Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
1. Rozpusťte tuk ve vodní lázni, odstavte a přidejte ořechy smíchané s kakaem, cukrem a solamylem. Pořádně promíchejte a přidejte mléko, ale nevařte.... více o Ořechové hrudky II.
1. Vejce rozklepneme a žloutky vyšleháme za postupného pridávání cukru a kousků změklého másla do pěny. Do pěny vmícháme kůru, vanil. cukr, kávu a... více o Kávová bábovka II
Do velkého kastrolu dáme pokrájený tuk, přidáme cukr, kakao, škrobovou moučku a sušené mléko. Vložíme do horké vodní lázně a za stálého míchání tuk... více o Domácí čokoláda s ovocem podle mého
Žloutky, cukr a olej ušleháme doběla, přidáme mouku s práškem do pečiva a rum. Vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto upečeme ve vymaštěné a strouhankou... více o Banánový dortík a čokoládou
Z mléka, cukru a pudinku uvaříme pudink, za horka do něj přidáme předem namočenou želatinu a vše důkladně promícháme i s tvarohem. Směs necháme... více o Tiramisu trochu jinak, ale výborné stejně
Za všech uvedených ingrediencí si zpracujeme tužší těsto. Je třeba mít velkou sílu, nebo požádejte chlapskou ruku. Těsto se opavdu těžko zpracovává.... více o Vánoční perníčky, ještě jednodušší než se zdá!!!
Do malého množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme asi lžičku mouky, lžičku cukru a necháme přikryté vzejít na teplém místě. Mouku smícháme... více o Jablečný koláč z kynutého těsta
Změklé máslo vyšleháme s cukrem v hladký krém. Přidáme vanilkový extrakt, pomerančovou kůru a opět zamícháme. Do vzniklé směsi vmícháme ručním mixérem... více o Madlenky
Vypracovat těsto, dát ho odležet do chladu min. jeden den (jako každé těsto). Rozválet a vykrajovat malá srdíčka, slepit krémem a namočit do čokolády,... více o Srdíčka s mandlí
Žloutky vymícháme s medem a kávou. Postupně přidáváme ořechy, mouku, prášek do pečiva a zlehka zamícháme vyšlehaný sníh z bílků. Pečeme v mírně... více o Medový dort
Z mouky, vajíček, Palmarinu, cukru a prášku do pečiva vypracujeme těsto, rozdělíme na dvě části, vyválíme těsto na hroubku cca 2 cm o velikosti plechu... více o Jablečné pité
Všechny suroviny na těsto, kromě mouky, smícháme nad párou, nebo na slabém ohni a teplé rozpuštěné vlijeme do mouky. Rozmíchat vařečkou, rozdělit na... více o Krémeš od neterky
Vypracujeme těsto(množství cukru upravíme podle toho, jak máme rádi sladké) a dáme asi na hodinu do ledničky. Pak tvarujeme kuličky,které obalujeme v... více o Tatrankové kuličky
Nejprve si loupané buráky nasucho opražíme hezky do hněda na pánvi, nebo v troubě na plechu, pak necháme vychladnout. Ze všech ingredincí uděláme... více o Buráková kolečka
Rozkrájíme banány na půlky a napíchneme je na špejle, pak dáme na 5 min. do lednice. Dáme rozehřát polevu až bude poleva rozehzřátá banány v ní... více o Banán v čokoládě
Zpracujeme mouku, mléko, olej, cukr, vejce, sůl a prášek do perníku. Vlijeme na vymazaný plech a upečeme. Po upečení rozkrojíme a naplníme marmeládou,... více o Celozrnný perníkový koláč
Do misky si dáme cukr s vejci a našleháme. Kypřící pr. vmícháme do mouky a poté ji smícháme s cukrem a vejci. Přidáme olej a jogurt. Nalijeme do formy... více o Jogurtová bábovka
Vymícháme cukr s tukem, pak v míse následně smícháme všechny ingrediencie spolu. Tvarujeme malé kuličky, které stlačíme na kolečka tlustá cca 5 mm.... více o Celozrnná vánoční kolečka
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v chladu, nejlépe přes noc. Poté znovu propracujeme. Těsto vytlačujeme přes masový... více o Linecké banánky
Z uvedených surovin uhněteme těsto, strojkem na cukroví vytlačujeme libovolné tvary a upečeme. Namáčíme do čokolády a kokosové moučky.... více o Obalené cukroví
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme je v chladu ztuhnout. Strojkem vytlačíme proužky, které na vymazaném plechu upečeme. Po vychladnutí... více o Kokosové sirky
Změklé máslo, cukr, med, mléko, oranžádu a citronádu dáme na pánev a zlehka asi 15 minut povaříme. Pak přidáme mandle, nakrájené na nudličky. Troubu... více o Florentinky
Ovesné vločky lehce opražíme a necháme vychladnout. Poté je v mixéru pomeleme spolu s dýňovými a slunečnicovými semeny. Vzniklou směs promícháme s... více o Celozrnné pracny
Ušleháme sníh z bílků. Vmícháme cukr, ořechy, ochutíme kávovou trestí a třeme asi 15 minut. Do příliš řídké hmoty přidáme ořechy a cukr. Tvarujeme... více o Kávové kuličky
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme ji k ostatním surovinám. Vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Pak je vyválíme, tvořítkem... více o Čokoládové dortíčky
Na vál prosijeme mouku s moučkovým cukrem, přidáme strouhané ořechy, máslo, žloutek a vypracujeme těsto. Vyválíme. Vykrajujeme různé velikosti koleček... více o Máslová kolečka
Z mouky, tuku, cukru, ořechů, kakaa, žloutků a cit. kůry vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v ledničce. Těsto vyválíme a... více o Karamelové rohlíčky
Vše kromě kokosu pořádně zpracujeme prsty, vznikne tvárná hmota, ze které tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu.... více o Rychlé nepečené pudinkové kuličky
Vejce s cukrem a vanilínovým cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme olej a postupně mouku smíchanou s kypřicím práškem, ořechy a mák. Nakonec vmícháme... více o Makovo-ořechové muffiny
Na vále zpracujeme ovesné vločky, mouku, cukry, Heru, vejce, oříšky, sodu a po troškách mléko. Nakonec vsypeme na kousky nalámanou čokoládu a opět... více o Vánoční sušenky
Kávu připravíme ze 150 ml vody. Do hrnce dáme cukr, zalijeme ho kávou a vše povaříme na silnou nitku. Z bílků ušleháme tuhý sníh a do něj postupně... více o Kávové pusinky
V míse ušlehejte moučkový cukr se změklým máslem. Potom přidejte hladkou mouku, škrobovou moučku, špetku soli a znovu šlehejte dokud není základ těsta... více o Vídeňské oválky
Cukr nasypeme do většího hrnce a na rozehřáté plotně za stálého míchání necháme rozpustit. Tato fáze trvá přibližně 10 - 15 minut. Po rozpuštění cukru... více o Karamelky
Zpracujeme těsto, necháme uležet 1/2 hodiny v chladu. Totéž uděláme s nádivkou, kterou si připravíme v misce. Z těsta vykrajujeme kolečka, naplníme... více o Oříškové škebličky
Ze všech ingrediencí vypracujeme tuhé těsto, zabalíme jej do fólie a uložíme do ledničky. Do tvarohu postupně vmícháme smetanu, cukr, žloutky, škrob,... více o Tvarohový citronový dezert
Sušené mléko smíchat s cukrem, 1 lžící pudinku a 3 lžícemi rozpuštěného tuku, zpracujeme v hmotu. Piškoty slepíme marmeládou, nebo nějakým krémem,... více o Marcipánové koule
Ve vodní lázni svaříme smetanu, žloutky, kakao, mouku, cukr za stálého míchání. Po vychladnutí přimícháme do utřeného másla s cukrem a vymixujeme do... více o Krém / krémová náplň do doutníčků, ořechů, trubiček...
Všecno kromě rozinek a mandlí důkladně vymícháme, nakonec přidáme rozinky. Těsto vylijeme na vymazaný a pomoučený plech. Celé hustě posypeme mandlemi... více o Perníkový koláč s mandlemi
Všechno spolu zpracujeme na tužší těsto a na desce necháme odpočívat (zakryté obrouskem) do druhého dne. Těsto potom znovu propracujeme a vyválíme asi... více o Medová srdíčka
Ve vodní lázni rozpustíme heru, nebo kdo chce může dát máslo, s medem, cukrem a kakaem, přidáme vejce a zašleháme. Na vále spojíme tuto hmotu s... více o Farský perník vánoční
Datle rozemlít nebo rozmixovat, přimíchat ostatní ingredience a tvořit malé doutníčky. Můžou se přizdobit páskou ze staniolu. Další variace tohoto... více o Datlové doutníčky
Všechny ingredience smícháme, tak abychom neměly žádné hrudky. Těsto necháme chvilku odležet. Pak postupně vléváme do vaflovače (popř. do toustovače... více o Vafle od Marušky
Máslo šleháme s cukrem, vanil. cukrem, solí, citr. kůrou dohladka. Postupně zašleháváme vejce, každé asi po 1/2 min. Nakonec mouku s pr. do pečiva,... více o Fajn koláč (s různým ovocem)
Tuk promícháme s moukou, oběma cukry a vejcem. Uhněteme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a vložíme na 30 minut do chladu. Na pomoučené pracovní... více o Vánoční abeceda
Všechny uvedené suroviny promícháme v míse. Mezi dvěma fóliemi rozválíme hmotu na plát silný 3 - 4 mm. Vykrájíme z něho kometky a necháme je do... více o Datlové kometky
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme žloutek a mouku. Z těsta dáme kousek stranou. Zbylé těsto obarvíme prosátým kakaem a těsty naplníme dva... více o Stříkané cukroví
Smícháme hladkou mouku, žloutek, bílé víno a tuk na těsto. To necháme 30 minut odpočinout. Pak je rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme hvězdičky... více o Hvězdičky z bílého vína
Polevu rozpustíme ve vodní lázni. Z oplatek vykrájíme hvězdičky. Na drátěnou mřížku rozložíme vykrájené hvězdičky a přelijeme je čokoládovou polevou.... více o Křupavé hvězdičky
Z ingrediencí vypracujeme těsto. Pokud je hodně drobivé, přidáme trošku vody. Ale pozor na to, aby drobivějším těsto zůstalo. Není to totiž takové... více o Doutníčky-kakaové
Všechny přísady zpracujeme na vále v těsto. Když nestačí 1 vejce a těsto se zpracovává hůře, přidáme ještě 1 žloutek. Těsto necháme asi půl hodiny... více o Kokosové pracny z hrubé mouky