Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Z bílků vyšleháme pevný sníh, během šlehání přidáváme cukr, pak žloutky, šťávu a kůru z citrónu a mouku včetně prášku do pečiva. Pečeme cca 35 minut,... více o Bílý dort z Chorvatska
Našleháme žloutky s cukrem, přidáme ořechy, mouku a prášek do pečiva. Nakonec opatrně ručně vmícháme tuhý sníh. Upečeme v dortové formě. Na krém... více o Ořechový dort s čokoládovým krémem paní Táni
Vejce uvaříme na tvrdo, necháme úplně vychladnout, oloupeme a vyjmeme z nich žloutky. Žloutky prolisujeme jemným sítkem nebo nastrouháme na jemném... více o Srdíčka z vařených vajec
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odležet v chladu. Potom tence vyválíme (nejlépe mezi foliemi), vykrájíme měsíčky a upečeme v dobře vyhřáté troubě ... více o Rumové měsíčky
Z výše uvedených surovin kromě nutelly vypracujeme těsto, kterým plníme formičky ořechů. Formičky pečeme na 170 °C. Upečené vyklopíme a vychladlé... více o Ořechy plněné nutellou
Utřeme nutellu s máslem do pěny, přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, mouku prosátou a smíchanou s kypřícím práškem, uděláme tužší těsto... více o Nutellové rohlíčky
Mouku, špetku soli, cukr, prášek do pečiva dáme do mísy a promícháme. Přidáme vejce, trochu mléka. Zamícháme, pak teprve přilijeme rozpuštěné sádlo a... více o Náš domácí štrúdl
Rozinky namočím do rumu, aby dostaly dobrou chuť. Oříšky vlašské nasekám nožem na kousky a dám na plech vyložený pečícím papírem. Nechám sušit až... více o Čokoládové hrudky IV.
Vše (včetně celých bílků) vložíme do hrnce a za stálého míchání ohříváme na plotně, až máme mírně tekutou kaši. Na vymazaný plech vysypaný strouhankou... více o Dobré a zvláštní ořechy
Rozinky umeleme nebo jemně nakrájíme (pro snadnější krájení můžeme na chvíli namočit do teplé vody), smícháme s ostatním. Vyválíme šišku, odkrájíme... více o Bezkonkurenční babiččiny vánoční rohlíčky
Jablka dobře omyjeme a oloupeme. Do většího hrnce dáme vařit v 1 l vody slupky a klidně i středy s kouskem skořice, upravíme chuť nápoje dle své chuti... více o Jablečný dezert
Bílky do husta ušleháme s několika zrníčky soli. Do hustého sněhu zašleháme cukr, několik minut ještě šleháme. Potom do oslazeného sněhu vařečkou... více o Kokosové laskonky slepované
Ze všech přísad zpracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu nejméně 1 hodinu. Z odpočinutého těsta vyválíme plát asi 3 mm vysoký. Vykrajujeme... více o Vídeňské cukroví
Čokoládu postrouhat a vše smícháme dohromady. Pečeme na 170 °C, horkovzduch asi 50-60 minut.... více o Bábovka s margotkou
Těsto: žloutky utřeme s cukrem do pěny, potom dáme po lžíci vody a lžíci mouky s práškem do pečiva. Vmícháme ořechy a sníh z bílků. V dortové formě na... více o Ořechový dort II.
Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme dohromady tak, aby cukr netvořil hrudky. Polovinu této směsi rovnoměrně nasypeme na lehce vymazaný plech.... více o Tvarohová buchta z Poteče
Mléko, droždí a cukr dáme do mísy a necháme droždí nakynout na teplém místě. Pak přidáme mouku, sůl, olej, majolku a žloutky a zapracujeme ve... více o Koláče od babičky II.
Mouku s práškem do pečiva prosijeme na vál, přidáme vše ostatní a vypracujeme těsto. Rozválíme (nejlépe na pečícím papíru) a vyložíme jím dno a asi 2... více o Koláč s tvarohem i pro ty, co tvaroh nemusí
Nejjednodušší, žádný krém a uvařit pudink zvládne každý taťka. Jednoduše na plech poklademe vrstvu sušenek, až do samého kraje i rohu, sušenky... více o Be-Be moučník po 106
Celá vejce vyšleháme s cukrem dobela, po malých dávkách přišleháváme mouku s práškem do pečiva a vodu smíchanou s olejem (vodu a olej si smícháme v... více o Bábovka kávová
Rozemeleme sušenky, přidáme sušené mléko, vodu, cukr a změklé máslo. Dáme do lednice asi na hodinu ztuhnout. Pak tvoříme kuličky, dovnitř dáme... více o Koule Raffaelo
Vejce, cukr, med dobře utřeme v míse. Pak přidáme mouku, mleté koření, sodu a promícháme. Nakonec vmícháme šlehačku a zpracujeme těsto. Je jemné,... více o Perník vykrajovaný
Do větší mísy dáme vše kromě ořechu a šlehačem spojíme. Vmícháme ořechy, vylijeme na plech vymaštěný a vysypaný a upečeme. Podle typu trouby 150-170... více o Hrnečkový perník - litý
Do misky si dáme med a tuk a rozehřejeme. Na vál dáme mouku, cukr a ostatní suroviny. Přilejeme med s tukem. Zpracujeme těsto a necháme odležet v... více o Vánoční perníčky od Camm
Bílky vyšleháme na pevný sníh. Změklé máslo nakrájíme na kousky, rozšleháme ho s cukry, olejem a čtyřmi lžícemi horké vody do pěny. Postupně zašleháme... více o Kávové muffiny s ananasem
Těsto vypracujeme a plníme do košíčků velikosti dle toho, co budeme mezi ně dávat. Upečeme a vychladlé slepujeme vždy dvě k sobě želé hmotou - Bonpari... více o Dětské překvapení
Oloupaná jablka se na hrubším struhadle postrouhají, promíchají s dětskou krupičkou a nechají nabobtnat. Cukr se utře se žloutky, kakaem, rumem a... více o Jablkový dort III.
Cukr a bílky vyšleháme nad parou, až je hmota lesklá a teplá. Zdobícíme sáčkem s širokým zdobítkem na piškot nebo linecké kolečko od spodu krouživým... více o Indiánky
Rozinky namočíme na 20 minut do rumu. Jablka nastrouháme, pokapeme citronem a smícháme s vanilkovým cukrem. Vejce ušleháme s cukrem, zašleháme vlažnou... více o Jablečná bábovka s oříškovám griliášem
Změklý tuk, cukr, žloutky, jogurt a prosetou mouku smícháme s práškem do pečiva a vypracujeme vláčné těsto. Dvě třetiny těsta vyválíme na plát a... více o Vrstvené jablkové řezy
Máslem vymazané zapékací mističky vysypeme polovinou vanilkového cukru. V připravené misce rozmačkáme banány a promícháme s citrónovou šťávou s druhou... více o Domácí banánové suflé s vanilkou
Moučkový cukr prosejeme do misky, přidáme vodu a horký rozehřátý tuk a třeme do zhoustnutí. Nahrázením části vody jinou přísadou získáme libovolnou... více o Základní poleva - cukrová, bílá
Moučkový cukr prosejeme, přidáme žloutek a třeme, až je poleva lesklá a hladká. Nakonec ji dochutíme několika kapkami citronové šťávy.... více o Žloutková poleva
Mléko přivedeme k varu, přidáme kokos a necháme přejít var. Odstavíme a necháme vychladnout. Potom vmícháme tuk utřený s cukrem.... více o Kokosová náplň
Přidáním různých přísad do základního krému získáme celou řadu dalších druhů krémů. VANILKOVÝ - do základního krému přidáme vanilinový cukr, příp. pár... více o Základní máslový krém
Propláchnuté rozinky necháme krátce nabobtnat v horké vodě, potom je slijeme a rozmixujeme nebo umeleme. Přidáme změklý tuk, rum, med a promícháme.... více o Rozinková náplň (BC)
Mléko s cukrem svaříme, přisypeme nastrouhané ořechy a necháme přejít varem. Odstavíme a po vychladnutí zamícháme piškoty a dochutíme citronovou... více o Ořechová náplň (BT)
Nastrouhané ořechy (oříšky) spojíme medem, rumem a mlékem nebo smetanou. Do náplně můžeme přidat v rumu namočené rozinky, kakao, lžíci rozehřáté... více o Medová ořechová náplň (BT) (BC)
Z vody a pudinkového prášku nebo škrobové moučky uvaříme hustý pudink, který spolu s cukrem zašleháme do tvarohu. Tento krém se hodí například k... více o Tvarohový krém (BT)
Bílky ušleháme se špetkou soli, přidáme cukr a došleháme do husta. Zlehka vmícháme mouku a nastrouhané arašídy a na plech klademe malé kopečky hmoty.... více o Arašídové hromádky (BT)
Do vychladlé směsi přidám hladkou mouku, prášek do pečiva a vejce. Natříhám pečící papír na velikost dna plechu - co nejpřesněji 6 ks. Těsto si... více o Medovník k nezozeznání od Marlenky
Na vál proseju mouku, přidám ostatní suroviny, zpracuji a vyválím těsto o síle 2 mm - doporučuji válet na pečící papír. Radýlkem nakrájím na obdélníky... více o Černé trubičky
**Asi na 40ks.** Vše do mísy a šlehat do hladka, z kraje šlehám na málo, pak na nejvyšší stupeň. Na 2 plechy pečící papír a pomocí 2 lžiček tvořím... více o Kokosky jako z cukrárny
Piškoty slepené marmeládou klademe do skleněné zapékací mísy, na ně vrstvíme hruškový kompot, posypeme ořechy a čokoládou a znovu opakujeme piškoty,... více o Božské žrádlo
Smícháme 4 žloutky, cukr, kakao, rozehřáté (ne horké máslo) a mouku, přidáme sníh ze 4 bílků a vše zlehka zamícháme. Nalijeme na tukem vymazaný a... více o Půlměsíčky
Očištěná jablka pokrájíme na kostky a podusíme se 100 g cukru. Žloutky vymícháme s 300 g cukru, postupně vmícháme olej, vodu, mouku s práškem do... více o Makový jablečník
Vločky a rozinky umeleme, přidáme vše ostatní a necháme do druhého dne v chladnu rozležet. Rozválíme na asi 4 mm plát, vykrájíme srdíčka, potřeme... více o Dietní rozinková srdíčka
Arašídy jemně umeleme a z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme v ledničce odpočinout. Poté vyválíme plát malinko hrubší než jako na... více o Arašídové cukroví
Ze všech ingrediencí vytvoříme těsto, tvoříme rohlíčky. Pečeme na suchém plechu, upečené obalujeme v cukru s vanilkou.... více o Vanilkové rohlíčky ze škvarků - levné
Na vymaštěném a moukou vysypaném plechu upečeme piškot, který necháme vychladnout. Než se tak stane připravíme si krém. Změklé máslo vyšleháme s... více o Koka řezy II.