořechy? Zkuste triky,…
AHA.cz Odvážná herečka Šoposká: Na mejdan jen v podprsence!

Odvážná herečka Šoposká: Na mejdan jen v podprsence!

Mimibazar Testováno mámou: Vánoční svíčka Heart & Home od Albi – kouzlo adventu v každém plamínku

Testováno mámou: Vánoční svíčka Heart & Home od Albi – kouzlo adventu v každém plamínku

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Velký horoskop financí na prosinec: Kdo se může těšit na větší obnos peněz a kdo se dostane do dluhů?

Velký horoskop financí na prosinec: Kdo se může těšit na větší obnos peněz a kdo se dostane do dluhů?

Ženy.cz Mozek v základním nastavení: Proč je dobré občas nemyslet vůbec na nic?

Mozek v základním nastavení: Proč je dobré občas nemyslet vůbec na nic?

Blesk.cz Uniklo po premiéře filmu Neporazitelní: Jákl málem skončil na vozíčku!

Uniklo po premiéře filmu Neporazitelní: Jákl málem skončil na vozíčku!

SportRevue.cz Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Maminka.cz Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Blesk Horoskopy Astroložka o nečekané energii: Superúplněk na magické datum 5. 12. 2025! A slova o nejtemnější temnotě

Astroložka o nečekané energii: Superúplněk na magické datum 5. 12. 2025! A slova o nejtemnější temnotě

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak smažit koblihy a vdolky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact