Za koláče se považuje tradičně spíše kulaté pečivo pokladené náplní, buchty spíše označují těsto lité na plech nebo bochánky z kynutého těsta. Rozdíly mezi koláčem a buchtou se někdy velmi stírají.
Mnohem jasněji jde vymezit bublaniny. To jsou typické buchty na plech, do kterých se po posypání ovocem plody propadnou a vytvoří typické mezi těstem vykukující ovocné „bublinky“. Bublaniny také již nedostávají oproti jiným koláčům žádnou polevu.
Úplně specifickým typem je crumble. Ten v podstatě neobsahuje těsto, ale jen ovoce a drobenku. Podobně se připravuje obrácený koláč, ale pod tímto pojmem se spíše označuje koláč sester Tatinových známý jako Tarte Tatin, který se peče sice také s ovocem dole, ale ovoce se přidává těsto a po upečení se koláč vyklápí.
Co nejrychleji zpracujeme křehké těsto, vmáčkneme do formy (nejlépe kulaté) a necháme chvilku odpočinout. Poté několikrát propíchneme vidličkou střed... více o Pórkový koláč se sýrem
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao, vejce, olej, mléko a rum a vše... více o Jablkový koláč z kuchařky Rum v kuchyni
Rozmixovaný ananas smícháme s moukou, vejci, sodou a oříšky. Pečeme na pečícím papíře na 180 °C cca 15 minut. Necháme zchladnout. Na vychladlý korpus... více o Mňamka II.
Zpracujeme těsto a dáme ho na 2 hodiny odpočinout do chladna. Pak ho rozválíme na plech vyložený papírem a vložíme do vyhřáté trouby mírně předpéct... více o Jahodový koláč II.
V míse prošleháme cukr s olejem, mlékem, šťávou a kůrou z pomeranče a přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do vymyzané a vysypané... více o Minutový koláč (bez vajec)
Plech s vysokým okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto vyválíme a přeneseme na plech. Okraje rukou upravíme tak, aby byly 2 cm vysoké. Náplň:... více o Tvarohový krémovník
Rozehřejeme margarín s olejem, přidáme med a smícháme. Rozšleháme vejce s mlékem a jogurtem. Šlehané vejce smícháme s tukem a medem, přidáme mák a... více o Jogurtovo-mrkvový koláč s mákem
Lehce utřeme žloutky, cukr, olej, vmícháme opatrně mouku a sníh z bílků. Nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč. Tvarohová náplň: smícháme všechny... více o Peřinkový koláč II.
Celozrnnou mouku, otruby nebo klíčky, slunečnicová semínka, margarín (nebo olej), droždí tebi - smícháme, přidáme studenou vodu a vypracujeme těsto.... více o The best of - celozrnný jablkový koláč
Jáhly rozvaříme v trojnásobném množství vody (na rozvaření je třeba alespoň 40 minut) a pak je přendáme do mixéru. Zatímco se jáhly vaří, upečeme si... více o Celozrnný koláč s jáhlovou náplní
Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni, do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál ... více o Marlenka na můj způsob
Rebarboru pokrájíme na špalíčky a udusíme s malým množství vody a vanilkovým cukrem do měkka. Necháme trochu vystydnout. Máslo s cukrem utřeme,... více o Jemný reveňový koláč
Ze všech surovin na těsto uděláme drobenku. Polovinu nasypeme do vymazané, nebo papírem vyložené dortové formy a přitlačíme. Pak uvaříme klasický... více o Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
Umícháme těsto, dáme do dortové formy a na několika místech proícháme vidličkou. Rebarboru očistíme, nakrájíme na kostičky, smícháme s cukrem a dáme... více o Rebarborový koláč s rumovým karamelem
Zpracujeme těsto a dáme na 30 min. do lednice. Kulatou formu vyložíme pečícím papírem, na ni rozetřeme těsto a několikrát propíchneme vidličkou. Na... více o Křehký koláč s broskvemi a oříšky
Vypracuje se těsto, které se nechá do druhého dne odpočinout v lednici. Koláče se plní např. mákem, tvarohem, povidly nebo dle chuti. Hotové se... více o Koláče z kefíru
Tvaroh, olej, mléko, vajíčko rozmícháme a přidáme mouku s práškem do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru, vypracujeme vláčné těsto. Rozválíme a... více o Ovocný koláč z olejovo-tvarohového těsta
Z výše uvedených ingrediencí uhněteme tmavé těsto, vyválíme a položíme na hodně vymazaný nevysypaný plech. Na tmavé těsto nalijeme tvaroh smíchaný s... více o Tříbarevný tvarohový koláč
Do mouky prosáté s práškem do pečiva rozsekáme máslo, přidáme cukr, vejce, žloutek, mléko a ocet. Na vále vypracujeme hladké těsto. 2/3 těsta... více o Jablkový mřížkový koláč
Ze všech uvedených přísad pro 1. těsto zpracujeme na vále křehké těsto, vyválíme plát a vyložíme jím vymazaný velký plech. Potřeme zavařeninou.... více o Dvoubarevný kokosový koláč
Jablíčka nakrájíme na kostičky, zakapeme citronem proti zhnědnutí a odložíme stranou. Máslo, celá vejce a cukr ušleháme, přidáme vanilkový cukr,... více o Jablečné koláčky
Tuk nastrouháme na vál - lépe se zpracovává, přidáme mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva. Vajíčka rozšleháme v hrníčku a s moukou... více o Koláč jablkový - téměř bez cukru
Z hladké mouky, másla nebo jiného vhodného tuku a 3 celých vajec vypracujeme na vále těsto. Připravíme oloupaná a nadrobno nakrájená jablka, která až... více o Jablkové řezy (flúdn)
Listové těsto vyválíme na plech, propícháme vidličkou, posypeme mandlemi, poklademe ovocem (nejlépe švestky, broskve, nektarinky - mohou být i... více o Švýcarský koláč z listového těsta
**Křehké těsto:** na vál prosijeme hladkou mouku a uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme moučkový cukr, sůl, vodu a pokrájené máslo a zpracujeme na... více o Ananasový koláč II.
Uděláme kvásek - droždí, lžíci cukru a mouky, trochu mléka. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, tuk, sůl, zbytek cukru a mléka, citronovou kůru a... více o Chodský koláč
Mouku, změklé máslo, žloutky, zakysanou smetanu a sůl smícháme a zpracujeme v těsto. 1-2 hodiny necháme těsto v chladu odpočinout. Nakrájíme cibuli na... více o Cibulový koláč IV.
Rozinky namočíme do rumu. Margarín vyšleháme s cukrem, po jednom vmícháme vejce, přidáme mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr a kávovou sedlinu.... více o Koláč z kávové sedliny
Velikost hrnku záleží na vás, lze z 1/2 litrového či 1/4litrového.Ovesné vločky namočíme ve 3/4 hrnku mléka a necháme nasáknout. Netrvá to dlouho, tak... více o Műsli koláč
Vejce, cukr, olej vyšleháme do pěny, vmícháme kakao, mléko a nakonec mouku s práškem do pečia, dáme péct na vymazaný a moukou vysypaný plech. Krém:... více o Derby koláč
Hrubou, polohrubou mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme, přidáme vejce, mléko, olej a umícháme těsto. Broskve rozkrojíme na půlky a každou půlku... více o Broskvový koláč II.
Oddělíme vejce, šleháme nejdříve sníh s cukrem, do tuhého, vyšlehaného postupně přidáváme ostatní (žloutky, vodu, olej, mouku s kakaem a práškem)... více o Nugátové řezy V.
Vyšlehejte z bílků sníh a postupně přidávejte mouku a další ingredience, až vznikne hladké těsto, to nalijete na pečící papír a vyrovnáte. Pečte cca... více o Dietní roláda
Z bílků ušleháme sníh, do kterého nejdříve zašléháme cukr, pak žloutky, mouku a na závěr rozpuštěné máslo. Těsto nalijeme do koláčové formy (může být... více o Ovocný koláč s vanilkovou polevou
Postupně smícháme všechny ingredience na těsto, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Na ještě teplý koláč nalít polevu a posypat... více o Jablkový čokoládový koláč - dort
Utřeme žloutky s cukrem a vodou do pěny. Přidáme směs z ořechů, mouky a prášku do pečiva. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků a dáme péct (cca 15 min.... více o Krémovník
Zpracujeme ze surovin těsto, které dáme odležet na 30 min. do ledničky. Mezitím oloupeme jablka, odstraníme jádřinec a vložíme na 5 minut do vroucí... více o Koláč s celými jablky a ořechovou želatinou
Vejce, moučku a vanilkový cukr ušleháme a přidáme vše ostatní. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Upečeme. Na vychladlé těsto dáme nakrájené... více o MInerální koláč
Nejprve 3 krát spaříme jáhly v horké vodě, aby ztratily svou hořkost. Poté jáhly buď hodinu necháme bobtnat v horké vodě nebo na mírném plameni... více o Vlastnoručně vymyšlený jáhlový koláč
Umícháme těsto. Jablka nastrouháme. Do formy vymazané máslem a vysypané kokosem (nejlépe dortová) klademe vždy vrstvu těsta, vrstvu drobenky a vrstvu... více o Karibský jablečný koláč
Utřeme hnědý cukr s máslem (množství podle velikosti dortové formy), dortovou formu poklademe kousky či kolečky ananasu, na ananas navršíme utřený... více o Pineapple Upside-Down Cake
Všechny suroviny smícháme a dáme péct ma 170-160 °C na 20-25 minut. Po vychladnutí korpusu natřeme libovolnou marmeladou a polejeme čokoládou.... více o Mrkvový koláč s ořechy
Bílé těsto: listové těsto rozdělíme na dvě části, rozválíme a popíchané vidličkou pečeme na opačné straně mírně vymazaného plechu. Ořechové těsto:... více o Krémeš jihoslovanský
Těsto: v troše mléka a 1 lžičky cukru necháme vzejít kvásek, poté ho přidáme k mouce, změkklému máslu, vejci, cukru, citronové kůře (z půl citronu) a... více o Koláč s broskvemi a smetanovou pěnou
Vzešlým kváskem zaděláme těsto a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně a z pečícího papíru vystřihneme 5 kol o průměru 25 cm ... více o Domažlický koláč
Z bílků a cukru ušlehat tuhý sníh. Máslo a čokoládu rozpustit nad parou a nechat vychladnout. Vzniklou hmotu vmíchat do sněhu a přidat mouku. Plech... více o Sněhový koláč II.
Vše zpracovat v těsto, na které dáme směs bílků a tvarohů, poklademe ovocem a pečeme na vymazaném a vysypaném plechu.... více o Baštovní koláč
Droždí rozdrobíme do misky, posypeme 1 lžící cukru, zalijeme trochou mléka a necháme vzejít kvásek. V míse si smícháme mouku se špetkou soli, přidáme... více o Pudinkovo-švestkové koláče
Vyšleháme cukr s tukem, po jednom vmícháme vejce, mouku s práškem a tolik minerálky (mléka), abychom dostali rozetíratelné těsto, hustější než... více o Dvojbarevný ovocný koláč
Mléko zahřejeme, přidáme cukr, olej, sůl, kvasnice, žloutky a mouku. Vše mícháme tak dlouho, dokud těsto nezhoustne a nedělá vzduchové bubliny. Dáme... více o Olejové koláčky naší babičky