Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
1) Z bílků ušleháme sníh, žloutky a cukr utřeme, přidáme mouku, olej, vodu, prášek do pečiva a nakonec bílky. 2) 2/3 těsta vylijeme do vymazaného,... více o Buchta s pudingem, zakysanou smetanou a skořicí
Vypracujeme těsto, z mouky, cukru prášku do pečiva, vajec, oleje a vody. Vylijeme ho na vymazaný a vysypaný plech, z toho 1/3 těsta smicháme s kakaem.... více o Pudinkové řezy se zakysanou smetanou II.
Našleháme 4 vejce a 110 g pískového cukru, až se nám objem ztrojnásobí, přilijeme rozehřáté máslo (50 g). Poté nejlépe přes síto nasypeme 80 g hladké... více o Tiramisu podle Jammieho Olivera
Z listového těsta vyválíme placku a nařežeme na čtverečky cca 5x5 cm. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na čtvrtiny. V misce jablka... více o Jablečné koláčky z listového těsta
Sušenky uzavřeme do sáčku a válečkem je rozdrtíme (nebo použijeme mixér). Drť přesypeme do mísy a zvlhčíme jí mlékem. Přidáme měkké, pokrájené máslo s... více o Čokoládové trojúhelníčky
Připravíme si 6 hrníčků se širokým dnem o objemu 200-250 ml, lehce vytřeme stěny olejem (nebo vodou) a pak vnitřek vyložíme průhlednou fólií. Cukr s... více o Nepečená charlotta s drobným ovocem
Vyšleháme vejce s oběma cukry do pěny (je možné udělat zvlášť sníh, který se nakonec opatrně přidá do těsta, ale není to nutné). Přidáme vaječný koňak... více o Slavnostní bábovka
Ingredience smícháme do pečící nádoby a pečeme na program "Sweet", nebo na 1. Program základní. Rozinky a mandle je dobré společně ještě před použitím... více o Mazanec do domácí pekárny
Bílky šleháme s polovinou krupicového cukru ve vodní lázni přibližně 5 minut. Pak je z lázně vyjmeme. Přidáme zbylý cukr a citronovou šťávu a šlehačem... více o Čokoládová Pavlova
Rozšleháme vejce s cukrem, přidáme jogurty a olej, dobře promícháme. Zvlášť smícháme mouku s práškem do pečiva a skořicí. Tuto směs postupně zamícháme... více o Jogurtové řezy II.
Máslo a cukry vyšleháme se 4 lžícemi horké vody do husté pěny. Pak přidáme žloutky a střídavě vmícháme sníh z bílků a moučnou směs (mouka, kypřidlo,... více o Čokoládové muffiny se šlehačkou
Smícháme mouku s pudinkem a kypřidlem. Přisypeme cukr, sůl. Přilijeme mléko, olej. Přidáme vejce, jogurt. Vše dobře propracujeme a nakonec vmícháme... více o Bábovka s třešněmi a bílou čokoládou
Máslo utřeme s polovinou rozehřáté čokolády a žloutky. Přidáme mouku s pudinkovým práškem, oběma cukry a sodou. Vmícháme nadrobno posekanou zbylou... více o Čokoládové sušenky s cukrovou polevou
Máslo utřeme se žloutky a cukrem do husté světlé pěny. Do směsi přidáváme střídavě mouku smíchanou s kypřidlem a mléko = šleháme. Ořechy a drobně... více o Biskupský chlebíček s čokoládou II.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. K rozpuštěné čokoládě přidáme změklé máslo a moučkový cukr a vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme žloutky a stále... více o Sachrův dort IV.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s máslem a cukrem. Přidáme žloutky a vše vyšleháme v hustou pěnu. Z bílků a cukru krupice (160 g) vyšleháme tuhý... více o Čokoládový dort z jablek
Smícháme mouku s kakaem a kypřidlem. Přidáme cukry, čokoládu, cuketu, vejce, olej a vše důkladně promícháme. Vymazanou a vysypanou formu (vyšší a... více o Cuketová kostka s čokoládou
Ručním šlehačem ušleháme vejce s cukrem a van. cukrem do pěny. Vmícháme kakao, olej, mléko a po částech mouku s kyp. práškem. Nakonec přidáme med a... více o Dobrý perník II.
Do kastrůlku vlijeme mléko, smetanu, rum. Přidáme pokrájený ztužený tuk, máslo a oba cukry. Směs zahřejeme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.... více o Nugátové kostky
Z mouky, másla, cukrů, špetky soli a žloutků vypracujeme těsto, které necháme 30 minut v chladu odpočinout. Pak těsto rozválíme na tenký plát, kterým... více o Hříšný čokoládový koláč
Z droždí, lžičky cukru, trošky mouky a vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít. Zbylou mouku smícháme se solí, zbylým cukrem,... více o Věnec s kandovaným ovocem a čokoládou
Z cukru, mouky, másla a vanilkového cukru připravíme drobenku. Jeden hrnek odložíme stranou. Do zbylé drobenky promícháme kypřící prášek (případně... více o Drobenková bublanina
Žloutky + mletý cukr + vanilkový cukr + prášek do pečiva smícháme. Pak přidáme mléko a olej. Vytvoříme takovou tekutější hmotu. Vše míchám stěrkou v... více o Bábovka olejová II.
Z bílků s cukrem ušleháme sníh, do kterého postupně zašleháme žloutky a nakonec lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.Těsto natřeme na... více o Višňové řezy II
Nejprve rozpustíme ve vodní lázni 100 g čokolády, kterou rozetřeme v tenké vrstvě na pečicí papír. Necháme ji ztuhnout a rozlámeme na kousky. Smícháme... více o Čokoládová zmrzlina
Listové těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníku o rozměrech přibližně 50x30 cm, silný asi půl centimetru. Pak ho podélně rozpůlíme, oba pásy těsta... více o Rohlíčky s nugátovou náplní
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru, van.cukrem a lžící horké vody do pěny. Z bílků a zbylého cukru připravíme pevný sníh. Obě hmoty propojíme a... více o Roláda s nugátovým krémem
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny,přidáme mouku s kakaem a špetkou soli a lehce vmícháme do vaječné pěny. Nakonec vmícháme olej. Formu s vyšším... více o Čokoládové dortíčky s ovocem
Změklé máslo rozšleháme s medem, vejci a citronovou šťávou.Přidáme všechny sypké přísady a důkladně promícháme.Nakonec vmícháme mrkev, kokos, rozinky... více o Medové řezy s Lučinou a mrkví
Listové těsto vyválíme dle velikosti plechu,přeneseme na vodou vypláchnutý plech, propícháme na několika místech vidličkou a v horké troubě upečeme.... více o Tvarohové řezy z listového těsta se salkem
**Korpus: ** Čokoládu s máslem dáme rozpustit ve vodní lázni. Mezi tím si rozdělíme vejce, žloutky ušleháme s polovinou cukru a druhou polovinu... více o Čokoládový dort IV.
6 žloutků, 30 dkg práškového cukru, 18 dkg rostlinného tuku/másla a kůru z půlky citrónu dobře promícháme. Přidáme 18 dkg polohrubé mouky a tuhý sníh... více o Mandlové kostky II.
Droždí rozdrobíme do misky, přidáme trochu cukru a zalijeme teplým (ne horkým) mlékem. Necháme vzejít. V jiné míse smícháme mouku, cukr, sůl,... více o Babiččina štola s kakaem
**Korpus:** 1: Sušenky nastrhouhám nebo rozmixuju na jemnou drť a přidám rozehřáté máslo - promíchat, aby sušenková drť byla úplně rozvlhčená. 2:... více o Zuzančin úžasný cheesecake II
Na krém použijeme buď vanilkový nebo kakaový pudink. Máslo (200 gramů) a cukr (dle chuti, cca 3 lžíce) používáme vždy do každého jednoho krému. *... více o Vanilkový a kakaový krém na dorty, řezy, věnečky
Mouku smíchanou s práškem do pečiva a s práškem do perníku promícháme s cukrem, pudinkem a kakaem. Přilijeme olej a vejce rozšlehaná v mléce. Všechny... více o Perník s pudinkem - nedrobí se
1.,14 dkg másla, 6 ks žloutků, 25 dkg práškového cukru a 2 PL kakaa vymícháme do pěny. 2., přidáme hladkou a hrubou mouku smíchanou se sodou... více o Môj Rigó Janči - rezy60
Nejdříve odeberte 2 lžíce lněných semínek a dejte je stranou . Ostatní semínka umelte v mlýnku na mák . Ovesné vločky umelte v mlýnku na maso . Ve... více o Brusinkové muffiny se lněným semínkem
Do domácí pekárny vložíme ingredience na těsto v uvedeném pořadí a zapneme program TĚSTO (Eta). Po ukončení programu těsto vyjmeme, rozprostřeme na... více o Kynutý koláč s ovocem pro domácí pekárnu II.
Z droždí lžíce cukru, mouky a mléka uděláme kvásek. Ze všech ingrediencí zaděláme těsto, (mandle nasekat a tuk rozpustit) které necháme vykynout.... více o jemná vánočka
Kostku droždí rozpustíme ve vlažném mléce. Všechny ingredience na vále dobře zpracujeme v těsto. Nenecháme kynout! Rozdělíme na 8 bochánků, každý... více o Povidlové rohlíčky II
Pomazánku a mouku řádně promixujeme v míse. Necháme odpočinout na chladném místě. Na vále vy vyválíme dva širší pruhy, plníme náplní podle chuti a... více o Choceňský závin
Rozmíchejte ve 100 ml vlažného mléka 3 lžíce cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, přidejte lžičku citronové... více o Martinské rohlíčky pro Zuzku
Těsto rozválíme na slabší placku, celé pospeme hustě cukrem a zabalíme z každé strany vždy do půlky, poté nakrájíme na na slabší plátky, které... více o Prasečí ouška aneb Brejle
V malém hrnci ohřejte šodó (nebo uvařte pudink podle návodu). Polovinu ostružin smíchejte s cukrem a alkoholem a na mírném ohni je prohřejte, aby... více o Utopená kobliha
V míse smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Vejce rozšleháme s mlékem a olejem a vlijeme do moučné směsi. Promícháme a dosypeme kakao a... více o Luxusní muffiny s oříšky a čokoládou
**Korpus:** 1: Sušenky nastrhouhám nebo rozmixuju na jemnou drť a přidám rozehřáté máslo - promíchat, aby sušenková drť byla úplně rozvlhčená. 2:... více o Zuzančin úžasný cheesecake
1. Oddělíme žloutky od bílků. V míse ručním elektrickým šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme máslo, cukr, vanilínový cukr a žloutky. 2. Tvaroh... více o Tvarohová bábovka V.
Cukr, olej a vejce v míse dobře rozmícháme. Do druhé mísy prosejeme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a přidáme skořici a oříšky. Mouku smíchanou s... více o Afrika řezy
Z mouky, másla, cukru, vanilk. cukru, žloutků, mléka a prášku do pečiva zpracujeme těsto. Těsto vyválíme na vyšší plech. Jablka oloupeme, nastrouháme... více o Jablkový dezert