Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
V první míse smícháme cukr se žloutky a smícháme s v vodou a olejem, třeme do jemna bez hrudek. V další míse smícháme polohrubou mouku s práškem do... více o Perníkovo-Kakaová bábovka Cake
Vše smícháme dohromady a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme 25 - 30 min. na 180 °C. Polijeme polevou, namažeme marmeládou, nebo co... více o Buchta ze zákysu
V malé míse smícháme mouku, sodu a sůl. Ve větší zase cukr a olej, pak přidáme banány. Pak přidáme vodu, vanilku a dobře promícháme. Nakonec přidáme... více o Veganský banánový koláč
Mouku, cukr, citónové aroma a sůl dáme do misky, přes to rozdrobíme droždí. Ohřejeme mléko, máslo a vejce a smícháme. Směs přidáme k mouce. Hnětačkou... více o Bavorské buchtičky
Kynuté těsto: Droždí, mouku a cukr pečlivě promícháme s vlažným mlékem a necháme 30 min. kynout. Těsta: Máslo třeme do krémova, přitom neustále... více o Ostružinové buchty
Plátky těsta rozložíme naplocho na plech podle návodu na obale, na každý kousek dáme kapku džemu a ve slabé vrstvě rozetřeme. Rohy těsta srolujeme do... více o Jahodový croissant s kokosem
Máslo třeme s cukrem do krémova, postupně vmícháme vejce, smícháme lískové oříšky s moukou a práškem do pečiva, lžičkou vmícháme střídavě do mléka.... více o Lískooříškové vafle
Elektrickým šlehačem ušleháme změklé máslo s cukrem do pěny. Přidáme mléko a vanilkový cukr a všechno dobře prošleháme. Přisypeme mouku s kypřícím i... více o Vanilkové sušenky
Smícháme mouku, sodu, cukr a sůl. Přidáme arašídové máslo a máslo a mixérem šleháme na střední rychlosti asi 3 minuty až se hmota začne drobit.... více o Sušenky z arašídového másla
Suroviny zpracujeme v těsto. Rozdělíme na 2 stejné části. Vyvalíme dva stejné pláty. Jeden plát přeneseme na válečku na plech, posypeme nastrouhanými... více o Jablkové řezy
Těsto: vše smíchat a na plechu upéct. Na částečně vychladlý upečený korpus namažeme rybízovou zavařeninu(nemusíme) a necháme vychladnout. Mezitím si... více o Černo-bílé kokořezy
Smetanu, čokoládu nalámanou na kousky, arašídové máslo a javorový sirup dáme do hrnce a za občasného míchání necháme při nížší teplotě rozpustit. Za 2... více o Čokoládovo-arašídová omáčka na zmrzlinu
Změklé máslo rozšleháme s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem, vešleháme celá vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou šťávu. Pokud je... více o Mramorová bábovka II.
Oloupejte a nakrájejte jablka. Vložte jablka do hrnce s trochou vody a 50 g cukru. Povařte jablka 10 minut. Dejte mouku, máslo nebo margarín a zbytek... více o Jablečný drobenkový koláč
Ušleháme máslo, hnědý cukr a vajíčko. K vyšlehanému těstu přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva a na malé kousky nalámanou čokoládu na vaření. Na... více o Keksy II.
Oplatky Delissa nastrouháme, promícháme se změklým máslem a dle potřeby zahustíme smetanou do kávy. Necháme v chladu odpočinout. Z hmoty tvarujeme... více o Delissky
Švestky rozvaříme ve 2 - 2,5 dcl vody na kašičku, necháme vychladit a smícháme s ostatními surovinami. Vymažeme si a vysypeme dortovou formu, do které... více o Perníkový dort se švestkami
Troubu si vyhřejeme a vymažeme 2 menší koláčové formy. V malé míse smícháme mouku a prášek do pečiva a odložíme stranou. Vajíčka vymícháme s cukrem a... více o Kokosový okrouhlý koláč
Z tvarohu, mouky, tuku a špetky soli si vypracujeme těsto, které si dáme na hodinu odležet. Mezitím uvaříme v osolené vodě květák a kapustu (téměř... více o Zeleninový koláč s bramborami
Z ingrediencí v míse uděláme těsto. Z ingrediencí na vále uděláme žmolenku. Žmolenku pak přidáme k těstu v míse a vypracujeme těsto, které necháme... více o Drobenkový mazanec (bochánek)
Jablka očistíme, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce a za občasného míchání dusíme na sporáku. Pak přidáme 2/3 kokosu, ořechy a rozinky. Všechno... více o Dia kokosové kuličky
Žloutky smícháme s cukrem a přidáme kakao. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do sněhu opatrně přidáváme žloutky s cukrem a přidáme mouku. Připravíme si 2... více o Španělské pusinky
Ingredience kromě ovoce a smetany postupně smícháme až vypracujeme hustější těsto. Rum přidáme naposledy (dle chuti). Menší pekáč vymažeme máslem a... více o Malinová buchta s rumem
Z prosáté mouky, tuku, tvarohu a špetky soli vypracujeme nelepivé hladké těsto. Ve fólii ho uložíme na 2 hodiny do lednice. Těsto pomocí mouky... více o Tvarohové penízky
Jablka omyjeme, osušíme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a dužinu nakrájíme na tenké plátky. Hned je smícháme s borůvkami a pomerančovou šťávou. Troubu... více o Dietní tvarohový nákyp s jablky a borůvkami
Meruňky vyklopíme na síto a necháme okapat. Tuk a cukr ušleháme šlehačem do pěny, postupně přidáme celá vejce a přilijeme vlažné mléko. Mouku smícháme... více o Meruňkový koláč s pistáciemi
Smícháme tuk pokrájený na menší kousky, mouku, cukr, pudinkový prášek a žloutek. Vypracujeme vláčné těsto. Z něj vyválíme placku, ze které vykrajujeme... více o Jednoduché sušenky
Bílky ušleháme do tuha. Sypké ingredience smícháme a zašleháme do tuhého sněhu z bílků. Vymažeme formu a zvolna pečeme asi na 180°. Po upečení... více o Bílkové kostky
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a rozkrájíme na silnější měsíčky. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, pak přidáme změklé máslo pokrájené na... více o Šlehačkový koláč s jablky
Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Přidáme kakao, skořici, víno, čokoládu, mouku s kypřidlem a sníh z bílků. Těsto rozetřeme do vymazaného a... více o Skořicové řezy zdobené hrozny
Vyšleháme sníh a postupně přidáváme cukr a vanilku. Nakonec už jenom ručně přidáváme kokos, nemixujeme. Lžičkou děláme malé kopečky, které klademe na... více o Čokoládové kokosky II
Z mouky, droždí, lžíce cukru, dvou lžic mouky necháme vzejít kvásek. Do mísy vysypeme zbylou mouku, přidáme žloutky, cukr, máslo se sádlem, smetanu,... více o Posvícenské koláčky
Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké nelepivé těsto, které si dáme na 1/2 hodiny do chladničky. Pak z něj vyválíme plát, kterým vyložíme dno i... více o Tvarohový dortík
Bramory nechat vychladnout a nastrouhat. 4 žloutky, jedno celé vejce a krupicový cukr rozšlehat do pěny. Vmíchat brambory a jemně nastrouhané ořechy,... více o Bramborové řezy II
Banány rozmačkáme na kaši dohladka, postupně zamícháme arašídové máslo, mléko a javorový sirup. Zamícháme a přidáme mouku a kakao, a až se vše dobře... více o Ovesné čokoládové sušenky bez cukru
Suroviny na kakaové těsto smícháme dohromady a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Suroviny na tvarohové těsto smícháme dohromady a... více o Tvarohová deka
Ingredience promícháme - mouka, cukr, práš. do peč., mléko, olej, vejce, citr. kůra a pečeme v dobře vymazané a vysypané formě, pečeme cca 45 min, ale... více o Beránek hrnkový
Z uvedených přísad vypracujeme těsto a necháme je chvíli v chladu odpočinout. Těsto rozválíme a opatrně jím potáhneme zadní strany velkých polévkových... více o Plněná velikonoční vajíčka
Mrkev oloupeme a nastrouháme ji na nejmenším struhadle. Do mísy přidáme ostatní suroviny a vše důkladně promícháme. Těsto vylijeme na plech vyložený... více o Mrkvové dortíky
Hladkou mouku prosijeme na vál, přidáme cukr, oloupané a nastrouhané mandle, máslo a vejce. Vše rychle zpracujeme, aby máslo příliš nepovolilo,... více o Mandlové sušenky
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, žloutky a změklý tuk. Z přísad zpracujeme na vále hladké těsto. Pokud příliš lepí, dáme ho na chvíli... více o Veselá vajíčka
Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva, vodu, olej, vanilkový cukr, pomerančovou štávu. Z bílků ušleháme sníh a pomalu jej... více o Jarní pomerančový koláč
Oba cukry vyšleháme s vejci, přidáme mouku, sůl, mléko a vymícháme řídké těsto. Nalijeme jej na vymazaný plech a posypeme jablky. Pečeme v troubě... více o Jablečný trhanec
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme rozdrobené droždí se lžící cukru, dvěma lžícemi mouky a necháme v teple pod utěrkou vzejít kvásek. Do mísy... více o Švestkové buchty
Mouku prosijeme a odložíme stranou. Do šlehače rozklepneme vejce a bílky šleháme do pěny asi 1 minutu. Pak přidáme vínny kámen a zas šleháme. Postupně... více o Andělský koláč
Nejprve si připravíme klasický pudink, který necháme vychladnout a přimícháme do něj tvaroh, dle vlastní chuti přisladíme. Připravíme si želatinu,... více o Želva II.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů, formu vyložíme papírem na pečení. Ořechy na pánvi opečeme asi 8 min., nebo dokud lehce nezhnědnou a necháme... více o Božský mrkvový koláč
Plech vylijeme olejem a vysypeme hrubou moukou. V míse utřeme heru s mouč. cukrem a pak přidáme další přísady a promícháme. Pečeme v předehřáte troubě... více o Kakaová buchta s polevou
V míse smícháme ricottu, cukr, vanilku a skořici. 6 piškot si rozložíme vedle sebe. Zakapeme je 2 lžícemi kávy, potřeme směsí z ricotty, přiložíme... více o Baby tiramisu
Z bílků připravíme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukry a tukem do pěny. Vmícháme do ní tvaroh, mouku s kypřidlem a tuhý sníh. Těsto rozetřeme do... více o Koláč s hroznovým vínem