Není kvásek jako kvásek. Nepleťte si kvásek z droždí, mléka a cukru s pravým chlebovým kvasem. Díky němu je pečivo chutnější, lépe stravitelné a vydrží mnohem déle čerstvé. Jak tedy založit chlebový kvas v pohodlí domova a nemuset ho složitě shánět?
Do zavařovací sklenice dejte 100 g žitné mouky a 100 ml převařené vody. Pořádně lžící promíchejte, aby jste odstranili hrudky. Hmota by měla mít konzistenci husté kaše. Lžíci, kterou mícháme kvásek, můžeme nechat ve sklenici. Sklenici si označte datem a hodinou založení, stejně jako výškou založeného kvásku. Sklenici uzavřete igelitem, který proděravte a zagumičkujte. Můžete použít také ubrousek, který zagumičkujte.
Pro kvásek je důležité, aby mohl dýchat. Nechte položené na místě, kde bude okolo 24 °C, ideálně někde na kuchyňské lince. Druhý den kvásek opět promíchejte a přidejte 100 ml převařené vody a 100 g žitné mouky. Je typické, že se kvásek zvedne, ale poté zase klesne, tvoří totiž bubliny. Třetí den opět přidejte 100 g žitné mouky a 100 ml převařené vody a pořádně promíchejte. To samé proveďte čtvrtý den, ale s polovičním množství vody a mouky. Pátý den můžete začít péct. Je lepší pro první pečení použít kvásku více. Vždy si dejte kousek kvásku stranou na další „dokrmení" a použití později. Kvásek uchovávejte v lednici, kde může vydržet několik měsíců i roků.
Pusťte se do kynutých makových buchet s využitím domácího kvásku!
Troubu předehřejte na 170°C A plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mleté pistácie se zbylými ingrediencemi. Ostatní pistácie nasekejte... více o Pistáciové sušenky
V kastrolu rozehřejte olej a 2 minuty poduste rozpůlené cibulky a na plátky nakrájený česnek. Přidejte na kolečka nakrájenou karotku, 2 minuty... více o Nakládané karotky
Všechny ingredience na kakaové těsto smíchejte dohromady. Půlku těsta vylijte na plech vyložený pečicím papírem. Opět všechny ingredience na světlou... více o Kyšková buchta s třešněmi
Pohanku vaříme dle návodu cca 12 minut doměkka ve vývaru (nebo vodě), nebo ji můžeme vařit i kratší dobu a necháme ji pak pod pokličkou v teple dojít... více o Pohanka (nejen) se slaninou
Housky nakrájejte na kostičky a zalijte horkým mlékem. Špek nakrájejte na kostičky a přidejte k housce. Cibuli nakrájejte najemno a nechte na kousku... více o Špekové knedlíky s máslem
Oškrábané brambory nakrájím na plátky. Máme-li nové brambory, stačí je důkladně omýt, loupat nemusíme. Stejně tak si nachystáme rajčata, nakrájíme na... více o Zapečené brambory s květákem a rajčaty
Rýži dejte vařit podle návodu na obalu. Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a z jedné strany namažte plnotučnou hořčicí. Vložte 1/4 buřtu, 1/4... více o Hovězí ptáčky s rýží
Smícháme všechny ovesné vločky s kakaem a práškem do pečiva. Přidáme jogurt, bílky, med a mléko. Potom do těsta vmícháme kousky čokolády. Dortík... více o Zdravý brownies dort
Den před pečením si připravíme základ na náplň: smícháme jeden velký tučný jogurt a jednu velkou zakysanou smetanu, nalijeme do cedníku vyloženého... více o Cheesecake z domácí lučiny
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme maso, osolíme a za občasného promíchání také osmažíme. Zaprášíme kari... více o Dušená kari z dýně v mletém mase
Slaninu nakrájíme na slabé plátky. Batáty (sladké brambory) oloupeme a nakrájíme na lodičky nebo silné hranolky. Dáme do mísy, zakápneme malým... více o Batáty ve slanině
Do shakeru s ledem nalijeme 0,2 cl vodky, 0,2 Havana rumu, 0,2 teqily silver a 0,1 cl Curacaa blue. Pořádně protřepeme a nalejeme do cosmopolitan... více o Pangalaktický megacloumák
Vychladlé uvařené těstoviny dáme do mísy, přidáme pokrájenou řepu, kuřecí maso, cibuli, okurky, majolku (zakysanku), hořčici, sůl, pepř a vše dobře... více o Těstovinový salát s červenou řepou
Dužinu z dýně pokrájíme, dáme do mísy a pokapeme citronovou šťávou, promícháme. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, rum, citronovou kůru z... více o Dýňový koláč s ořechy II.
Plátky masa naklepeme, strany nakrojíme, aby se při smažení maso nekroutilo, osolíme a opepříme. Na pánvi s rozpáleným olejem osmažíme z obou stran... více o Přírodní plátky se zeleninou a fazolemi
Těsto: Změklé máslo vyšleháme s cukrem, moukou, solí a kypřicím práškem, dokud to strukturou nepřipomíná strouhanku. Vyšlehejte mléko s vejci, pak 2/3... více o Bostonské krémové mufiny
1) Do vlažné vody si rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a necháme vzejít (zhruba 15 minut). 2) Přidáme mouku se solí, olej a vykynutý kvásek. 3) Těsto... více o Pizza Quattro Formaggi
Brokolici dáme chvíli vařit do osolené vody. Mezitím si vymažeme pekáček máslem a přidáme do něho jeden malý svazek jarní cibulky na kolečka, bílou... více o Zapečená brokolice se zeleninou a šunkou
Do mísy vsypeme polohrubou mouku, prášek do pečiva, vlijeme mléko, olej, vše zpracujem ve vláčné těsto, které vyválíme a posypeme nastrouhanými jablky... více o Jablečný závin
Maso osolte a opepřete a zprudka osmažte tak, aby zůstalo šťavnaté. Ještě teplé pokrájejte na kousky a promíchejte s rukolou nebo natrhanými lístky... více o Domácí gyros
Nakrájíme šunku a papriky na kostky, chilli papričku nakrájíme na malé kousky. Sušené houby dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Na rozpáleném... více o Špagety z pánve
Omytá rajčátka rozpůlíme, bylinky nebo rukolu nasekáme, tuňáka slijeme. Čtyři vymazané a vysypané zapékací misky stejnoměrně naplníme rajčátky a... více o Bleskový koláč s tuňákem a rajčátky
Smícháme balíček kokosu s jedním kondenzovaným slazeným mlékem a pomocí dvou kávových lžiček dáváme na plech malé bochánky. Je dobré lžičky namáčet ve... více o Kokosky ze Salka
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, zalijeme lžící oleje. Směs promícháme s provensálským kořením, grilované kuře, a lžíci kari. Necháme přes noc... více o Kuře s rýží na kari
5 žloutků ušleháme s pískovým cukrem. Přidáme mouku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme ... více o Broskvové řezy II.
V mléce se špetkou soli, cukrem, rumem a částí mouky si rozmícháme vejce s droždím, které si necháme rozpustit. Pak přisypeme zbytek mouky, zamícháme... více o Makové lívance
Tvaroh smícháme s pudinkem a cukrem. Směs dáme do sáčku, ve kterém uděláme dirku, kterou později vymačkáme tvaroh na jablečnou směs. Z nastrouhaných... více o Jablečná roláda s tvarohem
Do vymazané zapékací mísy (pekáčku) nasypeme vrstvu pokrájené cibule - 600 g. Na cibuli položíme silnější plátky masa (nejméně 2 cm), které dobře... více o Cibulové hovězí
Mléko nalijeme do vyšší nádoby, rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr, skořici, sůl a rozmícháme. Po lžících přisypáváme tolik mouky, aby nám vzniklo... více o Lívanečky s jablíčkem - bez vajec
Uvařené brambory nastrouháme a přidáme všechny ingredienci. opepříme, osolíme a pořádně zamícháme. Podáváme klasicky na topince. Dle chuti můžete... více o Babiččin falešný tatarák
Smícháme mouku s kakaem a kypřidlem. Přidáme cukry, čokoládu, cuketu, vejce, olej a vše důkladně promícháme. Vymazanou a vysypanou formu (vyšší a... více o Cuketová kostka s čokoládou
Ze všeho nejdřívě zapneme troubu, aby se nám vyhřála a současně do ní vložíme plech, já jsem dala hlubší, co používám na řezy, mezitím vyšleháme... více o Maxi palačinka
Mouku vsypeme do mísy, přidáme prášek do pečiva, cukr a promícháme. Do směsi vyklepeme vajíčka, přilijeme olej, mléko i rum a promícháme. Těstem do... více o Malinovo-jahodové muffiny
Plátky tlačenky obalíme v trojobalu (nejlépe 2x, aby nevytékala při smažení) a v rozpáleném oleji osmažíme. Brambory oloupeme, pokrájíme na plátky a... více o Smažená tlačenka s falešným bramborovým salátem
Oloupané vychladlé brambory oloupeme v půlce rozkrojíme, středy vydlabeme, dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme najemno pokrájenou šunku, sýr... více o Plněné smažené brambory
Z mouky, droždí, lžíce cukru, dvou lžic mouky necháme vzejít kvásek. Do mísy vysypeme zbylou mouku, přidáme žloutky, cukr, máslo se sádlem, smetanu,... více o Posvícenské koláčky
Květák jemně nasekáme. Ušleháme žloutky s mlékem a moukou, přidáme květák, sůl, strouhaný muškátový oříšek a na nudličky nakrájenou šunku. Dobře... více o Květákové placičky se šunkou
Hermelíny rozkrojíme na dvě tenší kolečka a potřeme směsí z mleté chili, česneku a bylinek. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Nejprve na dno sklenice... více o Nakládaný hermelín VI.
Bílky s cukrem ušleháme na tuhý sníh, zlehka vmícháme žloutky, mouku a pečeme na plechu vyloženém pomaštěným papírem. Upečený a vychladlý plát potřeme... více o Balkánské řezy II.
Maso nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme smícháme s 2 lžícemi medu, 1 lžící kečupu, 1/2 lžící hořčice, trochou sójové a worchestrové omáčky... více o Ananasová čína
Máslo utřeme s cukrem, přidáme postupně vejce, pak mouku s práškem do pečiva a nakonec koňak a čokoládu. Pečeme asi hodinu na 175 °C.... více o Čokoládová bábovka s vaječným koňakem
Vypracujeme těsto, plníme (vtlačujeme) ve slabé vrstvě do formiček - košíčků, formičky ničím nevymazáváme! Po upečení se lehce vyklopí. Plníme podle... více o Košíčky i pro začátečníky
Zmrzlé surimi vhodíme do misky a zalijeme vařící vodou a necháme 5 minut tak. Pak je vyjmeme, stáhneme fólii a surimi nakrájíme na kostky. Ve smetaně... více o Žabinec vodníka Česílka
Vepřové řízky po obvodu několikrát nařízneme, naklepeme, osolíme a po obou stranách opečeme na másle a oleji. Rajčata nařízneme, ponoříme na chvíli do... více o Kořeněné vepřové řízky v alobalu
Tuk, žloutky a cukr umícháme a postupně přidáváme mouku, prášek do pečiva, tvaroh, sníh z bílků a špetku soli. Vymažeme formu na bábovku, vysypeme... více o Tvarohová bábovka co se povede
Do pekáčku dáme plátky filé, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou a kari, posypeme plátky česneku, do mezer dáme několik lžic kečupu, posypeme... více o Filé po cikánsku
Celer nastrouháme na hrubém struhadle, promícháme s majolkou, mlékem, citronovou šťávou, jemně nasekanou cibulí, kostičkami okurek, nahrubo... více o Celerová pomazánka s vejcem
Chobotnice opečeme na polovině oleje, podlijeme vínem a dusíme asi 1/2 hodiny doměkka. Rajčata spaříme sloupneme slupky, zbavíme je jádřinců a... více o Chobotnice po athénsku
Žloutky rozšleháme se solamylem. Maso opláchneme, nakrájíme na plátky, naklepeme a na okrajích nařízneme. Potom je namočíme do vaječné směsi a na... více o Francouzský plátek
Plátky masa jemně naklepeme, osolíme, potřeme kmínem a šalvějí. Pokapané olejem necháme několik hodin odležet. Plátky vkládáme na gril a zvolna, aby... více o Marinovaná kuřecí prsíčka na grilu