• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby bábovka nepopraskala

Aby bábovka nepopraskala

Aby bábovka nepopraskala
Aby bábovka nepopraskala
Aby bábovka nepopraskala
Aby bábovka nepopraskala
Aby bábovka nepopraskala
Aby bábovka nepopraskala
Aby bábovka nepopraskala
4fotografie

Bábovka patří mezi nejoblíbenější a zároveň nejjednodušší moučníky. Přesto se ale může stát, že vám během pečení popraská nebo se po upečení nená vyklopit z formy. Proto pro vás máme pár tipů, jak těmhle nepříjemným nehodám předejít.

Třená bábovka podle Sandtnerky

Jestli se vám stává, že povrch během pečení vyboulí a popraská, potřete těsto ve formě ještě před tím, než bábovku vložíte do trouby, mlékem. Jestli vám praská opakovaně, může být ale na vině i samotná konzistence těsta, anebo kvalita surovin. Takže pokud děláte těsto hustší, nebojte se ho zředit mlékem nebo jinou tekutinou dle chuti a vybírejte vždy kvalitní ingredience. U třeného těsta problém může být i v příliš vysoké teplotě, vyhovuje mu teplota 160°C.

Pokud se vám naopak bábovka propadá, dejte si pozor hlavně na předčasné otvírání dvířek trouby během pečení. Nikdy také neotvírejte zbytečně troubu příliš brzy během pečení, studený vzduch totiž způsobí, že se bábovka srazí. Na vině může být i málo rozpálená trouba.

Recept na rychlou ořechovou bábovku najdete zde.

Aby šla bábovka dobře vyklopit

Pokud bojujete s tím, že se vám nedaří upečenou bábovku lehce a vcelku dostat z formy, dejte příště po vymazání tukem formu na chvíli do ledničky, aby tuk ztuhl, a teprve pak ji vysypejte moukou. Navíc místo másla, které se snadno přepaluje, v tomto případě použijte na vymazání formy radši sádlo, olej nebo jiný stoprocentní tuk. Na vysypávání nikdy nepoužívejte hladkou mouku, vždy jen hrubou, polohrubou nebo třeba krupici.

Chybou může být i to, že se bábovku snažíte vyklopit příliš horkou. Nesmíte ji ale ani nechat příliš vychladnout. Bábovku vytaženou z trouby tak nechte stát jen asi dvě až tři minuty, dokud se jakoby neodtáhne od stěn formy. Pokud byste čekali déle, může se stát, že se k formě opět přilepí. Nebojte se s ní lehce klepnout. Pokud ale přece jen nechce vypadnout, položte na chvilku zhora na formu přeloženou utěrku navlhčenou ve studené vodě a dobře vyždímanou.

Recept na báječně vlhkou tvarohovojablečnou bábovku najdete zde.

Mohlo by vám zachutnat

20 minut
Volské oko v chlebu

Volské oko v chlebu

Z plátku chleba vyřízneme střed (střídku), který vyjmeme a na pánvi s troškou rozpáleného oleje dáme oba kusy chleba, střídku i neporušenou kůrku... více o Volské oko v chlebu

40 minut
Květákové placičky se schwarzwaldskou šunkou

Květákové placičky se schwarzwaldskou…

Syrový květák nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, kam přistrouháme i sýr s česnekem a starší rohlík. Do mísy přidáme drobně pokrájenou... více o Květákové placičky se schwarzwaldskou šunkou

120 minut
Pikantní kuřecí srdíčka

Pikantní kuřecí srdíčka

Na malém množství oleje osmažíme očištěné, opepřené kuřecí srdíčka dozlatova, ke kterým následně přidáme smažit dosklovata na klínky pokrájenou cibuli... více o Pikantní kuřecí srdíčka

45 minut
Proužky  portobello ve strouhance

Proužky portobello ve strouhance

Brambory uvařte v osolené vodě. Přidejte k nim polovinu nakrájeného másla a smetanu a rozšlehejte na hladké pyré. Zbylé máslo rozpusťte a smíchejte s... více o Proužky portobello ve strouhance

30 minut
Kuřecí prsa s cuketou

Kuřecí prsa s cuketou

Maso nakrájíme na kostky, osolíme, posypeme kari kořením, přidáme nasekaný nebo nastrouhaný česnek, dobře promícháme a necháme odležet alespoň 10... více o Kuřecí prsa s cuketou

75 minut
Mřížkové koláčky

Mřížkové koláčky

Vanilkový lusk rozřízněte a špičkou nože vyloupněte semínka. Přidejte je do mouky stejně jako cukr, máslo a žloutky. Vypracujte drobenku a z té pak... více o Mřížkové koláčky

5 minut
Ochucené majonézy

Ochucené majonézy

Uvedené ingredience smíchejte v malé misce, pořádně rozmíchejte a podávejte např. ke grilovanému masu, hranolkám, kroketám, mini-karbanátkům,...... více o Ochucené majonézy

45 minut
Masová minutka s hráškem

Masová minutka s hráškem

Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky nebo kostičky, opepříme a jemně osolíme, dáme do misky. Přidáme zázvor, česnek, sojovou omáčku, olej a... více o Masová minutka s hráškem

Eskymo

Eskymo

Těsto: Smícháme mouku, cukr, kakao a pomalu vmícháme vejce, mléko, olej a kypřící prášek. Vylejeme do vymazaného a vysypaného plechu (nebo na pečící... více o Eskymo

10 minut
Pomerančová zmrzlina

Pomerančová zmrzlina

1.Ovoce omyjte a nastrouhejte kůru. 2. Pak vymačkejte šťávu a smíchejte s kůrou 3. Ve šťávě pak rozmíchejte cukr. 4. Přidejte smetanu a šlehejte do... více o Pomerančová zmrzlina

Bramborové placky (nejen) se zelím

Bramborové placky (nejen) se zelím

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a rozšťoucháme. Přidáme okapané zelí, pokrájené uzené maso (slaninu, škvarky...), nastrouhaný česnek... více o Bramborové placky (nejen) se zelím

Halali-smetanová omáčka po našem

Halali-smetanová omáčka po našem

Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, opepříme a jen velmi málo osolíme. Maso přidáme k... více o Halali-smetanová omáčka po našem

Zelný salát z kysaného zelí

Zelný salát z kysaného zelí

Zelí necháme okapat, pokrájíme ho na kratší nudličky a dáme do mísy. Přidáme na kostičky pokrájená vejce, cibuli a salám. Osolíme, opepříme, zakápneme... více o Zelný salát z kysaného zelí

Jednoduchá kávová roláda

Jednoduchá kávová roláda

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kávu i se sedlinou, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto... více o Jednoduchá kávová roláda

90 minut
Slaný dort II.

Slaný dort II.

Potřebujeme kulatou dortovou formu. Nejprve smícháme pomazánková másla se sýrovou pomazánkou. Do kulaté dortové formy vyskládáme první vrstvu... více o Slaný dort II.

Báječné máslové koláčky - nejen svatební

Báječné máslové koláčky - nejen…

Mouku dáme do mísy, přidáme cukr, sůl, citronovou kůru, prášek do pečiva a promícháme. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a do... více o Báječné máslové koláčky - nejen svatební

60 minut
Kuřecí maso na houbách se smetanou

Kuřecí maso na houbách se smetanou

Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Na oleji osmažíme cibuli, na proužky nakrájenou mrkev, česnek, přidáme maso a... více o Kuřecí maso na houbách se smetanou

10 minut
Koktejl Mai-Tai

Koktejl Mai-Tai

Všechny přísady promíchejte v šejkru. Koktejl podávejte ve vydlabaných ananasech, vždy na drceném ledu. //**Know-how:** Koktejl, který je typicky... více o Koktejl Mai-Tai

Jemné tvarohové lívance - kynuté

Jemné tvarohové lívance - kynuté

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukry, sůl, tvaroh, rum, mouku a dobře promícháme. Středně hustou směs necháme v teple odpočívat ve větší... více o Jemné tvarohové lívance - kynuté

Čokoládové buchtičky s čokoládovým pudinkem

Čokoládové buchtičky s čokoládovým…

Mouku nasypeme do mísy, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme trochou mléka a necháme vzejít kvásek. Potom... více o Čokoládové buchtičky s čokoládovým pudinkem

Pórková omáčka

Pórková omáčka

Máslo rozpustíme s olejem, přidáme pokrájený pórek na kolečka a osmažíme dosklovata. Pak zaprášíme moukou, ještě chvíli orestujeme a přilijeme vývar... více o Pórková omáčka

40 minut
Výborná pizza

Výborná pizza

Vše smícháme dohromady a uhněteme hladké těsto. Necháme chvilku odpočinout, těsto rozdělíme na 2 poloviny, z nichž budeme mít 2 krásné pizzy, těsto... více o Výborná pizza

Salát se švýcarským dresinkem

Salát se švýcarským dresinkem

**Dresink: ** majonézu, hořčici, kečup a sladkou paprika dohladka vymícháme. Podle hustoty přidáme okurkový nálev. Osolíme, opepříme přidáme ... více o Salát se švýcarským dresinkem

50 minut
Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Smícháme mouku se sodou, cukrem, vločkami, čokoládou na kousky, do směsi nastrouháme jedno až dvě jablíčka bez slupky a přimícháme rozpuštěnou heru.... více o Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Zahradní hamburgery - grilované

Zahradní hamburgery - grilované

Maso a všechny další suroviny dáme do mísy, důkladně promícháme, v případě, že je směs řídká, přidáme strouhanku.Z masa uděláme kuličky, které před... více o Zahradní hamburgery - grilované

Teplý ovocný koláč - rohlíkový

Teplý ovocný koláč - rohlíkový

Ovoce použijeme dle chuti, kompotované nebo čerstvé, které nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu, např.jablka,jahody. Cukr přizpůsobíme chuti ovoce,... více o Teplý ovocný koláč - rohlíkový

Obložená vejce

Obložená vejce

Rozpis ingrediencí jsem psal pro jednu osobu (zhruba). Doprostřed talíře si uděláme ze salátu hromádku, na kterou posadíme dvě půlky vejce. Kolem... více o Obložená vejce

Bílý šťovíkový boršč

Bílý šťovíkový boršč

Brambory oloupeme, pokrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. Když jsou skoro hotové přidáme smetanu, opět necháme přejít varem, pak přidáme... více o Bílý šťovíkový boršč

120 minut
Pivní vrabci

Pivní vrabci

Maso nakrájíme na větší kousky. Osolíme, potřeme česnekem, vložíme do mísy a zalijeme pivem. Necháme v chladničce odležet alespoň 1 hodinu. Potom maso... více o Pivní vrabci

Bábovka s broskvemi

Bábovka s broskvemi

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do másla postupně zapracováváme moučkový i vanilkový cukr a spolu se... více o Bábovka s broskvemi

70 minut
Zapečené kuře s bramborem

Zapečené kuře s bramborem

Vymažeme pekáček olejem a na dno hustě poklademe nakrájené brambory na kolečka. Posypeme kořením, na kolečka nakrájíme dvě cibule a poklademe na... více o Zapečené kuře s bramborem

30 minut
Brokolicové těstoviny

Brokolicové těstoviny

Těstoviny uvaříme obvyklým způsobem. Kuřecí prsíčka upláchneme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuli zpěníme na oleji s nadrobno nakrájeným česnekem -... více o Brokolicové těstoviny

Listové rohlíčky s nivou

Listové rohlíčky s nivou

Z list. těsta vyválím tenký plát, z kterého vykrájím dostatečně velké trojúhelníky, posypu je nastrouhanou nivou, zavinu do rohlíčku, potřu vejcem a... více o Listové rohlíčky s nivou

15 minut
Škvarková pomazánka III.

Škvarková pomazánka III.

Škvarky pomeleme na masovém mlýnku, přidáme najemno nakrájenou cibuli a okurku, podle chuti hořčici, sůl, pepř a kmín. Kdo má chuť, může přidat i... více o Škvarková pomazánka III.

Bramborák rodeo II.

Bramborák rodeo II.

Brambory najemno nastrouháme a pokropíme horkým mlékem, aby nezhnědly. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, prolisovaný česnek a majoránku. Pak přidáme... více o Bramborák rodeo II.

30 minut
Marokánky ze smetany

Marokánky ze smetany

Ze smetany, cukru a mouky uvaříte kaši a ještě za tepla do ní vmícháte sypké přísady, nakrájené na drobné kousky. na vymazaný a moukou vysypaný plech ... více o Marokánky ze smetany

40 minut
Kapr pro paní Jarčuškovou

Kapr pro paní Jarčuškovou

Kapra rozřízneme na polovinu, očistíme, okořeníme a dáme péci kůží dolů do vymazaného pekáčku. Pečeme zhruba 15 min. při teplotě asi 180-190 °C.... více o Kapr pro paní Jarčuškovou

Hermelínový salát

Hermelínový salát

Nakrájíme hermelín, vajíčka, pórek, kapii, přidáme majonézu, sůl(špetku) a pepř dobře promícháme. Podáváme s pečivem.... více o Hermelínový salát

Francouzská bramboračka

Francouzská bramboračka

Do vařícího vývaru vložíme nastrouhané syrové brambory, chvilku povaříme. Pak zalijeme smetanou smíchanou se žloutky a ochutíme, přidáme bylinky.... více o Francouzská bramboračka

Kuřecí barbeque salát

Kuřecí barbeque salát

Citronovou šťávu, med, hořčici a olej pořádně promícháme. Do každého kuřecího prsa uděláme 2 nebo 3 příčně hluboké zářezy a dáme do marinády, ve které... více o Kuřecí barbeque salát

Zapékaná brokolice

Zapékaná brokolice

Brokolici rozebereme na růžičky a v mírně osolené vodě povaříme asi 3 minuty. Rozmícháme 1 zakysanou smetanu s 4 vejci, osolíme, opepříme. Na... více o Zapékaná brokolice

Mrkvový salát - vitaminová bomba

Mrkvový salát - vitaminová bomba

Mrkev, jablka a pomeranč umixujeme (jablka i se slupkou), přidáme rozinky, ochutíme medem nebo cukrem a citronovou šťávou, přimícháme jogurt. Necháme... více o Mrkvový salát - vitaminová bomba

Ševcovský salát

Ševcovský salát

Kečup, hořčici, worchestr, olej svaříme na omáčku a dáme stranou buřty, cibuli a okurku nakrájíme na nudličky a smícháme s uvařenou omáčkou, přidáme... více o Ševcovský salát

60 minut
Krůtí vejmysl

Krůtí vejmysl

Maso, cibuli a česnek nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, zalijeme olejem, přidáme ústřicovou omáčku, trochu vegety. Vajíčka rozklepneme do směsi,... více o Krůtí vejmysl

60 minut
Gurmánské smažené řízky

Gurmánské smažené řízky

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme po obou stranách hořčicí. Obalíme v jemně nastrouhaném sýru, vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance.... více o Gurmánské smažené řízky

30 minut
Čínské nudle s masem a žampióny

Čínské nudle s masem a žampióny

Na pánvi osmahneme maso, přidáme zeleninu a žampióny a zakapeme sojovou omáčkou, přidáme asi 4 lžíce vody a necháme chvilku dusit. Mezitím uvaříme... více o Čínské nudle s masem a žampióny

Andělské zvony

Andělské zvony

Na rozehřátém oleji zesklovatíme kostičky cibule a papriky. Bůček nakrájíme na kostičky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením. Přidáme na... více o Andělské zvony

Pomazánka z droždí a vajec

Pomazánka z droždí a vajec

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání smažíme až zrůžoví a voní. Ihned podlijeme mlékem, zahustíme... více o Pomazánka z droždí a vajec

60 minut
Kapr po břeclavsku

Kapr po břeclavsku

Naporcovaného kapra vložíme na několik hodin do studeného mléka (nejlépe přes noc). Poté porce omyjeme vodou, nasolíme, pokapeme citronem a necháme... více o Kapr po břeclavsku

Vepřové na houbách

Vepřové na houbách

Vepřovou krkovici dobře omyjeme, osušíme a potřeme sladkou paprikou, solí a pepřem. Maso vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme v předehřáté troubě ... více o Vepřové na houbách

Doporučujeme

35 minut
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Restované žampiony s bramborami a…

20 minut
Asijské nudle s restovanou zeleninou

Asijské nudle s restovanou zeleninou

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

Poslední sledované recepty

66
Bramborový salát s grilovanou zeleninou
Bramborový salát s…
52
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
38
Těstoviny (nejen) s kuřecím masem - zdravě a chutně
Těstoviny (nejen) s…
30
Pepřová krkovice na houbách
Pepřová krkovice na…
28
Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici
Guláš na pivu a…

Zajímavé články

Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty,…
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a…
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
AHA.cz Hezucký rozplakal Mareše i Česko: Slova manželky berou za srdce

Hezucký rozplakal Mareše i Česko: Slova manželky berou za srdce

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Blesk pro ženy Denní horoskop na čtvrtek 20. 11. 2025: Komu dnes vyjde risk a komu se změní plány do budoucna?

Denní horoskop na čtvrtek 20. 11. 2025: Komu dnes vyjde risk a komu se změní plány do budoucna?

Ženy.cz Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Blesk.cz Gondíková na premiéře nové komedie: Ukrývala popáleniny! Co se jí stalo?

Gondíková na premiéře nové komedie: Ukrývala popáleniny! Co se jí stalo?

SportRevue.cz FOTO: 28 sportovkyň, které se nechaly fotit nahé a ukázaly (skoro) všechno

FOTO: 28 sportovkyň, které se nechaly fotit nahé a ukázaly (skoro) všechno

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby bábovka nepopraskala
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact