Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Z mouky, másla, cukru a vejce vypracujeme těsto, vyválíme na plát asi 3 mm silný. Vykrájíme stejný počet koleček s průměrem 3-4 cm a měsíčků. Upečeme.... více o Kolečka den a noc
Z ingrediencí uděláme těsto, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Upečeme do zlatova. Z piškotu vykrájíme kostičky, které obalujeme v polevě. Polevu... více o Obalované kostky
Z mléka si uděláme kvásek, každý, jak je zvyklý, buď do mouky nebo do hrníčku, tak to dělám já. Obě mouky smícháme rukou, osolíme, přidáme máslo,... více o Vánoční vánočka
Smícháme cukr, máslo, kakao, kávu a rum. Vypracujeme hmotu, ze které tvarujeme kávová zrna. Uprostřed vždy uděláme tupou stranou nože čáru. Necháme... více o Jednoduchá kávová zrna
Vše zpracujeme a dáme odpočinout na půl hodiny do lednice. Pak tvoříme rohlíčky asi 1,5 cm a dáme péct. Jsou vynikající, až ochutnáte, už nebudete... více o Vanilkové rohlíčky VI.
Polévkovová lžíce kakaa, polévková lžíce marmelády, 1/2 Hery, velký panák rumu, 1 žloutek smícháme s polovinou sáčku drcených piškotů (válečkem) a se... více o Kuličky II.
**Těsto: **do suchých prosátých surovin přidáme med a vejce a vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odpočinout. (Pokud je těsto řidší, přidáme... více o Medové trubičky II.
Vypracujeme těsto, necháme 2 hodiny odležet a poté plníme do malých formiček a pečeme v mírně vyhřáté troubě do světle růžova. Formičky plníme do... více o Kokosové buchtičky
Z uvedených přísad vypracujeme těsto, rozdělíme na poloviny a do jedné vpracujeme 2 lžíce kakaového prášku. Těsto zabalíme do folie a necháme v... více o Boží bochánky
Heru, cukr a žloutky ušleháme a pak přidáme mouku, podle tuhosti můžeme ještě 100 g přidat. Necháme odpočinout asi 2 hodiny v chladu a pak pomocí... více o Banánky bez pudinku
Těsto dáme přikryté ztuhnout do ledničky. Pečeme obdobně jako pracny a do náplně, pokud je řídká, můžeme pro zahuštění použít strouhané piškoty.... více o Ořechy - recept po babičce
Tuk rozehřejeme, až vychladne zašleháme mixérem salko. Šleháme, dokud není krém s tukem smíchán. Použití do čehokoliv, do vánočního cukroví, nekazí se... více o Trvanlivý krém do čehokoliv
Z prosáté osolené mouky oleje a vlažného mléka připravíme vláčné těsto. Necháme alespoň 2 hodiny v chladu. Poté těsto rozválíme na 2 části, vyválíme... více o Křehký vánoční závin
Vše smícháme a těsto necháme odpočinout. Trochu se drobí. Naplníme formičky, já je nevymazávám a upečeme, je třeba hlídat tmavé těsto se rádo... více o Medvědí tlapičky
Uděláme těsto, naplníme formičky košíčků a upečeme. Ve vodní lázni svaříme smetanu a přidáme ostatní, necháme vychladnout, plníme košíčky a poléváme... více o Plněné košíčky
Ve vodní lázni rozpustíme tuk, rozmícháme cukr, kakao a mléko a postupně přidáváme pudinky. Do houstnoucí hmoty přidáme rum. Sáčkem děláme kopečky na... více o Čokoláda z pudinků
Máslo rozpustíme, do toho ostatní přísady. Lžičkou klademe hromádky a pečeme 5-10 minut, dokud okraje nezrůžoví. Je toho hodně a je to dobré.... více o Mandlové krajky
Tuk, cukr, žloutky a vanilkový cukr utřeme. Přidáme mouku, vypracujeme těsto a necháme v lednici odpočinout. Zpracováváme na masovém strojku. Po... více o Banánky - máslové
Připravíme si nejprve formu na srnčí hřbet, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme cukr, nakonec... více o Bílkové suchárky
Do prosáté mouky přidáme oříšky,nastrouháme tuk, přidáme droždí, sůl, mléko a vypracujeme těsto. Vyválíme tenkou placku, asi jako na domácí nudle.... více o Lokny
Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přídáme cukr smíchaný s kakaem a solamylem a mícháme, až je hmota hladká. Přidáme vše co doma najdeme z výše uvedených... více o Čokoláda ze "zbytků"
Tuk rozpustíme a necháme částečně vychladnout. Přidáme ostatní suroviny a vymícháme dohladka. Směs necháme v chladu ztuhnout nejlépe do druhého dne.... více o Nugátové kuličky II.
Sušenky nastrouhejte a smíchejte s cukrem, medem, kakaem a kávou. Na náplň smíchejte máslo s oběma cukry, medem a kokosovou moučkou. Těsto rozdělte na... více o Nepečená roláda III.
V míse smícháme prosátou mouku, mletý cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, špetku soli, žloutky a tuk. Zpracujeme těsto a dáme na hodinu (i déle) do... více o Bílé čokoládové dukátky
Všechny ingredience smícháme dohromady a nad horkou lázní mícháme asi 7 minut než nám směs zhoustne. Potom zhoustlou směs odstavíme a necháme... více o Kokosky II.
Prášek do perníku, mouku, 3 lžíce kakaa a pískový cukr smícháme. Přilejeme olej, vejce, štávu z kompotu, mixujeme. Přidáme angrešt či jiné ovoce.... více o Chalupnický perník
Měla jsem oříškový, čokoládový a vanilkový piškot. Každý jsem natřela jahodovou marmeládou a krémem. Spojila a celý dort natřela zbytkem krému. Celou... více o Dort pro kluka II.
Bílky s cukrem ušlehat dohusta nad parou. Do ušlehaného přidat ořechy a mouku. Vychladnuté stříkat zdobícím sáčkem na vymaštěný a vysypaný plech malé... více o Pěnové rohlíčky
Na másle orestujeme ovesné vločky a minutku před dokončením přidáme krystalový cukr. Za stálého míchání něcháme částečně přeměnit na karamel. Dále... více o Műsli pana Marka
V mléce rozpustíme tuk, med, přidáme cukr a vejce, vmícháme mouku s práškem. Upečeme na plechu vyloženém pečicím papírem a necháme vychladnout do... více o Medoví ježci
Varianta A: bílky s cukrem ušleháme ve vodní lázni. Šleháme do zhoustnutí - hmota teplá a pak vmícháme mleté ořechy. Varianta B: bílky s cukrem... více o Laskonky bílé
Vypracujeme těsto, do kterého lehce zamícháme sníh ze 3 bílků. Na plech s pečícím papírem děláme malou lžičkou hrudky. Pečeme asi na 170 °C. Upečené,... více o Kakaové kokosové hrudky
Sušenky i ořechy umeleme nebo nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Z hmoty tvarujeme oválky, uprostřed naznačíme nožem rýhu,... více o Rychlá kávová zrna
Všechny ingredience kromě kakaa dáme do mísy a vymícháme (nebo vyšleháme) do hladkého těsta. Pak polovinu těsta odlijeme do jiné misky, dáme do něj... více o Nevážený perník
Do mísy s moukou a kváskem přidáme ostatní přísady, vypracujeme hladké těsto a necháme 20minut odpočinout. Pak ho rozdělíme na kusy (podle toho, jak... více o Nutelové rohlíčky II.
Připravíme si 1. těsto - vše smícháme a ručně vypracujeme. Vyválíme placku, kterou přeneseme na vymazaný, vysypaný plech. Na ni natřeme vrstvu džemu ... více o Buchtiška
Máslo šleháme do pěny a postupně přidáváme oříšky, poté sladidlo, vejce a uvařenou pohanku a mandlové plátky. Promícháme, tvoříme lžičkou hromádky na... více o Ořechové hrudky s pohankou
Rostlinný tuk nebo máslo utřeme s moučkovým cukrem, žloutky a půl lžičky pomerančové kůry. Přidáme mouku, vypracujeme těsto, necháme ho v lednici... více o Řecké koláčky
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme odkapané kompotované meruňky a pomleté piškoty, zakápneme rumem. Směs necháme lehce v lednici ztuhnout, poté... více o Meruňkové kuličky od mamči
Vypracujeme těsto a necháme nejméně 30 minut odpočinout. Vyválíme na tloušťku asi 3 mm a vykrajujeme kytičky vždy jednu s dírkou uprostřed a jednu... více o Sněhové kytičky
Máslo rozpustíme na mírném ohni, přidáme cukr a necháme jej mírně zkaramelizovat. Vmícháme mandle, skořici a šlehačku a za stálého míchání pomalu... více o Kukuřičné křupinky
Prosejeme sypké a přidáme změklé máslo + ostatní suroviny, nezapomenout na sůl. Vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme v lednoci ztuhnout.... více o Pomeranč na 4x
Uděláme těsto kdyby náhodou nešlo do sebe tak přidáme malinko mléka. Necháme do druhého dne a vykrajujeme rohlíčky spíše silnější tak půl centimetru.... více o Pařížské rohlíčky III.
Na přípravu tohoto výborného cukroví se hodí nejlépe sádlo prodávané v kostkách. Nebojte se péct z této suroviny, v hotovém cukroví chuť sádla ani... více o Sádlovky - recept po babičce
Všechny přísady smíchejte rukama a propracovávejte déle, někdy se díky ořechům špatně pojí dohromady. Tuk už ale nepřidávejte. Těsto dejte vychladit... více o Pracny - recept po babičce
Těsto vyválíme, necháme odpočinout asi 2 hodiny (může se dělat i hned), vyválíme po částech asi 0,3-0,5 mm placky, vykrajujeme různé vánoční tvary,... více o Perníčky s ořechy od sousedky
**Korpus:** žloutky utřeme s cukrem a vodou do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, mouku smícháme s práškem do pečiva (chceme-li tmavý korpus,... více o Dort mašinka
Žloutky vyšleháme s cukrem, postupně přidáváme ostatní ingredience a nakonec vmícháme opatrně sníh z bílků. Vlijeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech... více o Buchta z limonády
Smícháme prosátou hladkou mouku, mandle, cukr nebo sladidlo a kakao. Přidáme jogurt, žloutek a změklé máslo a vypracujeme hladké těsto. Lehce vymažeme... více o Košíčky s mango náplní i DIA
Smíchat, udělat kuličky a obalit v rozemleté třetí tatrance.... více o Kuličky