Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Nejdřív si připravte košíčky – tartaletky. Máslo s cukrem ušlehejte do nadýchané pěny. Přidejte vanilkový extrakt. Jedno po druhém přidávejte vejce.... více o Šťavnaté tartaletky
Smetanu s kávou a kůrou zahřejte na středním plameni k bodu varu a pak ji přeceďte na čokoládu v misce. Nechte čokoládu rozpustit a pak ji prošlehejte... více o Karamelové kostky III
Jahody omyjeme a odstopkujeme, necháme okapat. Změklé máslo v prstech promneme s cukry a moukou do vláčné drobenky. Žloutky vyšleháme s cukrem a dření... více o Piškotovo-vanilková bublanina s drobenkou = jahodová
1. Začněte přípravou karamelu. Na pánvi s nepřilnavým povrchem nebo zesíleným dnem smíchejte cukr se šesti lžícemi vody. Na mírném plameni nechte cukr... více o Karamelový krém
Troubu předehřejte na 170 °C. Ve velké míse smíchejte vejce s cukrem, mandlemi a kůrou, moukou nebo strouhankou na stejnorodou hmotu. Přesuňte do... více o Královský koláč z Motrilu
Žloutky utřeme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a ještě prošleháme. Pak vmícháme mouku s kypřidlem a kakaem, nastrouhané nebo rozmixované sojové... více o Kakaový koláč ze sojových suků s polevou
Dortovou formu o průměru 20 cm lehce vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem. Sušenkovou drť promíchejte s máslem a směs upěchujte na dno dortové... více o Tvarohový dort s meruňkovým želé
Z uvedených surovin zpracujeme hladké těsto, zabalíme do folie a necháme odpočinout minimálně 30 minut v lednici. Těsto rozválíme na pečícím papíře a... více o Letní linecký koláč
Nejprve si vymažeme a moukou vysypeme dortovou formu a rozehřejeme máslo. Smícháme všechny sypké ingredience. Přidáme mléko, vejce a rozehřáté máslo ... více o Banánová mlska
Tuk rozpustíme, meruňky nakrájíme nadrobno a všechny suroviny včetně šťávy z meruněk smícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.... více o Buchta z meruněk
Starší pečivo si pomeleme, rozdrobíme nebo rozmixujeme. Žloutky rozmícháme s mlékem a cukry a sypkou směs pečiva s práškem do pečiva navlhčíme,... více o Koláč místo žemlovky
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Pak přidáme vodu a olej a ještě prošleháme. Vsypeme mouku smíchanou s kypřidlem a kakaem, řádně promícháme a... více o Kakaovo-tvarohový dort
**Tvarohová náplň:** dobře promícháme všechny ingredience dohromady. **Těsto:** vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vmícháme mouku s... více o Rebarborový koláč s kakaovým tvarohem
Nejprve uvaříme podle návodu puding, ale na 2 pudingy použijeme jen 300-400 ml mléka. Necháme vychladit. Heru, žloutky a cukr ušleháme do pěny. Čím... více o Dort s meruňkami a tvarohovým krémem
Žloutky vyšleháme s cukry do husté pěny. Přidáme tvaroh, rum, mouku s kypřidlem a řádně promícháme. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který... více o Tvarohovo-čokoládová bábovka
Vypracujeme těsto. 2/3 těsta dáme min. na hodinu do chladničky a 1/3 do mrazáku. Potom těsto z chladničky pomocí folie rozválíme na plech a dáme... více o Meruňkové řezy se sněhem
Máslo rozpusťte na střední teplotu, přidejte mouku, promíchejte a poté za stálého míchání vlijte mléko tak, aby se neutvořily žmolky. Dochuťte... více o Suflé Gran Moravia
Na těsto promíchejte mandlový prášek s moučkovým cukrem. Krupicový cukr svařte s 50 ml vody na cukrový sirup. Bílky ušlehejte do polotuha, snižte... více o Makronky se třemi náplněmi
Troubu předehřejte na 175 °C. Ve velké míse spolu promíchejte mouku, sodu, sůl a koření. Dejte stranou. V jiné míse nejlépe elektrickými metlami... více o Jemný jablečný dort s ovocným krémem
Nejdříve rozinky namočíme v rumu. **Tvarohová náplň:** máslo utřeme s tvarohem přidáme žloutky, moučkový a vanilkový cukr, nastrouháme citrónovou... více o Vdolečky z Hané
Jablka a vytřepané květy bezu vložte do hrnce s takovým množstvím vody, které je pokryje. Uveďte do varu, snižte plamen a povařte asi 30 minut nebo až... více o Jemné jablkovo-květové želé
Na mátový sirup zalijte v kastrůlku s nepřilnavým povrchem cukr 80 ml vody a na středním plameni jej nechte rozpustit. Vařte mírným varem ještě asi... více o Jogurtová zmrzlina s mátovým sirupem a krvavými pomeranči
Těsto: všechny přísady smícháme, nejlépe ručním šlehačem. Puding nevaříme, sypeme pudinkový prášek! Dáme na formu 30 x 40. Pečeme v předehřáté troubě... více o Broskvové řezy
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu, olej, mouku s kypřidlem a kakao. Vše řádně promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků.... více o Kokosový dort - výborný a snadný
Piškoty si pomeleme nebo rozmixujeme společně s 250 g kompotovaných meruněk a dáme do mísy. Přidáme vanilkové cukry a tolik šťávy, aby nám při... více o Meruňkový závin
Do šlehače rozbijeme vajíčka a přídáme moučkový cukr. Pořádně to rozšleháme. Potom přidáme jeden plátek másla a znovu rozšleháme. Dále přidáme ostatní... více o Vandrovníčci
Bílky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme žloutky, sodu, kávu a rozpuštěnou čokoládu. Vzniklou hmotu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem,... více o Sametová roláda
1 vejce, 100 g cukru, mouku, kypřící prášek a máslo vypracujeme v hladké těsto, které se nelepí. Zabalíme ho do folie a necháme v lednici odpočinout.... více o Tvarohovo-třešňový dort (käsekuchen)
**Těsto** 1. Všechny ongredience smícháme dohromady. 2. Vymažeme plech a nalijeme těsto. 3. Pečeme při teplotě cca 170°C (elektrická trouba). **Poleva... více o Rychlá buchta s citronovou polevou
Vejce: oddělíme žloutky od bílků. Bílky sůl a 3 lžíce vody ušleháme na tuhý sníh. jakmile nám začne tzv. špičkovatět opatrně přidáváme 100g cukru a 1... více o Narozeninový sváteční dort
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme dřeň z vanilkového lusku nebo vanilkové aroma, tvaroh (pokojová teplota, ne z ledničky!), rozpuštěné máslo... více o Tvarohovo-vanilkový koláč s ovocem a žmolenkou
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme mouku a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně... více o Blesková roláda s pudinkem
Cukr se žloutky rozmixujeme do sv. žluté barvy a střídavě přidáváme mouku s kypř. práškem, olej, vodu, citronovou kůru. Nakonec přidáme sníh z bílků.... více o Velikonoční beránek II.
Důkladně zpracujeme všechny ingredience a necháme odležet v chladu do příštího dne. Pokud nevydržíte, stačí nechat i 1hod. Potom si na vále rozválíme... více o Perníčky - hned měkké
**Příprava těsta:** Na vále smícháme všechny ingredience, mléko přidáme dle potřeby, aby se s těstem dalo pracovat. I tak bude ale trošku tužší.... více o Kakaové řezy s krémem a piškoty
Cukr utřeme se žloutky a změklou čokoládou do pěny. Potom přimícháme ořechy a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané... více o Velikonoční oříškový dort
V míse smícháme máslo s cukrem a vejci, postupně přidáváme ostatní ingredience – lžičku anýzových semínek, mléko, mouku, kypřící prášek a nastrouhanou... více o Velikonoční Sportella
Oddělíme bílky od žloutků, žloutky dáme do jedné mísy, bílky do druhé. Ke žloutkům přidáme heru a cukr. Trochu cukru přisypeme k bílkům. Žloutky, heru... více o Tvarohovo-oříšková bábovka
Do mísy dáme vejce, cukr a našleháme. Pak postupně přidáváme olej a směs napěníme. Vmíchme mouku prosátou s práškem do pečiva střídavě s kefírem a... více o Bábovka s kefírem
**KORPUS:** 1. Nahřála jsem si troubu na 150°C (elektrická trouba). 2. Z vajec a cukru jsem si vyšlehala směs. Nebyl to sníh, ale taková řidká směs. 3... více o Korpus s jablky
Tukem vymažte terinovou pečicí formu o rozměrech 30 x 11 cm. Mouku prosejte do mísy a důkladně promíchejte s droždím. Přidejte oba cukry, špetku soli,... více o Šnekový beránek
Připravte si tělíčka oveček. Popcorn nasypte do větší mísy. V malém hrnci rozpusťte máslo, přidejte cukr a marshmallows. Míchejte, až se všechny... více o Ovečky z popcornu a marshmallows
Smíchejte sypké součásti, v jiné misce si utřete máslo s cukrem, přidejte vejce a do toho postupně vmíchejte sypkou směs, nakonec přidejte čokoládu.... více o Čokoládové sušenky
Čokoládu nalijeme do žáruvzdorné mísy a posaďte ji na hrnec s vroucí vodou tak, aby se voda mísy nedotýkala.Nechte čokoládu zcela rozpustit, sejměte z... více o Pěna z bílé čokolády
Změklé máslo, žloutky, cukr a vanilkový cukr vyšleháme do běla. Přidáme skořici a střídavě přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva a vlažné mléko... více o Bábovka s mákem a sušenými švestkami
Z mouky, prášku do pečiva, cukrů, mléka(rumu) a změklého tuku si vytvoříme žmolenku. Odebereme z ní menší polovinu - na posypání. Do větší poloviny... více o Drobenkový koláč tvarohovo-pudinkový
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Listové těsto si rozdělíme na 4 díly, které rozválíme na obdélníky. Ty pak slabě potřeme kašičkou z... více o Lístkoví šnečci s marmeládou
Listové těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm. Polovinu těsta potřeme důkladně rozpuštěným máslem, posypeme ořechy (1 lžíci necháme stranou) a... více o Ořechové krachle
Žloutky utřeme s cukrem a tukem, přidáme mouku, tvarohy zalijeme smetanou a vše umixujeme. Z bílků ušleháme sníh, vmícháme jej dovnitř. Směs rozdělíme... více o Käsekuchen
Smícháme mouku se sodou, cukrem, vločkami, čokoládou na kousky, do směsi nastrouháme jedno až dvě jablíčka bez slupky a přimícháme rozpuštěnou heru.... více o Ovesné sušenky s jablky a čokoládou