Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Do mísy dejte všechny sypké suroviny, tedy mouku, solamyl, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr a promíchejte. Pak přidejte změklé máslo a vajíčka... více o Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou
Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte kokosem. Dobře vychlazené šlehačky smíchejte se ztužovači a vyšlehejte dotuha. Přidejte... více o Nepečený ovocný dort
Hladkou mouku promíchejte s moučkovým cukrem, přidejte nakrájené změklé máslo a prsty vytvořte drobenku. Přidejte vejce a sůl a vypracujte hladké... více o Švestkový koláč s vanilkovým krémem
Višně omyjte a vypeckujte. Dejte je do misky, promíchejte s krupicovým cukrem, pokropte rumem a nechte odležet. Oddělte žloutky od bílků. Do mísy ke... více o Višňový koláč s čokoládou
Máslo utřete s vajíčkem, pak postupně zašlehejte tvaroh, mléko a 300 g polohrubé mouky. Hotové těsto je měkké, ale pevné. Podle potřeby přidejte ještě... více o Meruňkové knedlíky s marcipánem
Sušenky rozdrťte v robotu nebo pomocí válečku a smíchejte s vločkami. Zalijte je mlékem a nechte 5 minut nasáknout. Pak přidejte cukr, špetku soli a... více o Borůvkový cheesecake s čokoládou
Mouku s cukrem prosejte do mísy, přidejte mandlovou mouku, skořici, nastrouhanou citronovou kůru, na kousky nakrájené máslo a žloutky a vypracujte... více o Rybízový mřížkový koláč s tvarohem
Ananas oloupejte a nakrájejte na 1,5cm plátky, vykrojte tvrdý střed. V kastrůlku rozpusťte máslo a přidejte dvě lžíce medu, důkladně promíchejte.... více o Grilovaný ananas s medem
Ostružiny v míse promíchejte s jednou lžící cukru. Rozdělte je do zapékacích misek a nechte chvilku odpočinout. Troubu předehřejte na 180 °C. Zbytek... více o Ostružiny s mandlovou drobenkou
Kešu ořechy zalijte studenou vodou a nechte stát asi 4–6 hodin, aby změkly. Mandle nahrubo rozsekejte v mixéru. Datle nakrájejte na kousky a přidejte... více o Citronový raw koláč s jahodami
V míse smíchejte oba druhy mouky, přidejte vejce, olej a asi 150 ml vody. Vypracujte měkké těsto a podle potřeby po troškách přidávejte vodu ... více o Babiččiny třešňové kuličky
Polohrubou a hladkou mouku prosejte do mísy spolu s kypřicím práškem a solí. Promíchejte. Vejce vyšlehejte s oběma cukry do pěny. Pak vešlehejte... více o Bublanina s ostružinami
Namočit ovesné vločky do sklenice na 12-20 hodin. Namočené vločky malého množství vymačkat v malém cedníku (sítku) naběračkou (sběračkou). Spotřeba... více o Kisel-ovesný krém, základní recept
Sladové ovesné vločky, namočené dle postupu: https://www.recepty.cz/recept/cestovni-ovesne-prazmo-zakladni-recept-168085 . Bez tepelného zpracování,... více o Ovesný turecký med, základní recept
Pražmová mouka dle receptu: https://www.recepty.cz/recept/cestovni-ovesne-prazmo-zakladni-recept-168085 . Zjemnit ovesné pražmo, tlučením v hmoždíři,... více o Asterixův dort
24 hodin před vařením namočit meruňky a hrozinky dohromady do 100 ml vody. Namočit mandle na 24 hodin pro snazší loupání a krájení. Připravit krupici... více o Žabí očka, varianta ořechová
Piškoty potřete zavařeninou, slepte po dvou a naskládejte do pohárů či misek. Přidejte asi polovinu ovoce, větší kousky pokrájejte. Tvaroh, zakysanou... více o Chalupářské poháry
Ovesné pražmové vločky dle receptu: https://www.recepty.cz/recept/cestovni-ovesne-prazmo-zakladni-recept-168085. Pražmové vločky jsou nutné pro... více o Ovesný koláček cestovní, základní recept
Listové těsto vyválejte na tenkou obdélníkovou placku a rozdělte ji na 8 stejně velkých obdélníků. Nožem poté nařízněte na každém obdélníku jeden... více o Koláčky z listového těsta s pudinkovým krémem
Do mísy dejte žloutky, přidejte cukr a vanilku. Vše několik minut šlehejte, až vznikne světlá, hustá pěna. V další míse smíchejte mouku, prášek do... více o Citronová babeta s podmáslím
Z másla, mouky, tvarohu a špetky soli vypracujte hladké těsto. Pak ho vyválejte na pomoučněném válu a vykrajujte čtverečky o velikosti asi 6 x 6 cm.... více o Tvarohové šátečky
Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, vejce i žloutek, nakrájené máslo a citronovou kůru. Vše důkladně propracujte a těsto zabalené ve fólii dejte na... více o Třešňový koláč s tvarohem
V míse ušlehejte žloutky s cukrem do nadýchané pěny. Postupně přimíchávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůru a šlehačku. Nakonec... více o Šlehačková bábovka
Našlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak přidejte do směsi mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Přimíchejte olej a mléko. Těsto nalejte na... více o Propadlý koláč
Do velké mísy vyklepněte vejce a spolu s cukrem je ušlehejte do pěny. Postupně přidávejte mouku smíchanou s kakaem, práškem do pečiva a kávou. Do... více o Kávové koláčky s krémem
Mléko zahřejte - nesmí být ale horké! Přisypte do něj lžičku cukru, promíchejte a rozdrobte do něj droždí. Několik minut nechte vzejít kvásek. Mouku... více o Klasické kynuté koláče
Jogurt vyndejte včas z lednice, aby nebyl příliš studený. V míse prošlehejte vejce s cukrem a olejem. V další míse smíchejte všechny suché suroviny.... více o Skvělé čoko muffiny
Očištěnou rebarboru a jahody nakrájíme na kousky, rozložíme je spolu s borůvkami do vyšší zapékací formy vymazané máslem a posypeme hnědým cukrem. V... více o Mandlový crumble s rebarborou
V míse smícháme hladkou a mandlovou mouku s moučkovým cukrem a špetkou soli, přidáme pokrájené máslo a vodu a ručně vypracujeme těsto. Zabalíme ho do... více o Křehké galetky s rebarborou
Do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vanilku. Vše společně vyšlehejte do nadýchané a husté pěny. Přilijte do ní polovinu oleje, přidejte špetku... více o Mechové muffiny s ovocem
Kakaové sušenky rozdrťte najemno. Máslo nechte rozpustit a smíchejte se sušenkami. Do skleniček připravte sušenkový základ. Tvaroh přendejte do mísy,... více o Nepečený Míša do skleničky
Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte. Ke smetaně přidejte tvaroh, dochuťte vanilkou a přidejte sladidlo dle chuti. Nakonec ještě krátce prošlehejte.... více o Domácí vanilkový a kakaový pribináček
Začněte tím, že všechny studené ingredience vyndejte s předstihem z lednice. Do mísy dejte změklé máslo, přidejte cukr, žloutky a vanilku. Vše... více o Velikonoční beránek z třeného těsta
Příprava těsta: Začněte tím, že ze všech surovin vypracujete hladké, soudržné těsto. Nehněťte ho zbytečně dlouho – důležité je, aby se máslo pěkně... více o Linecký talíř – tradice v novém pojetí
Sušenky rozdrobíme najemno, přidáme k nim salko, povolené máslo, rozemleté mandle a rum. Ze všech surovin vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme... více o Nepečené Mila kuličky
Do hrnce nalijeme mléko. Přidáme cukr, máslo a kakao. Za stálého míchání začneme zahřívat. Směs přivedeme k varu a minutu necháme bez míchání povařit.... více o Nepečené ovesné sušenky s arašídovým krémem
Všechny studené ingredience vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu - obzvláště tvaroh nesmí být studený, jinak se bábovka srazí. Žloutky... více o Tvarohová bábovka
V míse prošlehejte vejce s cottage sýrem a medem. V další míse smíchejte mouku, sůl, vanilku a prášek do pečiva a tuto směs po částech zamíchejte do... více o Cottage lívance
V míse prošlehejte olej, vejce a cukr. Vznikne vám nadýchaná světla pěna, do které přidejte mouku, sůl, kypřící prášek a kakao. Vzniklou směs rozřeďte... více o Krtkovy muffiny
Na kastrol s trochou vody posaďte ohnivzdornou mísu, nalámejte do ní čokoládu, vodu přiveďte k varu a stáhněte plamen. Čokoládu rozpusťte, odstavte z... více o Valentýnská čokoládová pěna
24 hodin před vařením namočit zvlášť mandle, meruňky a hrozinky, dohromady asi 200 ml. Sušené švestky namočit na 2-5 hodin, nebo i bez namočení, podle... více o Muzika, ovocná kaše
Umlít semolinovou krupici (kuskus) na mlýnku na mák na hrubou mouku (hladší hmota). Utlouct žlutý hrách v hmoždíři na krupici, dále umlít na mlýnku na... více o Halwa Paneton
Předehřát troubu na 150 °C, plechy vyložit pečícím papírem. Bílky se špetkou soli nalít do čisté a suché mísy. Vyšlehat polotuhý sníh. Pomalu přidávat... více o Kokosky s tvarohem
Do hrníčku nalijte vlažné mléko, rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku cukru a 1 lžíci mouky. Umíchejte hladké těstíčko, zakryjte utěrkou a na teplém... více o Podvodnice
Do mísy nasypte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a mák. Suché ingredience promíchejte a přimíchejte vejce, vodu a olej. Těsto... více o Makovec se švestkami
Nejprve začneme přípravou těsta na buchtičky - připravíme kvásek. Asi polovinu mléka lehce ohřejeme, přidáme do něj lžičku cukru, lžíci mouky a... více o Buchtičky s vanilkovou omáčkou
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, mouku a skořici a zamícháme. Přidáme jablka, podlijeme vodou a... více o Jablečný bread cake
Sušenky rozmixujte nebo rozdrťte, smíchejte je s povoleným máslem a směs umačkejte na dno formy vyložené pečícím papírem. Tento základ dejte na cca 10... více o Dýňový cheesecake s ricottou
Umlít semolinovou krupici (kuskus) jemnéjšími průchody v mlýnku na mák, na směs hrubé a polohrubé mouky. Smíchat obě mouky se solí v 0,25 l nádobě. V... více o Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept
Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Jemnější směs viz poznámka níže. Den předem, v 0,5 l nádobě, do 320... více o Ovesný pudink, základní recept
Z mouky, kakaa, ořechů, cukru a změklého másla vypracujeme těsto, které necháme alespoň 2 hodiny odpočinout. Pak ho na pomoučněném stole vyválíme po... více o Černoušci - cukroví
Z hladké mouky, moučkového a vanilkového cukru, jemně pomletých ořechů a změklého másla vypracujeme hladké těsto. Pokud by mělo snahu se drobit, což... více o Vanilkové rohlíčky po našem
Z mouky, ořechů, cukru, másla a žloutků vypracujeme těsto, které necháme v chladu, nejlépe přes noc proležet. Pak ho na pomoučněném stole vyválíme na... více o Ořechové kytičky s máslovým krémem
Z mouky, másla, moučky, kakaa a ořechů si vypracujeme těsto. Necháme ho do druhého dne uležet v chladu. Toto těsto není řidké, spíše drobivé, ale tak... více o Kakaovo-ořechové slzy s krémem
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přisypeme mleté ořechy, promícháme, přidáme vodu nebo kávu, opět promícháme, přidáme majonézu, promícháme,... více o Majonézová buchta / bábovka z remosky - ořechová
Jablka hrubě nastrouhaná dáme do kastrolu, můžeme je ochutit, kromě cukru ještě i citronovou šťávou a kůrou, skořicí, podlijeme troškou vody a za... více o Jablečný Lotus řez - nepečený
Banány rozmačkáme v hlubokém talíři vidličkou na kaši, přidáme vejce a vše dobře promícháme. Nepřidáváme mouku ani cukr. Přidat ale můžeme například... více o Banánové placičky / palačinky
Mouku smíchejte s citronovou kůrou. Máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a vanilkový extrakt. Do máslové směsi zapracujte mouku – vznikne... více o Linecké cukroví ze špaldové mouky
Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, solí a vanilkovým cukrem. Do mouky udělejte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Rozdrolte do něj droždí a... více o Povidlové buchty
Předehřejte troubu na 180 °C. Jablka oloupejte, nakrájejte na měsíčky a zbavte jadřinců. Každý měsíček nakrájejte na několik plátků. Máslo utřete s... více o Jablečný koláč ze špaldové mouky
Do mísy nasypte všechny suché ingredience kromě droždí a promíchejte. Doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte teplé mléko a nasypte droždí. Nechte... více o Špaldová vánočka
Do mísy nasypte mouku, cukr, ořechy a přidejte špetku soli. Přidejte na plátky nakrájené máslo a rukama nebo pomocí robotu vypracujte hladké těsto.... více o Špaldové vanilkové rohlíčky
Mouku nasypeme do mísy a dle chuti nastrouháme čerstvou citrovou kůru, do středu mouky dáme jemně nastrouhané brambory (ty nám zajistí vláčnost těsta)... více o Kynutý koláč z remosky - bramborové těsto
Do mísy nasypte mouku, oba zázvory, skořici, sodu, cukr a sůl. Přidejte na plátky nakrájené máslo, med a vejce. Rukama, nebo pomocí robotu, vypracujte... více o Zázvorové špaldové sušenky
V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme olej, přisypeme mouku s kypřidlem, skořicí a solí, promícháme a nakonec přisypeme nastrouhanou mrkev s... více o Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky
Do hrnce dáme med a cukr a necháme vařit (na 7). Až bude vše rozpuštěné. Přidáme vločky a kakao a ztlumíme (na 5). Necháme chvilku bublat a pořádně... více o Medové bochánky
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vlažné rozpuštěné máslo (nebo máslovou Heru...) a mléko, promícháme, přisypeme mouku s kakaem a kypřidlem,... více o Kakaový korpus / bábovka z remosky
Remosku o průměru cca 33 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Připravíme si tvarohovou náplň z tvarohu,... více o Tříbarevná buchta z remosky (prošívaná deka)
Korpus na remosku o průměru cca 32 cm: z mléka, 2,5 lžic cukru, kakaa a čokoládového pudinku uvaříme pudink dle návodu. Žloutky vyšleháme s cukrem do... více o Margot řez / dort z remosky
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na obdélníkový plát, který poklademe plátky uzené slaniny dle vlastního výběru nebo šunkou či jinou... více o Šneci z remosky - na slano
Listové těsto rozválíme na obdélníkový plát na pomoučněném stole. Plát těsta potřeme rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme cukrem (cca 8 lžic a můžeme... více o Šneci z remosky - na sladko
Do mísy nasypeme mouku, kakao, cukr, prášek do perníku a sodu. Vše promícháme, přilijeme mléko, olej a přidáme vejce a marmeládu. Vše dobře promícháme... více o Vláčný perník
Remosku vyložíme pečícím papírem. Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který nožem obkrojíme do velikosti asi o 2 - 3 cm větší... více o Jablečný koláč z remosky ala štrůdl
Remosku nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nejprve si uvaříme pudink z mléka, dvou lžic cukru a pudinku dle návodu na... více o Měsíční krajina (nejen) z remosky - dort / řezy
Do mísy prosejte mouku s oběma cukry a solí. Pak do mouky nastrouhejte na hrubém struhadle dobře vychlazené máslo. Přidejte žloutky a rychle zpracujte... více o Křehký koláč s krémem a hruškami
Prosejte mouku s oběma cukry a solí a nastrouhejte vychlazené máslo. Přidejte žloutky a zpracujte. Pokud nedrží pohromadě, přidávejte po lžících... více o Tartaletky s krémem a švestkami
Troubu předehřejte na 220 °C, plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na 2–3 milimetry silný plát, nakrájejte ho na proužky a naviňte na... více o Veganské kremrole
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mascarpone a postupně zlehka sníh. Piškoty krátce namáčejte do kávy s... více o Tiramisu
Formu po obvodu vyskládejte piškoty, doprostřed můžete dát misku, obložit ji, a pak vyndat. Pár piškotů dejte i na dno. Smetanu vyšlehejte s moučkovým... více o Tvarohová šarlota s ovocem
Mouku společně s máslem, vodou a cukrem vypracujeme v tuhé těsto. Musíme pracovat rychle, aby se máslo moc nerozpustilo. Zabalíme do potravinové folie... více o Mandlový koláč s hruškami