Kosti, maso nebo odřezky vkládáme vždy do studené a dostatečně osolené vody, tak dojde k lepšímu vyvaření chuťových a výživných látek. Ideální je mít na vaření vývaru dostatek času, protože by se měl vařit velmi zvolna, tak aby odspodu hrnce probublávaly jen malé bublinky. Silný, klokotavý var nám vývar zakalí a ztratíme důležité vitamíny. Pokud se na začátku varu vytvoří na vývaru šedohnědá pěna, lžící ji posbíráme, při dalším vaření by se nám rozpadla na drobounké kousky a vývar zakalila. Chceme-li zesílit vývar, přidáme maso nasekané na drobné kousky. Při scezování vývaru používáme husté sítko. Pokud chceme mít zcela čistý bujón, použijeme pro cezení husté plátýnko a ještě předtím posbíráme naběračkou vyvařený tuk. Tuk z vývaru nejlépe stáhneme po zchlazení.
Recept na pravý domácí vývar s knedlíčky najdete zde.
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozšťoucháme. Do horkých rozšťouchaných brambor vmícháme svižně jemně pokrájenou... více o Šťouchané brambory s uzeným sýrem
Remosku o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu, promícháme, přisypeme mouku... více o Margot buchta z remosky
Na trošce oleje nebo kousku másla si osmažíme směs pokrájené zeleniny, kterou máme po ruce. Může být jak čerstvá, tak i mražená: mrkev, pórek, paprika... více o Zeleninové surimi tyčinky s rýží
Listové těsto rozdělte na 12 stejných čtverců a do každého dejte lžíci povidel. Vezměte rohy šátečků a opatrně je přetáhněte směrem ke středu tak, aby... více o Povidlové šátečky
Brambory grenaille uvaříme a nakrájíme na větší kousky, přidáme nakrájený kopr najemno, salátovou okurku rozpůlíme, vyndáme vnitřek, nakrájíme na půl... více o Mistrovský bramborový salát
Hlívu si očistíme, odkrojíme nožičky, které můžeme použít do polévky, guláše, pod maso... a kloboučky ochutíme směsí, umíchané ze soli, pepře, papriky... více o Řízky z hlívy
Brambory nakrájíme na plátky, rozložíme na plech a posypeme grilovacím kořením a solí. Česnek rozpůlíme a vložíme na plech. Vše pokapeme olejem a dáme... více o Grilované brambory s česnekem
Zeleninu si pořádně omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky dle fantazie. Do salátu dále přidáme podle chuti pokrájená sušená rajčata a na kostky... více o Zeleninový salát s balkánským sýrem
Do misky dáme pomazánkové máslo, sýr, majonézu a utřeme do pěny. Nakrájíme cibuli a přidáme ji do pěny a opatrně vmícháme. Přidáme hořčici. Uvařená... více o Vajíčková pomazánka se sýrem
Z hladké mouky, pudinku, kypřidla, cukrů, tuku a jogurtu vypracujeme hladké těsto, které na pomoučněném stole vyválíme na plát silný cca 3 mm, který... více o Domácí šátečky (nejen) s tvarohem
Líčka jsou dnes gastronomickým hitem. Maso z lícní části hlavy zvířete je velice jemné, vhodné na dlouhé dušení a díky kližkovitým částem šťáva z něj... více o Telecí líčka na víně
Žloutky ušlehat za postupného přidávání horké vody, potom přidávat cukr a ušlehat do husté pěny. Ušleháme hustý sníh z bílků. Do žloutkové hmoty... více o Malý korpus
Z bílku ušleháme sníh a ten spojíme se všemi ingrediencemi. Z ořechového těsta tvoříme válečky, které pozvolna stočíme do tvaru rohlíčků. Těsto je... více o Ořechové rohlíčky (Pařížské)
Cukety rozkrojte podélně na čtvrtky nebo osminky, lilky na slabé plátky a cibuli na čtvrtky. Papriku ponechte v celku. Všechnu zeleninu zakápněte... více o Salát z grilované zeleniny
Uvaříme si hrnek silné kávy a začneme vykládat formu piškoty. Lžící piškoty po celé délce polijeme vychladlou kávou. Do druhého hrnku si dolijeme... více o Tiramisu s piškoty
Necháme povolit máslo a utřeme s tuňákem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, petrželku a ostatní ingredience. Dosolíme dle chuti a přidáme citronou... více o Tuňáková pomazánka bez majonézy
Očištěná srdce dáme uvařit doměkka společně s bujonem, nejlépe v tlakovém hrnci(20minut), výrazně nám to ušetří čas. Po uvaření je pokrájíme na slabé... více o Srdce na paprice
Na pánvi bez oleje osmahnu na kolečka nakrájené žampiony, přidám vodu a chvíli podusím. Přidám na kostky nakrájené tofu, hrášek a olivy (kraju podélně... více o Uzené tofu na kari
Z mouky, cukru, skořice, soli, vejce a rozpuštěného másla uděláme rukou v míse těsto, které je trochu podobné lineckému. Asi třetinu těsta odebereme a... více o Rybízový koláč podle paní Mixové
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme kůru, olej, vodu, mouku a promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto vlijeme do kulaté... více o Citronový dort (řezy) s želé
Brambory oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a dáme do máslem vymazané zapékací mísy, osolíme. Maso naklepeme, po stranách nařízneme, osolíme a... více o Jogurtová krkovička zapečená s bramborem
**TMAVÉ TĚSTO:** Všechny ingredience vyšleháme v hladké těsto. (Já osobně nejdřív sypké věci přeseju.) **SVĚTLÉ TĚSTO:** Vanilkový pudink v prášku... více o Stracciatella
Turistický salám oloupeme a pomeleme (rozmixujeme), pak přidáme měkký sýr, který se salámem smícháme. Vejce nastrouháme a přidáme spolu s majolkou k... více o Turistická pomazánka
Dvě housky nakrájíme na kostičky a opečeme je na kousku másla dozlatova. Další dvě housky také pokrájíme, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Žloutky... více o Kopřivová velikonoční nádivka s vejci
Do vymazané zapékací mísy (pekáčku) nasypeme vrstvu pokrájené cibule - 600 g. Na cibuli položíme silnější plátky masa (nejméně 2 cm), které dobře... více o Cibulové hovězí
Na suché pánvi opečeme arašídy a sušenou chilli papričku do hněda, uvolní se krásná vůně. Potom oheň vypneme a na horkou pánev přidáme mletý koriandr,... více o Kuřecí v kokosovo-arašídové omáčce
Plátky masa naklepeme, kraje nařízneme, osolíme, okořeníme dle vlastní chuti (česnekem, kari kořením, grilovacím kořením...), zakápneme olejem a... více o Řízky v ovesných vločkách
Na rozpáleném oleji opékáme gnocchi dokřupava. Mezitím než se gnocchi opečou, tak na druhé pánvi na rozpuštěném másle restujeme zeleninu. K... více o Gnocchi s tuňákem
Veškeré ingredience nadávkujeme do šejkru plného ledu a vše důkladně prošejkrujeme, poté přelijeme do vychlazené sklenice, ozdobíme a přidáme brčko. *... více o Whiskey Sour - koktejl
Na sádle osmahneme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný česnek, trošku oregána, rajský protlak a trochu kečupu. Vznikne nám směs - chutí... více o Lasagne á la kamarádka Terka
Mouku smícháme s pepřem a majoránkou, játra překrájíme na půlky. Jednotlivé kousky obalíme v mouce s kořením, zavineme do plátků slaniny, naskládáme... více o Zapečená (nejen) krůtí játra
Bůček nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Plátky obalíme v hladké mouce a opečeme z obou stran na oleji. Vložíme do pekáčku. Ve zbylém... více o Bůček trochu jinak
V uvedeném pořadí dáme ingedience do pekárny (sušené mléko je možno vynechat). Zapneme program Příprava těsta. Po skončení programu vytvarujeme 2... více o Bagety z pekárny
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme. Přidáme asi 1 a 1/2 lžíce koření a asi 4-5 lžic sójové omáčky. Necháme přes noc marinovat. Ráno nebo... více o Čína pro lenochy
Na jemno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji a přidáme na plátky nakrájené, očištěné žampióny. Okořeníme vegetou, případně jiným kořením, a... více o Jednoduchá sýrovo-žampionová omáčka
Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na kousky, zalijeme půllitrem vody, přidáme cukr a povaříme. Mezitím si připravíme dortovou formu; na dno... více o Nepečený jablkový dort
Zapékací nádobu vymazat máslem, rozložit filé, osolit, opepřit, posypat kmínem, grilovacím kořením a česnekem na plátky. Navrch dát scezené lečo, dát... více o Zapečené filé
Nastrouhat jablka, smíchat se skořicí, cukrem a rozinkami, vyválet z listového těsta 2 placky, peču v kulaté formě na dort o průměru 24 cm, na dno... více o Pudinkový dort z listového těsta a jablky
Uděláme vývar z uzených kostí tak, že nalijeme do velkého hrnce jen tolik vody, aby byly kosti ponořené a postupně, jak se voda odpařuje, ji doléváme... více o Česnečka z uzených kostí
Umytý salát natrháme do mísy a přelijeme smetanou, do které jsme zamíchali cukr, ocet a sůl, na zředění můžeme použít kapku mléka, nebo podmáslí, ale... více o Ledový salát se smetanou
Uvařené maso obereme, nadrobno nakrájíme. Přidáme okapanou naloženou zeleninu, jogurt, majolku, cibuli a dochutíme hořčicí, octem, pepřem, cukrem a... více o Rybí salát z králíka
Ve vodní lázni rozpůstíme tyčinku s 1 polévkovou lžící tuku. Vznikne vynikající čokoládová poleva, která zaručeně utuhne a lehce se rozetírá i do... více o Poleva z "ledových kaštanů"
Z krajíce chleba opatrně vyřízneme střídku, dáme pozor, aby zůstala neporušena. Kůru vložíme do rozehřátého oleje, vklepneme do ní vejce, osolíme a... více o Volské topinky
Na rozehřátém másle a oleji orestujeme plátky česneku a najemno nakrájenou chilli papričku. Přidáme oloupané krevety, které 6 minut po obou stranách... více o Krevety na česnekovém másle
Těstoviny uvaříme. Mezitím si uvaříme špenát, který ochutíme česnekem, pepřem, solí a nakonec vlijeme šlehačku. Šunku si nakrájíme na kostičky. Poté... více o Zapečené těstoviny se špenátem
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do kameninové nádoby. Přidáme víno, bobkový list, česnek a několik zrnek pepře. Maso... více o Hovězí na červeném víně
Troubu předehřejeme na 180 °C. Maso omyjeme a osušíme. Z poloviny rozmarýnu nasekáme lístky, smícháme je se solí a pepřem a ze všech stran vetřeme do... více o Vepřová pečeně na rozmarýnu
Chléb nakrojíme na obou koncích svisle tak, aby na každém okraji bylo nedokrojeno 5 cm a dole zůstal 1 cm široký pruh. Vodorovně od řezu k řezu... více o Selské sendviče
Mléko smícháme s moukou, solí, česnekem a všleháme vejce. Kapustu nakrájenou na nudličky spaříme, scedíme a přidáme k těstíčku. Lijeme na rozehřátý... více o Krakonošovy drny
Plátky masa jemně naklepeme, osolíme, potřeme kmínem a šalvějí. Pokapané olejem necháme několik hodin odležet. Plátky vkládáme na gril a zvolna, aby... více o Marinovaná kuřecí prsíčka na grilu