Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Med cukr a vodu převaříme a zpracujeme s moukou.Necháme mírně vychladnout a přidáme vejce,koření a jedlou sodu.Dobře zpracujeme a necháme ½ dne... více o Perník na zdobení
Uvaříme si silnou kávu. Mezitím, než nám vychladne, dáme do misky ricottu, smetanu, třtinový cukr a žloutek, vymícháme v krém. Vezmeme si formu, do... více o Tiramisu pro sportovce
Med, vejce, cukr ušleháme do pěny. Na vál si připravíme mouku s kořením a jedlou sodou a meruňkovou marmeládou. Přidáme ušlehanou hmotu a vše dobře... více o Perník na chaloupky
Vejce a cukr vyšleháme do husté pěny, pak přimícháme mouku s kypřidlem, nastrouhaná jablka a rozinky. Těsto nalijeme na dobře vymazaný a vysypaný... více o Jablkové rychlořezy bez tuku
Mouku prosejte a důkladně v ní rozmíchejte sodu. Formu o průměru 24 cm vytřete tukem a vysypte moukou. Žloutky ušlehejte se změklým máslem a většinou... více o Vláčný mrkvový dort s tvarohovou náplní
Vše dokonale smícháme dohromady, vlijeme do olejem vymazané a hrubou moukou vysypané formy, vložíme do vyhřáté formy a při cca 175-180 stupních pečeme... více o Makovec s rybízovým džemem
Z uvedených surovin (plus špetka soli) vypracujeme hladké těsto, zabalíme a dáme do lednice na minimálně 30 minut. Kaštany uvaříme po dobu 30 minut a... více o Křehký koláč s kaštanovým pyré
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh, vlažné máslo, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.... více o Tvarohový dort se strouhanou čokoládou
1. Ve vařící vodě rozpustíte karamely. 2. Jablka napíchnete na špejli, díky níž je lehce budete moct dát a vyndat z karamelu. 3. Nechejte zaschnout.... více o Karamelová jablka
1. Na krém prohřejte máslo - ale nesmí vařit. Elektrickými metličkami ušlehejte žloutky a cukr do pěny. Když mléko dosáhne teměř bodu varu, za... více o Plovoucí ostrovy
Troubu zahřejeme na 220. V misce rozmačkáme banány a přidáme 4 lžíce vody.V jiné misce třeme máslo s cukrem,až získáme bílý krém.Přidáme rozšlehaná... více o Lehký banánový koláč
Těsto: Heru rozpustíme, přidáme žloutky a cukr - utřeme a přidáme mouku a kypřící prášek do pečiva. Z bílků ušleháme pevný sníh a přidáme do těsta.... více o Dunajské vlny s meruňkami
Máslo a cukr vyšleháme do husté bílé pěny, přidáme mouku, prášek do pečiva, aroma a vejce. Vše důkladně promícháme, těsto rovnoměrně rozetřeme do... více o "Jahoďák" - dort
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, cuketu, mouku s kypřidlem, aroma a rozlámanou čokoládu na větší kousky, řádně promícháme, případně... více o Cuketovo-čokoládový koláč
Očistíme si a na drobné plátky nakrájíme jablička, do nichž zamícháme skořicový cukr a popř. ještě cukr dle chuti, přidáme 1/2 balíčku mandlí. Do... více o Štrúdl s jablky, tvarohem a mandlemi
Vejce utřeme s cukry do husté pěny, přidáme skořici, změklé máslo, mouku s práškem do pečiva a podle hustoty těsta i trochu mléka. Těsto není řidké,... více o Jablečný (hruškový) hřích - dort
Pudinkové prášky smícháme spolu s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidáme vejce, olej, rum a smícháme. Vylejeme na vymazaný nebo papírem... více o Tvarohové kostky
Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme citronovou (pomerančovou) šťávu i s nastrouhanou kůrou. Po vyšlehání přidáme mouku, pr.do pečiva, pudinkový prášek... více o Citronová (pomerančová) bábovka
Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme máslo, mouku s práškem do pečiva, jogurt, nastrouhané jablko, nasekané ořechy a rozinky. Vše dobře promícháme, ... více o Zdravý koláč ze špaldové mouky
Krém: tvaroh vyšleháme s cukry do pěny, pak zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Pokud máme nízkoprocentní smetanu, přidáme do ní ztužovač. Korpus:... více o Kokosovo-tvarohový dort
Ušleháme 6 žloutků, 6 lžic moučkového cukru, 3 lžíce polohrubé mouky a 3 lžíce kakaa. Dále ušlháme sníh z bílků a vše smícháme. Dáme péct na 180°C.... více o Rychlá a bezkonkurenční buchta/zákusek
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem a vodou do pěny, přidáme mák, skořici(nemusí být), mouku, solamyl, promícháme a nakonec vmícháme pevný sníh z bílků.... více o Ovoce pod makovou peřinou - koláč
1. Ze zmrzliny uděláme šest kuliček o velikosti ořechu a dáme je na 2 hodiny do mrazáku. 2. Poté, co zmrzlina prudce zamrzne rozšleháme vejce,... více o Smažená zmrzlina s malinami
Cukr s máslem ušleháme. Přidáme jednu vrchovatější lžičku skořice, oříšky a mouku. Vše důkladně promícháme, těsto rozdělíme na tři bochánky a dáme... více o Výborné skořicové rohlíčky
Náplň: žloutky vyšleháme s cukrem krupicí a půlkou vanilkového cukru do pěny, vmícháme ořechy, mouku a nakonec i tuhý sníh z bílků. Listové těsto... více o Ořechový štrůdl (závin)
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme rozpuštěný tuk, mléko, mouku, prášek do pečiva, mák, skořici a řádně promícháme. Do těsta vmícháme pokrájenou... více o Makový koláč s rebarborou
Jablka oloupeme, vypíchneme jádřince, každé rozkrojíme na 4 díly, potřeme povidly a složíme do původního tvaru. Listové těsto vyválíme na plát, který... více o Povidlová skládaná jablka v ranečku
Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte mandle, změklé máslo a žloutky rozmíchané se solí. Zpracujte na těsto, utvořte bochánek, zabalte do fólie a... více o Sváteční mandlové rohlíčky
Krém: z mléka kávy a pudinku uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny a po částech vmícháme vychladlý pudink.... více o Kávový zákusek - řezy
Ovoce očistíme, pokrájíme na větší kousky a poklademe do vymazaného a vysypaného malého pekáčku 18 X 24 cm (nebo dortová forma 22cm). Dno posypeme... více o Zapečené kokosové ovoce
Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a dáme odpočinout na minimálně 30 minut do lednice. V míse smícháme ricottu,... více o Koláč z křehkého těsta s ricottou a Limoncellem
Vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části : - Do první části přidáme kokos - Do druhé přidáme kakao A necháme cca 30min vykynout. Po vykynutí... více o Nutelové Croissanty
Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, kakao, nescafé, cukr, vejce, mléko, olej, tuk, rum. Pořádně smícháme a dáme na vymazaný střední plech. Pečeme... více o Nescafé moučník
Rozehřejeme si troubu na 160. Vytřeme si středně velký plech a zaprášíme ho moukou (ať se nám buchta nepřipálí). TĚSTO Č.1 : Rozšleháme vejce s cukrem... více o Ovocná buchta
Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a jablka nakrájejte na plátky. Nechte chvíli marinovat ve víně, a pak dejte okapat. Plátky poprašte moukou a ve... více o Jablíčka v županu se žloutkovým krémem
Jahody zbavíme stopek a omyjeme. Tvaroh, zakysanou smetanu a rozpuštěnou čokoládu vyšleháme elektrickým šlehačem do hladkého krému. Do misek či... více o Jahody v čokoládovém tvarohu
Začněte přípravou panna cotty. V hrnci svařte smetanu ke šlehání s vanilkou. Nechte asi 10 minut vychladnout. Vanilku vyjměte a do horké tekutiny... více o Panna cotta s třešněmi v červeném víně (Pöttschinger Rotweinkirschen)
Z ingrediencí na těsto vypracujeme těsto, které dáme dobře vychladit, když je teplé příliš se lepí. Těsto pak vmačkáme do košíčkových formiček.... více o Kokosky v košíčcích
Jablka nechte v misce macerovat v alkoholu s cukrem. Do prosáté mouky se solí přidejte droždí, pivo, šťávu a olej, umíchejte hladké těstíčko a nechte... více o Jablíčka v pivním županu
Žloutky vyšleháme s cukrem a vodou do pěny, vmícháme mouku a zlehka tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme do připravené formy a dáme péct do předehřáté... více o Smetanovo-ovocné rychlořezy
Do mísy prosejte mouku (z hladké budou buchty jemnější, z hruběji mleté nadýchanější) se solí. Uprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj asi třetinu... více o Povidlové buchty
Žloutky utřeme s cukrem a vodou do pěny, v jiné míse si vyšleháme sníh z bílků a lehce ho spolu s moukou a kakaem vmícháme do pěny. Přidáme rum.... více o Tvarohová roláda s jahodami
Mouku smícháme s cukrem, solí, kypřidlem a máslem, vytvoříme drobenku, do které postupně přidáváme po lžících vodu a vypracujeme vše v hladké těsto.... více o Double švestkový koláč
1) Jablka a mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s krupicí. 2) Oddělíme žloutky od bílků, žloutky utřeme s moučkovým a... více o Mrkvové muffiny
Z uvedených ingrediencí zpracujeme hladké těsto a zabalené do fólie dáme odpočinout na minimálně 30 minut do lednice. Pistácie umixujeme v mixéru.... více o Koláč z křehkého těsta s ricottou a pistáciemi
Jablka, cukr a jeden hrnek vody rozvaříme na kaši, kterou rozmačkáme šťouchačem na brambory. Ve druhém hrnku vody rozmícháme vanilkové pudinky,... více o Nepečený jablíčkový dort
Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh, do něj zlehka vmícháme mouku s kokosem. Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, dáme do... více o Andělská roláda
Cukr, vejce, změklou Heru, kakao a vanilkový cukr utřít. Přidat mouku, prášek do pečiva, mléko a řádně promíchat. Nalít na vysypaný vymazaný plech a... více o Kakaovec - rychlobuchta
Den dopředu si uvaříme plechovku slazeného kondenzovaného kakaa (na Slovensku pod názvem "PIKAO"). Vaříme ho podobně jako Salko, minimálně 2 hodiny a... více o Ořechový dort s banány
Mouku promícháme s cukrem, kypřidlem, solí a pokrájeným máslem, vytvoříme drobenku, do které po lžících přidáváme vodu a vypracujeme hladké těsto.... více o Koláč s jablečným tvarohem