Možná už se vám to také stalo. Připravujete doma dort na oslavu, jenže když z trouby upečený korpus vyndáte zjistíte, že rozhodně nevypadá perfektně. Uprostřed ho zdobí nevzhledná boule. Nevěšte hlavu! Máme pro vás praktické tipy, jak takový dort zachránit, aby nikdo nic nepoznal.
Na vině je obvykle příliš vysoká teplota při pečení. Příště proto dort raději pečte pozvolna při nižší teplotě a až ke konci ji zvyšte, aby zezlátl. Můžete také do středu těsta při pečení zapíchnout makaron nebo nerezovou trubičku. Odvedou zevnitř přebytečnou páru a těsto se vrátí do roviny.
Problémem může být ale i vaše přílišná horlivost při zpracovávání těsta. Pokud totiž po přidání mouky mícháte těsto příliš dlouhu, uvolní se z ní lepek, piškotové těsto ztratí tu nádhernou nadýchanost, je pak tužší a má tendenci se při pečení vyboulit.
Vyzloušet můžete také osvědčený trik profesionálních cukrářů, kterým je vymazat a vysypat jen dno formy, boky nechat nevymazané. Před vyndáním korpusu z formy ho pak ale nezapomeňte ostrým nožem obříznout.
Recept na dortový korpus pro začátečníky najdete zde.
Pokud přeci jen upečený dort nemá pěkný rovný povrch, překlopte jej ještě ve formě, když je teplý, na vál. Dort se vyrovná a po 15 minutách můžeme začít se zdobením.
Velké boule můžete také odříznout nožem, povrch tak hezky vyrovnat a poté začít s potahováním nebo nanášením krému či polevy.Důležité ale je, abyste použili nůž pilkový, jinak se vám bude korpus při řezání drolit.
Recept na nahý dort s malinami a tymiánem najdete zde.
Bramborové knedlíky pokrájíme na plátky a necháme nahrát na pařáčku. Na oleji nebo sádle si dozlatova osmažíme pokrájenou cibuli, ke které přisypeme... více o Bramborové knedlíky sypané cibulovo-uzenou směsí
Očištěný chřest nakrájejte na menší kousky. Pár kousků ze špiček 3 minuty blanšírujte ve vroucí osolené vodě, pak prudce zchlaďte a odložte. Na másle... více o Chřestová polévka
1) Vezmete si jednu velkou misku ,dáte do ní 3 hrnky hladké mouky přidejte do misky 1 vejce. 2)Míchejte misku z ingrediencemi a pomalu do ní lite 4... více o Palačinky nejrychllější nejchutnejší varijanta!
1. Nastrouháme si na jemno parmazán. Nakrájíme na kostičky kuřecí maso a slaninu. 2. Na rozehřátou pánev si dáme osmažit slaninu, pak k ní přidáme... více o Penne s kuřecím masem, listovým špenátem a parmazánem
Mouku nasypeme do mísy a promícháme se špetkou soli. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zasypeme vanilkovým cukrem a... více o Povidlové knedlíky kynuté - bez vajec
V hrnku smícháme vločky s 60 ml mléka, medem, skořicí, vejcem a práškem do pečiva, dáme odstát na 60 minut do ledničky, ať vločky změknou. Pak přidáme... více o Fitness MUGCAKE
Všechny suroviny důkladně smícháme v míse a nalijeme do formiček (pokud budete používat papírové doporučuji dát třeba 2 na sebe pro větší stabilitu, a... více o Ořechové fit muffiny
1. Zmĕklé máslo třete s cukrem, solí a vanilkou, až bude hmota nadýchaná. 2. Našlehejte vejce a opatrnĕ vmíchejte k máslu. 3. Smíchejte zbylé suché... více o Božské bezlepkové cookies
Upečte piškotový korpus. Existuje spousta rad i různých receptů - pokusím se tedy něco shrnout a napsat, jak jsem to dělala já (a povedlo se to).... více o Luxusní punčák
Na másle s olejem orestujeme nastrouhanou mrkev s celerem, kterou pak zaprášíme moukou, přidáme česnek a pokrájené maso nebo uzeninu, pokrájené... více o Čočková polévka ze zbylé čočky na kyselo
Korpusy: žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, poté vmícháme teplou vodu, olej, polohrubou mouku s kypřidlem a kakaem. Vše dobře prošleháme a... více o Bílý smetanovo-tvarohový dort
Vepřová játra omyjeme a připravíme si slabší plátky. Potom je osolíme a opepříme a nastrouhaným česnekem je pomažeme na jedné straně stejnoměrně... ... více o Vepřová játra obalovaná
Brokolici vybalíme z folie omyjeme ji a uřízneme nožičku. Následně celý květ ručně rozděláme na menší růžičky u kterých také uřežeme nožičky. Dáme do... více o Brokolicová polévka bez smetany
PIŠKOT: Nejprve si vymažeme a vysypeme plech na piškot. Oddělíme si žloutky od bílků. Do mísy se žloutky přidáme cukr a olej. Nachystáme si mouku a... více o Piškot s meruňkami a želatinou
Z tuňáka slejeme všechnu šťávu, smícháme jej s nadrobno nakrájenou cibulí, pomazánkovým máslem (já kupuji pomazánkové máslo s bílým jogurtem), rajským... více o Tuňáková pomazánka VI.
Lilek pokrájíme na půlcentimetrová kolečka, která osolíme a necháme cca 1/2 hodiny vypotit. Pak kolečka dobře vysusíme ubrousky (utěrkou) a naskládáme... více o Lilkové koláčky
**Originál:** Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně "rozkvrdláme" žloutky a společně s čerstvě... více o 2x křenová omáčka se smetanou
Maso promícháme s vejcem, drobně pokrájenou cibulkou a rozdrceným česnekem. Směs ochutíme solí, pepřem, tymiánem, oreganem, kari a přisypeme mouku,... více o Špízy z mletého (nejen) krůtího masa
Množství surovin záleží na počtu strávníků a Vaší chuti. Na lžíci sádla si osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli. Nakrouhané zelí dáme na cibuli,... více o Široké nudle se slaninou a zelím
Listové těsto vyválíme na tenký plát. Rádýlkem nařežeme na dlouhé obdélníky, které ještě 2 x prokrojíme (nedokrojíme) tak, že nám vzniknou 3 pramínky,... více o Slané copánky z listového těsta
Do vroucí vody (1 - 1,5 litru) nasypeme mraženou zeleninu. Povaříme asi tři minuty a okořeníme. Po pěti minutách přidáme rozkvrdlané vejce a sýr.... více o Zeleninová polévka s klobásou
Hrách si předem na noc namočíme ve vodě, po té v téže vodě dáme vařit, dokud hrách trochu nezměkne. Rozmixujeme na kaši, přidáme sůl, masox, pepř,... více o Klasická hrachová kaše
Syrové brambory nakrájíme do pečící mísy. Z mletého masa vytvarujeme masové kuličky, které ochutíme dle vlastního vkusu česnekem, majoránkou, jemně... více o Mleté maso zapečené s bramborem, těstovinou
Uděláme těsto klasicky tak, jak každý zná. Vejce utřeme s cukrem, přidáme máslo, mléko, mandle, mouku s kypřidlem a čokoládou a plníme do plechu na... více o Muffiny pro vnučku
Všechny ingredience smícháme dohromady, vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech. Pečeme na 180 °C. Hotový koláč potřeme čokoládovou polevou a posypeme... více o Babiččin perníkový koláč s kokosem
Bílky ušleháme zvlášť, dáme nad páru a vmícháme cukr, ořechy, strouhanku a kakao. Mícháme, až je směs horká, odstavíme, necháme mírně vychladnout.... více o Pařížské rohlíčky od Dáši
Tavený sýr vymícháme se žloutkem a kysanou smetanou. Přidáme prolisovaný česnek, mírně osolíme, opepříme, promícháme a rozetřeme na těsto, které jsme... více o Nivovo-česnekoví slimáci
Nudličky masa prudce osmažíme, osolíme, okořeníme kari kořením a přidáme okapaný ananas. Promícháme, zalijeme sójovou omáčkou a ochutíme glutasolem.... více o Čína s ananasem
Všechny suroviny na těsto smícháme a umícháme hladké těsto, které vlijeme do vymazaného a vysypaného velkého plechu. Poklademe omytými a dobře... více o Třešňový koláč z podmáslí
Na oleji zpěníme cibulku a česnek, přidáme uvařený granulát (dle návodu - vařím s kořením - bylinkovou podravkou), přidáme koření, sůl, pepř. Přidáme... více o Milánské špagety ala zuzanka
Žloutky třeme s tukem a cukrem do pěny. Přidáme tvaroh, rozinky, kokos, ořechy, dětskou krupičku, prášek do pečiva. Nakonec lehce! zamícháme z bílků... více o Bábovka tvarohovo-kokosová
Cibuli jemně nakrájíme a společně s brokolicí na růžičky opečeme na oleji. Zalijeme vodou, přidáme brambory, česnek a koření. Necháme vařit do... více o Brokolicová polévka s brambory
Do vařícího vývaru vložíme nastrouhané syrové brambory, chvilku povaříme. Pak zalijeme smetanou smíchanou se žloutky a ochutíme, přidáme bylinky.... více o Francouzská bramboračka
Nastrouhat jablka, smíchat se skořicí, cukrem a rozinkami, vyválet z listového těsta 2 placky, peču v kulaté formě na dort o průměru 24 cm, na dno... více o Pudinkový dort z listového těsta a jablky
Utřeme cukr, tuk a žloutky, přidáme jablka, ořechy, rum, vanilkový cukr, mouku, kakao, skořici a zamícháme. Nakonec prášek do pečiva smíchaný s... více o Jablková bábovka s ořechy.
Lilky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme a necháme 10 minut odležet. Lilek osušíme a opékáme je asi 15 minut v pánvi při střední teplotě.... více o Africká lilková pomazánka
V čisté nádobě nejlépe z varného skla přivedeme vodu do varu, přidáme propláchnuté šípky a 5-10 minut povaříme. Před koncem varu osladíme a necháme 10... více o Čaj ze sušených šípků
Uvaříme těstoviny (nepříliš do měkka), propláchneme studenou vodou a přidáme do základu: majolku (jogurt) rozmícháme s hořčicí, kečupem, kořením,... více o Těstovinový salát Moravanka
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme octem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru. Okurku nastrouháme na jemňoučké ... více o Bramborový salát s okurkou
Bílky se ušlehají s cukrem do hustého sněhu (trošku cukru si nechte na smíchání s kokosem) Do sněhu se přimíchá kokos s troškou cukru. Ze sněhové... více o Plněné kokosky
Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a na konec zlehka zamícháme sníh z bílků. Rozetřeme na vymaštěný a moukou nebo... více o Smetanovo kokosový jablečný moučník
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme ve šlehači do pěny. Potom vmícháme koňak a střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej. Nakonec přidáme... více o Bábovka z vaječného koňaku
Salát omyjeme, necháme okapat a natrháme jej na menší kousky, přidáme na malé kousky nakrájená rajčata a mozzarellu, rozdrobeného okapaného tuňáka a... více o Hlávkový salát s mozzarellou a tuňákem
Z droždí, cukru a trošky vlažného mléka uděláme kvásek, vmícháme do mouky, přidáme vejce, mléko a sůl a zpracujeme těsto, které se nelepí. Necháme na... více o Plundrové těsto
Papriky omyjeme, očistíme, zbavíme semeníků a nakrájíme na nudličky. Na rozehřátém oleji nudličky paprik za častého míchání asi 4 minut dusíme doměkka... více o Paprikový salát
Zelí opláchneme, odstraníme vnější listy a vyřízneme košťál. Poté je osušíme, najemno nakrouháme a krátce povaříme v osolené vroucí vodě. Papriky... více o Salát z červeného zelí
Sýr nastrouháme na hrubší nudličky, vejce nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nasekanou cibulku a jogurt, osolíme a lehce promícháme.... více o Sýrová pomazánka s jogurtem
Chobotnice opečeme na polovině oleje, podlijeme vínem a dusíme asi 1/2 hodiny doměkka. Rajčata spaříme sloupneme slupky, zbavíme je jádřinců a... více o Chobotnice po athénsku
Do mléka vmícháme vejce, sůl, cukr a vanilkový cukr. Opatrně přisypeme prosátou mouku a důkladně promícháme. Necháme 1/2 hodiny odležet. Omyté a... více o Třešňové omeletky
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, slaninu pokrájíme na nudličky, cibuli jemně posekáme. Sádlo a máslo rozehřejeme na těžké pánvi, přidáme... více o Selské brambory