• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Přílohy, pečivo a luštěniny

Recepty na přílohy, pečivo a luštěniny – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Recepty na přílohy, pečivo a luštěniny – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.

Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.

Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.

Brambory Knedlíky Rýže Luštěniny Noky Kuskus Bulgur Quinoa Housky a rohlíky Chléb & placky
Brynzové knedlíčky

Brynzové knedlíčky

Na vál vysypeme mouku, přimícháme brynzu, vejce, sůl, mléko a vypracujeme středně tuhé, nelepivé těsto. Z těsta utvoříme malé kulaté knedlíčky.... více o Brynzové knedlíčky

Quinoa

Quinoa

Nejdříve si dám vařit pšenici v osolené vodě (asi 50 minut), a v druhém hrnci quinou v poměru 1:2 vody (asi 12 min.). Na pánvi osmahnu cibuli s... více o Quinoa

40 minut
Bramborové pagáče

Bramborové pagáče

Těsto vypracovat, rozválet (není potřeba nechat kynout), tak asi na 1,5-2 cm. Nastrouhat na něj jednu třetinu Palmarínu a jednu bramboru. Poskládat a... více o Bramborové pagáče

Rýže z tlakového hrnce

Rýže z tlakového hrnce

Do tlakového hrnce dáme olej, cibulku (nemusí být), propláchnutou rýži, zalijeme vývarem, (pokud nemáte vývar dám horkou vodu + sypký bujon - 2 lžičky... více o Rýže z tlakového hrnce

Zapečené zelí s brambory

Zapečené zelí s brambory

Podusíme zelí nakrájené na nudličky se solí, octem, kmínem, provensálským kořením, ke konci přidáme nastrouhanou mrkev, na porci cca půl mrkve.... více o Zapečené zelí s brambory

Červená řepa na smetaně

Červená řepa na smetaně

Červenou řepu uvaříme do měkka. Necháme vychladnout a nastrouháme na hrubém struhadle. Na másle osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, vložíme... více o Červená řepa na smetaně

60 minut
Bramborový salát pikant

Bramborový salát pikant

Brambory uvařme ve slupce do měkka, po vychladnutí nakrájíme na kostky spolu s čínským zelím. Na pánvi na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a... více o Bramborový salát pikant

Hunc

Hunc

Uvaříme brambory s kmínem a solí do měkka a nakrájíme na kostičky, kroupy uvaříme v osolené vodě. Slaninu uškvaříme. Vše smícháme a dokořeníme... více o Hunc

Pikantní rizoto rychlé a lehké

Pikantní rizoto rychlé a lehké

V hrnci uvaříme rýži dle návodu na krabici a zcedíme. Na velké pánvi osmahneme na olivovém oleji jemně pokrájenou cibuli. Přidáme chilli omáčku, jemně... více o Pikantní rizoto rychlé a lehké

Bramborový třesanec

Bramborový třesanec

Brambory nastrouháme na hrubém struhadle do hlubší mísy, přidáme mouku, sůl a opatrně protřeseme tak, aby brambory byly obalené v mouce - nesmí se... více o Bramborový třesanec

30 minut
Celeráky

Celeráky

Brambory a celer nastrouháme jako na bramboráky, přidáme rozšlehaná vejce, mouku, mléko, sůl a česnek. Vymícháme těsto. Do horkého tuku děláme lžicí... více o Celeráky

Čočkový prívarok

Čočkový prívarok

Namočenou čočku uvaříme s bobkovým listem a pepřem do měkka. Osolíme a zahustíme zásmažkou z oleje, mouky a mléka. Můžeme zahustit i záklechtkou.... více o Čočkový prívarok

Chilli con carne pro začátečníky

Chilli con carne pro začátečníky

Přes noc namočené fazole dáme vařit, nakrájíme cibuli, přihodíme k již se vařícím fazolím, přidáme mletý kmín. Po chvíli (čas na kávu 30 min.)... více o Chilli con carne pro začátečníky

Radoušovo ucho

Radoušovo ucho

Z brambor a dalších ingrediencí uděláme bramborák. Maso orestujeme, přidáme anglickou slaninu, cibuli, kapii, houby a dusíme. Když je maso měkké,... více o Radoušovo ucho

Bramborové ragů

Bramborové ragů

Pekáček vymažeme olejem a postupně dáme plátky anglické slaniny, na to kolečka cibule a na cibuli plátky masa. Nakonec dáme plátky brambor, osolíme a... více o Bramborové ragů

Houskový knedlík s celozrnnou moukou

Houskový knedlík s celozrnnou moukou

Mouky smícháme, osolíme, nadrobíme droždí, přidáme vejce a sodovku a vypracujeme těsto, do kterého ještě zapracujeme na kostičky nakrájené rohlíky a... více o Houskový knedlík s celozrnnou moukou

Sýrové bramborové lívanečky

Sýrové bramborové lívanečky

Brambory a sýr najemno nastrouháme, osolíme, přidáme kmín, žloutky a mouku, zamícháme a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Na pánvi, nebo v... více o Sýrové bramborové lívanečky

Křupavé brambory

Křupavé brambory

Oloupané brambory nakrájíme na na plátky asi 1 cm silné a osolíme. Plátky obalíme v mouce smíchané s paprikou. Můžeme přidat sušený česnek. Lehce z... více o Křupavé brambory

Dušená mrkev s hráškem

Dušená mrkev s hráškem

Na másle podusit lehce osolenou zeleninu, příp. podlít troškou vody. Do měkké zeleniny vmíchat lžičku/lžíci kečupu (ne víc, slouží jen jako... více o Dušená mrkev s hráškem

Pohankový prejt

Pohankový prejt

Pohanku uvařit (např. propláchnout, uvéstdo varu v dostatečném množství vody, vypnout, nechat v teple cca 20 min. dojít, potom slít případně zbylou... více o Pohankový prejt

Smaženky kroupové

Smaženky kroupové

Brambory najemno nastrouhat, krupky propláchnout a nechat důkladně vykapat. Smíchat s ostatními přísadami. Ze vzniklého těsta tvořit placičky, ty... více o Smaženky kroupové

45 minut
Rösti - smažená nebo pečená příloha

Rösti - smažená nebo pečená příloha

Brambory oškrábeme a nastrouháme na okurkovém struhadle s většími otvory. Pečlivě vymačkáme vodu a slijeme ji. Do brambor vmícháme 1 lžíci škrobu a... více o Rösti - smažená nebo pečená příloha

Masová směs v bramboráku II.

Masová směs v bramboráku II.

1 cibuli nakrájíme, zpěníme na oleji, přidáme mleté maso a za stáleho míchání je opečeme. Posypeme paprikou, podlijeme trochou vody a dusíme 1/4... více o Masová směs v bramboráku II.

Brambory na paprice III.

Brambory na paprice III.

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánev dáme rozhřát olej, přidáme pórek nakrájený na kolečka nebo cibuli na kostičky a necháme... více o Brambory na paprice III.

Vídeňské zemáky

Vídeňské zemáky

Tento recept neni vídeňský, ale navštěva Vídně nás inspirovala. Brambory vydrhnete pořádně kartáčem, aby jste mohlí jíst i slupku a propíchnete... více o Vídeňské zemáky

Tyrolské knedlíky II.

Tyrolské knedlíky II.

Rohlíky nakrájené na kostičky zalijeme horkým mlékem a přidáme ostatní přísady. Jemně zamícháme, vytvarujeme několik šišek, které vaříme ve vodě 20... více o Tyrolské knedlíky II.

Brambory zapečené s párkem a cuketou

Brambory zapečené s párkem a cuketou

Nejdříve dáme vařit neoloupané brambory téměř doměkka. Mezitím nakrájíme párky na kolečka a neoloupanou cuketu na hranolky. Pekáček vymažeme máslem a... více o Brambory zapečené s párkem a cuketou

Mexické brambory

Mexické brambory

Brambory očistíme a dáme vařit v osolené vodě v celku a ve slupce. Cibuli nakrajíme na kolečka a osmažíme spolu s česnekem, který nakrájime na drobné... více o Mexické brambory

Zeleninová óda na Remosku

Zeleninová óda na Remosku

Zeleniny by mělo být od všeho přibližně stejně. Očistíme brambory, nakrájíme na kostky cca 1x1x2 cm a necháme v míse s vodou pustit přebytečný škrob.... více o Zeleninová óda na Remosku

Kapusta s brambory a jablíčkem

Kapusta s brambory a jablíčkem

Nerad špiním nádobí, proto prozradím i přesný výrobní postup :-) Oloupeme a na kolečka nakrájíme cibuli, na plátky česnek a restujeme na oleji ve Woku... více o Kapusta s brambory a jablíčkem

Bramborové válečky

Bramborové válečky

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájenou cibulku, najemno... více o Bramborové válečky

Bramborová babka

Bramborová babka

Brambory nastrouháme jako na bramboráky (v robotu), slijeme přebytečnou vodu, dáme sůl, vejce, pepř, kmín a majoránku. Zamícháme a nalijeme na... více o Bramborová babka

Houbové rizoto III.

Houbové rizoto III.

V hlubší pánvi či kastrolu rozehřejte máslo, na něm opracujte cibulku, nechte zesklovatět, zasypte přiměřenou dávkou rýže (1-2 sáčky, dle počtu... více o Houbové rizoto III.

Lokše s povidly

Lokše s povidly

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme hrubou mouku a vypracujeme nelepivé těsto. Vyválíme placky... více o Lokše s povidly

Zapékané brambory

Zapékané brambory

Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky a naskládáme do vymazaného pekáčku. Brambory posolíme a posypeme kořéním na americké brambory.... více o Zapékané brambory

Bramborový salát podle dědy

Bramborový salát podle dědy

Bramory oloupene ještě teplé, nakájíme na kostky, přidáme 2 lžíce sádla nejlépe domácího, osolíme (do teplých brambor se sádlo lépe vpije). Přidáme... více o Bramborový salát podle dědy

Gnocchi s žampionovou omáčkou a kapustou

Gnocchi s žampionovou omáčkou a…

Osmahneme nakrájenou cibulku do sklovata, přidáme žampiony a kapustu. Chvilku podusíme, poznáme na barvě kapusty, až bude téměř hotová, přidáme... více o Gnocchi s žampionovou omáčkou a kapustou

Rýžový nákyp jednoduchý

Rýžový nákyp jednoduchý

Rýži propláchneme, zalijeme vodou, aby byla potopená a dáme vařit až se voda vyvaří. Přidáme mléko, vanilkové cukry, opláchnuté rozinky a kousek másla... více o Rýžový nákyp jednoduchý

Batáťáky aneb palačinky se sladkými bramborami

Batáťáky aneb palačinky se sladkými…

Připravíme klasicky těsto na palačinky a vmícháme mrkvovou dřeň a batáty, vznikne těsto podobné bramborákovému. Než rozpálíme pánev, připravíme... více o Batáťáky aneb palačinky se sladkými bramborami

Francouzské brambory pro mlsouny

Francouzské brambory pro mlsouny

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme asi na 1 cm silné plátky, pokud jsou menší tak na čtvrtky. Postupně opečeme na pánvi, až jsou alespoň z jedné... více o Francouzské brambory pro mlsouny

Rýže+čočka s cibulkou - příloha

Rýže+čočka s cibulkou - příloha

Předem namočenou čočku vaříme v osolené vodě doměkka. V jiném hrnci na oleji smažíme 1,5 cibule nakrájené nahrubo. Rýži propláchneme v teplé vodě,... více o Rýže+čočka s cibulkou - příloha

Celerovo-bramborová kaše

Celerovo-bramborová kaše

Oloupaný celer nakrájíme na 2,5 cm kostky. Oloupane brambory nakrájíme na čtvrtky a společně s česnekem dáme vařit do osolené vody do měkka. Vodu... více o Celerovo-bramborová kaše

Čočka se zázvorem (BT)

Čočka se zázvorem (BT)

Čočku podusíme do měkka, přidáme zázvor, chilli, pokrájenou cibuli a pórek (případně rajče, papriku), osolíme, ochutíme kečupem a octem a je-li nutné,... více o Čočka se zázvorem (BT)

Krvavý bulgur

Krvavý bulgur

Bulgur přelijeme 1 hrnkem vařící vody a asi 2 minuty povaříme. Necháme asi 20 minut stát - voda se musí vsáknout. Na oleji osmažíme cibuli a česnek.... více o Krvavý bulgur

Smažené bramborové placičky

Smažené bramborové placičky

Brambory uvaříme v slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Potom je nastrouháme na jemno, přidáme mouku, vejce, osolíme a vypracujeme těsto jako na... více o Smažené bramborové placičky

Bulgurové placičky s houbami

Bulgurové placičky s houbami

Dvě hrsti bulguru uvaříme v dostatečném množství vody ochucené kostkou houbovéhu bujonu. Hotový bulgur slijeme a promícháme s houbami, předem... více o Bulgurové placičky s houbami

Bramborové placky III.

Bramborové placky III.

Brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme škvarky, česnek utřený se solí, majoránku, vejce a mouku tak, aby vzniklo vláčné těsto. Vyválíme tenké kulaté... více o Bramborové placky III.

Cizrna na italský způsob

Cizrna na italský způsob

Cizrnu necháme namočenou 8 - 12 hodin (do vody muzeme přidt jedlou sodu, asi půl lžičky na 0,5 l vody). Pak vodu slijeme, cizrnu propláchneme a v nove... více o Cizrna na italský způsob

Těstovinový salát - téměř dietní

Těstovinový salát - téměř dietní

Dáme vařit vodu, do které dáme sůl a asi 1-2 lžíce octa (těstoviny se pak nebudou vůbec lepit!). Do vroucí vody dáme těstoviny a vaříme podle návodu.... více o Těstovinový salát - téměř dietní

30 minut
Rychlé rizoto se šunkou a zeleninou

Rychlé rizoto se šunkou a zeleninou

Rýži s kari uvaříme obvyklým způsobem. Mezitím osmahneme na pánvi na drobno nakrájenou cibuli, poté přidáme nakrájenou šunku a společně s cibulí... více o Rychlé rizoto se šunkou a zeleninou

  • Předchozí stránka
  • 1
  • ...
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • ...
  • 62
  • Další stránka

Doporučujeme

40 minut
Masové koule zapečené v rajčatech

Masové koule zapečené v rajčatech

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Poslední sledované recepty

182
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
105
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
100
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
90
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
84
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…

Zajímavé články

Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s drobenkou, tvarohové řezy s jahodami a rychlý banánový koláč
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s…
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho připravit, aby byl dokonalý
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho…
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
AHA.cz Neskutečná proměna Morávkové: Hubne díky melounům!

Neskutečná proměna Morávkové: Hubne díky melounům!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

Blesk pro ženy Na návštěvě u Heidi Janků: Knírač Eda je můj bodyguard do postele!

Na návštěvě u Heidi Janků: Knírač Eda je můj bodyguard do postele!

Ženy.cz Rozmazlujte svoje oči: Tipy pro 30, 40 i nad 60 let

Rozmazlujte svoje oči: Tipy pro 30, 40 i nad 60 let

Blesk.cz Poprvé od porodu ve společnosti: Lela Vémola to roztočila v casinu!

Poprvé od porodu ve společnosti: Lela Vémola to roztočila v casinu!

SportRevue.cz FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

  • Recepty.cz
  • Přílohy, pečivo a luštěniny
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact