Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Přísady na těsto vymícháme a těsto necháme 30 min. odpočívat v chladničce. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na tenoučké plátky.... více o Bramborový dort III.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm. Žloutek vyšleháme s koňakem. Kolečka jablek obalujeme v pudinkovém prášku,... více o Jablka v červeném županu
Uděláme si piškotové těsto a upečeme v menším plechu, aby mělo alespoň 4 cm výšku. Necháme vychladnout. Smícháme cukr s kakaem, přidáme mléko a... více o Mokrá buchta II.
Nastrouhat jablka, smíchat se skořicí, cukrem a rozinkami, vyválet z listového těsta 2 placky, peču v kulaté formě na dort o průměru 24 cm, na dno... více o Pudinkový dort z listového těsta a jablky
Všechny přísady smícháme na vále a na pouze vymaštěný plech vyválíme placku. Těsto potřeme kyselou marmaládou (nejlépe z černého rybízu, sladší tak... více o Marcipánový koláč
Připravíme si klasické linecké těsto z Hery, hladké mouky, cukru, vajec a prášku do pečiva. Zpracujeme těsto a dáme ho na chvilku odpočinout do... více o Buchta Anička
Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme ostatní suroviny a nakonec vmícháme sníh z bílků. Na vymazaném a vysypaném plechu upečeme. Na studený moučník... více o Kakaové řezy s tvarohovou náplní
Z 80 g cukru uděláme světlý karamel, zamícháme do něj ořechy a odstavíme na pečicí papír vychladnout, vzniklou hmotu rozdrtíme. Uvaříme mléko,... více o Ztuhlý úsměv (oříškový krém)
Vypracujeme těsto. Vyválíme placku dortové formy o síle 1-2 mm. Nakrájíme na šestnáctiny - trojúhelníčky. Ty potřeme do 1/2 poloviny (od širší strany)... více o Maličké rohlíčky ze šlehačkového těsta
Z ingrediencí vypracujeme těsto a necháme 2-4 hodiny v lednici odpočinout. Poté tvoříme svatební koláčky a plníme různými náplněmi. Těsto se vůbec... více o Svatební koláčky bez kynutí
Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme do kastrolku. Přidáme máslo a necháme na mírné teplotě rozpustit, během rozpouštění trochu promícháme. Dáme... více o Čokoládový dort II.
Ušleháme 1/2 l smetany, přidáme 2 lžíce cukru, lžíci skořice, 5 vajec a 250 g hladké mouky. Těsto vlijeme do vymazané, velké dortové formy (nebo menší... více o Šlehačkový koláč
Všechny suroviny smícháme a rozetřeme do koláčové formy vyložené pečícím papírem. Poklademe kousky libovolného ovoce (mohou být i banány, ale... více o Tvarožník III.
Z másla, prosáté mouky, cukru a lžíce studené vody zpracujeme těsto, které rozválíme a vložíme do koláčové formy. Tvaroh smícháme s medem, přidáme... více o Řecký medový dort s tvarohem
V míse smícháme cukr, pudikový prášek, tvaroh, žloutky, kůru a šťávu z citronu a dobře rozmícháme. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále a... více o Rychlé tvarohové šátečky
Z ingrediencí zpracujeme těsto jako na palačinky - jen musí být o trošku hustší, ale zároveň musí téci. Takto zpracované těsto nalijeme do pekáčku, ve... více o Litá bublanina
Chléb rozdrolíme na jemno. Cukr utřeme ze žloutkem, přidáme mléko a tvaroh. Po malých částech přisypáváme prosátou mouku s kypřícím práškem. Zpacujeme... více o Dietní celozrnný koláč
Banány rozmačkáme a smícháme s jogurtem na kaši. Přidáme žloutky, máslo, prosátou mouku s kypřícím práškem, cukr, med a nakonec vyšlehané bílky. Těsto... více o Muffiny pro děti
Cukr utřeme ze žloutky, přidáme olej, jogurt, prosátou mouku s kypřícím práškem. Poté lehce vmícháme kokos a našlehané bílky, dáme na plech a pečeme... více o Krémové Raffaelo na plech trochu jinak
Postup je velmi jednoduchý i pro začátečníky. Vše důkladně promíchat a nalít do vymazaného hlubšího plechu. Pečeme při 180 °C, dokud se těsto nelepí ... více o Povidlový perník
Podle velikosti plechu nebo formy zvolíme i velikost sklenic nebo hrnku. Poté vše odměříme, zamícháme, vlijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme... více o Kyškový perník
Do mísy dáme mouku, sůl, vejce, rozdrobené droždí, máslo a olej. Z přísad uhněteme těsto. Vytvarujeme z něj bochánek a vložíme jej do mísy se studenou... více o Koláč z oříškových šnečků
Polohrubou mouku promícháme s kypřícím práškem, vanilkovým a krupicovým cukrem. Přilijeme mléko s rozšlehanými vejci, olejem a dobře promícháme na... více o Mrkvová bábovka
Z másla, mouky a cukru vypracujeme hladké těsto. Náplň: tvaroh, žloutky a cukr vymícháme do pěny. Z bílků vyšleháme sníh a zlehka přimícháme do... více o Rebarborovo-tvarohové pité
Z vejce, moučky cukru, vanilky cukru, změklého tuku, mouky s práškem do pečiva, z vlažného mléka vypracujeme těsto, které dáme na 25 minut do lednice.... více o Lehký ovocný koláč
Tuk, cukr, vejce utřeme a přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem. Zpracujeme těsto, které dáme do ledničky na 30 min. odležet. Poté těsto... více o Pudinkový dortíček
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny za postupného zašlehávání horké vody. Pak přidáme hladkou mouku s práškem do pečiva a kokosem. Těsto vylejeme... více o Kokosová roláda jednoduše
Ořechy buď umeleme nahrubo nebo rozdrtíme paličkou, pak smícháme všechny ingredience dohromady i s ořechy a dáme péct nejlépe na pečící papír. Peče se... více o Vynikající karobová buchta
Utřít tuk s cukrem a rumem, zašlehat vejce, přidat mouku s práškem do pečiva a skořicí, popřípadě zředit mlékem (prostě vyrobit konzistenci těsta na... více o Višňová bábovka
Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě zašleháváme žloutky a po troškách cukr, pak vmísíme mleté mandle (oříšky) a nakonec opatrně polohrubou mouku.... více o Mandlový (oříškový) dort
Výhodou tohoto perníku je, že se nemusí nic vážit. V míse rozklepneme 2 vejce a utřeme s cukrem a olejem. Přisypeme hladkou mouku, prášek do pečiva a... více o Perník pro začátečníky
Na pánev si dáme máslo a celé banány. Při roztavení másla dáme cukr a necháme prohřát (banány otáčíme, aby se nespálili). Dáme trošku rumu a zapálíme ... více o Flambované banány s čokoládou a zmrzlinou
Na těsto potřebujeme 4 vajíčka, 250 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, sklenici vody, sklenici oleje, 250 g mouky, půl prášku do pečiva. Vajíčka,... více o Řezy Lambada III.
Na páře si svaříme smetany s cukrem, solamylem a čokoládou v hustý pudink, potom povrch pocukrujeme a necháme vychladnout (je to proto, aby se... více o Lahodný čokoládový krém na dorty
Instatní espreso rozmícháme v 1 lžíci horké vody a necháme vychladnout. Z mouky, kakaa, cukru, soli, bílku, másla a kávy uhněteme hladké těsto, to... více o Meruňkovo-kefírový dortík
Vše zamícháme, dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 30 minut při 220 °C, zkusíme špejlí.... více o Smetanová bábovka
Oloupaná jablka zbavená jádřinců nastrouháme do mísy. Přidáme vejce, olej, cukr, mouku smíchanou s práškem do perníku, kakao a rum a dobře promícháme.... více o Perník s jablky
Utřeme máslo, cukr, vejce, připravíme směs z rozmačkaných banánů, podmáslí, ořechů a rozinek, smícháme dohromady. Hladkou mouku smícháme s jedlou... více o Banánový chlebíček s čokoládovo-cukrovou polevou
Utřeme máslo s cukrem, poté zašleháme vejce a prosátou mouku s kypřícím práškem. Krém 1: uvaříme pudink obvyklým způsobem. Krém 2: tvaroh, cukr, kůru... více o Margotčin koláč
Tuk utřeme z cukrem, přidáme žloutky a střídavě mléko s prosátou moukou a kypřícím práškem. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Vymažeme a vysypeme... více o Bublanina s kokosovým bezé
Vypracujeme těsto bez vykynutí. Vykrájíme větší kolečka, která rozkrojíme na čtvrtiny, naplníme nádivkou a zavineme. Před pečením potíráme rozšlehaným... více o Bratislavské rohlíčky II.
Do nádoby z pekárničky vyklepneme vejce, přidáme mléko nebo vodu, špetku soli, cukr a vanilkový cukr, rozpuštěný tuk, citrónovou šťávu a kůru.... více o Citrónová bábovka
Špenát necháme rozmrazit, přebytečnú vodu slijeme. Přimícháme rozetřený česnek, vejce, osolíme, opepříme. Krajíce chleba nasucho opečeme. Dno... více o Koláč s toustového chleba
Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme. Do kastrolku nalejeme ocet, vodu a cukr a přivedeme k varu. Po částech přidáváme meruňky a krátce (asi 2 min.)... více o Sladkokyselé meruňky
Těsto: žloutky vymícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, potom přidáme vyšlehaný sníh z bílků, mouku a prášek do pečiva. Upečeme a necháme vychladnout.... více o Tiramisu bez mascarpone
Všechny suroviny smícháme, nejlépe šlehačem (těsto se velmi lepí) a necháme odstát přes noc. Před válením bereme těsto po částech, aby co nejméně... více o Medovníčky II.
Čokoládu opatrně rozpustíme v mléce, přidáme máslo a necháme vychladit. Všechny suroviny smícháme v míse a dáme do pečící nádoby, z které jsme vytáhli... více o Čokoládový chlebíček z domácí pekárny
Smíchá se mouka s práškem do pečiva, přidá cukr, skořice, ořechy, nakrájená jablka a nakonec vejce. Vše se smíchá a vlije do formy vysypané kokosem.... více o Jiřinčina bábovka
Všechny suroviny, kromě polevy, dobře smícháme v míse a nalijeme do pečící nádoby, z které jsme vyňali hnětací lopatku. Přístroj nastavíme na program... více o Perníkový chlebíček
Vejce a cukr umícháme do husté pěny, nejlépe šlehačem, při ruční přípravě si připravte další ruce na vystřídání. Do husté pěny opatrně a postupně... více o Mandarinkový dezert