Ať už se chystáte připravit zelný salát nebo třeba dušené zelí jako přílohu k pečenému masu, budou se vám hodit praktické rady, jak si s tvrdou hlávkou zelí poradit a co nejjednodušeji ji pokrájet.
Z hlávky zelí odstraňte viditelně poškozené vnější listy, které jsou často ovadlé nebo popraskané. Čím hlouběji půjdete, tím budou listy čerstvější. Hlávku rozřežte na poloviny, poté na čtvrtky a z každé pak jedním podélným řezem odstraníme košťál. Jednotlivé čtvrtky půjdou už jednoduše nakrouhat.
Co takhle vyrobit si domácí kysané zelí do sklenice? Recept najdete ZDE.
Řežte pouze vertikálně a pomalu otáčejte hlávku, dokud ji celou nenakrájíte. Pokud nechcete dlouhé nudličky, překrojte polovinu hlávky nejprve horizontálně. Můžete ji také položit plochou stranou dolů a nakrájet kousky o libovolné tloušťce.
Zelí můžete také nakrájet na struhadle (vhodné bude postavit struhadlo do velké misky, aby zelí padalo rovnou dovnitř) nebo v kuchyňském robotu. Do robotu dávejte menší kusy zelí, nejlépe čtvrtky, aby se nůž nezasekl. Dávejte si pozor, aby jste robota nenechali zapnutého příliš dlouho a zelí nebylo nakrouhané na moc malé kousky.
Recept na zelný medový salát s paprikou najdete ZDE.
Kuřecí skelety, krky a křídla omyjte, osušte, dejte do pekáče a asi 10 minut pečte v troubě při 220°C. Kořenovou zeleninu s pórkem nakrájejte nahrubo,... více o Drůbeží vývar s knedlíčky
Do mísy vložíme pomazánkové máslo, smetanu a cukr a řádně promícháme. Do nádoby rozložíme vrstvu piškotů a pokapeme je kávou. Na to rozetřeme... více o Tiramisu z pomazánkového másla
Maso naklepejte pěstí přes mikrotenový sáček, v nejsilnějších částech trochu seřízněte a z obou stran osolte. V rendlíku rozehřejte 20 g másla,... více o Krůtí roláda plněná hříbky
Troubu zapněte na 160 °C, formu vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem a cukrem. Udusejte je na dno formy a dejte... více o Cheesecake s třešněmi a drobenkou
1 hrnek (250 ml) Na másle nechte zpěnit nakrájenou cibuli. Zaprašte ji moukou a vymíchejte světlou jíšku, zalijte ji studeným vývarem, promíchejte... více o Janina křenová omáčka s hrníčkovými knedlíky z mikrovlnky
Práškovou šlehačku vyšleháme do tuhé pěny spolu s mlékem, přidáme moučkový cukr, rozmixované sušenky a rozpuštěnou čokoládu. Důkladně promícháme.... více o Pudinkový pohár
V ohřátém mléce rozpusťte máslo. Mouku prosejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí, posypte ho vanilkovým cukrem, zalijte... více o Kynutý beránek
Omyté a osušené kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme. Po zatažení maso osolíme, opepříme a přidáme na drobno nakrájený pórek. Pokračujeme... více o Vynikající těstovinový salát se špenátem
Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci zpěňte na oleji. Přidejte prolisovaný česnek. Mrkev nakrájejte na kostičky a přisypte i s kořením. Orestujte ji,... více o Mrkvový krém
1. Všechny ingredience kromě oleje smícháme. Vznikne řídké těsto. 2. Sběračku těsta smažíme na oleji (na fotografii jsou lívance). 3. Podáváme se... více o Babiččiny palačinky
Hroznové víno (zelené, žluté, modré, růžové...) omyjeme pod tekoucí vodou a obereme od třapin. Nejlepší jsou odrůdy bezsemenné nebo s malým počtem... více o Kompot z hroznového vína
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme na nudličky pokrájenou nebo hrubě nastrouhanou mrkev, petržel a celer dorůžova. Zeleninu po osmažení posypeme... více o Květáková polévka s kořenovou zeleninou
Mouku smícháme v míse se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme špetkou cukru a zalijeme necelou polovinou vlažné... více o Kulaté kynuté knedlíky - příloha
- Smíchejte všechny přísady dohromady a udělejte kouli. - Celé to dejte do ledničky a cca 1 hodinu to nechte odležet. - Mezitím si připravte plech s... více o Lembas (Elfí chléb)
Na oleji a rozpuštěném másle osmažíme jemně krájenou cibuli dosklovata, kterou zaprášíme mokou a uděláme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme... více o Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem
Očištěnou, omytou zeleninu pokrájíme. Ve větší pánvi nebo kastrolu rozpálíme trochu oleje a zeleninu do něj nasypeme. Zeleninu okořeníme Adžika... více o Adžika zeleninová směs
Listové těsto vyválíme a dáme na plech s pečícím papírem. Brokolici povaříme a poté na těsto položíme na růžičky rozebranou brokolici, posypeme... více o Brokolicový koláč z listového těsta
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutily. Takto připravené řízky z jedné strany potřeme hořčicí,... více o (nejen) Hořčicové řízky
Banány rozmačkáme vidličkou. Utřeme vejce s cukrem a tukem. Přidáme banány, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a kousky čokolády nebo oříšků.... více o Banánové muffinky
Brokolici očistíme, dáme do hrnce se sýrem, muškátovým oříškem, vývarem ze zeleniny nebo z kostky a vaříme pod poklicí na skus, ne déle. Ve smetaně... více o Brokolicová polévka se sýrem a máslovými krutony
Na másle s olejem orestujeme nastrouhanou mrkev s celerem, kterou pak zaprášíme moukou, přidáme česnek a pokrájené maso nebo uzeninu, pokrájené... více o Čočková polévka ze zbylé čočky na kyselo
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme smetanu, vlažné máslo, mouku, prášek do pečiva, aroma a řádně promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z... více o Šlehačkový koláč s rebarborou
Maso dáme do mísy, přidáme nadrobno pokrájené okurky a žampiony, nastrouhaný česnek, vejce, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a částí drobně pokrájené... více o Adamovy kuličky (sekaná)
Recept mám od babičky. Velice mě zaujalo těsto z rohlíků, a proto jsem ho zkusila. A je to opravdu moc dobré. Rohlíky nakrájíme na kostičky, smícháme... více o Pizza z rohlíků
V míse smícháme sýr cottage, pomazánkové máslo a smetanový sýr. Přidáme červenou papriku a jarní cibulku pokrájené na drobné kostičky. Podáváme s... více o Pomazánka se sýrem cottage
Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky, osolíme, pokapeme olejem, posypeme tymiánem, promícháme a dáme péct do trouby na 30 - 40 minut při... více o Batáty pečené v troubě
Špenát necháme rozmrazit, přebytečnou vodu odlijeme. Na rozpáleném oleji osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli, přidáme špenát a rozetřený česnek.... více o Špenátovka
**Korpus:** žloutky vyšleháme s cukry do husté pěny. Pak přidáme olej, vodu a promícháme. Vmícháme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec... více o Kokosový dort s kakaovým krémem
Pstruha opláchneme studenou vodou a osušíme. Osolíme a do břišní dutiny vložíme kolečka citrónu. Pstruha po obou stranách potřeme rozpuštěným máslem a... více o Pstruh na mandlích
Utřeme máslo a vejce s cukrem a špetkou soli. Přidáme mouku, kakao, kypřící prášek a mák. Přilijeme likér(nebo šťávu z kompotu), promícháme. Těsto... více o Višňová bublanina s mákem
Připravíme si v misce směs, kterou promícháme, solit nemusíme vzhledem ke slanosti sýrů. Listové těsto tence rozválíme, vykrájíme kolečka (např.... více o Sýrové koláčky z listového těsta
Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a dusíme do poloměkka. Potom přidáme pokrájená rajčata a... více o Cizrna na rajčatech
Do mísy nasypeme oba druhy mouky, přidáme kvasnice, cukr a sůl, přilijeme 250 ml horkého mléka. Necháme kvasnice vykynout. Pozor na sůl, dejte ji na... více o Kynuté koláče od maminky
Z mouky, kvásku, mléka, oleje, vejce a cukru vypracujeme těsto - ingredience psány přibližně - které se nelepí a necháme vykynout. Rozinky naložíme v... více o Koláčky na neděli
V míse rozmíchejte mouku s droždím, se solí, s cukrem a máslem. Přilijte mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte přikryté kynout asi hodinu. Meruňky... více o Meruňkový koláč se smetanovou peřinou
Cibulku osmahneme do zlatova, přidáme nakrájený česnek a mleté kuřecí a osmahneme. Zalijeme vývarem, chvilku podusíme, přidáme nakrájenou papriku,... více o Chilli con carne od Camm
Sardinky rozmačkáme, přidáme máslo, sýr a vymícháme do hladka, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku, ochutíme solí a pepřem.... více o Rybí pomazánka od Moni
Na vál proseju mouku, přidám ostatní suroviny, zpracuji a vyválím těsto o síle 2 mm - doporučuji válet na pečící papír. Radýlkem nakrájím na obdélníky... více o Černé trubičky
Do nastrouhaného sýru přidáme prolisovaný česnek, 1-2 vejce a vše promícháme. Na plátky šunky rozetřeme směs, svineme a obalíme. V oleji do zlatova... více o Plněné šunkové řízečky
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Prosetou mouku smícháme se žloutkem, rozehřátým tukem a špetkou soli. Vlijeme připravený kvásek a zpracujeme... více o Vdolky pečené v troubě
Rybí filé osolíme a lehce obalíme v mleté paprice. Cibuli nakrájíme na kolečka, anglickou slaninu na plátky. Na dno máslem vymazaného kastrůlku dáme... více o Jedničkové rybí filé
Těsto zaděláme a necháme 2 hodiny kynout. Rozdělíme na 2 bochánky a dáme do lednice na 10 minut vychladit. Potom rozděláme na plech a potřeme kečupem,... více o Italská pizza
Ingredience zpracovat a nalít do kuláté formy na koláč. Výborné jsou na tom čerstvé borůvky nebo jahody. Posypku nadrobit na ovoce a péct při 180-190... více o Jogurtový koláč II.
Krkovičku nakrájíme na řízky, jemně naklepeme, osolíme, opepříme. Na dno papiňáku vložíme na tenké plátky nakrájenou slaninu a na kolečka nakrájenou 1... více o Oběd z papiňáku
Mrkev nastouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na jemno a smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Mažeme na plátky veky potřené máslem nebo... více o Mrkvová pomazánka na chlebíčky
Hrušky nakrájíme na kousky a pomačkáme rukou. Smícháme s citronovou šťávou a na malé kousky nakrájeným zázvorem. Přidáme želírovací cukr, přivedeme k... více o Hruškový džem se zázvorem
Opraný rybíz dáme do láhve, cukr rozpustíme ve vodě a nalijeme na rybíz. Necháme kvasit asi 1 měsíc a když je čiré, stáčíme hadičkou do láhví.... více o Rybízové víno II.
Připravíme špenát klasickým způsobem a necháme vychladnout. Mezitím vyválíme těsto a špenátem potřeme po celé placce vrstvou - celé množství a... více o Závin z listového těsta se špenátem
Maso nakrájíme na plátky asi 1/2-3/4 cm silné, hojně potřeme rozetřeným česnekem, obalíme jako klasický řízek v trojobalu a smažíme. Podává se s... více o Židovské řízky
- z mléka a kvasnic udělat kvásek - brambory nastrouhat - vymačkat vodu - přidat kvásek, vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, houby - přisypávat... více o Kynutá cmunda