Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
Mléko svaříme, přidáme na menší kousky nakrájené tvarůžky, mícháme, až se rozpustí. Přidáme tvaroh, vymícháme dohladka, osolíme, okmínujeme. Přelijeme... více o Vařená tvarůžková pomazánka
Tvarůžky vložíme do litrové láhve a zavíčkujeme. Na teplém místě necháme 2-3 dny zrát. Pak pomeleme s jednou větší cibulí, dáme zpět do láhve,zalijeme... více o Kolíčkové tvarůžky
Celer nastrouháme na jemno, stroužky česneku taktéž. Zakapeme citronem, posolíme popepříme. Necháme cca 10 minut odležet, poté přidáme majolku.... více o Celerová pomazánka IV.
Do vlažného mléka dáme droždí a trošku krystalového cukru a necháme vzejít kvásek. Vypracujeme těsto: do mouky dáme olej, přídame kvásek, vypracujeme... více o Pizza rohlíky II.
Vejce uvaříme natvrdo. Vložíme je do studené vody a pak oloupeme. Oloupaná vejce rozkrojíme podélně a lžičkou vyjmeme žloutky. Vložíme je do misky a... více o Vaječná pomazánka s rukolou
Omládek: droždí smíchame s vodou, necháme chvilku odstát. Mouku nasypeme přes síto do velké mísy, přidáme rozpuštěné droždí, ze začátku smícháme... více o Adrijská Ciabatta
Smícháme ingredience a vypracujeme hladké těsto. Vložíme ho do koláčové formy, okraje vymodelujeme asi 1 cm nad dno a lehce propícháme vidličkou. Poté... více o Švýcarský sýrový koláč
Hermelín nakrájíme na plátky, žervé utřeme s česnekem a dosolíme dle potřeby. Ovoce naskládáme mezi plátky hermelínu do středu dáme gervais. Celé... více o Zasnežený hermelín
Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, taktéž i sýr. Přidáme lisovaný česnek dle libosti (vejce). Vše rozmícháme s majonézou a decentně zasypeme... více o Maminčina česneková pomazánka II.
Smícháme mouku, koření, droždí, "masové ingredience", prostě vše suché, přidáme oloupaný česnek, nastrouhané brambory, vlažné mléko s rozšlehanými... více o Poctivý hluchec
Z uvedených ingrediencí zpracujeme hladké těsto a necháme 1/2 hod. odpočinout v lednici. Pokud chci dělat sladkou variantu, rozdělím si těsto na 4... více o Šlehačkové taštičky (šátečky)
Tvaroh utřeme s majolkou, přidáme nahrubo nastrouhanou okurku, česnek, nadrobno nakrájenou cibulku a dle potřeby dosolíme vegetou. Vychladíme.... více o Tvarohová pochoutka II.
Jahody omyjeme, velke rozkrojíme, prosypeme cukrem, zalijeme vínem, promícháme a necháme vychladit - nejlépe do druhého dne. Je to bezva osvěžení v... více o Jahodové osvěžení
Tohle není recept v pravém slova smyslu, jen uskutečněný povedený nápad. V domácí pekárně na program těsto si nechte vykynout vaše oblíbené či... více o Chlebové buchty
Rozmixujeme na jemno nakrájenou cibuli s kečupem a worchestrovou omáčkou. Přidáme lososa, olej, kopr, citronovou šťávu a krátce cca 10 sekund... více o Tatarák z uzeného lososa
Z přísad vymícháme těsto, dáme do chladničky na 1 hod. odpočinout. Vyválíme 5 mm silné, vykrájíme kolečka s průměrem asi 6 cm, na každé položíme náplň... více o Taštičky z křehkého těsta
Tavený sýr vymícháme se žloutkem a kysanou smetanou. Přidáme prolisovaný česnek, mírně osolíme, opepříme, promícháme a rozetřeme na těsto, které jsme... více o Nivovo-česnekoví slimáci
Špekáčky zbavíme slupky a spolu s okurky a cibulí pomeleme na masovém strojku. Olej, kečup, hořčici a ocet povaříme, aby se tyto suroviny spojily a... více o Špekáčková pomazánka
Šunku rozmixujeme, vyšleháme s máslem a dosolíme. Pěnu ozdobně nastříkáme na krekry, ozdobíme čtvrtkou rajčátka a natí. Zdroj: časopis Pošli recept.... více o Krekry s pěnou
Z uvedených surovin vypracujeme měkké těsto. Raději ať je trošku vlhčí, jinak posúchy nebudou chutné. Necháme odstát půl hodiny. Potom rozdělíme na... více o Posúchy z kyselého mléka
Na másle zesklovatíme cibuli a na ní rozdrobíme droždí. Za stálého míchání se nám droždí rozpustí a následně vytvoří hrudky. Statečně mícháme dále a... více o Maminčina drožďová pomazánka
Do teplého mléka vmícháme rozdrobené kvasnice a necháme vzejít kvásek. Potom zpracujeme s ještě teplými nastrouhanými bramborami, moukou, vejci,... více o Bramborový langoš s cibulí
Lilek nakrájíme podélně a posypeme solí. Necháme 30-45 minut dobře vypotit. Česnek rozetřeme a smícháme s olivovým olejem. Necháme odležet cca 30... více o Balkánský sýr v lilku
Švestky zalejeme horkou vodou spolu s troškou slivovice (nemusí být). Po 20 minutách švestky vyjmeme a opatrně, ale pevně zabalíme do slaniny.... více o Švestička v křupavé slanině
Předem nakrájíme papriky na drobné kostičky, nastrouháme sýr, nakrájíme cibuli. Na oleji smažím cibuli a když začíná zlátnout přidám rozdrobené droždí... více o Smraďoch
Do mouky na vále nasekat heru a tvaroh, osolit, vypracované těsto vyválet na stéblo, potřít vejcem, posypat, nakrájet rádýlkem, péct na nevymazaném... více o Sýrové tyčinky bez sýra
Nastrouháme polotrvdý sýr, smícháme s máslem, moukou a žloutky, přidáme sůl podle chuti a budeme hníst po dobu 20 min., než získáme pružné těsto,... více o Křehké sýrové tyčinky
Listové těsto rozválíme na plát, poklademe plátky tvrdého sýra, uzeninou (moravské uzené nebo anglická slanina) a okapaným kysaným zelím. Posypeme... více o Zelný štrůdl II.
Smícháme mouku se solí, přidáme rozpuštěné máslo a studené mléko, propracujeme, necháme chvilku opočinout. Těsto rozdělíme na 12 dílů a upečeme v... více o Křehkovice
Škvarky rozemeleme, přidáme najemno nakrájená, uvařená vajíčka, 2 lžíce hořčice, najemno nakrájenou cibuli a sůl - dobře promícháme a do druhého dne... více o Výborná škvarková pomazánka
Cibuli nakrájíme nadrobno a společně s ostatními přísadami vymícháme.... více o Brynzová pomazánka III.
Pomazánkové máslo smícháme se sýrem. Sterilovanou červenou řepu rozmixujeme nebo jen vidličkou lehce pomačkáme a přidáme k základu. Opepříme. Zajímavá... více o Pomazánka z červené řepy jednoduchá
Bulvy červené řepy opereme a na povrchu lehce nařízneme do kříže. Vyndáme si máslo. Bulvy dáme na suchý plech (nebo na pečící papír, abychom nemusely... více o Pomazánka/příloha z červené řepy
Utřeme (ručním šlehačem) máslo se solí a postupně přidáváme tavený sýr a natvrdo uvařená a najemno nastrouhaná vejce, mléko, hořčici a dochutíme... více o Šunkové závitky s vaječnou pěnou
Napařenou brokolici rozmixujeme, smícháme se sojovou tatarskou omáčkou, na jemno nakrájenou cibulkou a ochutíme solčankou. Tatarku a solčanku koupime... více o Brokolicová pomazánka
Sýr nakrájíme na stejně velké kostičky. Dáme na talíř a posypeme kořením sladká paprika. Přelijeme brusinkami a dozdobíme feferonkami (beraní rohy).... více o Brusinkový sýr
Nivu nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte jogurt a rozmačkaný česnek. Zamíchejte a vidličkou trošku utřete dohromady. Aby se všechny... více o Mňamková pomazánka z Nivy
Špekáčky oloupeme, z každé strany podélně nakrojíme. Hořčici smícháme s mletým pepřem a potřeme jimi pokrojenou část špekáčků. Do průřezu vložíme... více o Dědovi utopenci II.
Kuřecí prsíčka omyjeme a osmahneme na trošce oleje. Po vychladnutí rozsekáme na drobné kousíčky (v robotu se to dělá nejlépe). Přidáme nadrobno... více o Dobroučká kuřecí pomazánka
V míse smícháme 6 ručně rozmíchaných vajec, nastrouhaný eidam, špetku soli, chilli, trochu papriky, propasírovaný česnek, pepř a na jemno nakrájený... více o Vycourané chleby po jihočesku
Nastrouháme nivu (na jemno) a smícháme s majonézou. Nesolit! Niva je dostatečně slaná Je výborná na tmavém pečivu, pokladená rajčatem.... více o Velmi jednoduchá pomazánka z nivy
Růžičky brokolice se do slaniny "zarulují", konečky slaniny se zastrčí mezi nožičky tak, aby plátek držel. Když nedrží, pomůže párátko. Poklade se na... více o Rychlá brokolice s anglickou
Houskový knedlík - může být i starší nakrájíme na plátky a vždy mezi 2 kolečka knedlíku vložíme stejně velký plátek tvrdého sýra. Kdo má rád uzeninu,... více o Rychlá a levná večeře
Krajíc chleba natřeme hořčicí, položíme na něj salám a sýr. Druhý krajíc položíme na sýr a salám. Sepneme párátkem, obalíme v trojobalu a smažíme v... více o Rychlá večeře V.
Z mouky, másla, vejce a vody vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na pomoučněném válu. Cibuli očistíme a nastrouháme. Prorostlou slaninu... více o Cibulový koláč V.
Z droždí, 4 lžic vlažného mléka a lžíce cukru necháme vzejít kvásek. Máslo, žloutky a cukr utřeme a přidáme mouku se skořicí, případně s vanilkovou... více o Kynuté Jidáše
Tvaroh smíchám spolu s nahrubo nastrouhaným gothajem, nakrájenou jarní cibulkou a prolisovaným česnekem, majonézou či taveným sýrem. Mírně osolíme a... více o Tvarohová - gothajová pomazánka
Fetu několikrát otočíme v Ouzu a necháme v něm ležet asi 10 min. Během této doby smícháme strouhanku s pepřem a bylinkami. V této směsi obalíme fetu... více o Asopovo řecké Saganaki
Nivu nastrouhat, můžeme nastrouhat i máslo (když je z lednice) a přidáme mouku. To vše zpracujeme na těsto. Potom rozválíme plát asi tak 0,5 cm silný... více o Kroužky z nivy
Paštičky se dělají z list. těsta. Těsto vyválet a vykrajovat kolečka. Jedno plné a dvě s vykrojeným středem, dávat na sebe ("lepit" vodou). Před... více o Sýrové paštičky švýcarské