Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Z mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce mouky zaděláme kvásek. Když vzkypí, přimícháme zbytek mouky a cukru, sůl, žloutky, citronovou šťávu a rozpuštěné... více o Ořechový cop
Mouku promícháme se špetkou soli a rozdrobeným tukem, zaděláme jogurtem. Propracujeme, těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme dvě placky. Jednu dáme... více o Koláč jablkový jako od mámy
Všechny ingredience kromě dortové oplatky dáme do hrnce a zahříváme, dokud v tom udržíme prst. Natíráme asi 0,5 cm silnou vrstvu na dortovou oplatku,... více o Ořechové obloučky
Vše dobře promícháme, nalejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Posypeme kokosem a pečeme.... více o Jablková buchta bez vajec
Všechny suroviny smícháme, vytvoříme hladké těsto. Necháme do druhého dne odležet zabalené v lednici, poté pečeme perníčky.... více o Perníčky III.
Tuk uřeme s cukrem, vmícháme žloutky, sůl. Přidáme prosátou mouku, ořechy a zpracujeme těsto, které necháme cca 30 minut odležet v chladu. Poté z... více o Slaďoučká očka
Zpracujeme těsto, které necháme odležet 20 minut, poté vykrajujeme kolečka či jiné tvary a upečeme. Mezitím namočíme rozinky do jablečného čaje s... více o Vánoční cukroví ala jablkový štrůdl
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr a vyšleháme dohladka. Potom do sněhu střídavě vmícháme po lžících máslo a mouku promíchanou s kypřícím... více o Bílková roláda s čokoládovým krémem
Den před povaříme smetanu na šlehání, čokoládu, práškový cukr a máslo. Necháme vychladnout a vložíme do chladničky. Druhý den vyšleháme, přidáme... více o Banány v pařížském krému
Ze všech surovin vytvoříme těsto na vanilkové rohlíčky a dáme ho na chvíli odpočinout v sáčku do lednice. Přes mlýnek na maso s nástavcem vytváříme... více o Vanilkové rohlíčky - rychlé
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které dáme dolů do lednice. Druhý den vmačkáme do vymazaných formiček na pracny, upečeme a necháme 14 dní... více o Plněné pracny
Nejdřív uděláme čokoládu - ve vodní lázni rozehřejeme Omegu, přidáme kakao a cukr. Do papírových košíčků kápneme trošku čokolády, pak dáme kousek... více o Čokoládové košíčky od maminky
Rozmícháme žloutky, vodu a olej, přidáme směs z mouky, prášku do pečiva, cukru a kakaa. Promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané... více o Rychlá mikrovlnná vídeňská bábovka
Do střední misky dejte tvaroh, máslo, žloutky, mletý cukr a kakao. Potom zamíchejte a rozšlehejte.... více o Domácí pribináček (kakaový)
Z těsta upéct kolečka, nechat odležet tak měsíc, pak je spojit krémem 3 k sobě, potřít krémem i okolo a obalit mletými ořechy. Krém: utřít - 250 g... více o Medové cukroví
Čokoládu nasekáme na jemno, rozpustíme ve vodní lázni. Žloutky utřeme s cukry, solí do jemného krému. Přidáme 3 lžíce kávy, olej, prosátou mouku s... více o Mouřenín II.
Utřeme máslo s cukrem, dáme žloutky, mouku, kakao, sníh z bílků a promícháme. Dáme péct na vymazaný a vysypaný plech. Na vlažnou buchtu vlijeme polevu... více o Janovské pečivo
Vypracujeme těsto a dáme na hodinu odpočinout, pak vyválíme placku a vykrajujeme kolečka. Upečeme. Vychladlá spojíme krémem a polijeme čokoládovou... více o Skořicová kolečka
Vypracujeme těsto a vykrajujeme různé tvary perníčků a upečeme. Kdo nechce dělat tak velkou dávku, tak buď udělá z poloviční dávky nebo z 1/4 dávky.... více o Perníčky švagrové Evičky
V míse utřeme máslo s kakaem a cukrem, přidáme mouku a důkladně zpracujeme těsto. Z hmoty tvoříme kuličky, do každé zapíchneme půlku ořechu, trochu... více o Kakaové bochánky II.
Z alobalu vystřihneme kolečka 6-7 cm. Na hrdle větší láhve zformujeme každé kolečko do tvaru košíčku. Do každého položíme višni přes noc namočenou v... více o Čokoládové višně
Z mouky, másla a cukru vypracujeme těsto, vyválíme tenký plát a vykrajujeme různé tvary. Pečeme do bleda. Horké obalíme v cukru a spojíme marmeládou.... více o Kluci z Hodonína
Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylé suroviny a opatrně promícháme. Necháme chvilku stát, pak sáčkem s hladkou trubičkou... více o Oříškové kopečky
Mouku s práškem přesijeme do mísy a z uvedených surovin zpracujeme těsto, necháme hodinku odpočinout, vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Z těstem se... více o Trvanlivé sušenky
Sušené ovoce a rozinky zalejeme vařící vodou nebo rumem. Necháme aspoň hodinu stát. (S vodou je to rychlejší, s rumem můžeme nechat přes noc). Vodu... více o Vánoční štrůdl
Zpracujeme těsto z uvedených surovin, měly by mít před zpracováním stejnou teplotu - ne změklé máslo a žloutky z ledničky. Do rána necháme odležet v... více o Máslové mušličky
Švestky umeleme na strojku na maso, přidáme ořechy, med a rum a zpracujeme těsto. Vyválíme váleček, krájíme asi 2 cm kousky, vytvarujeme do oválků -... více o Švestkové oválky - nepečené
Vše smícháme vypracujeme těsto vykrájíme kolečka a upečeme do růžova. Po upečení a vychladnutí plníme náplní a slepíme, kraje obalíme v kokosu. Náplň:... více o Darebáčci
Z mouky, prášku do pečiva, cukru, Hery, vejce a špetky soli uhnětemě vláčné těsto (v případě potřeby můžeme trochu zředit mlékem), necháme chvíli v... více o Ořechové řezy bohyně Hery
Fíky umeleme na masovém strojku, vsypeme na vál a přidáme zbylé suroviny. Zpracujeme těsto, ze kterého vytvoříme váleček, zabalíme jej do alobalu a... více o Fíkový váleček
Vše smícháme a tvoříme na plech malé hromádky nebo v prstech vytvarujeme špičky. Pečeme při nižší teplotě do zrůžovění. Tento recept jsem získala od... více o Kokosky raz dva
Vločky, ořechy a čokoládu nasekat nahrubo. Ze všech ingrediencí uděláme těsto nejlépe rukou a na vymazaný plech tvoříme kolečka asi 6-8 mm silná.... více o Ovesné sušenky
Mouku, cukr a vejce vymícháme v hladké těsto a přisypeme mandle. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet a upečeme do růžova. Druhý... více o Mandlové topinky
Piškoty umeleme, přidáme cukr, mléko, rum (dávám více než je v ingrediencích) a kakao. Rozdělím na 4 kousky. Vypracujeme těsto a za pomoci igelitu... více o Kokosová roláda bez vajec
Cukr s bílky šleháme do husta, pak přidáme žloutky. Vyšlehanou hmotu smísíme s kakaem a polohrubou moukou. Natřeme na plech vyložený pečícím papírem a... více o Andělský moučník
Moučkový cukr rozpustíme na karamel a postupně přidáme na plátky rozkrájený tuk. Do této směsi pomalu lijeme Salko. Vařime, dokud se směs nespojí a... více o Karamelové tyčinky
Z přísad zpracujeme těsto, které necháme krátce v chladu odležet. Z těsta vyválíme plát silný asi 4 mm a vykrajujeme stromečky. Zvolna upečeme.... více o Vanilkové stromečky
Krystalový cukr zkaramelizujte, zalijte kávou a nechte rozvařit. Máslo vymíchejte s moučkovým cukrem, tekutým medem a žloutky do pěny. Přidejte... více o Babičkovský perník
Ze surovin na těsto vypracujeme těsto, vyválíme a vykrájíme kolečka. Smícháme suroviny na nádivku. Na polovinu každého kolečka dáme nádivku,... více o Lví tlamy
Z bílků ušleháme sníh. Med vaříme s vanilkovým cukrem, přidáme sníh, cukr, ořechy. Vaříme, až se hmota odpadá ode dna. Vychladlou hmotu mažeme mezi... více o Nugát
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladničce několik hodin odpočinout. Poté tvoříme rohlíčky a pečeme ve středně vyhřáté troubě.... více o Vanilkové rohlíčky V.
Droždí necháme vykynout na kvásek. Do mísy dáme mouku, tuk, cukr, sůl, žloutky, přídáme kvásek, mléko a zpracujeme těsto. Do těsta můžeme přidat... více o Vánočka po x-té
Zakysaný krém smícháme s vejcem, mlékem, sladidlem a kůrou. Sypké ingredience smícháme a vše spojíme v těsto. Používám ruční šlehač. Do základního... více o DIA vafle s různou chutí
Bílky a cukr ušleháme ve vodní lázni na tuhý sníh. Když hmota drží pevně tvar, vyjmeme z horké vody a vložíme do dřezu se studenou vodou. Mírně... více o Pěnové rohlíčky oříškové nebo kokosové
Bílky a cukr ušleháme ve vodní lázni na tuhý sníh. Když hmota drží pevně tvar, vyjmeme z horké vody a vložíme do dřezu se studenou vodou. Mírně... více o Sněhové pusinky na váhu
Máslo napěníme s cukrem a nahřátou čokoládou a kakaem. Postupně přidáváme žloutky a třeme, až hmota zhoustne. Pak přidáme ořechy, z bílků sníh,... více o Čokoládové řezy IV.
V malé misce promícháme 100 ml vlažné vody, kvasnice, cukr a lžičku mouky, aby nám kvasnice trochu vykynuly. Ve velké míse uděláme těsto z vejce, medu... více o English muffins (Anglické žemle)
Udělat kvásek - cukr, droždí, smetana. Zadělat těsto, řádně propracovat, nechat na teple kynout nejméně 5 hodin. Jelikož je těsto velmi tučné, proto... více o Vánočka podle babičky
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého lehce zamícháme cukr smíchaný s oříšky nebo kokosem, potom mouku a nakonec opatrně přiléváme rozpuštěné, ale... více o Laskonky
Ingredience na těsto pořádně propracujeme v měkké těsto (případně přidáme mouku, proto neudávám přesné množství) a ponecháme 1 hodinu odpočinout v... více o Báječné broskve od babičky