Máte rádi koblihy, šišky obalené ve skořicovém cukru, vdolečky a další sladké smažené dobroty z kynutého těsta? Těm domácím se nic nevyrovná. Receptů najdete na internetu stovky, hodit se vám ale budou tipy a triky, jak je správně osmažit, aby se nespálily na povrchu a uvnitř nezůstaly syrové, a byly nádherně zlatavé.
1. S tukem nešetřete! Důležité je, aby pečivo z kynutého těsta plavalo a nedotýkalo se dna hrnce. Nejlepší pro smažení je sádlo nebo přepuštěné máslo, použít můžete ale i rostlinný olej, který vydrží i vysoké teploty a nepřepaluje se. Ideální je například řepkový, který má navíc neutrální chuť.
2. Tuk nechte rozpálit tak akorát. Ve studeném oleji by těsto nasáklo tukem a koblihy, vdolky či jiné pečivo by nevyběhly, pokud ho ale rozehřejete až moc, mohly by se vám spálit na povrchu a uvnitř zůstat syrové. Důležité je vkládat do tuku pečivo po částech a to tak, aby plavalo v jedné vrstvě.
Recepty na domácí koblížky, které se vám budou rozplývat na jazyku, najdete ZDE.
3. měli záruku krásně kulatých a nadýchaných koblížků nebo vdolků, je nutné pánev nebo kastrol hned po vložení koblih zakrýt pokličkou, která zajistí, že se koblihy rychle zespodu zasmaží a uprostřed se nafouknou. Asi po dvou až třech minutách pokličku odendejte a koblihy opatrně otočte. Nikdy do nich během smažení nepíchejte, aby vám nesplaskly.
4. Po usmažení každé porce odstraňte z hrnce zbytky těsta, jinak tuk zhořkne, nebo se spálené kousky nalepí na další pečivo. Usmažené dobroty vyndejte na rozloženou kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk a nechte vychladnout. Pak je buď obalte v cukru se skořicí nebo třeba naplňte džemem nebo oříškovo-čokoládovou pomazánkou.
Černou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a vaříme v neosolené vodě cca 25 minut pod poklicí. Vody nedáváme... více o Černá čočka se zeleninou - salát nebo příloha
Batáty vydrhněte, osušte a několikrát propíchněte vidličkou, díky tomu bude moci během pečení unikat pára. Pečte je v troubě předehřáté na 200°C asi... více o Plněné batáty
Uvaříme rýži, vsypeme do mísy, kde ji necháme vychladnout. Na pánvi opražíme nakrájenou cibuli a přidáme do mísy k rýži. Poté přidáme třený česnek.... více o Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)
Uvaříme těstoviny a dáme vychladnout. Mezitím si do mísy připravíme všechny ingredience a smícháme s těstovinami. Dobrou chuť!... více o Těstovinový salát s kukuřicí a tuňákem
Očištěné barevné papriky s oloupanou cibulí pokrájíme na nudličky a v míse společně smícháme. Barevnou směsí pak naplníme čisté, suché sklenice asi... více o Barevný paprikový salát s cibulí - sterilovaný
Ředkvičky nasekáme a smícháme s tvarohem a tatarkou. Podle chuti osolíme. Tatarka dodá pomazánce výbornou a zajímavou chuť. Přidáme nasekanou... více o Ředkvičková pomazánka s tvarohem a tatarkou
Plátky masa po stranách nakrojíme, naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme, zlehka posypeme majoránkou a potřeme rozetřeným česnekem. Necháme... více o Jednoduché staročeské plátky se žampiony
Nastrouhanou cuketu v míse smícháme s rozehřátou Herou, cukrem, vejci, kokosem, moukou a kypřidlem. Přidat libovolně a dle chuti můžeme i uvedené... více o Cuketová bábovka s ovocem
Cibuli oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vymačkejte z ní vodu, aby se vám potom placičky nerozpadaly. Oloupejte mrkve a nastrouhejte... více o Mrkvové placičky
Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájené maso na kostky a smažíme do té doby za občasného promíchání, než se dám vysmaží šťáva... více o Zelný eintopf aneb guláš s hlávkovým zelím
Na oleji osmahneme cibulku, česnek, majoránku a papriku. Nakrájíme brambory na kostky a osmahneme se zeleninou. Poté přidáme předem namočené fazole ... více o Fazolový guláš pro vegany
Množství záleží na počtu strávníku, ale největší podíl (alespoň 50%) tvoří vždy ovesné nebo pšeničné, špaldové, žitné, ječné vločky. Ty necháme na... více o Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Je vhodné, abyste při vaření omáčky použili nádobu, kterou budete moct dát do trouby. Na omáčku si rozehřejte lžíci olivového oleje a osmažte na něm 1... více o Spaghetti con polpettini
Z ingrediencí na knedlíčky umícháme hladkou hmotu, ze které tvoříme malé kuličky (1cm). Na másle osmažíme dosklovata pokrájený pórek, který poté... více o Pórková polévka s knedlíčky
Uvařit vejce a nakrájet na malé kostičky. Cibuli také nakrájet na drobné kostičky a smíchat s vejci. Přidat tvaroh a hořčici - promíchat. Na konci... více o Vajíčková pomazánka (DUKAN)
Na vetší kusy nakrájená líčka osolíme, opepříme a orestujeme ve větším hrnci s divokým kořením. Orestovaná líčka vyjmeme a na výpeku opečeme slaninu a... více o Vepřová líčka na červeném víně s bramborovými noky
Sesbírat 750 ks sedmikrásek a 3 vrcholky meduňky, opláchnout vlažnou vodou a namočit do 1 l vody. Přidat 1,5 citrónu nakrájeného na kolečka. Přivést... více o Sedmikráskový med s pomerančem
Z hladké mouky, másla, vejce, cukru, chladné vody a špetky soli vypracujeme těsto. Pozor, máslo do těsta musí být chladné. Hotové těsto necháme půl... více o Francouzský křehký jablečný koláč
V mističce smícháme většinu kari koření s olivovým olejem a špetkou soli, králičí filety nakrájíme na menší kostičky, dáme do připravené marinády a... více o Italské kari rizoto s králičím masem
Maso nakrájejte na kostky podobně jako na guláš, oloupané brambory a cibuli na kolečka, mrkev na větší kusy. Na rozehřátém oleji v silnostěnném... více o Dušené jehněčí Irish Stew
Na kostky nakrájené brambory dejte vařit asi s litrem vody. Přidejte k nim nakrájenou klobásku a bobkový list s novým kořením. Vejce uvařte natvrdo.... více o Bramborová (úková) omáčka
Olej rozpalte v pánvi a pak na něm do změknutí opékejte šalotky a česnek (8 minut). Přidejte kuřecí maso a opečte dozlatova, osolte, opepřete.... více o Těstoviny zapečené s mozzarellou
1. Mouku, sůl a cukr prosejeme do mísy a promícháme. 2. V kastrolu rozehřejeme šálek vody s olejem, přivedeme k varu a za stálého míchání zvolna... více o Churros
Do 1 litru vroucí vody přidáme koření (3 ks nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíce římského kmínu, 1 lž. tymiánu, 1 lž. kari madras, 1 kostka... více o Veganský indický sójový guláš
Citron nakrájejte na klínky, oloupaný česnek rozpulte a oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka. Opláchnutá kuřecí prsíčka osušte. Troubu předehřejte... více o Zapečená kuřecí prsa
4 žloutky s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. V jiné nádobě si ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a do něho vmícháme žloutkovou pěnu.... více o Peříčkový řez
Máslo a cukr vyšleháme do husté bílé pěny, přidáme mouku, prášek do pečiva, aroma a vejce. Vše důkladně promícháme, těsto rovnoměrně rozetřeme do... více o "Jahoďák" - dort
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak vmícháme olej, jogurt, vanilkové aroma, mouku s kypřidlem. Dobře promícháme a do těsta vmícháme tuhý sníh z... více o "Třešně v těstě" - vláčný koláč
Špenát připravíme přesně podle návodu, osolíme a opepříme. Brambory uvařené v šupce oloupeme a nastrouháme. Špenát, brambory, vejce a strouhanku... více o Bramborové placičky se špenátem
Těsto rozválejte do tvaru kruhu a vyložte jím remosku. Na náplň spolu prošlehejte smetanu, vejce, sýr a mouku. Dochuťte (opatrně, protože i sýry jsou... více o Slaný řecký koláč
Těsto připravíme tak že smícháme hladkou mouku, droždí, cukr, sůl a olej. S postupným přidáváním teplé vody připravíme těsto, které následně necháme... více o Domácí pizza podle Míši
Drobně nakrájenou cibuli osmažíme dorůžova a zaprášíme troškou papriky. Přidáme maso nakrájené na kousky velikosti hrášku a zalijeme šťávou ze dvou... více o Pikantní masová směs na topinky - PÁLIVKA
**Nádivka:** Šunku nakrájíme na tenké nudličky, sýr nastrouháme nahrubo, bylinky nasekáme najemno, přidáme 5 lžic smetany a dochutíme solí a pepřem.... více o Nadívaná kuřecí, kachní nebo krůtí prsa
Bílky ušleháme do tuha, přidáme cukr a potom přidáváme po jednom žloutku a opatrně zašleháváme. Nakonec přidáme kakao s moukou. Na plech dáme alobal,... více o Roláda se šlehačkou
Maso nakrájíme na silnější nudle, osolíme, opepříme a za stálého míchání opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme prolisovaný česnek, bob.list, Vegetu,... více o Vepřové maso na paprice
Vejce, cukr vyšleháme, přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, mléko, kokos, ořechy, kávu. Vlejeme do formy vytřené olejem a vysypané strouhankou.... více o Hrníčková bábovka s ořechy, kávou a kokosem
Z mléka, vejce, mouky, soli a cukru ušleháme těsto na palačinky a na pánvi je opečeme do zlatova. Tvaroh, citronovou kůru, cukr, rozinky a mléko... více o Palačinky s tvarohem a čokoládou
Máslo utřeme se cukrem, postupně přidáme žloutky. Poté vmícháme hladkou mouku, vanilkový cukr a rum. Těsto vyválíme na placku asi 1/2 cm a vykrajujeme... více o Hnětynky
Vše smíchat a vlít na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečeme při 180 °C cca 30 minut. Po vyjmutí z trouby potřít čokoládovou polevou a posypat... více o Cuketový koláč II.
Celá vejce třeme s cukrem, potom lehce přimícháme polohrubou mouku a prášek do pečiva. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu ve vyhřáté troubě asi 10... více o Punčové řezy pí Marečkové
Do tvarohu zašleháme čajovku, máslo, majolku, sekanou petrželku a koření. Promícháme a necháme vychladit. Když není doma majolka přidávám 1... více o Pomazánka "hned pryč"
K pečení potřebujeme plech na 12 muffinek (lze běžně zakoupit). Plech buď vymažeme nebo použijeme papírové formičky na muffinky a poté není třeba... více o Borůvkové muffiny
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opékáme na rozpáleném oleji, přidáme šunku nakrájenou na nudličky, nedusíme! Až je maso měkké přidáme na kolečka... více o Kuřecí nudličky s Nivou a šunkou
Bílky ušleháme s cukrem nad párou do zhoustnutí, vmícháme ořechy. Sněhovou masu vložíme do zdobícího sáčku a na vymazaný plech stříkáme kopečky.... více o Ořechové pusinky
Bezinky vaříme v litru vody asi 15 minut. Do cedníku vložíme plátno a přecedíme. Přidáme cukr a vaříme ještě 5 minut. Ochutíme kávou, necháme přejít... více o Bezinkový likér
Všechny přísady dáme do misky, dobře promícháme a nalijeme do dobře vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Pro... více o Levná a rychlá bábovka
Na piškot šleháme tuk, cukr a žloutky, přidáme kakao, čokoládu, mléko, mouku, prášek do pečiva a nakonec lehce vmícháme vyšlehaný bílkový sníh. Těsto... více o Dort od krtka
Chléb nakrájíme na kostičky, necháme oschnout, osolíme a v míse smícháme s moukou a práškem do pečiva. Zalijeme vlažnou vodou a vypracujeme vláčné... více o Chlebové knedlíky
Suroviny zpracujeme na vále, radýlkem nakrájíme na čtverečky, plníme zavařeninou, uděláme šáteček, potřeme vajíčkem a upečeme. Teplé obalujeme v... více o Tvarohové šátečky
Na lžíci másla podusíme jemně nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme namočené pokrájené houby, kmín, utřený česnek se solí, majoránku, na... více o Bramborová polévka zimní