Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Všechny ingredience smícháme dohromady, vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech. Pečeme na 180 °C. Hotový koláč potřeme čokoládovou polevou a posypeme... více o Babiččin perníkový koláč s kokosem
Těsto rozpůlíme na 2 části. Na vymazaný a vysypaný plech dáme 1 půlku těsta. Poklademe jablky smíchanými se skořicovým cukrem a přikopíme druhou... více o Toniččin ořechový koláč s jablky
Ve vodní lázni ušleháme kávu, cukr, sůl a žloutky do zhoustnutí. Sejmeme a metlami šleháme do vychladnutí. Po lžíci pak zašleháme máslo a nkonec... více o Kávový krém i zmrzlina
Cukr, 6 žloutků, skořici a hřebíčky vyšleháme do pěny. Přidáme strouhanku a sníh ze 4 bílků. Vylijeme na máslem vymazaný a strouhankou vysypaný plech... více o Kořeněná bublanina
Utřeme máslo s cukrem a se 3 žloutky, přisypeme mouku, nastrouhané ořechny a čokoládu. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme v předehřáté troubě na... více o Koláč z Rakouska
Banány rozmačkáme s vodou a smícháme se všemi surovinami. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo plechu s vyšším okrajem. Vychladlý koláč... více o Banánový koláč III.
Máslo, cukr, med, mléko, vejce a sodu dáme do mísy a nad parou za stálého míchání rozpustíme(já si dala hlubší pánev s vodou, na ní mísu, jak voda... více o Medové řezy IV.
Při přípravě základní bílkové hmoty vynechte lžící citrónové šťávy. Malinový sirup přidejte až nakonec společně s moučkovým cukrem. Na plech vyložený... více o Malinové soudky
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout. Pak je rozválíme na tenkou placku, z které vykrajujeme různé tvary.... více o Těsto nejenom na slepované cukroví
Mandle umeleme na jemno na mlýnku a ze všech přísad zaděláme těsto. Vyválíme asi 4-5 mm placku rozkrájíme na čtverečky, do středu každého položíme... více o Mandlové ranečky
Zpracujeme těsto, které necháme dvě hodiny v lednici odležet. Pak těsto vtlačujeme do formiček na rohlíčky a upečeme. Vychladlé rohlíčky slepujeme... více o Mandlové rohlíčky
Z bílků ušleháme tuhý sníh a po lžících zašleháme cukr. Lehce vmícháme mouku a po lžících studenou kávu. Kornoutkem s trubičkou stříkáme na plech... více o Pasiáns
Vše smícháme dohromady, těsto dáme na chvíli do lednice ztuhnout. Tvoříme kuličky a obalíme v kokosu. Uchováváme v chladu. Toto množství sní manžel... více o Kokosové kuličky - úžasné
Na vále zpracujeme mouku, cukr, citronovou kůru, máslo a žloutky v hladké těsto, které hned vtlačujeme do formiček a rychle upečeme. Vlažné košíčky... více o Žloutkové košíčky s ořechovou náplní
Bílky ušleháme zvlášť, dáme nad páru a vmícháme cukr, ořechy, strouhanku a kakao. Mícháme, až je směs horká, odstavíme, necháme mírně vychladnout.... více o Pařížské rohlíčky od Dáši
Smícháme polohrubou mouku s cukrem a přidáme prášek do pečiva. Zamícháme a přidáme vejce olej a mléko. Když vše zamícháme, přidáme mák. Vše promíchané... více o Hrnková maková buchta
Ze všech ingrediencí vypracujeme na vále těsto, uděláme 2 válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180 °C), pečeme asi 3/4 hodiny. Po upečení... více o Vynikající vánoční štola
Napřed si uděláme náplň. Třeme máslo s cukrem, žloutkem a vanilkovým cukrem a postupně přidáváme rum podle chuti. Když je náplň hotová, musí se dát do... více o Ořechové kuličky - nepečené
Utřeme máslo s cukrem, přidáme rozpuštěnou čokoládu, rozdrcené piškoty a trochu rumu. Marcipán smícháme s cukrem, rozdělíme na dva kusy. Mezi fólií... více o Mandlové kostky - nepečené
Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru krupice a vanilkovým cukrem do husté pěny, z bílků a zbylého cukru ušlehejte pevný sníh. Žloutkovou směs spojte s... více o Malakoff
Nejprve dám do pečící formy tekuté ingredience (mléko přihřeju v mikrovlnce), vajíčka, potom všechny sypké ingredience, a nakonec navrch nasypu... více o Proměnlivá bábovka
Mouku, cukr, máslo a žloutky zpracujeme na vláčné těsto. 1/4 těsta rozdělíme na několik kuliček a dáme do mrazáku. Ostatní těsto dáme do lednice.... více o Linecký jablkový koláč
Ze všeho nejdřív (klidně den předem) dáme vařit plechovku Salka do hrnce s vodou tak, aby byla celá ponořená. Vaříme mírným varem 1 hod. a půl až 2... více o Medovník mojí babičky
Utřeme máslo s cukrem, vejcem a přidáme ostatní. Těsto dáme do pytlíku s ozdobnou trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem vytlačujeme tyčinky,... více o Nugátové tyčky
Smícháme všechny ingredience. Vezmeme kousek těsta, vložíme oříšek nebo rozinky, vytvarujeme kuličku a upečeme. Po upečení obalíme v moučkovém cukru.... více o Schokoli kuličky
Do velké mísy dáme mouku, smícháme s kypřícím práškem. Máslo nakrájíme na vločky a přidáme spolu s ostatními ingrediencemi, hnětením vyrobíme... více o Adventní sušenky Spekulatius
Těsto rozkrájíme na čtverečky a naplníme lesními plody a uzavřeme. Potřeme rozehřátým máslem z obou stran. Dáme do trouby na 200 °C. Až se opečou,... více o Taštičky plné překvapení
Vše zamíchat, dát péct, nechat vychladnout a potřít krémem. Nakonec posypat sekanými ořechy a pocákat čokoladou (100 g čokolády na vaření a 70 g... více o "Orgasmus"
Vše zpracujeme na jednolitou hmotu a v chladničce necháme půl hodinu ztuhnout. Potom odebíráme kousky těsta, obalíme v mouce a vtláčíme do suchých... více o Medvědí tlapky II.
Utřeme cukr se žloutky, přisypeme mouku, přidáme heru a uhněteme těsto. Přidáme tvarohy, citr. šťávu. Poté vmícháme na kousky nakrájenou (nalámanou)... více o Tvarohová bábovky s kousky čokolády
Vejce vyšleháme s cukrem do husté bílé pěny, poté přidáme na kostičky nakrájené velmi změklé máslo a tvaroh. Hmota spadne a někdy se i srazí (nevadí... více o Nejvláčnější bábovka
Na vále rozdrtíme válečkem esíčka na jemno, přidáme cukr, kakao, rum a černou kávu. Zpracujeme ve váleček a vyválíme na plát (pokud se lepí, podsypeme... více o Roláda z esíček - nepečená
V trošce vody uvaříme jablko a brambor do měkka. Brambor a jablko rozmačkáme na těsto. Přidáme mouku, vejce, cukr, špetku soli, skořici, rum a... více o Chorvatské Fritule
Pudinkové prášky smícháme s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce, rum, olej a vše důkladně promícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou... více o Pudinkové kostky s tvarohem - bez mouky!
Vytvoříme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 2 hodiny do lednice. Poté znovu prohněteme. Z těsta tvoříme válečky a z nich rohlíčky... více o Vanilkové rohlíčky - ořechové
Z bíků, soli, cukru ušleháme sníh, přidáme žloutky a šleháme, přidáme olej, vařečkou vmícháme mouku, kakao a naposledy zamícháme. Těsto upečeme na... více o Vánoční cukroví - Čokoládové kostky
Heru nakrájíme na drobné kousky, přidáme žloutky, vanilkový cukr a cukr s hladkou moukou. Těsto rychle důkladně propracujeme, aby bylo hladké a vláčné... více o Cukroví z formiček
Zpracujeme těsto a necháme jej odležet. Na masovém strojku nástavci na cukroví děláme kolečka, která upečeme na vymazaném plechu dorůžova. Ještě teplé... více o Kokosové přes strojek
Ztužený tuk pomalu rozehřejeme, všechny zbylé ingredience společně smícháme a nasypeme do rozehřátého tuku, mícháme do hladka. Plníme do formiček a... více o Vánoční čokoláda
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které vyválíme a vykrojíme různé tvary. Pečeme do růžova a ještě teplé obalíme v cukru.... více o Vánoční cukroví z mrkve
Budete potřebovat 2 1,5 litrové máslem vymazané nádoby na vaření pudinku i s víkem, 2 pečlivě vydrhnuté mince, 2 ks pergamenového papíru - vystřihnuté... více o Tradiční vánoční pudink
V míse smícháme cukr, celá vejce, tekutý med a heru. Do tohoto základu prosyjeme kakao, koření, sodu a po částech mouku. Až je směs hustá, vyklopíme... více o Andělíčci
Vše smícháme a zpracujeme v těsto. Vykrájíme tvary a pečeme na 200 °C.... více o Mrkvová kolečka
Utřeme máslo, cukr a žloutky, postupně přidáme ostatní ingredience, nakonec ušlehaný sníh. Dáme do vymazané, moukou vysypané dortové formy a pečeme... více o Mandlový dort bez mouky
Uvedené ingredience smícháme a vytvoříme těsto. Těsto rozválíme a vypichujeme malé kolečka. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (já peču na 170 °C v... více o Kulaté koláčky s kávovou náplní od Helgy
Oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme je na malé kostičky. Mouku s cukrem a s oběma kypřícími prášky smícháme, přidáme vejce, olej, mléko,... více o Perníková buchta s jablky
Zpracujeme suroviny na těsto. Rozdělíme na 3 díly (pokud chceme rohlíčky menší, tak na 4 díly). Vyválíme kruhy, které rozdělíme na 8 dílů. Na širší... více o Křehké rohlíčky
Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosijeme a osolíme .Přidáme měkký tvaroh a na kousky pokrájený tuk a vypracujeme vláčné těsto. Těsto vyválíme na... více o Tvarohové polštářky
Žloutky, tuk, cukr moučku a kakao šleháme do pěny. Střídavě přidáváme sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva. Těsto vylejeme na vymazaný a vysypaný... více o Mandarinkový koláč
Jablka očistíme a nastrouháme na středně hrubém struhadle. Příprava těsta - velice jednoduché. V míse smícháme tvaroh s cukrem, přidáme mouku a... více o Horký jablkový strouhánek