Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
Surimy tyčinky nastrouháme na struhadle na velkých kapkách, strouhejte je ještě zmrzlé, jde to lépe. Okurky také na velkých kapkách. Cibuli nakrájíme... více o Krabí surimi pomazánka
Na tuku (oleji) orestujeme cibuli,pak přidáme žampiony (slabé plátky) a česnek. Vaříme tak dlouho, až se voda vypaří, pak odstavíme. Mandle částečně... více o Mandlová paštika se žampiony
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme jej odpočinout 30 minut v lednici. Na pečícím papíře posypaném moukou vyvalíme polovinu těsta, těsto... více o Plněná "pizza" s bazalkovým pestem a ricottou
Sýr utřeme s majolkou, přidáme umleté uzené maso, nastrouhanou karotku a křen, přisolíme a zlehka promícháme.... více o Pomazánka z uzeného masa
Pórek nakrájejte na asi 3 cm dlouhé dílky a v kastrůlku doměkka uvařte, dvě kolečka odřízněte a odložte stranou. Mandle namočte do 2 šálků horké vody,... více o Pórkovo-mandlové želé
Těsto rozválejte do tvaru kruhu a vyložte jím remosku. Na náplň spolu prošlehejte smetanu, vejce, sýr a mouku. Dochuťte (opatrně, protože i sýry jsou... více o Slaný řecký koláč
Toastový chleba rozložíme do požadovaného tvaru (já volila čtverec 2 x 2 plátky) a potřeme pomazánkovým máslem. Na ni poklademe šunku a uzený sýr.... více o Sýrový dort II.
Kuřecí prsa nakrájíme na drobné kostičky a povaříme ve vývaru z bujonu. Po uvaření vyjmeme a rozmělníme. Salát nasekáme. Tvaroh trochu zředíme vývarem... více o Kuřecí pomazánka
Tak tedy šup na to - je to opravdu jednoduché: Cibuli nakrájíme najemno, smícháme s paštikou, sýrem a máslem aby nám vznikla kompaktní hmota, osolíme,... více o Studené plněné papriky
Ušleháme půl smetany ke šlehání, přišleháme 1 tvaroh. Ochutíme 2 stroužky prolisovaného česneku, lžičkou sladké papriky, půl lžičkou soli, pepřem... více o Tvarohová pomazánka levně
Cukety omyjeme,konce odkrojíme,nakrájíme na plátky a minutu povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat, dáme do mísy, osolíme, opepříme a... více o Rajčatový salát s cuketou a mozzarellou
Zaděláme kvásek z vlažného mléka, droždí a cukru. Necháme ho vzejít. Mouku prosejeme do zadělávací mísy, přidáme vlažnou vodu, vykynulý kvásek,... více o Sýrové rohlíky II.
Nivu a eidam nastrouháme nahrubo, šunku nakrájíme na kostičky. Smícháme a přidáme 2 vejce, cca 4 lžíce mouky a vše uhněteme v hmotu. Ze směsi tvoříme... více o Sýrové kuličky se šunkou
**Nejdříve si připravíme těsto:** Smícháme hladkou mouku, sušené droždí, cukr a sůl, přilejeme olivový olej a postupně přidáváme vlažnou vodu. Mělo by... více o Domácí pizza koláč
Papriky si nakrájíme na plátky, nebo pláty. Papriky dáme na plech, nebo pekáč. Pak vyndáme nakládaný hermelín, který je lepší když už máme připravený... více o Opékané papriky s nakládaným hermelínem
Půlky očištěných paprik dáme do předehřáté trouby opéct nasucho, až začne slupka černat. Pak papriky dáme krátce zapařit do igelitového sáčku a... více o Plněné žitné chlebánky (žemle)
Želatinu v misce necháme nabobtnat, pak přilijeme 2 dl mléka, misku vložíme do vodní lázně a necháme za stálého míchání rozpustit. Zbylé mléko... více o Lososový dortík
Grundle necháme rozmrazit, propláchneme je ve studené vodě, necháme okapat a vysušíme je ubrouskem. Do igelitového sáčku nasypeme potřebné množství... více o Kořeněné grundle-smažené
Posekaný česnek necháme na oleji zesklovatět. Přidáme pokrájená rajčata, víno a protlak, promícháme a necháme vařit 5 minut bez poklice. Pak přidáme... více o Smažené grundle s rajčatovou omáčkou
Listové těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát, vykrájíme z něj kola (větší než průměr formiček) a vyložíme jimi formičky.Těsto na dně formiček... více o Lososové mističky
Salát pokrájíme na nudličky, jahody a hermelín na plátky. Přidáme hrubě nasekané ořechy a řapíkatý celer, vše promícháme a pokapeme ochucenou... více o Hermelínový salát s jahodami
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme válečky (průměr cca 3cm), které skládáme na plech s pečícím papírem (dál od sebe) a... více o Cantuccini - sušenky k vínu
Z tuňáka slejeme všechnu šťávu, smícháme jej s nadrobno nakrájenou cibulí, pomazánkovým máslem (já kupuji pomazánkové máslo s bílým jogurtem), rajským... více o Tuňáková pomazánka VI.
**Pudink:** Nejdříve si ze surovin uvaříme hustý pudink, klasicky dle návodu a necháme vychladnout. **Těsto:** Oddělíme si žloutky od bílků. Ze... více o Domácí krtkův dort na plechu
Z listového těsta rozválet dvě placky. Každou potřít kečupem a posypat najemno krájenou cibulí. Poté rozprostřít červené zelí, posypat nastrouhaným... více o Závin s červeným zelím
Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kousky (cca 1 cm). Na hrubší kousky nakrájíme také oloupanou cibuli (poměr brambory:cibule cca 4:1) Na větší... více o Levné a chutné cibulové brambory
Toto jednoduché a lehké jídlo se dá přichystat úplně snadno. Sýry si nakrájíme dle vlastní fantazie na jakékoliv kousky. K nim přidáme nakrájená... více o Sýr s rajčaty
Nejprve si dáme rozmrznout krabí tyčinky, tak abychom je měli rozmrzlé, než půjdeme smažit! Poté si nakrájíme zeleninu na kousky a vhodíme do misky.... více o Surimi salátek
Klobásu nastříháme ostrými nůžkami na malé kousky (jde to lépe než krájení nožem). Do větší mísy nebo igelitového sáčku nasypeme strouhanku a kousky... více o Jednohubky z vinné klobásy
Plátky anglické slaniny klademe na pánev, kde máme již rozpálený olej, zprudka opečeme z obou stran. Cibuli si nakrájíme na tenčí půlměsíčky, papriku... více o Vaječná omeleta se zeleninou
Cherry rajčátka omyjeme a seřízneme ze dvou stran, z jedné strany tak, aby nám stála a z druhé, abychom je mohli vydlabat a naplnit. Když máme... více o Cherry rajčátka plněná sýrem feta a olivami
Lístky šalvěje omyjeme a osušíme. Smícháme mouku s pivem, osolíme, opepříme a vmícháme našlehaný bílek. Lístky obalujeme v těstíčku a smažíme v oleji.... více o Šalvěj v županu
Mleté maso osolíme, přidáme vejce, sýr, koření dle chuti, osolíme a řádně promícháme. Tvoříme malé kuličky vlhkou rukou, které buď obalíme ve... více o Jednohubky z (mini) karbanátků
Očištěné stroužky česneku dáme do zavařovací sklenice. Marinádu povaříme a dokud je ještě teplá (ne vařící), zalijeme s ní česnek. Po vychladnutí... více o Marinovaný česnek II.
Do každé bagety uděláme shora podélný hluboký zářez,opatrně je rozevřeme a na řezu potřeme slabě máslem. Pak do zářezu vložíme plátky hermelínu a... více o Zapečené plněné bagety
Uvařené brambory nastrouháme a přidáme všechny ingredienci. opepříme, osolíme a pořádně zamícháme. Podáváme klasicky na topince. Dle chuti můžete... více o Babiččin falešný tatarák
Cibulku dáme do většího kastrůlku a smažíme v dostatečném množství rozehřátého oleje. Osolíme. Tofu rozlámeme na menší kousky a přidáme k cibulce,... více o Uzená tofu pomazánka
Vinnou klobásu pokrájíme na kousky dlouhé cca 10 cm. Listové těsto rozválíme na plát, pokrájíme ho na obdélníčky a do každého zabalíme kousek klobásy.... více o Křupavé válečky s vinnou klobásou
Vyndáme listové těsto. Listové těsto rozválíme do kruhu, poté vezmeme kolečko na pizzu a uděláme trojúhelníčky. Nakrájíme párek na přibližně stejné... více o Paprikované jednohubky
Ze surovin na těsto umícháme hladké těstíčko. Na rozpálené pánvi s olejem upečeme tenké palačinky, které necháme vychladnout. Cibulky a ředkvičky... více o Palačinkové rolky (roládky)
Na těstíčko spolu prošlehejte mouku, prášek do pečiva, podmáslí a vejce. Vmíchejte petržel a osolte. Olej rozehřejte ve vyšší pánvi nebo kastrůlku, a... více o Křupavé cibulové kroužky
Lilek pokrájíme na půlcentimetrová kolečka, která osolíme a necháme cca 1/2 hodiny vypotit. Pak kolečka dobře vysusíme ubrousky (utěrkou) a naskládáme... více o Lilkové koláčky
Máslo, mouku, žloutky a sůl (dle chuti) smícháme a vypracujeme těsto. V osolené vodě povaříme mrkev, pak přidáme brokolici, tu jen spaříme. Scedíme.... více o Rybí paštika v těstíčku
Maso pokrájíme na kostičky, posypeme kořením, zakapeme lžičkou oleje, přidáme česnek, scezené žampiony a promícháme. Masovou směs si můžeme připravit... více o Masíčko v hermelínu-minutka
Listové těsto si rozpůlíme a vyválíme si dvě stejně velké slabé placky. Jednu si potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nastrouhanou nivou, zakryjeme... více o Šneci s nivou a kořením
Řepu uvařenou ve slané vodě oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Křen očistíme, oloupeme a nastrouháme také najemno. Množství záleží na jeho... více o Křenová pomazánka z červené řepy
Řepu uvaříme v osolené vodě, necháme vychladnout, oloupeme. Česnek utřeme se solí (nebo nastrouháme). Cibuli najemno pokrájíme. Řepu nastrouháme na... více o Pomazánka z červené řepy s česnekem
Na másle orestujeme drobně pokrájenou šunku (20 dkg), kterou zaprášíme moukou, zamícháme, zalijeme vodou (cca 2,5 dcl) a přivedeme k varu. Ve vývaru... více o Sýrovo-šunkové těstoviny
Brokolici uvaříme hodně doměka, scecenou rozmačkáme vydličkou, přidáme nastrouhanou nivu, opepříme, přidáme trochu muškátového květu nebo... více o Brokolicová pomazánka s nivou
Nakrájet veku nebo housku, udělat hustší těstíčko z mléka, 1 vejce, hladké mouky, najemno strouhaného sýru popř. namletého salámu. Těstíčko nanést na... více o Sýrové polštářky II.