Taky tak milujete tu vůni a chuť pečených kaštanů? Nemusíte za ně utrácet majlant někde na tržišti. Doma si je připravíte za zlomek ceny. Abyste se ale lehce dostali k příjemně nasládlé dužině, je dobré znát pár praktických triků, jak je zbavit slupky. A to nejen ty pečené, ale i vařené, které se hodí pro přípravu pyré. To má v kuchyni široké využití.
Pokud se chystáte kaštany péct, nařízněte každý ostrým nožem v místech, kde je kaštan nejvíce vypouklý (nejčastěji na špičce). Řez by měl mít tvar kříže. Kaštany pak namočte na 2 - 3 hodiny do studené vody. Pak je rozložte na suchý plech a dejte do trouby vyhřáté na 200 - 210 °C. Během pečení je čas od času promíchejte, aby se nepřipálily. Připálené kaštany se totiž loupou velmi těžko. Kaštany jsou upečené, když začnou pukat a ve škvírce se objeví žlutá dužnina. Ještě teplé kaštany oloupejte, kdyby vystydly, slupka ztvrdne a oloupat nepůjdou. Do loupání se nepouštějte od špičky, ale z protilehlé „tupé“ strany. Můžete je také zkusit silně mnout v utěrce, slupka by se měla snadno odloupnout.
Podrobný návod, jak připravit v troubě pečené kaštany, najdete ZDE.
Kromě pečení se ale jedlé kaštany hodí i pro přípravu různých krémů, koláčů, zákusků, ale také jako nádivka či příloha k masu, skvěle chutná i kaštanová krémová polévka. V případě, že z nich chcete připravit kaštanové pyré, nařízněte plody jako při přípravě na pečení a pak kaštany povařte ve vodě, ideálně tak 20 minut. Pak je ještě nechte ve vodě asi 5 - 7 minut odstát, než se pustíte do loupání. Slupka by se měla uvolnit a jít snadno odloupnout. Z horké vody je ale vyndavejte a loupejte je postupně, i v tomto přípravě totiž po zchladnutí nejdou loupat. Pomůže ale opětovné přihřátí. Uvařené kaštany můžete i zamrazit.
Recept na vynikající kandované kaštany najdete ZDE.
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme cibuli dosklovata a k ní přidáme očištěná, osolená a opepřená hovězí líčka, která osmažíme ze všech stran dozlatova... více o Hovězí líčka na houbách
Okurku oloupejte, nakrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte citrónovou šťávu, cukr a vodu. Vše řádně rozmixujte. Smoothie dochuťte dle... více o Okurkové smoothie
Listy medvědího česneku přeberte, umyjte a nasekejte na kousky. Rozmixujte společně s hrstí piniových oříšků, trochou olivového oleje a trochou soli.... více o Pesto z medvědího česneku
Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Ze 450 gramů ho zbude cca 250, který dáme do mísy, přidáme vejce, pepř, muškátový květ, česnek,... více o Špenátové placičky se sýrem
Kuřecí díly osolíme (můžeme o trochu více než běžně) a ochutíme buď tymiánem nebo medvědím česnekem. Naskládáme je do pekáčku nebo zapékací mísy, do... více o Bylinkové kuře (králík) pečené na hlívě
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, teplou (ne vařící) kávu a pro výraznější kávovou chuť ji můžeme použít i částečně s lógrem. Vše... více o Cappuccino roláda
Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a okmínujeme nebo opepříme. Cibuli pokrájíme, dáme do pekáčku nebo zapékací mísy, na ní položíme maso,... více o "Chlupačky" - zapékané chlupaté knedlíky s masem
Smícháme vločky, mouku a kokos. V kastrůlku rozehřejeme med, máslo, horkou vodu a sodu. Tekutou část vlijeme do sypké a řádně promícháme. Malou... více o Sušenky z ovesných vloček s kokosem
Kokos smícháme s vejcem a salkem, trochu si můžeme nechat třeba do čaje nebo kávy. Máslo s čokoládu společně rozpustíme ve vodní lázni nebo v... více o Čokoládový koláč "kokoska"
V hrnku smícháme olej, med, papriku, česnek, tymián a dáme na chvíli ohřát do mikrovlnné trouby. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky.... více o Kuřecí stehna na medu s jablky
Plátky masa osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou, pak ponecháme v chladu. Nakrájíme si najemno kyselou okurku, cibuli a anglickou slaninu,... více o Krkovička po cigánsku
Nakrájíme kuřecí maso na větší nudličky, posolíme, opepříme, přidáme chilli a rozdrcený česnek. Promícháme a necháme odpočívat. Pruhy masa omotáme... více o Sladko-pálivé kuřecí kousky obalené ve slanině
Vezmeme všechny ingredience (vejce, cukr, ořechy, mouku se zamíchaným kypřícím práškem, Herou,solí, nasekanou čokoládou) a dáme je do mísy, kde... více o Cookies chip
Do mísy dáme mouky, cukry a sůl, promícháme, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem (jen částí), trochu... více o Vdolky s jablečným rozvarem
Uvedené ingredience dáme do pekárny v pořadí, jak jsou popsány. To znamená: voda, sůl, med, máslo, obě mouky a nahoru droždí. Zapneme program 1 -... více o Slunečnicový chléb domácí
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu, olej, mouku a dobře promícháme, nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na pečící papír... více o Kokosovo-medová roláda
Mouku nasypeme do mísy, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme trochou mléka a necháme vzejít kvásek. Potom... více o Čokoládové buchtičky s čokoládovým pudinkem
V hluboké pánvi W!OK podusíme zeleninu. Nejprve na malém množství oleje zpěníme najemno pokrájenou cibulku, pak přidáme na proužky pokrájené papriky,... více o Kuřecí nudličky v sladkokyselé zeleninové omáčce
1. Slaninu nakrájíme na hranolky a prošpikujeme jimi očištěné a omyté maso. Zeleninu oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a... více o Hovězí pečeně na červeném vínu
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce, mouku s kypřidlem a hrubě rozmačkané čerstvé jahody (nebo rozmražené). Dobře promícháme a... více o Jahodový dort s tvarohem a želé
Vejce uvaříme natvrdo a dáme vychladnout. Pak je buď nakrájíme na malé kousky, anebo můžeme použít protlačovací sítko na brambory. Přidáme lučinu a... více o Vajíčková pomazánka z lučiny
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, můžeme mírně posypat drceným kmínem a po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutilo.... více o Přírodní plátek s křenovou omáčkou
Ledový salát pokrájíme na nudličky, cherry rajčátka přepůlíme, zakysanou smetanu zředíme dle potřeby smetanou a ochutíme jí solí, pepřem a octem.... více o Ledový salát s cherry rajčátky a smetanou
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a dáme na 30 minut odpočinout do lednice. Ricottu, vejce, šlehačku, rum a 3 lžíce marmelády smícháme dohromady a... více o Něžný linecký koláč
Rozinky si předem necháme nabobtnat v rumu. Připravíme si kvásek z droždí a části mléka a cukru. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do husté pěny. Mouku... více o Bochánek - třený
Sýr utřeme s majolkou, přidáme umleté uzené maso, nastrouhanou karotku a křen, přisolíme a zlehka promícháme.... více o Pomazánka z uzeného masa
Pstruha opláchneme studenou vodou a osušíme. Osolíme a do břišní dutiny vložíme kolečka citrónu. Pstruha po obou stranách potřeme rozpuštěným máslem a... více o Pstruh na mandlích
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Kuřecí maso si pokrájíme na stejně velké kousky, ty okořeníme a mírně osolíme. Sýr si pokrájíme na... více o Sýrovo-kuřecí špízy
**Korpus: ** Čokoládu s máslem dáme rozpustit ve vodní lázni. Mezi tím si rozdělíme vejce, žloutky ušleháme s polovinou cukru a druhou polovinu... více o Čokoládový dort IV.
Paprikám seřízneme vršky, očistíme je od semínek a potřeme je celé olejem (i seřízlé vršky). Dáme je do pekáčku a v předehřáté troubě pečeme asi 20... více o Výborné plněné papriky
Utřeme máslo a vejce s cukrem a špetkou soli. Přidáme mouku, kakao, kypřící prášek a mák. Přilijeme likér(nebo šťávu z kompotu), promícháme. Těsto... více o Višňová bublanina s mákem
Mrkev a vysočinu orestujeme na oleji - lžíce oleje stačí, vysočina tuk dodá sama, přilijeme litr vody, přidáme brambory, bujon a česnek. Před... více o Česnečka z Vysočiny
Ingredience na marinádu v hrnci svaříme a necháme vychladnout. Pak do marinády vložíme maso a v chladu necháme 4-5 dní marinovat. Denně maso otáčíme.... více o Mufloní kýta
Mouku, cukr, máslo a žloutky zpracujeme na vláčné těsto. 1/4 těsta rozdělíme na několik kuliček a dáme do mrazáku. Ostatní těsto dáme do lednice.... více o Linecký jablkový koláč
Všechny ingredience smícháme. Vymažeme formu máslem, vysypeme strouhankou, nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě asi na 170 °C (mám... více o Babeta (buchta)
Do litru vody dáme vařit pokrájené fazolové lusky s polu s kostkami brambor a masovým bujónem. Uvařenou polévku zahustíme moukou (předem rozmíchanou v... více o Fazolková polévka
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme osolené a opepřené maso, orestujeme, přidáme na kostičky pokrájený česnek i okurky a zalijeme dle potřeby vodou.... více o Námořnické kotlety
Slít trochu oleje z konzervy přidat k pomazánkovému máslu a bud ručním šlehačem nebo vidličkou krásně vymíchat do hladka. Pokud máte rádi pórek, tak... více o Pomazánka s tuňákem pro děti i dospělé 123
Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli popřípadně najemno česnek, osmažíme do růžova, přidáme najemno pórek, restujeme, přidáme... více o Čočka žravka
Uvařené brambory nakrájíme na kostičky, ochutíme octem a olejem, opepříme a osolíme a necháme vychladit. Podáváme k masu.... více o Babiččin bramborový salát
Brambory uvařit ve slupce, vychladlé oloupat a nastrouhat na jemno. Přidat vejce, sůl. Hrubou mouku přidávat dokud se těsto lepí. Z vypracovaného... více o Bramborové šišky na slano
Okurky pořádně a hustě propíchat vidličkou, naskládat do sklenice spolu s listy a kořením. Zamíchat vodu s octem a solí, nalít na okurky, přikrýt a... více o Rychlokvašky mého manžela
Rajčata, cibuli a neoloupaná vyčištěná jablka nakrájíme a za občasného míchání rozdusíme. Rozdušenou zeleninu rozmixujeme, přidáme cukr, sůl, ocet a... více o Domácí kečup
V čisté nádobě nejlépe z varného skla přivedeme vodu do varu, přidáme propláchnuté šípky a 5-10 minut povaříme. Před koncem varu osladíme a necháme 10... více o Čaj ze sušených šípků
Špagety uvaříme al dente. Během varu si na větším množství olivového oleje zpěníme cibulku a přihodíme na plátky nakrájené celé 4 paličky česneku (na... více o Česnekové špagety
Žloutky utřeme s práškovým cukrem do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kakaem a hořkou čokoládou. K tomu přimícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech... více o Tvarohový tunel plněný ovocem
Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, česnek a párky, přisypeme scezený a proplachnutý hrášek, zalijeme horkou vodou, přidáme 1 kostku zeleninového... více o Rychlá hrachová polévka
Mléko nalejeme do mísy, trošku osolíme, přidáme vejce a zašleháme. Přidáme hotový kvásek a hladkou mouku, ale už nemícháme, jen necháme na teplém... více o Kynuté lívance mojí babičky
Tvaroh umícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, a trochu podle potřeby zředíme mlékem. Směs nesmí být moc řídká spíše hustší. Starší rohlíky podélně... více o Zákusek chudých
Pekáč nebo zapékací misku vymažeme máslem. Postupně vrstvíme na kolečka nakrájené brambory, každou vrstvu okořeníme (sůl, majoránka, oregáno, tymián,... více o Vynikající zapečené vepřové kotlety