Kosti, maso nebo odřezky vkládáme vždy do studené a dostatečně osolené vody, tak dojde k lepšímu vyvaření chuťových a výživných látek. Ideální je mít na vaření vývaru dostatek času, protože by se měl vařit velmi zvolna, tak aby odspodu hrnce probublávaly jen malé bublinky. Silný, klokotavý var nám vývar zakalí a ztratíme důležité vitamíny. Pokud se na začátku varu vytvoří na vývaru šedohnědá pěna, lžící ji posbíráme, při dalším vaření by se nám rozpadla na drobounké kousky a vývar zakalila. Chceme-li zesílit vývar, přidáme maso nasekané na drobné kousky. Při scezování vývaru používáme husté sítko. Pokud chceme mít zcela čistý bujón, použijeme pro cezení husté plátýnko a ještě předtím posbíráme naběračkou vyvařený tuk. Tuk z vývaru nejlépe stáhneme po zchlazení.
Recept na pravý domácí vývar s knedlíčky najdete zde.
Připravíme si suroviny a nějakou formu (na dort, zapékací misku, hluboký plech). Dáme do vetší misky nebo hrníčku kafe (já dávám 3 lžičky, záleží jak... více o Tiramisu se zakysanou smetanou
Fetu zalijte olejem a octem, vložte snítku tymiánu a nové koření. Uzavřete a dejte odležet do chladu. Fazole slijte. Přidejte na kousky nakrájenou... více o Fazolový salát
1.Brokolici si rozdělíme na růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Společně dáme do hrnce a povaříme cca 5 minut. Poté scedíme a... více o Karbanátky z brokolice
1.Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli. Jakmile cbule zpění, přidáme rýži a na pánvi orestujeme. Začneme podlévat vývarem a... více o Krémové houbové rizoto
Bramborovou kaši zbylou od oběda rozmícháme v misce s 1-2 vajíčky, přidáme nastrouhaný sýr, zelené natě a sušené bylinky podle chuti, přidáme slaninu... více o Placičky ze zbylé bramborové kaše
Mleté maso dáme do mísy, přidáme mléko, vejce, hrubě nastrouhaný celer, jemně pokrájenou cibuli, osolíme a okořeníme dle chuti. Pokud chceme můžeme... více o Celerové karbanátky (sekaná)
Květy z divizny velkokvěté sbíráme průběžně, jelikož každý den nakvétá i opadá. Květy sbíráme suché, bez kalichu, od června do září. Sirup bez... více o 2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
Roláda: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej, promícháme, vmícháme mouku (případně i kakao) s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec... více o Banánová roláda s margotkou
Špagety uvaříme v osolené vodě. Česnek oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Chilli papričky (spíše se používají sušené) zbavíme semínek a také... více o Spaghetti aglio olio e peperoncino
Připravte si kuchyňský teploměr. Žloutky o pokojové teplotě pomalu vyšlehejte s vanilkovými semínky z poloviny lusku do vysoké hladké pěny (trvá to... více o Domácí vanilková zmrzlina s mascarpone
Nejdřív si připravíme piškot. Oddělíme si bílky, vyšleháme je dotuha a při šlehání přidáváme postupně 4 lžíce cukru a žloutky. Mouku do těsta už jen... více o Jahodové řezy se zakysanou smetanou
Celer pokrájíme na plátky, které uvaříme v osolené vodě s octem na skus, pak scedíme, pokrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme pokrájenou slaninu,... více o Celer z trouby
Těsto - rozetřeme cukr s vajíčky, postupně přidáme mouku, kypřící prášek, olej, med a vanilkový cukr, promícháme a nalejeme na plech s pečícím papírem... více o Rychlá ovocná buchta - koláč
Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme krupicovým cukrem a přilijeme trochu vlažného mléka... více o Kynutý švestkový závin (štrůdl)
KORPUS (2 plechy): Ušlehat bílky s cukrem dotuha, poté po jednom zašlehávat žloutky, přidat po lžících olej a nakonec ručně zamíchat mouku s práškem... více o Dort "Hlava koně"
Ve vyšší pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo, přidáme na proužky pokrájenou cibuli a na mírném ohni 30 minut restujeme (bez pokličky). Po 10... více o Krémová česneková cibulačka
Do misky dáme mouku, sůl a cukr a mezitím do vlažného mléka rozdrolíme droždí, které necháme na minutku odstát. Droždí pak dáme do misky společně s... více o Pizza se sýrem
* všechny ingredience smícháme a dobře promícháme * těsto by mělo být lehce tekuté (buď naředit mlékem nebo zahustit moukou) * těsto stačí na cca 5-6... více o Mikrovlnkové rychloMUFFINY
Zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky silné podle tuhosti zeleniny, například kedlubnu budeme krájet na slabší kolečka než cuketu nebo lilek,... více o Grilovaná nebo pečená špeková zelenina
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme hrubě nastrouhanou dýni, rozpuštěné teplé máslo, aroma nebo citronovou kůru, mouku s kypřidlem a dobře... více o Dýňová bábovka - dvoubarevná
Nastrouhanou dýni, celer a mrkev dáme do kastrolu na kousku rozehřátého másla nebo na olivovém oleji krátce orestovat, pak přilijeme trochu vývaru... více o Dýňová polévka s česnekem a krutony
Větší mrkev očistíme, nastrouháme, smícháme se smetanou, mlékem, rumem, cukrem, solí, žloutky, moukou (dle hustoty těstíčka) a kypřidlem. Nakonec... více o Mrkvové lívanečky
Kuskus promícháme s olejem a zalejeme horkou vodou (cca 1-2 cm nad), necháme 10 minut odstát. Mezitím si nakrájíme na malé kostičky šunku, papriku,... více o Kuskus salát
Chuťovou dominantou tohoto receptu je maso. Nabízíme kvalitní uruguayský rib-eye steak, zvaný také entrecote. Jedná se o část hovězí roštěné příjemně... více o Uruguayský hovězí rib-eye steak
Těsto: Smícháme mouku, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr, vejce, olej a mléko dohladka. Vysypeme dortovou formu a vložíme do trouby (elektrická:... více o Banánovo-jahodový dort
Porce králičího masa osolte, opepřete, potřete hořčicí a obalte v mouce (množství hořčice se nebojte, vařením se obrousí její ostrost). Pak je rychle... více o Králík na hořčici II
Nejdříve si připravte chipsy. Batáty dobře očistěte kartáčkem, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte na tukem potřený plech, zakápněte olivovým... více o Panenky v parmském kabátku s batátovými chipsy
Uzené maso povaříme. Do vývaru dáme vařit brambory na kostičky do měkka s libečkem. V menší nádobě zpěníme na oleji cibulku, přidáme česnek, sladkou... více o Fazolová gulášovka s uzeným masem
Z mouky, másla, cukru, vejce a citronové kůry vypracujeme hladké těsto a dáme na 30 minut odležet do lednice. Po odležení vyválíme tenký plát, který... více o Americký ořechový koláč
Maso pokrájíme na kostičky (osolíme), klobásu a pórek na kolečka a papriku na kousky přibližně stejně velké, jako ostatní suroviny.V misce si smícháme... více o Marinované špízy
Z cukru, mouky, másla a vanilkového cukru připravíme drobenku. Jeden hrnek odložíme stranou. Do zbylé drobenky promícháme kypřící prášek (případně... více o Drobenková bublanina
Mouku smíchanou s práškem do pečiva a s práškem do perníku promícháme s cukrem, pudinkem a kakaem. Přilijeme olej a vejce rozšlehaná v mléce. Všechny... více o Perník s pudinkem - nedrobí se
Staré, nepotřebné punčochy, případně gázu (obvazy) si nastříháme na kostky cca10x10cm. Provázky nastříháme na potřebnou míru. Natrháme různé druhy... více o Barvená velikonoční vejce v cibulových slupkách
Nachystáme směs masa z ingrediencí. Vedle v misce si připravíme omáčku z hořčice, cibule nasekané na jemno, kečupu, kapky tabasca a pimienta. Nechcete... více o Americký hamburger
V mléce uvaříme hustý pudink a osladíme ho. Necháme vychladit. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na obdélniky asi 10x5 cm. Vrch radílkem poznačíme do... více o Koláčky z listového těsta
Brambory (nakrájené na menší kostky) a brokolici (rozdělenou na manší růžičky) dáme vařit do mírně osolené vody. Vaříme v jednom hrnci, až je... více o Brokolicový nákyp se smetanovo-sýrovou omáčkou
Cukr necháme zkaramelizovat na pánvi. Hrušky rozpůlíme a vyndáme jádřinec a položíme na karamel dolíčkem dolů. Posypeme vanilkovým cukrem, můžeme... více o Karamelové hrušky
Dáme vařit vodu na těstoviny. Mezitím si připravíme cuketovou omáčku - omyté, neokrájené cukety nakrájíme na malé kostičky, vhodíme na pánev, kde jsme... více o Rychlé těstoviny s cuketou
Mouku s cukrem a vanilkovým cukrem vsypeme do mísy (na jednu stranu), na volné místo na dno rozdrobíme droždí, zalijeme teplým mlékem, vařečkou... více o Vánočka od babičky
Brokolici dáme do mléka, necháme přejít varem a rozmixujeme. Osolíme, opepříme, přilejeme smetanu a povaříme. Šunku nakrájíme na tenoučké plátky,... více o Brokolicový krém
Mrkev, jablka a pomeranč umixujeme (jablka i se slupkou), přidáme rozinky, ochutíme medem nebo cukrem a citronovou šťávou, přimícháme jogurt. Necháme... více o Mrkvový salát - vitaminová bomba
Bílky a cukr ušleháme do tuha, mouku a oříšky smícháme dohromady a lehce promícháme do ušlehaného sněhu s cukrem. Plech - pečící papír - rozetřít na... více o Bezé roláda
Všechny sypké přísady smícháme, přidáme vejce, šlehačku a nastrouhanou citronovou kůru, vše dobře promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy ... více o Velikonoční beránek - fofr
Do kastrolu dáme propláchnuté, vypeckované třešně, přidáme prolisovaný rybíz - na lisovacím mlýnku, nebo protřeme sítem, a 10 minut společně za... více o Třešňový džem s rybízem
Žloutky našleháme s cukrem, postupně přidáme tuhý sníh z bílků, kakao, mouku s práškem a olej, dobře promícháme. Těsto rozetřeme na tukem vymaštěný... více o Řez obližprst
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Do rozehřátého tuku dáme nakrájenou slaninu a opékáme asi 2 minuty. Přidáme roštěnky,... více o Roštěnky na kmínu
Čtverce alobalu lehce potřeme olejem. Na každý položíme lehce naklepaný, osolený, opepřený a grilovacím kořením okořeněný plátek masa. Poklademe... více o Kuřecí plátky v alobalu
Do rozemletých jater přidáme sádlo, vejce, šlehačku, sůl a pepř. Vše dobře vymícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny, vlijeme směs a... více o Domácí paštika
Cibulku nakrájíme na kousky asi 5 cm dlouhé. Rozpůlíme papriku, očistíme ji a lusk omyjeme. Nakrájíme na nudličky. Kyselé okurky pokrájíme na kolečka... více o Krůtí rolky se zeleninou
Horké mléko osolíme, přidáme tuk a zvolna za stálého míchání na mírném plameni sypeme krupici. Mícháme až se těsto nelepí na dno a stěny nádoby. Do... více o Krupicové noky