Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Všechny ingredience smíchat a nechat odležet nejlépe 1 den. Je velice chutný a používám ho i na chlebíčky.... více o Vlašský salát mňam
Všechny suroviny smícháme a do vzniklé směsi naložíme kuřecí stehna. Necháme uležet do druhého dne. Potom pečeme zakryté asi 30 minut. Občas potíráme... více o Kuře Soptík II.
Smícháme hoisin omáčku, limetkovou šťávu a zázvor a do této směsi dáme čerstvé oloupané a vykuchané krevety marinovat aspoň na dvě hodiny. Občas... více o Kokosové krevety
Na teflonové pánvi osmahneme cibuli jemně nakrájenou na kostičky společně s kousky vykoštěného krůtího stehna. Po chvilince prolisujeme stroužek... více o Brokolice s "krůtou"
Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a osmažíme na oleji doměkka. Přendáme na plech, na každý řízek dáme lžíci směsi a zakryjeme plátkem sýra.... více o Kuřecí řízky podle mě
Nejdříve si naložíme maso, nakrájíme na menší kousky, smícháme s oříšky a zasypeme solamylem a pořádně promícháme. Uložíme do chladu. Omáčka: do hrnce... více o Karamelová čína (slané)
Kuřecí maso nakrájíme na větší kostičky. Smícháme 4 lžíce oleje s 4 lžícemi marinády, nalejeme na maso a důkladně promícháme. Necháme 24 hod. uležet... více o Kuřecí maso s baby mrkvičkami
Na pánvi osmažíme na drobno nakrájené plátky masa. Po osmažení maso vyjmeme. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, cibuli na půlkolečka a papriku na... více o Paprikové maso na asijský způsob
My králíka nepečeme vcelku, ale již naporcovaného. Některé kusy prošpikujeme, jak pro koho, kdo to rád. Není nutné. Jednotlivé díly osolíme,potřeme... více o Pečený králík se zeleninou
Králičí nebo zaječí svíčkovou nakrájíme zhruba na centimetrové plátky a kloubky prstů naklepeme, opepříme, osolíme a poklademe na plátky pokrájenou... více o Králičí nebo zaječí medajlonky
Na rozehřátém tuku necháme zrůžovět pokrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájené papriky a rajčata, a dusíme až změknou. Po té přidáme pokrájené... více o Boloňské špagety naší rodinky
Plátky z krkovičky osolíme, opepříme, potřene hořčicí. Na takto připravené maso položíme plátek anglické slaniny, trochu čalamády a nastrouhaný tvrdý... více o Maso s čalamádou
Plátky masa naklepeme, osolíme, okořeníme pepřem. Zelí překrojíme. Na každý plátek masa dáme plátek slaniny a trochu překrojeného zelí. Plátky svineme... více o Chropyňské závitky
Na pánvi osmažíme cibuli, přidáme maso, lečo a 1-2 min. podusíme. Pak směs smícháme s těstovinami. Vysypeme do pekáče a zalijeme smetanou, do které... více o Těstoviny s kari omáčkou
Kuře vložíme na rozpálenou pánev, osolíme, opepříme a osmažíme z jedné a pak z druhé strany. Vytáhneme na talíř a ve výpeku osmažíme cibuli a česnek ... více o Kuře s kokosovým mlékem
Očištěné kuřecí maso naklepeme, osolíme a naložíme na 1/2 hodiny do marinády. Řízky pak usmažíme po obou stranách - pomaleji, měly by mít světle... více o Kuřecí řízečky - marinované
Vezměte plátky čerstvého chlazeného lososa, bez kůže (pokud koupíte s kůží, tak ji dejte pryč), osolte z obou stran a vložte na pekáč. Na každý plátek... více o Norský losos na belgický způsob
**Do vymazaného pekáčku:** na kolečka cibuli, naklepané, osolené a opepřené kotlety, namažeme obyčejnou hořčicí, posypeme grilovacím kořením, plátky... více o Zapečené kotlety IV.
Naklepané kotlety prudce opečeme na oleji a přendáme na talíř. Do výpeku dáme nakrájenou cibuli o osmahneme, přidáme mletou papriku - nemusí být mnoho... více o Segedínské kotlety z Pešti
Cibuli a krkovičku nakrájíme, okořeníme a osmažíme. Mezitím v 1/2 l vody rozpustíme masox, ve druhém 1/2 l vody jiný bujon. Do pekáčku dáme osmažené... více o Dobroučké rizoto
Maso nakrájíme na špalíčky, dáme do misky, osolíme, opepříme a přidáme asi 1 lžíci hořčice, vše promícháme a nechame chvíli odležet. Zapékací mísu... více o Slaniňáky
Kotlety nařízneme až ke kosti, lehce naklepeme. Vnitřek kapsy lehce osolíme a opepříme. Vnitřek vyložíme plátkem eidamu. Nadrobíme nivu, smícháme... více o Kotlety plněné sýrem
Prsíčka nakrájíme na nudličky, posypeme kari kořením, pokapeme sojovou omáčkou a necháme odležet. Poté opečeme na pánvi a přidáme pórek a lečo.... více o Kung Pao II.
Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na plátky. Vejce uvařit natvrdo, také nakrájet na plátky. Do zapékací mísy dáme vrstvu brambor, posolíme... více o Zapečené brambory po maďarsku
Kostky masa, brokolici pokrájenou na růžičky dáme do zapékací mísy, rozdrobíme sýr, opepříme, zalijeme šlehačkou a dáme do trouby. Dusí se asi 1... více o Dušené masové kostky v troubě
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a na špetku nože kari koření. Opečeme na 1 a 1/2 lžíci másla 4-6 min. po každé straně. Poté maso vyjmeme a uchováme... více o Dívčí tajemství
Krůtí játra odblaníme a nakrájíme na větší kousky. Dáme smažit na pánev s rozpáleným olejem, posypeme Gyros kořením a zakápneme worchesterem. Hotová... více o Krůtí játra se zeleninou
Vepřové plátky po straně nařízneme a vyvoříme "kapsu". Osolíme a opepříme. Připravíme náplň - smícháme rozetřený česnek, na drobno nakrájené kapie či... více o Vepřové pizza kapsy
Brambory nakrájíme na tenké plátky. Poté nastrouháme sýr, nakrájíme uzené maso na malé kostičky, vše smícháme a necháme odležet v lednici asi 10 minut... více o Maďarské uzené brambory se zakysanou smetanou
Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat do hladka a nechat vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a... více o Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
Kuře omyté a osolené položíme na pekáč vysypaní solí - dáme grilovat. Tarhoňu dáme na rozpálený olej opražit do hněda, pak zalijeme vodou + 1 cm navíc... více o Kuře a la Milota
Těstoviny uvaříme. Během vaření si nakrájíme na kostičky okurek, rajčata šunku a sýr najemno. Těstoviny scedíme, (já neproplachuju, aby se rozpustil... více o Vynikající dietní těstovinový salát
Na oleji zpěníme cibuli, zaprášíme moukou, trochu opražíme a zalejeme cca 1,2 l vody. Přivedeme k varu, přidáme konzervované žampiony a kyselé okurky... více o Rychlý oběd
Odblaněné hovězí maso nakrájíme na drobné kostky nebo nudličky. V kastrolu na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme maso a restujeme tak dlouho, až... více o Fořtovka
Kuřecí řízky opláchneme a nakrájíme na kousky. Klobásu nakrájíme na kolečka a opečeme na pánvi. Opečenou klobásu vyjmeme a na vypečeném tuku... více o Dračí maso
Řízky lehce naklepeme a opatrně do nich vyřízneme kapsu (nebo tence rozklepeme a náplň položíme na jednu polovinu, druhou překryjeme a sklepneme... více o Plněný kuřecí řízek II.
Z kuřecí nožky odstraním kůži. Na olivovém oleji krátce opeču maso, okořením, podleji vodou a přidám zeleninovou směs Tompu, popř. lečo. Vše dusím v... více o Špagety s kuřecí nohou na leču
Kuřecí plátek nakrájím na kostičky a opeču na pánvičce na sucho. Až maso zbělá, přidám maggi boloňskou omáčku a nechám asi 10 minut dusit pod... více o Gnocchi s kuřecím masem a boloňskou omáčkou
Maso nakrájíme na větší plátky a rozklepeme paličkou. Každý plátek lehce potřeme česnekovou pastou, popepříme, obložíme anglickou slaninou, kousky... více o Závitky Hanácké selky
Řízky pokrájíme na malé nudličky, osolíme a orestujeme na másle. Přidáme dle chuti bazalku (já dávám cca 2 kávové lžičky), smetanu a dusíme ještě... více o Švýcarské těstoviny na bazalce
Porce králíka potřeme česnekem rozetřeným se solí. Necháme nejméně 1 hodinu působit. Cibuli a žámpiony nakrájíme na tenké plátky. Bůček nakrájíme na... více o Pečený králík se žampiony
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe plátky šunky a hermelínem, přehneme napolovic a pevně spíchneme párátky. Prudce opečeme na oleji,... více o Královské kapsy
Maso nakrájíme na větší kostičky, osolíme a opepříme. V misce si připravíme těstíčko z vejce a odpovídajícího množství solamylu tak, abychom dosáhli... více o Jednoduchá čína po čínsku
Maso na nudličky. Posypat solí, cukrem, solamylem, přidat česnek a prudce opečeme. Přidáme zelí na nudličky. Podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Na... více o Kuře Liberto
Na pekáč nalejeme olej (ne aby to v tom plavalo). Cibuli nakrájíme na kolečka (trošku silnější) a rozprostřeme po pekáči. Játra nakrájíme na větší... více o Pečená játra na cibulce
Květák uvaříme do skoro měkka, nakrájíme jako na mozeček a dáme do větší mísy. Na olivovém oleji osmahneme kuře s curry a muškátovým ořechem.... více o Anglický květákový mls
Kuře omyjeme a lehce osušíme. Připravíme nádivku. Na rozehřátém oleji orestujeme drobně nakrájenou cibulku a nakrájené žampiony. Mezitím připravíme do... více o Kuře tak trochu jinak
Naklepeme kuřecí maso - lépe je ho naříznout tak, aby zabíralo co největší plochu a nebylo vysoké (z praktických důvodů přípravy). Každou papriku... více o Kuřecí prsíčka s překvapením
Naklepané osolené a opepřené kotletky opečeme na másle. Mezitím oloupeme a nakrájíme jablka, která naskládáme do máslem vymazané zapékací mísy,... více o Kotlety po normandsku
Česnek oloupeme, našpikujeme stroužky do špalíku masa. Osolíme. Olej rozehřejeme přidáme maso a opečeme ze všech stran. Do kastrolu s poklicí dáme... více o Revizní hovězí