Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Podmáslí, cukr a vajíčko ušleháme, přidáme kakao a olej. Znovu ušleháme a pomalu přidáme mouku a jedlou sodu. Nalijeme na vymazaný a hrubou moukou ... více o Podmáslová buchta
Suroviny na těsto smícháme a rozprostřeme na vymazaný plech. 1/3 odložíme do ledničky. Nejlépe domácí meruňkovou marmeládu smícháme s rumem a... více o Meruňkové řezy V.
Formu asi 25 cm x 25 cm vyložit mušelínem tak, aby na všech stranách přesahoval okraje formy. Posypat polovinou rýžové mouky. Zbytek rýžové mouky... více o Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)
Rozehřejeme med (nesmí se vařit). Bílky s cukrem šleháme v horké vodní lázni, dokud nezhoustnou, potom tenkým pramínkem za neustálého míchání... více o Turecký med měkký
Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny, přidáme trošku rumu, vmícháme mouku s vanilkovým cukrem a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané... více o Piškotová bábovka II.
Máslo rozehřejeme a rozlijeme po plechu s vyšším okrajem. Všechno ostatní sypeme po vrstvách: nejdřív vrstvu nadrcených piškotů, na ně nasekané ořechy... více o Tyčinky se Salkem
Máslo utřeme s cukrem a žloutky, postupně vmícháváme mouku s prášek a mlékem, nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech s vyšším... více o Bílá buchta
Do vymazaného a moukou vysypaného plechu nalijeme připravenou hmotu a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení buchtu polijeme polevou nebo... více o Cuketová buchta
Ingredience do spodního těsta, smícháme a uhněteme si bochánek lineckého těsta, které rozválíme na vymaštěný plech, babička dává pečící papír, já s... více o Trojbarevný koláč naší babičky
Těsto: suroviny zpracujeme v těsto a necháme alespoň 2 hodiny v chladnu odpočinout. Naplníme tenkou vrstvou formičky a pečeme ve středně vyhřáté... více o Miluščiny košíčky s božskou náplní
Smícháme vejce s cukrem, poté přidáme šlehačku, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, na těsto... více o Bublanina s rybízem
Šlehačku ušleháme společně s celým vejcem, mezitím šleháme žloutky ve vodní lázni, dokud nevznikne jemná pěna. Tu přidáme do ušlehané šlehačky a ještě... více o Semifredo
Z uvedených přísad vypracujeme těsto, rozdělíme ho na 2 díly a vyválíme. Přeneseme na vymazaný plech, poklademe nastrouhanými jablky, pocukrujeme,... více o Moravský závin
Utřeme žloutky s cukrem, přidáme teplou vodu, olej a hladkou mouku s práškem, dobře promícháme a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělíme na... více o Metrový koláč
Náplň: všechny suroviny kromě bílků se smíchají šlehačem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do náplně. Těsto: v míse promícháme suroviny,... více o Linecký tvarohový koláč
Z hladké mouky, cukru, másla, prášku do pečiva, lžíce kakaa, 2 vajec a 4 lžic mléka vypracujeme těsto, ze kterého rozválíme 2 pláty (velikosti... více o Prokládané řezy
Nad párou ušleháme vejce, cukr, med a máslo, necháme zhoustnout a přidáme mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na pět dílů.... více o Medové řezy III.
Z cukru uděláme karamel a rozvaříme s vodou. Žloutky, cukr a horký karamel ušlehat na hustou pěnu (šlehat nejméně 5 min.). Mouku smíchat s práškem do... více o Dort pro babičku
Sypké ingredience na buchtu smícháme dohromady v míse, přidáme vejce, olej a kefír. Vše rychle zpracujeme, vytvoříme řídké těsto, které nalijeme do... více o Buchta s děsně dobrou polevou
Ušlehat vejce, cukr k tomu přidat konzervu najemno nasekaného ananasu i s nálevem, polohrubou mouku, jedlou sody, nasekané vlašské ořechy - vše... více o Ořechový moučník s ananasem
Oboje sušenky pomeleme, přidáme máslo a rozmixujeme. Pak přidáme cukr a ořišky. Šlehačku našleháme. Lučinu rozšleháme s cukrem, přidáme šlehačku,... více o Cheescake s malinami
Nejdříve si připravíme těstíčko: rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr, mouku a vaječný likér, promícháme a... více o Banány v těstíčku
Ingredience vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program TĚSTO (pekárna ETA, Vega, Clatronic). Po ukončení programu těsto vyndáme z nádoby... více o Buchty - těsto z domácí pekárny
Nejdříve si dno podkovy obstřihnu na papír na pečení, dělám to tak, že ho tužkou obkreslím a vystřihnu. Stříhám trochu více, než je obrys tužkou. K... více o Ananasová podkova
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto. To rozdělíme na 3 díly. Jeden vyválíme na velikost... více o Zebrové řezy
Žloutky vyšleháme s cukrem (špetka krystal), bílky vyšleháme do sněhu, mascarpone si vyšleháme v nadobě a po té opatrně vpracujeme žloutky a tuhý sníh... více o Mascarpone by kanibalos
Těsto: všechny přísady zpracujeme, pokud je pořeba přidáme trošku mléka. Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu část dáme už vyválenou na vymazaný plech... více o Jablkový zákusek II.
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a zalijeme olejem. Necháme asi 1 hodinu stát, občas promícháme. Přidáme zbylé suroviny a... více o Jablečná buchta SUPER
Margarín a cukr vyšleháme do pěny. Přidáme žloutek jen po jednom (asi minutu šleháme, než přidáme další žloutek). Bílky vyšleháme zvlášť, přidáme do... více o Čokoládový moučník
Mouku, tuk a vejce zpracujeme na těsto, pokud se zdá husté zředíme trouchou mléka, rozválíme do formy, poklademe oloupanými na měsíčky pokrájenými... více o Jablkový koláč DIA
Z mléka, 100 g cukru, špetky soli, citronové kůry a krupice uvaříme hustou kaši. Žloutky utřeme se zbylým cukrem do pěny a opatrně vmícháme do... více o Řecké vanilkové řezy
Máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli utřeme do pěny. Přidáme oloupaná, na malé kostečky nakrájená jablka a ostatní přísady, dobře... více o Jablkové koláčky
1/2 ořechů a všechny rozinky pomeleme, vmícháme cukr, nugetu a piškotovou strouhanku. Zpracováváme tuhé těsto, postupně do něj přidáváme nakrájené... více o Ovocný salám
Žloutky, cukr a vodu vyšleháme do pěny, vmícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech s vyšším okrajem a upečeme na 175 °C. Piškotové... více o Punčové řezy II.
Vypracujeme těsto, necháme v teple vykynout. Vyválíme, rádýlkem vykrajujeme obdélníčky, plníme nádivkou z bílého máku. Skládáme na plech, potřeme... více o Bratislavské rohlíčky III.
Smícháme přísady na 1. těsto, vytvarujeme do obdélníku a dáme ztuhnout do ledničky. Z ostatních přísad vypracujeme kynuté těsto (kostky cukru... více o Překládané koláče
Mouku s cukrem a vanilkovým cukrem vsypeme do mísy (na jednu stranu), na volné místo na dno rozdrobíme droždí, zalijeme teplým mlékem, vařečkou... více o Vánočka od babičky
Utřeme cukr, máslo a žloutky. Přidáme mleté přechy a mléko střídavě s moukou smíchanou s práškěm do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto... více o Kokosové kostky III.
Z uvedených přísad vypracujeme těsto (všechno do mísy a dobře promíchat), nalijeme do pekáčku s vyšším okrajem a pečeme na 175 °C. Jablka nastrouháme,... více o Řezy s dušenými jablky
Do mléka vmícháme mouku, vejce, vanilkový cukr a špetku soli, aby vzniklo řidčí těsto. Záleží, jak jste zvyklí ho dělat, nemusí být podle mého receptu... více o Palačinkový dort II.
Z ingrediencí vypracujeme vláčné těsto, rozdělíme na 2 díly a rozválíme na tenké pláty. Posypeme je strouhankou a poklademe jablky. Posypeme cukrem,... více o Vláčný jablečný štrůdl
Kvásek necháme vykynout, prosátou mouku, žloutky, majolku smícháme s kváskem a ještě trochu necháme odležet. Těsto je řidší, takže trochu více... více o Majonézové koláče
V kuchyňském robotu vymícháme šlehacími metlami vejce s cukrem do pěny, to trvá přibližně 10 minut. Potom přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva... více o Dort podle mojí maminky
Do rozpuštěného másla přidáme cukr, žloutky, mouku a předem připravený kvásek (z mléka a droždí). Necháme vykynout. Potom přidáme smetanu a dobře... více o Gerbeaud
Všechny suroviny (kromě džemu a ořechů) zpracujeme na těsto, které vlejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme. Po vychladnutí koláč potřeme... více o Kyškový koláč II.
Máslo, vejce, práškový a vanilkový cukr vymícháme do pěny. Přidáme citronovou šťávu, tvaroh, mouku smíchanou s práškem do pečiva a rozinky promíchané... více o Tvarohový chlebíček s rozinkami (domácí pekárna)
Hladkou mouku, máslo, žloutek, mléko, cukr a špetku soli spolu smícháme. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dvě části. Z bílků vyšleháme... více o Super makový koláč
Z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek a necháme vykynout. Potom z mouky, kvásku, vejce, špetky soli a rozpuštěného tuku vypracujeme těsto a... více o Prasátka
Smícháme tuk, mouku, 2 žloutky, 70 g cukru, citronovou kůru a vymísíme těsto. Vyložíme ním dno a boky vymazané dortové formy. Mírně zapečeme v troubě ... více o Jablečný koláč III.
Smícháme krupici, mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Oloupaná jablka nastrouháme na plátky. Polovinu jablek navrstvíme na vymazaný plech,... více o Jablečná pochoutka