Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Těsto připravujeme na válu, ale můžeme použít i mísu (já osobně preferuji vál). Všechny přísady smícháme dohromady. (Prášek do pečiva promícháme s... více o Koláč s karamelovou krustou
Vejce a cukr šleháme ve vodní lázni metličkou do zhoustnutí. Trvá to i 1/2 hodiny, ale je třeba vydržet. Po prochladnutí na teplotu lidského těla... více o Vařený krém do cukroví a řezů
Z mouky, másla, cukru, žloudků a citrónu zpracujeme těsto, které rychle a dobře propracujeme a dáme do ledničky odpočinout na min. 2 hodiny (ale je... více o Linecká velikonoční vejce II.
Do teplého mléka dáme máslo a po rozpuštění vsypeme cukr a droždí a necháme vykynout. Přidáme vejce a aroma, prošleháme, vsypeme mouku, osolíme,... více o Francouzské palačinky
Piškoty necháme v sáčku a válečkem na těsto je rozdrtíme. Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a přimícháme čokoládu, rozehřátou... více o Velikonoční piškotová vajíčka
Těsto: vejce (celá), cukr, kakao, olej a citronovou kůru vymícháme do husté pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme mrkev s jablkem... více o Mrkvový koláč s kakaem
Rozválené croisantové těsto hustě posypeme skořicovým cukrem. Srolujeme (jako koberec) a krájíme asi centimetr široké plátky - šnečky, které klademe... více o Superrychlí skořicoví šnečci
Listové těsto rozválíme na 3 tenké pláty. Upečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě vyhřáté na 190 °C asi 10-15 minut (v horkovzdušné... více o Šlehačkové řezy s višněmi
Vymačkáme šťávu z pomeranče, smíchame s tvarohem a vymixujeme do hladka s cukrem a žloutky. Potom přidáme ušlehaný tuhý sníh a zapracujeme. Krém... více o Tvarohovo-pomerančový krém
Formu na srnčí hřbet vyložíme piškoty namočenými v rumu nebo ve vaječným likéru (podle chuti a podle použitého jogurtu). Pro snadné vyklopení moučníku... více o Moučník v časové tísni
Ze všech surovin připravíme těsto, když je moc řídké, přidáme ještě mouky (tak polovinu hrnku maximálně). Pečeme na kapce oleje. Plníme rozmačkaným... více o Celozrnné palačinky s ovocem
Zapneme troubu a vymažeme čtvercovou koláčovou formu (1 strana asi 20 cm). V míse zmícháme mouku, sodu a sul. Pak přidáme zbylé ingredience kromě... více o Malinové čtverečky
Jablka omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Potom je posypeme strouhanými piškoty a promícháme. Žloutky s cukrem a medem vyšleháme do pěny, mouku... více o Jablečný chlebíček s čokoládovou polevou
Banány rozmícháme s tukem, přidáme ostatní suroviny, nakonec mouku a zamícháme, popřípadě mixujeme. Potom nalijeme na vymazaný a vysypaný plech,... více o Banana Bread
Vejce utřeme s cukrem a špetkou soli, přidáme citronovou kůru, strouhaná jablka, brambory a podle potřeby hrubou mouku. Zaděláme těsto, ze kterého... více o Bramborovo-jablečné placky
Ze surovin vyválíme dvě placky. Na každou naklademe nahrubo nastrouhaná jablka a zavineme. Nebo děláme jako klasickou buchtu: jednu placku položíme na... více o Mrkvový štrůdl
Smícháme mouku, solamyl a prášek do pečiva. Utřeme máslo, vejce, vanilku - když se těsto sráží, přidáme trochu mouky, do ušlehané hmoty pozvolna... více o Třená bábovka se solamylem
Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva. Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemno a přidáme s vejcem a tukem k moučné směsi. Zpracujeme... více o Linecké bábovičky
Těsto: z mouky, mandlí, moučkového a vanilkového cukru, soli, tuku a žloutku vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladu... více o Kinder Bueno po česku
Opatrně smíchejte droždí s horkou vodou a nechte ho asi pět minut odstát, než napění. Ve velké míse spolu smíchejte pěnu z droždí, mléko, cukr, sůl,... více o Koblihy Donut
Čokoládu a ořechy nakrájíme na drobné kousky. Heru utřeme s cukrem, hnědým cukrem a vejci do pěny. Přikápneme vanilkové aroma. Přidáme prosátou mouku... více o Americké čokoládové cookies
Utřeme vejce s cukrem, postupně přidáváme mouku a šťávu z ananasové konzervy. Do posledního zbytku mouky přidáme jedlou sodu a přidáme do těsta.... více o Ananasový mls
Z ingrediencí vypracujeme těsto, 2/3 z něj vyválíme a uložíme na vymaštěný plech. Potřeme náplní, kterou připravíme zpracováním všech přísad. Ze... více o Tvarohový mřížkový koláč III.
Všechny přísady smícháme v míse. Nakonec vmícháme kypřící prášek. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy a do druhé poloviny vmícháme 3... více o Bábovka s kysanou smetanou
Banány nakrájíme na silnější kolečka, a osmažíme na rozpuštěném másle, až budou měkké. Banány pak odložíme na teplou servírovací mísu a do másla... více o Rumové banány se skořicí
Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady, dáme na 1 hod. odpočinout. Těsto vmáčkneme do košíčku o průměru 5 cm. Nenaplníme celé, musíme tam... více o Plněné linecké košíčky
Všechno smícháme a polovinu směsi nasypeme do větší kulaté formy. Na to vložíme omytá a oloupaná jablka nastrouhaná na hrubším struhadle a posypeme je... více o Kulatý jablečný koláč
Do kastrůlku, který se může dát do trouby o průměru asi 20 cm, dáme vodu a 2 lžíce krystal. cukru, necháme chvíli rozpustit, pak na plotýnce za... více o Krém karamel - z bulharské kuchyně
Droždí necháme v mléce vykynout a spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do alobalu a přes noc necháme v lednici.... více o Záviny
Z vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek. Vykynutý kvásek prřdáme k mouce, medu, vejcím a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1... více o Tvarohový závin II.
Mouku, vločky, cukr, perlu a vejce na pracovní desce smícháme a vypracujeme vláčné těsto, z kterého tvoříme malé placičky, které klademe na vymazaný... více o Vločkové koláčky
Do mísy zamícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. V druhé misce rozmixujeme banány, vajíčka, rozehřáté máslo a pomalu... více o Banánová buchta v košíčcích
Žloutky utřeme s vanilkovým cukrem a 20 g moučkového cukru. Do vzniklého krému vmícháme prosátou mouku a maizenu. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme... více o Roláda se světlým pařížským krémem a jahodami
Vejce a cukr ušleháme ve šlehači do pěny. Přidáme olej, citrónovou šťávu a polohrubou mouku a promícháme. Plech vyložíme papírem na pečení a těsto na... více o Citronová roláda
Žloutky utřeme s cukrem, vmícháme ořechy a nakonec sníh z bílků. Natřeme ve stejnoměrné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté... více o Ořechová roláda bez mouky
Žloutky s cukrem šleháme metličkami cca 1 min. Přidáme rozemleté ořechy, dobře promícháme a lehce vmícháme sníh z bílků. Nalijeme na vymazaný a moukou... více o Oříšková roláda s tvarohem
Bílky se špetkou soli šleháme, až se vytvoří sníh přidáme cukr a vyšleháme to tuhého sněhu. Po jednom zašleháme žloutky a olej. Zlehka vmícháme mouku... více o Pikantní ořechová roláda
Ze všeho nejdřív uděláme náplň. Rozinky a kandované ovoce pokrájíme nadrobno a všechno smícháme. Na plech dáme papír na pečení, pomastíme ho a... více o Punčová roláda
Celá vejce šleháme s cukrem ve vodní lázni asi 5 minut. Poté směs odstavíme a vyšleháme do husté pěny. Lehce vmícháme prosátou mouku s kypřicím... více o Kakaová roláda s jahodami
Cukr, horkou vodu a žloutky vyšleháme v hustou pěnu. Přidáme olej, mák a sníh z bílků. Upečeme rychle na tukem vytřeném a moukou vysypaném plechu,... více o Maková roláda
Zpracujeme těsto a dáme ztuhnout do ledničky na 30 minut. Mezitím oloupeme a nastrouháme jablka. Z těsta vyválíme dvě placky, posypeme hustě jablky a... více o Jablkový závin od babičky
Banány a čokoládu nakrájíme na malé kousky, promícháme s citronovou šťávou a oběma cukry podle chuti. Listové těsto rozválíme, vykrájíme obdélníky,... více o Čokobanánové kapsy
Bílky ušleháme na tuhý sníh. Přidáme cukr po lžičkách a šleháme, až je sníh tuhý a lesklý. Nastříkáme 24 pusinek na pečící papír. Pečeme 1-1 1/2... více o Čokoládové pusinky II.
Plech na roládu vyložíme pečícím papírem. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáváme po lžičkách cukr, až je sníh tuhý. Sníh rozetřeme... více o Jahodová sněhová roláda
Mascarpone našleháme, přidáme žloutky, cukr a kysanou smetanu. Vše našleháme do krému a lehce do něj vmícháme sníh z bílků. Do espresa přilejeme rum,... více o Tiramisu s jahodami
Tyčinky s máslem rozpustíme. Lupínky trochu rozdrtíme a přidáme do směsi. Tuto pak dáváme do košíčků. Nesnažte se o nějaký tvar, ať jsou to prostě... více o Křupavé hrudky
Do hlubší mísy nasypeme cukr a mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme olej, vejce, jogurt, citrónovou šťávu a kůru, skořici a drcené ořechy. Vše... více o Jogurtový dort
Vypracujeme klasické kynuté těsto, přikryjeme a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Vyválíme jednu polovinu, uložíme na plech,... více o Jablkový koláč z kynutého těsta
Čokoládu rozpustíme v horké lázni, poté ji přimícháme do zakysané smetany. Rychle rozšleháme a ihned použijeme na mírně vychladlý moučník. Nejlépe se... více o Jednoduchá čokoládová poleva
Z mouky, rozpuštěné Hery, kvásku, soli, žloutku, vejce a mléka vypracujeme těsto, které necháme vykynout na teplém místě. Těsto rozdělíme na 2 části,... více o Korbáčový závin