Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Listové těsto si uválíme na 4 mm silný plát. Jablka rozkrojíme na půl a půlky vydlabeme tak, aby v nich vznikl prostor na náplň. Brusinkový džem... více o Jablka v županu plněná brusinkovým džemem a ořechy
Vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout. Těsto rozprostřeme na vymazaný plech. Vejce vyšleháme s oběma cukry do pěny, vmícháme tvaroh i... více o Kynutý koláč s krémem
Ingredience smícháme v jednolitou hmotu připomínající těsto (na postupu nezáleží, jsou to přeci jen šílené řezy že), avšak nakonec přidáme kypřící... více o Šílené řezy
Vše smícháme dohromady, jen z bílků utvoříme sníh, který nakonec přidáme k těstu. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, poklademe ovocem (švestky... více o Koláč z jogurtů s drobenkou
Na začátek si uvaříme hustý sladký pudink, dle tohoto receptu je pudink příliš hustý a v krému pak zůstávají pucky, proto já osobně doporučuji mléka... více o Krtkův dort na plech
Rozehřejte máslo, vložte do misky na šlehání a spolu s oběma cukry, vejci a kefírem rozšlehejte. Dále přidat prosátou mouku s práškem do pečiva a opět... více o Rychlá bublanina s třešněmi
Všechny ingredience smícháme na řidší těsto. Dle potřeby lze přidat mléko. Vylijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný hluboký plech. Pečeme asi 45... více o Perník s cuketou z pudinku
Všechny přísady pečlivě promícháme (ušleháme). Těsto vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem. Nakonec posypeme drobenkou,... více o Hrníčková bublanina s drobenkou
Zpracujeme těsto a necháme vykynout. Pak vyválíme placku asi 20 x 40 cm a potřeme ji náplní, na kterou jsme utřeli máslo s cukrem a žloutkem, posypeme... více o Buchta Vanilkový obláček
Máslo utřeme s cukrem do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a oříšky. Do máslové hmoty postupně zašleháme vejce. Pak střídavě přidáme mouku,... více o Čokoládový koláč s třešněmi
Všechny suroviny dobře promíchat a dát na vymaštěný a vysypaný (krupicí) plech. Povrch se poklade strouhanými jablky, posype skořicí a dáme hned péct.... více o Tvarohová buchta (mokrá)
Všechny ingredience smícháme v hladké těsto. Na teflonové pánvi bez omastku upečeme asi čtyři placičky (po obou stranách). Hned teplé je vytvarujeme... více o Košíčky nebo kornouty na zmrzlinu
Cukr s bílky vyšleháme v hustou pěnu, potom po jednom přidáváme žloutky a šleháme každý žloutek asi půl minuty. Nakonec zašleháme hladkou mouku... více o Kávová roláda s kávovým krémem
Troubu vyhřejeme a vymažeme menší plech. V míse smícháme cukr a mouku. Na pánvičce rozehřejeme máslo, olej, kakao a vodu a přivedeme k varu. Pak... více o Koláč z čokoládového likéru
Z ingrediencí kromě broskví vypracujeme hladké těsto, které necháme odležet v lednici asi 30 minut. Pak těsto vyválíme na 5 mm plát a nakrájíme... více o Broskvové šátečky
Tvaroh smícháme s cukrem, mlékem a olejem, postupně přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozválíme na plech, poklademe broskvemi, které položíme... více o Broskvovo-tvarohový koláč
Těsto: žloutky utřeme s cukrem, za stálého míchání přidáváme po lžících horkou vodu. Přidáme ořechy, mouku, prášek do pečiva a promícháme. Z bílků... více o Ořechový krémovník
Nejprve si uvaříme hustou kaši na krém. Do 1/2 l mléka přidáme 1 1/2 vanilkového pudinku a 1 vanilkový cukr. Uvaříme v hustou kaši, kterou necháme... více o Nanukové řezy podle mojí maminky Jiřinky
Máslo rozpustíme a z bílků, do kterých přidáme špetku soli a pár kapek vody, ušleháme tuhý sníh. Krupici (mouku) smícháme s práškem do pečiva, poté... více o Netradiční rybízové řezy
250 g másla, 350 g cukru a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme hladkou mouku a zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů, každý... více o Bicerin dort
Utřeme máslo a cukr, přidáme vanilkový cukr, vajíčka a sůl, ještě chvilku potřeme, poté přidáme pudinkový prášek, mléko a mouku, do které jsme předem... více o Američánci
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do másla postupně zapracováváme moučkový i vanilkový cukr a spolu se... více o Bábovka s broskvemi
Oloupaná jablka nastrouháme najemno. Přidáme do nich oba cukry, puding (nevařený), nadrobené piškoty a skořici. Listové těsto rozválíme a rádýlkem... více o Listové šátečky s jablkovou náplní
Těsto připravíme z polohrubé mouky, kvásku (droždí, vlažné mléko, trošku cukru, mléko se může mírně zahřát, aby kvásek vzešel a pak to celé přidáme do... více o Tvarohové koláče
Vejce utřeme s cukrem, přidáme olej, vlažnou vodu a promícháme. Přidáme mouku se špetkou soli, mléko, prášek do pečiva, vanilinový cukr a vše dobře... více o Výborný a rychlý borůvkový koláč s drobenkou
Převařenou a přes noc vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha. Máslo utřeme s cukrem, přimícháme rum a do vzniklé pěny zlehka vmícháme šlehačku. Jahody... více o Smetanové překvapení
V misce si smícháme mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Přidáme v mléce rozpuštěné máslo s hnědým cukrem a celé vejce. Vymícháme hladké... více o Ainsleys Blueberry Muffins
Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny, přidáme vejce, které s cukrem a máslem spojíme, pak přidáme mandle, kakao a nakonec přidáme mouku... více o Čokoládové řezy VI
Všechny přísady si dáme na vál a uděláme těsto (pozor kvasnice se nechají trochu vzejít). Hotové těsto dáme do mikroténového sáčku. Vzduch z něj... více o Rohlíčky z mikroténového sáčku
Cuketu zbavíme vnitřku s jádry a najemno nastrouháme. Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme všechno ostatní (mimo kakaa), promícháme a rozdělíme na... více o Cuketová bábovka II
Smícháme cukr s vejci, přidáme olej a umícháme do hladka. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a promícháme. Část těsta nalijeme do... více o Barevná olejová bábovka
Vše postupně smícháme, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Vychladlou buchtu můžeme přelít čoko polevou a posypat kokosem.... více o Kokosovo-kefírová buchta
Uděláme kvásek, zpracujeme pečlivě těsto, necháme kynout. Vykynuté těsto lehce rozválíme a vykrojíme kolečka, která libovolně plníme (tvaroh,ovoce).... více o Koláče z majolky
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme se 100 g cukru. Vše smícháme s moukou, práškem do pečiva a škrobovou moučkou. Těsto pečeme v předehřáté... více o Punčový dort
Polovinu listového těsta rozválíme na plech, poskládáme na něj piškoty a zalijeme vychladlým pudinkem. Na pudink naklademe ovoce a navrch položíme... více o Rychlé pudingové řezy
Připravíme náplň: tvaroh smícháme s vejcem, cukrem, škrobem či pudinkovým práškem, přidáme nasekané ořechy, strouhneme citronovou a pomerančovou kůru,... více o Tvarohový štrůdl s medovým přelivem
Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a rozdělte směs na 2 poloviny. Kyšky, cukr a vejce rozšlehejte. Do vymazaného plechu nasypte polovinu suché... více o Tvarožník z kyšky
Z mouky, másla, vajec, vody a octa (citronové šťávy) zaděláme těsto, nejdůležitější je osolit ho! Poté si těsto rozdělíme na tři přibližně stejné... více o Snadný štrůdl
Z mouky, cukru, másla, vejce, amonia a kakaa vymícháme těsto, které si potom rozdělíme na dvě poloviny. Každou vyválíme na placku a upečeme na... více o Kakaové řezy s piškoty
100 g cukru a vanilkový cukr vymícháme spolu se žloutky do pěny, přidáme olej a vodu. Mouku a prášek do pečiva pořádně promícháme, nasypeme do základu... více o Bublanina tety Horákovej
Jako první smícháme přísady pro zlato a těsto dáme do ledničky. Mezitím zamícháme těsto pro stříbro. Mouku vždy s páškem do pečiva a sníh lehce... více o Zlato a stříbro
Těsto: Utřeme žloutky s cukrem, přidáme vodu, olej a mouku s práškem do pečiva. Poté již ručně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Rozpostřeme na plech... více o Jahodové řezy Sandra
Ze strany, kde má jabko stopku vykrojíme nejlépe lžičkou důlek tak, aby jsme se zbavili jadřince (uděláme si z jablíčka jakoby misku). Do důlku... více o Marcipánová jablíčka
Vše smícháme postupně dohromady, nalijeme na velký, vysoký plech, můžeme vymazat a vysypat nebo dát pečící papír a pečeme při teplotě 180°C, 30 - 50... více o Tmavá buchta - dlažební kostky
Smetany ušleháme spolu s moučkovým cukrem, přidáme mascarpone, pomazánkové máslo a zakysanou smetanu a vyšleháme krém. Do vychladlého silného pressa... více o Banánovo-broskvové tiramisu
Předehřejte troubu na 200 °C. Potřete papírovou utěrkou trochou tuku a vymažte jím dva plechy na pečení. Otočte kohoutkem se studenou vodou a pod... více o Čokoládové větrníky
Mouku prosejeme, osolíme, přidáme cukr, droždí, 1 vejce, vlažné mléko, vodu a vypracujeme polotuhé těsto. Vyválíme na obdelník 40 x 20 cm, poklademe... více o Pain au chocolat aneb Čokoládový chlebíček
Troubu vyhřejeme na 180 stupňů a dortovou formu vymažeme máslem. Do prosáté mouky přidáme sůl, cukr, strouhanou kůru a promícháme. Utvoříme důlek, do... více o Rumovo-pomerančový dort
Pomoučíme si vál. Těsto rozdělíme na půlky (z každé půlky bude jeden štrůdl). Těsto rozválíme a posypeme rozdrcenýma piškotama. Nahoru klademe asi do... více o Jahodový štrůdl
Z měkkého másla a krystalového cukru ušleháme pěnu. Přidáme 4 celá vejce a banány rozmačkané vidličkou. Do směsi vmícháme mouku, ve které jsme předtím... více o Banánová řezy IV.