Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
Ovesné vločky pomeleme na masové mlýnku, přidáme Heru, hladkou mouku, najemno nastrouhaný tvrdý sýr, špetku soli, špetku prášku do pečiva a začneme... více o Tyčinky z ovesných vloček
Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme ztuhnout v ledničce. Z těsta tvarujeme malé kuličky, do každé uděláme uprostřed důlek a upečeme na... více o Sádlové důlkové koláčky
Do rozetřeného taveného sýra vmícháme nahrubo nastrouhanou mrkev. Mrkví nešetříme, dodá dobrou barvu. Dochutíme troškou medu (na ten nezapomínat) a... více o Rychlá mrkvovo-sýrová pomazánka
Avokáda nakrájíme na kostky. Papriky rozkrojíme, očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Česnek utřeme a vmícháme do jogurtu. Přidáme avokádo a... více o Avokádový salát s jogurtem
Všechno smícháme,potřeme vajíčkem,posypeme např.:solí,mákem,sezamem... a dáme péct.... více o Sýrové tyčinky IV.
Nivu nastrouháme na hrubším struhadle, pak přidáme pomazánkové máslo, pepř, mletou papriku. Necháme vychladit v lednici a podáváme namazané na... více o Pomazánka z nivy III.
Brambory nastrouháme nahrubo, salám a cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme k nastrouhaným bramborám, přidáme ostatní ingredience. Na větším pekáčku... více o Pizza z bramborového těsta
Ingredience smícháme a necháme těsto vykynout asi 40 minut na teplém místě. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenkou pizzu (okraje... více o Pizza těsto z pizzerie
Mrkev nastouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na jemno a smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Mažeme na plátky veky potřené máslem nebo... více o Mrkvová pomazánka na chlebíčky
Tvaroh s máslem rozmixujeme, přidáme na jemno nakrájenou cibuli nebo jarní cibulku, nastrouhané vejce a okurku, zbytek ingrediencí a vidličkou... více o Sardinková pomazánka
Z těsta ze sáčku vyrobíme velký korpus, na něj naklademe na velmi tenké plátky nakrájené brambory a česnek a posypeme rozmarýnem. Dáme péct do trouby.... více o Bramborová pizza
Máslo, brambory, vajíčka nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na drobno. Přidáme ostatní přísady a vše spolu vymícháme. Necháme alespoň... více o Vajíčková pomazánka od Mariky
Plátky nivy asi 1cm silné zabalíme do debrecínky,obalíme v trojobalu a osmažíme.Podáváme s opečenými bramborami a tatarkou.... více o Niva s překvapením
Máslo utřeme se dvěma vejci a 1 žloutkem. Přidáme 50 g strouhané, v mléce namočené žemle, 40 g nemáčané strouhané žemle, 3 lžíce mléka, špetku soli,... více o Šunkový pudink
Rozmačkáme Nivu, máslo, vejce nastrouháme, salám nakrájíme na malé kostky. Vše spolu smícháme a plníme očištěné čerstvé papriky. Dáme do chladničky... více o Plněná studená paprika
Do klasického palačinkového těsta z mouky, mléka, vajec a oleje nastrouháme 2 větší oloupaná jablka na hrubo.Pak osmažíme. Mohou se plnit i marmeládou... více o Palačinky z jablkového těsta
Předehřejeme troubu na 200°C. Mouku a prášek do pečiva smícháme v misce, přimícháme sýr, šunku a pažitku. Všechno smícháme s vajíčkem a máslem. Směs... více o Sýrové muffins se šunkou
Změklé máslo utřeme spolu s 1 vejcem do pěny. Vmícháme jogurt se solí a pepřem. Rozpálíme troubu na 200 °C. Jemně nasekáme šunku. Žampiony oloupeme a... více o Mufinky se šunkou, sýrem a žampiony
Do nádoby si dáme mléko, celá vejce, trochu soli, trochu práškového cukru a mouku a uděláme si řídké těsto. Omeletník rozpálíme, vymažeme máslem nebo... více o Sto let staré palačinky
Z mouky, vejce, sádla, soli a vody vymícháme hladké těsto. Desku pomoučíme, aby se nám těsto nelepilo a vyválíme ho na tenoučký plát asi tak 2-3 mm.... více o Brynzové pirohy
Vypracujeme těsto jako na buchty a bez kynutí tvoříme lžičkou bochánky na vymaštěný plech. Ihned pečeme v hodně vyhřáté troubě cca 20 min.... více o Grahamky
Oloupané a omyté brambory nakrájíme na tenké plátky. Neděláme je ale příliš tenké, aby nám při fritování nepopraskaly. Potom je namočíme na 30 minut... více o Bramborové lupínky
Cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočenou. Druhý den ji v téže vodě cca 1 hodinu vaříme, vodu mírně... více o Cizrnová pomazánka
Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s... více o Pomazánka z cizrny
Salám a vejce nastrouháme na velké slzičky a všechno smícháme dohromady. Můžeme přidat i nastrouhaný tvrdý sýr.... více o Salámová pomazánka II.
Prosátou mouku s tukem a šlehačkou zpracujeme na těsto a necháme asi hodinku v lednici odpočinout. Vyválíme na placku a vykrajujeme. Varianta 1. -... více o Šlehačkové cukroví - vyfukované
Lilky a papriky opečeme na sucho v troubě (nejlépe na starém plechu) a necháme vychladnout. Papriky jsou zpravidla o něco dříve hotové. Rajčata... více o Turecká pomazánka z lilku
Na pánev s rozehřátým sádlem nebo olejem lžící dáme připravené těsto na bramborák, do tohoto těsta zatlačíme bramborový knedlík (který jsme si... více o Bramborové knedlíky opečené v bramboráku
Cibuli nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm a rozdělíme na jednotlivé kroužky. Obalíme je nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.... více o Cibulové kroužky
Do kastrolu dáme slaninu nakrájenou na malé kostičky (vybíráme dobrou, voňavou, dává základní chuť celému jídlu). Škvaříme tak dlouho, až začne vonět... více o Brambory na špeku
Chleba, točeňák, cibuli pokrájíme na kostky. Chlebem vyložíme spodní část zapékací misky. Na omastku necháme zpěnit cibulku, posléze přidáme točeňák,... více o Chlebodědek
Zaděláme kvásek v mléce, do mísy dáme mouku, vejce, rozpuštěný tuk a vykynutý kvásek a zaděláme těsto, necháme hodinu kynout. Mezitím nastrouháme sýr,... více o Slaná bábovka
Na vále dobře vypracujeme vláčné hladké těsto (alespoň 15 minut). Těsto rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme plát o síle asi 2 mm. Rádýlkem... více o Boží milosti
Brambory jemně nastrouhat, cibuli nakrájet na drobno a přidat ostatní suroviny. Vše dobře promíchat. Světovou dobrou chuť!... více o Světová pomazánka na chlebíčky
Na vál nasypeme hladkou mouku, rozválíme si těsto klasicky na štrůdl, uprostřed placky vysypeme mírně strouhankou, na to plátky salámu, vyždímané... více o Masový štrůdl
Olivy vypeckujeme a rozmixujeme společně s kapary, sardelkami a olejem. Opepříme. Mažeme na opečenou bagetu. Podáváme jako aperitiv nebo předkrm.... více o Olivová pasta (La Tapenade)
Brambory oloupu, nakrájím na asi 0,5 cm silná kolečka a skládám na olejem vymazaný plech. Udelám jen 1 vrstvu a okořením solí, pepřem a grilovacím... více o Zapečené brambory s krabími tyčinkami
Sušené švestky vypeckujeme. Plátky anglické slaniny po délce rozpůlíme. Každou švestku obalíme slaninou a upevníme párátkem. Opékáme ze všech stran na... více o Chuťovky z divokého západu
Hrušky rozpůlíme a vyjmeme jádřince. Slaninu nakrájíme na kostičky, sýr na plátky. Hrušky vložíme do vymazané zapékací formy, rozdělíme na ně slaninu,... více o Pikantní zapékané hrušky
Rohlíky nakrájím na kolečka a rozmočím v menším množství mléka. Játra buď nakrájím na malé kostičky, nebo umelu. Cibuli nakrájím nadrobno a osmažím do... více o Játrová nádivka na pekáč
Tvaroh a vajcia zmiešame, pridáme rozpustené maslo, soľ, mleté korenie a múku. Urobíme valček, z ktorého krájame menšie kúsky. Každý kúsok vytvarujeme... více o Krokety s tvarohom
Zázvor a žĺtky vymiešame s múkou sódou bikarbonou. Rozvaľkáme, povykrajujeme zázvorníky, dáme na plech (večer) a ráno pečieme. Cca 20 kúskov.... více o Žĺtkové zázvorníky (100-ročný recept)
Filé, mrkev, celer, bobk. list uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem,... více o Falešná humrová pomazánka IV.
Sýr necháme pozvolna rozpustit v pánvi na mírném ohni a snažíme se, aby vrstva byla stejnoměrná. Můžeme ještě přidat nastrouhaný muškátový oříšek.... více o Salátové mističky
Do listového těsta, které si připravíme stejně jako na klasický štrůdl nastrouháme balkánský sýr a posypeme bohatě pórkem. Zabalíme a vrch pomažeme... více o Balkánská mňamka
Nasekáme nadrobno cibulku a papriku. Přidáme brynzu, hořčici. Poté vše vyšleháme s máslem do pěny. Výborné na chuťovky.... více o Pomazánka z brynzy
Do mixéru dejte pomazánková másla. Z moravanky nebo hradištanky vylijte nálev a dejte také do mixéru. Vše rozšlehejte, když bude pomazánka řidší, tak... více o Pálivá pomazánka
Papriky, rajčata, cibuli a česnek očistíme, trochu překrájíme, trochu osolíme a uvaříme v hrnci do měkka. Bůček vaříme v papiňáku cca 1,5 hod. ve... více o Ďábelské toasty - směs
Sýr rozdrobíme a smícháme s ostatními přísadami. Pokud je husté, můžeme zředit mlékem. Rozhodně nesolit - sýr je slaný dost! Skvělé na chleba i bílé... více o Česneková pomazánka z balkánského sýra
Vše se smíchá v pomazánku, maže se na veku či rohlíky, nahoře se zdobí ořechem nebo zavařenou jeřabinou, rybízem, mandarinkou apod. Nejlepší je dělat... více o Vídeňský krém