Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Těsto rozválet na velikost plechu, přenést na plech vypláchlý studenou vodou, těsto lehce propíchat, upéct. Mezitím svařit pudinky s mlékem a žloutky.... více o Jednoduché řezy
Těsto smícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Navrch dáme nastrouhaná jablka (můžeme i jiné ovoce) a posypeme drobenkou s jemně nastrohanými... více o Hraběnčiny šlehačkové řezy
Z přísad vypracujeme tužší těsto, kterým naplníme vymaštěný a moukou vysypaný plech. Okraje malinko zvýšíme. Na těsto nasypeme borůvky a zalijeme... více o Borůvkový koláč III.
Na vál dejte mouku, udělejte důlek a nadrobte do něj změklé máslo. Přidejte cukr, sůl, kůru a jogurt (v tomto receptu nahrazuje vejce). Těsto... více o Celozrnné křehké těsto na koláč
Ušleháme celá vejce s vodou a cukrem, smícháme se zbylými přísadami, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a dáme zapéct. Ještě nehotovou, ale již... více o Celozrnná buchta s tvarohem a ovocem
Všechny suroviny smícháme, nakonec jen vmícháme posekanou čokoládu, rozinky a ořechy. Takto připravené těsto dáváme do vymaštěných a vysypaných... více o Biskupský chlebíček VIII.
50 g másla rozpustíme v kastrůlku, odstavíme, přisypeme mouku a cukr, zamícháme a znovu postavíme na oheň. Jen co se jíška spojí, hned zalijeme 1/4 l... více o Krém jíškový kávový
V kastrůlku rozpustíme čokoládu a máslo. Sundáme ze sporáku a přidáme vajíčka, cukr a mouku. Vše promícháme do hladka. Těsto dáme do vymazané... více o Čokoládový fondant
Na plech si rozložíme dortové oplatky a upravíme dle potřeby. Žloutky s práškovým cukrem utřeme, přidáme prášek do pečiva, ořechy, mouku a nakonec... více o Karamelové řezy V.
Všechny suroviny rukama zaděláme na hladké nelepivé těsto, necháme chvilku odpočinout (můžeme do druhého dne). Potom strojkem vytlačujeme asi 3-4 cm... více o Pudinkové cukroví
Med necháme rozpustit ve vodní lázni, hlavně když je zcukernatělý. Přidáme do něho mouku, vejce, rozpuštěný tuk, kakao, koření, sodu a uhněteme v... více o Kávové perníčky
Vypracujeme těsto, můžeme vyválet a rohlíčky vykrojit formičkou, nebo jako vanilkové. Upečené namáčet v čokoládě a sypat kokosem nebo mletými ořechy.... více o Klášterní rohlíčky II.
Z droždí a mléka uděláme kvásek a zaděláme hladké těsto, dáme vykynout. Rozválíme do kruhové placky, kterou rozkrojíme na 8 trojúhelníčků, na širší... více o Croissantové rohlíčky s nugetou
Jablka oloupeme a zbavíme jadérek. Dvě jablka nakrájíme na kostičky a dvě na plátky. Z bílků ušleháme sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáváme... více o Jablíčková rychlovka
Pomazánkové máslo, cukr a žloutky třeme do pěny. Potom přidáme mouku s kypřícím práškem a nakonec sníh. Vše nalejeme do vymazané a vysypané formy a... více o Bábovka z pomazánkového másla
Ze surovin zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme do dvou až tří kuliček a necháme kynout ve studené vodě. Když se kuličky vynoří, osušíme je, ještě... více o Vodnické koláčky
Dáme mouku, cukr a vejce do velké mísy a řádne rozmícháme. Za stálého mícháme postupně přidáváme jogurt, mléko a prášek do pečiva. Vyklopíme na... více o Jablečný koláč IV.
Vypracujeme těsto, necháme odpočinout v lednici. Mezitím nakrájíme jablka na větší kousky. Těsto vyválíme a vpravíme do dortové formy tak, aby mělo... více o Jablkový koláč podle A. Girardotové
Těsto: ušlehat vejce s cukrem, přidat olej, vodu a mouku s prášek do pečiva. Upéct na vyšším plechu. Nádivka: ořechy spařit s mlékem, nechat vychladit... více o Ořechová buchta
Do uvařené kávy dáme med a cukr, necháme přejít varem a dáme vychladit. V míse rozšleháme vejce a za stálého šlehání přiléváme olej. Pak postupně... více o Medovník z hrnečku "Kluků v akci"
Maso osolíme, opepříme, vmícháme Solamyl a zalijeme studeným mlékem. Necháme v lednici několik hodin uležet. Potom dáme 3/4 těsta do vymazané formy i... více o Masový dort II.
Slané pečivo k vínu nebo jen tak: zpracujeme těsto, vyválíme plát, pomocí válečku přeneseme na plech (nemusí se vymazávat těsto je dost mastné),... více o Tvarohové těsto na slano i sladko
Máslo, cukr a žloutky utřeme, přidáme strouhanou čokoládu, strouhanku a mouku s práškem do pečiva. Nakonec z bílků sníh. Rozetřeme na vymazaný (nebo... více o Banánové čokoládové řezy
Na vál dát mouku, strouhat tuk a kvásek, zpracovat těsto a hned dělat. Nenechává se kynout. Plní se mákem, povidly, tvarohem, ořechovou nádivkou,... více o Dobré koláčky
Švestky vypeckujeme a namočíme na 4 hodiny do rumu. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut do chladničky... více o Prune tart aneb netradičně opilý švestkový koláč
Vše smícháme v misce, důkladně propracujeme rukou a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Můžeme tvořit tradiční linecká kolečka, ale i bábovičky.... více o Linecké těsto - makrobiotické
Vše smícháme v misce, propracujeme rukou a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Těsto rozdělíme na malé kousky a z nich na prkénku tvoříme rohlíčky.... více o Makrobiotické kokosové rohlíčky
Rozinky povaříme ve vodě. Jáhly, vločky a vývar z rozinek smícháme a necháme odležet alespoň hodinu. Přidáme olej a mouku (pokud je třeba na zahuštění... více o Makrobiotický borůvkový koláč
Jáhly vypereme, osolíme a vařímecca 30 minut. Hned po uvaření je po troškách rozmixujeme s dezertem nebo s amasaké. Přidáme rozinky, citronovou kůru... více o Bábovka z jáhel
Vše smícháme v míse, mouku přidáváme po částech podle potřeby. Těsto musí být vláčné, ale ne mokré. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Po 20 minutách... více o Bio mrkvová bábovka
Z uvedených přísad vymícháme těsto a necháme 20 minut kynout. Potom ho rozdělíme na 6 bochníků, rozválíme a rozkrájíme na trojúhelníky a širší část... více o Pizza rohlíky
Cukr se žloutky umícháme, zlehka přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku. Připravené těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve... více o Piškotová roláda s marmeládou
Máslo a vejce vyndáme z ledničky cca 1 - 2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Rozměklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme... více o Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska
Listové těsto rozválíme na plát, strouhanku pomalu orestujeme dozlatova na másle a necháme ji úplně vychladnout. Potom ke strouhance přidáme cukr a... více o Jahodový závin II.
Žloutky utřeme s cukrem, olejem, kakaem a skořicí a postupně přiléváme horkou vodu. Vmícháme hrušky, rozinky a ořechy. Přidáme po částech mouku s... více o Hruškové vlnobití
Z uvedených přísad zpracujeme těsto a necháme ho odpočinout v lednici. Jablka oloupeme a nastouháme nahrubo, přidáme trochu vanilkového cukru a... více o Jablkový koláč z ořechového těsta
Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s cukrem a necháme chvilku stát. Pak zamícháme vejce, rozehřátý tuk, oříšky, rozinky, muškátový... více o Jablkové čtverečky
Do mouky vmícháme prášek do pečiva, kakao a cukr, přidáme rozšlehaná vejce, změklý tuk a zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do utěrky a dáme do... více o Ovocno-tvarohový koláč
Ušleháme 4 vejce s cukrem, postupně na střídačku opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem, ořechy, prášek do pečiva a olej s vodou. Pečeme při 150... více o Řezy Pribiňáček
Droždí rozmícháme ve vlahé smetaně. Mouku, cukr, žloutky a nastrouhaný tuk dáme do mísy. Přidáme rozpuštěné droždí (ne kvásek) a vypracujeme těsto.... více o Tyrolský závin
Ušleháme celá vejce, hrnek cukru a šlehačku, přidáme mouky smíchané s práškem do pečiva. Pečeme asi na 170 °C, na hotový horký koláč natřeme směs z... více o Dobré rychlé řezy
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a přidáme vejce, tekutý med a prosáté kakao. Všechno promícháme a přilijeme mléko, přisypeme mouku s práškem do... více o Perníkový hřbet
Vypracujeme kynuté těsto: mouku prosijeme do mísy, vyhloubíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a trochu vlažného mléka.... více o Vanilkovo-kokosové kynuté řezy
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme na kousky nakrájenou Heru a promneme. Pak přidáme najemno nastrouhané brambory, sladidlo, žloutek a... více o DIA koláč z bramborového těsta s tvarohem
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo utřeme do pěny, přidáme tvaroh, ořechy - mleté i sekané, tuhý sníh z bílků, mouku smíchanou s práškem do pečiva,... více o Tvarohové řezy s rozinkami
Do mouky dáme koření, sůl, sodu, cukr. Přidáme džem a vodu, zamícháme a pečeme na plechu, na který jsme rozložili papír na pečení. Pečeme na 170°... více o Babiččina buchta pro období půstu
Do mouky nasypeme prášek do pečiva a vanilkový cukr. Pak do směsi nahrubo nastrouháme čokoládu, občas promícháme, aby se čokoláda obalila moukou,... více o Čokoořišková buchta - rychlá
Banány nakrájíme na kolečka a rozložíme na dno zapékací mísy. Nemusíme nijak zvlášť rovnat, ale kolečka od sebe oddělíme, aby nebyla slepená. Misku... více o Karibské banány
Do kastrolku dáme Colu, tuk, kakao a na slabém plameni necháme za stálého míchání zahřívat do bodu varu. Ve větší míse smícháme mouku, cukr, sůl. Do... více o Coca-cola cakes
Z hladké mouky, změklého másla, žloutku, mléka, cukru a soli vypracujeme těsto, vyválíme ho na 2 díly. Jeden vložíme na vymazaný plech, potřeme... více o Plněný makový koláč