Kosti, maso nebo odřezky vkládáme vždy do studené a dostatečně osolené vody, tak dojde k lepšímu vyvaření chuťových a výživných látek. Ideální je mít na vaření vývaru dostatek času, protože by se měl vařit velmi zvolna, tak aby odspodu hrnce probublávaly jen malé bublinky. Silný, klokotavý var nám vývar zakalí a ztratíme důležité vitamíny. Pokud se na začátku varu vytvoří na vývaru šedohnědá pěna, lžící ji posbíráme, při dalším vaření by se nám rozpadla na drobounké kousky a vývar zakalila. Chceme-li zesílit vývar, přidáme maso nasekané na drobné kousky. Při scezování vývaru používáme husté sítko. Pokud chceme mít zcela čistý bujón, použijeme pro cezení husté plátýnko a ještě předtím posbíráme naběračkou vyvařený tuk. Tuk z vývaru nejlépe stáhneme po zchlazení.
Recept na pravý domácí vývar s knedlíčky najdete zde.
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky a dáme do mísy, kam přidáme zázvor, česnek, hřebíček, skořici a chilli. Vše promícháme se lžící oleje a necháme... více o Nakládané masové kostky dušené na cibuli
Maso se slaninou nakrájejte na menší kousky. Přidejte 1 cibuli a dvakrát umelte. Vmíchejte máslo, vejce, víno a koňak. Směs osolte, promíchejte s... více o Zaječí paštika s cibulkou
Květák (brokolici) rozebereme na růžičky, ze kterých odstraníme co nejvíce košťálu, které krátce (dle velikosti růžiček) povaříme v osolené vodě cca 1... více o Grilovaný květák (brokolice)
V ohřátém mléce rozpusťte máslo. Mouku prosejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí, posypte ho vanilkovým cukrem, zalijte... více o Kynutý beránek
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájené cibule. Pak přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso. Pokud zvolíme maso kuřecí či krůtí,... více o Guláš s hráškem
Očištěnou makrelu bez kůže a kostiček rozmělníme na malé části, smícháme ji s tvarohem a česnekem, který jsme předtím jednoduše vložili na 30 minut do... více o Pomazánka z uzené makrely a pečeného česneku
Do misky si dáme lučinu (lze použít i mascarpone), kterou smícháme s uzeným lososem, solí a pepřem. Dle požadované hustoty přimícháváme smetanu a... více o Jednoduchá lososová pomazánka z Lučiny
V míse si ručním šlehačem vymícháme všechny ingredience na těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Vylijeme na velký plech s vysokým... více o Rychlé povidlové řezy
Nejdřív si připravíme piškot. Oddělíme si bílky, vyšleháme je dotuha a při šlehání přidáváme postupně 4 lžíce cukru a žloutky. Mouku do těsta už jen... více o Jahodové řezy se zakysanou smetanou
Pokud nemáte rádi rajskou omáčku a hledáte omáčku k plněným paprikám, našli jste. Ingredience na plněné papriky nenajdete v seznamu, ale níže v... více o Papriková smetanová omáčka
Brokolici očistíme, dáme do hrnce se sýrem, muškátovým oříškem, vývarem ze zeleniny nebo z kostky a vaříme pod poklicí na skus, ne déle. Ve smetaně... více o Brokolicová polévka se sýrem a máslovými krutony
Na olivovém oleji zesklovatíme cibuli s celým stroužkem česneku a zelenými bylinkami (např. yzop, bazalka...). Droždí rozdrobíme, vložíme nakrájenou... více o Drožďová pomazánka s pepřem
Cukr, van.cukr, skořici, celá vejce a olej vyšlehat do husté pěny. Přišlehat mouku s práškem do pečiva a nakonec vařečkou vmíchat dýni a semínka.... více o Dýňový koláč famózní
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme orestovat ze všech stran kostky, nudličky nebo plátky osoleného masa, výpek zaprášíme kari kořením,... více o Dušené maso s dýní
Těsto: z jemně mletých ořechů, cukru, žloutku a celého vejce vypracujeme těsto, dáme do strojku a tvoříme asi 4-5 cm dlouhé banánky, které klademe na... více o Ořechové banánky
Opláchnuté plody rakytníku dejte do hrnce s cukrem a zalijte takovým množstvím vody, aby byly plody pod hladinou. Pomalu uveďte do varu a děrovanou... více o Tvaroh s rakytníkovým pyré
Lilek rozkrojíme na půky a vydlabeme, posypeme solí a necháme "vypotit". Po chvíli kousky lilku propláchneme vodou (aby se zbavily soli) a nakrájíme... více o Zapečený lilek po italsku - bez tuku
Do hrnce nalijeme 400 ml mléka osladíme lžící cukru, rozlámeme do něj celou čokoládu na vaření a ohříváme dokud se čokoláda nerozpustí. Pak přidáme... více o Domácí Monte krém
Necháme vzejít kvásek : vlažné mléko, droždí, cukr. Kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme hladké těsto. Necháme cca 90 minut kynout... více o Vdolky - rozpeky
Pomeranče oloupeme i s bílou slupkou. Čistou dužinu bez pecek dáme do hrnce a společně s cukrem a želírfixem přivedeme za stálého míchání k varu. Vše... více o Pomerančový džem (marmeláda)
Brambory povařte 15 minut v osolené vodě. Troubu předehřejte na 180 °C, houby očistěte, maso zbavte šlach a blan a v nejširší části u hřbetní kosti... více o Srnčí hřbet na liškách
Nastrouhanou mrkev společně s plátky řapíkatého celeru(nebo nastrouhaného kořenového) a jemně pokrájeným salámem orestujeme na lžíci másla. Pak... více o Rychlá uzeninová polévka s rýží
Třešně opláchněte, zbavte stopek a vypeckujte je, meruňky opláchněte, rozpulte a vypeckujte. Polovinu meruněk nakrájete na skrojky. Rozmixujte spolu... více o Tvarohový krém s třešněmi a meruňkami
Ovoce naaranžujte na mísu a nechte hosty, aby si sami vybrali, na co mají chuť.... více o Ovocná mísa
Scedíme nálev z tuňáka. Nakrájíme cibuli a nasekáme petrželku. Tuňáka, bramborovou kaši, cibuli, vejce a petrželku dáme do mísy a promícháme. ... více o Tuňákové karbanátky
Cuketu podélně rozkrojte na čtvrtiny, odřízněte část se semínky (mohla by být nahořklá) a zbytek pokrájejte na menší špalíčky. Ty zprudka osmažte na... více o Šafránové rizoto s cuketami
Uvařené těstoviny smícháme s pokrájenými jablky a rozinkami. Žloutky utřeme s cukrem (dle chuti a kyselosti jablek), vmícháme tvaroh, mléko, pudink,... více o Jablečné těstoviny s tvarohem
Uzené maso povaříme. Do vývaru dáme vařit brambory na kostičky do měkka s libečkem. V menší nádobě zpěníme na oleji cibulku, přidáme česnek, sladkou... více o Fazolová gulášovka s uzeným masem
Houby si přes noc namočíme do hrnku s vodou. Pak je scedíme a pokrájíme. Cibuli si drobně pokrájíme a na sádle orestujeme dozlatova. Uvařené těstoviny... více o Houbové flíčky-zapečené
Panenku si očistíme, pokrájíme na plátky, lehce naklepeme (stačí rukou), osolíme, opepříme, okmínujeme a dáme na pánev s troškou rozpáleného oleje... více o Vepřová panenka se žampiony-minutka
Všechny suroviny zamícháme, já se s tím nijak nepárám, tvaroh nechá hrudky, ale to jsem vůbec neřešila. A pak smažíme na teflonové pánvičce (olej... více o Vynikající tvarohové lívance
Kuřecí prsa nařežeme na řízky priměřené tloušťky. Zlehka vyklepeme z jedné strany. Osolíme mírně, opepříme, přidáme tymian – vše z obou stran řízků.... více o Kuřecí kapsa First class
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu. Pak z něj tvarujeme rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 160... více o Makové rohlíčky (Rakousko)
Nakrájíme housky, opražíme na másle, zalijeme mlékem a přidáme mouku a žloutky, ochutíme a vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu dáme do 4-5 hrnků, max. 1... více o Hrníčkové knedlíky
Rozmixujeme na jemno nakrájenou cibuli s kečupem a worchestrovou omáčkou. Přidáme lososa, olej, kopr, citronovou šťávu a krátce cca 10 sekund... více o Tatarák z uzeného lososa
Smícháme žloutky a ostatní ingredience, poté promícháme s ušlehaným sněhem. Vylijeme na vymazaný a vysypaný středně velký plech a pečeme při 170 °C do... více o Aprílové řezy se zakysanou smetanou
Krystalový cukr rozehřejeme v kastrůlku se silnějším dnem na karamel, zalijeme horkou vodou (pozor prská) a necháme rozvařit. Žloutky s moučkovým... více o Karamelový dort
Máslo nebo tuk necháme změknout. Výhoda je rychlá příprava. Do mísy nasypeme mouku s práškem, cukr a rozklepneme vejce, přimícháme jogurt a tuk.... více o Muffiny z žitné mouky
Cukr necháme zkaramelizovat na pánvi. Hrušky rozpůlíme a vyndáme jádřinec a položíme na karamel dolíčkem dolů. Posypeme vanilkovým cukrem, můžeme... více o Karamelové hrušky
Utřeme česnek, vložíme do hrnce, přidáme brambory a sádlo a opečeme. Zalijeme vodou, přidáme namočené houby, masox, kmín, opepříme a event. osolíme.... více o Vyprošťovací česnečka
Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, zázvor a asi minutu mícháme. Pak přidáme rozkrájená rajčata, mírně osolíme, přisypeme 1... více o Indické rybí kari
Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme zelí, trochu podlijeme a dusíme asi 20 minut. Uvařené brambory nakrájíme na plátky - tenčí. Mleté maso... více o Krkonošská pohádka
**Česnekovo-bylinkový: **k základu přidejte 1 stroužek prolisovaného česneku, hrst drobně nasekané pažitky, trochu citronové šťávy a čerstvě namletý... více o Dip - omáčka na namáčení (univerzál)
Z mouky, prášku, cukru, oříšků, kávy, másla, žloutků a mléka vypracujeme těsto a dáme do chladu ztuhnout. Těsto vyválíme a formičkou vykrajujeme... více o Kávové slzičky
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Potom je nakrájíme na tenké plátky, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené okurky... více o Vídeňský bramborový salát s kysanou smetanou
Cukr a celá vajíčka utřeme dohromady a pak postupně přidáváme ostatní ingredience. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, do trošky... více o Olejová bábovka s kakaem
Z brambor, mouky, soli a vejce se udělá klasické bramborové těsto. Rozválí se pruh, aby se do něho dal zabalit salám. Salám rozkrájíme asi na 8 cm... více o Bramborové krokety III.
Pekáč polijeme olejem (více), dno posypeme nakrájenou cibulí na kterou poskládáme osolené a opepřené rozporcované kuře. Maso obložíme na čtvrtky... více o Arabské kuře
Cibuli nakrájíme na proužky, polovinu usmažíme dozlatova na oleji a zalijeme vodou, přidáme zbytek cibule, bujón, koření a dochutíme vegetou. Vaříme,... více o Cibulačka se sýrem II.
Makrely omyjeme a osušíme. Uvnitř i vně je posypeme solí, pepřem a podle chuti kořením na ryby. Citrony nakrájíme na tenké plátky. Šalvěj opereme,... více o Makrely na roštu