Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Nejdříve smícháme cukr s máslem, pak přidáme zbývající suroviny a vytvoříme lepivou hmotu. Rozdělíme těsto do několika misek a přidáme dle chuti do... více o Nejlepší Cookies
Všechny suroviny zaděláme na vále, necháme odpočinout 1/2 hodiny. Pak tvoříme kuličky a koncem vařečky do každé kuličky uděláme důlek, plníme tvarohem... více o Pouťové koláčky
Ze surovin si zaděláme na těsto. Mléko přidáváme postupně, aby nebylo řídké ale tužší (budeme ho válet). Necháme ho potom v lednici tak 1/2 hodiny... více o Babiččina pudinková buchta
Smícháme připravené suroviny do veliké mísy a promícháme do správné konzistence a dáme do předem vymazané a vysypané formy. Pečeme přibližně 30-50... více o Ořechová bábovka IV.
Ušleháme žloutky, cukr a mascarpone, přidáme ricottu, mouku s práškem, rozinky a ušlehaný sníh z bílků. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě - asi 1 hodinu... více o Italská bábovka II.
Do hrnce dáme mléko, máslo a ztužený tuk. Zahříváme, až do bodu varu - nevaříme. Necháme chvíli prochladnout, přelijeme do mixéru a 4 minuty (!)... více o Šlehačka vlasní výroby
Smíchejte všechny sypké přísady a pak přidejte vše ostatní, jinak se dá míchat i vše najednou a perník se povede taky. Po vychladnutí je možné jej... více o Perník na velký plech s vyšším okrajem
Těsto: máslo které jsme nechali odstát, aby získalo víceméně pokojovou teplotu, řádně ušleháme a postupně přidáváme cukr, vejce, sůl a aroma. Mouku... více o Alemanský Frankfurtský věnec - "Frankfurter Kranz"
Žloutky vyšleháme s cukrem a máslem do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kůru z 1 citronu, mléko, rum a sníh z bílků. 1/3 těsta... více o Filigránová bábovka
Žloutky našleháme s cukrem, přidáme vše ostatní. Těsto vlijeme na velký plech vyložený pečícím papírem, uhladíme a dáme zapéct do trochu vyhřáté... více o Jablečné řezy - šťavnaté a lehounké
Utřeme vejce s cukrem, přidáme ostatní suroviny, zpracujeme těsto a nakonec lehce vmícháme čokoládu a banány. Formičky plníme asi do 3/4 a pečeme při... více o Čokoládovo-banánové muffiny
Máslo, cukr a vanilkový cukr utřeme se žloutky do pěny, přidáme mouku, prášek do pečiva, mleté ořechy, kakao, rum a mléko, zamícháme a postupně... více o Rumové rohlíčky II.
Těsto: smícháme cukr, máslo, med, mléko, přivedeme k varu a jednu minutu povaříme. Necháme prochladnout, vmícháme mouku, vejce a prášek do pečiva a... více o Medovník velelahodný
Měříme hrnky cca 0,25 litru. Všechny suché ingredience promícháme, pak přidáme vejce, olej a mléko. Dáme do vymazané a moukou vysypané formy nebo... více o Kakaový moučník z acidofilního mléka
Svaříme vodu s cukrem na sirup, přidáme mleté ořechy a vaříme do zhoustnutí. Plníme do sklenic a sterilujeme 25 min. při 80 °C. Používáme k plnění... více o Ořechová náplň - zavařená
Rozjedeme si troubu(nikoliv manžela buldozerem :-)) tak na 200 °C. Žloutky ušleháme s cukrem(ještě lépe je to ve vodní lázni), vmícháme postupně mouku... více o Roláda z pražské Koruny
Z mléka, vejce, mouky, soli, kakaa a cukru ušleháme těsto na palačinky a na pánvi je opečeme do zlatova. Tvaroh, citronovou kůru, cukr, rozinky a... více o Zapečené kakaové palačinky
Celá vejce, cukr a olej vyšleháme do pěny. Přidáme strouhanou mrkev, mouku s práškem do pečiva, citronovou šťávu a šťávu z ananasu. Důkladně... více o Mrkvové řezy s ananasem
Rozinky namočíme do citronové šťávy. Vyšleháme bílky, postupně zašleháme cukr, potom žloutky jeden po druhém, smetanu, citronovou kůru, šťávu slitou z... více o Šťavnatý citronový koláč
Den předem si svaříme Salko (slazené kondenzované mléko) v plechovce potopené ve vodě asi 1,5-2 hodiny. Na těsto ušleháme vejce s cukrem, postupně... více o Karamelové řezy s piškoty
Z bílků našleháme s trochou cukru hustý sníh. Žloutky s máslem a cukrem utřeme do pěny. Do mouky přidáme prášek do pečiva, mléko, smícháme se sněhem a... více o Domácí čokoládová bábovka
Utřeme tuk spolu s cukrem a žloutky, přidáme mouku i ostatní ingredience. Bílky se špetkou soli vyšlehat na tuhý sníh, opatrně vmíchat do těsta.... více o Bábovka mňamózní
Na vále smícháme suroviny (na těsto) a vypracujeme pěkné hladké těsto. Rozdělíme ho na 2-4 díly, podle toho, kolik chceme nohavic. Uvařený a vychladlý... více o "Nacpánek" - závin
Ve vodě si rozmíchejte kakao, za stálého míchání přiveďte k varu (zhoustne to), povařte cca 1 minutu a nechte řádně prochladnout. Utřete máslo s... více o Senzační kakaový dort z piškotů za studena
Všechny ingredience (já jsem je dala do pekárny je to lepší, těsto je opravdu nadýchané) všechny kynutá těsta takhle dělám. Kdo nemá pekárnu, tak si... více o Kynutý koláč s ovocem a tvarohem
Smícháme zvlášť sypké suroviny: mouku, ořechy, vločky, sůl, sodu, vanilkový cukr. Zvlášť smícháme tekuté suroviny: podmáslí, med, bílky. Pak spojíme... více o Borůvkové muffinky
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme asi na půl centimetrové plátky, které postříkáme citrónovou šťávou. Tuk ušleháme s cukrem, postupně... více o Pikantní jablečný koláč
Změklé máslo ušleháme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme postupně mouku s kakaem a práškem do pečiva,potom zlehka přidáváme sníh z bílků. Vymažeme a... více o Sachrův dort III.
Listové těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme placky, upečeme každou zvlášť na plechu. Připravíme si krém: utřeme máslo s cukrem, přidáme uvařený... více o Dezert z listového těsta
Sušenky rozdrtíme (rozmixujeme) a smícháme s rozpuštěným máslem a vtlačíme do máslem vymazané dortové formy (průměr 26 cm). Pomažeme tvarohovou náplní... více o Višňovo tvarohový cheesecake
Na plech po celé ploše položíme vedle sebe sušenky. Uvaříme pudink z mléka a pudinkového prášku s cukrem. Ve vodní lázní ušleháme bílky s cukrem na... více o Nepečené krémeše
Žloutky rozšleháme s krystalovým a vanilinovým cukrem, přidáme olej, vodu a jogurt. Vše ještě chvilinku šleháme. Přidáme mouku smíchanou s práškem do... více o Jogurtová bábovka s kokosem
Žloutky, máslo a cukr vyšleháme. Přidáme smetanu, mouku s kypřícím práškem, kakao a mleté ořechy. Nakonec vmícháme z bílků sníh. Těsto vylejeme na... více o Ořechové trojúhelníky II.
Žloutky, cukr, máslo, vanilkový cukr a 2 lžíce povidel ušleháme v hustý krém, do kterého postupně vmícháme tuhý sníh ze zbylých bílků a mouku s... více o Povidlová bábovka
Vejce s cukrem ušleháme do pěny, přidáme ostatní ingredience a vše vyšleháme do hladké hmoty, kterou rozdělíme stejnou měrou na dva plechy a pečeme ve... více o "Bašta" řezy
Smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, žloutky, olejem, mletými ořechy a horkým mlékem, ušleháme vše do hladkého těsta a nakonec lehce vmícháme... více o Ořechový dortík s krémem
Vypracujeme těsto, rozdělíme ho na dva díly. První díl vyválíme na placku, přeneseme ji na vymazaný vysypaný plech. Natřeme na ni tenčí vrstvu džemu,... více o Šťavnaté řezy
Připravíme 1. těsto: všechny ingredience smícháme a vypracujeme do hladkého těsta, které nahrubo nastrouháme na vymazaný, vysypaný plech. Na... více o "Mňamka" buchta
Z pomerančů skrojíme kůru i se slupkou a vyřízneme filátka pomerančové dužniny. Pomerančový džus zahřejeme. V trošce studeného džusu rozmícháme... více o Pomerančový dezert
Vše až na prášek do pečiva zamíchat dohromady a míchat tak dlouho, až je těsto hladké. Potom teprve přidat prášek do pečiva a dobře promíchat. Těsto... více o Rychlá bábovka V.
Nejprve ve vodě uvaříme kondenzované mléko. Do 2,5 hrnka mléka přidáme cukr a dáme vařit. V 0,5 hrnku mléka rozmícháme žloutky, vanilkový cukr, pudink... více o Rafaelo
Vejce, cukr vyšleháme, přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, mléko, kokos, ořechy, kávu. Vlejeme do formy vytřené olejem a vysypané strouhankou.... více o Hrníčková bábovka s ořechy, kávou a kokosem
Z mouky, másla, mléka, droždí a cukru se udělá kynuté těsto. Necháme vykynout a uděláme 2 velké bochánky a dáme je na vymazaný plech. Necháme ještě... více o Hanácké dolky
Z těsta uděláme 4-5 bochníků, které postupně vyválíme na tenký plát, pokrájíme radýlkem na obdélníky - čtverčky, uprostřed přejedeme 3-4 krát rádýlkem... více o Fánky
Žloutky vymícháme s cukrem, postupně přidávame vodu, tuhý sníh z bílků, mouku s práškem do pečiva a kakao. Těsto vlejeme na plech vyložený papírem na... více o Domino řezy
Ušleháme pevný sníh z 5-ti bílků a špetky soli, metličkou zlehka zamícháme práškový cukr, žloutky a mouku smíchanou s kakaem. Dáme na vymazaný a... více o Jahodové řezy se sněhem
Zaděláme na těsto a necháme ho na teplém místě asi hodinu kynout. Uvaříme pudink, do vychladlého pak zamícháme tvaroh a osladíme podle chuti.... více o Buchta nejen s ovocem
Očištěná jablka nastrouháme nahrubo, nasypeme je do hrnce s rozpuštěnými 50 g másla, lžičkou skořice a trochou cukru a chvíli je podusíme, pak... více o BeBe buchta s jablky
Z rozváleného listového těsta tvoříme dostatečně velké čtverce, na které poklademe nastrouhaná nebo nadrobno nakrájená jablka i se slupkami a hrozinky... více o Jablečné šátečky DIA
Z brambor vajec, oleje, soli a mouky uděláme těsto jako na knedlíky, rozválíme a naplníme jako na štrůdl, zabalíme a krájíme 8 cm široké pruhy.... více o Vosí hnízda z brambor