Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Švestky předem namočte do vody na pár hodin nebo zalijte vroucí vodou na půl hodiny. Mouku smíchejte se sodou, špetkou soli, cukrem, kakaem, přidejte... více o Kakaovník podmáslový
Nejdříve si připravíme karamel: na pánvičce nebo v kastrolku se silnějším dnem si rozpustíme 5 lžic krupicového cukru a 5 lžic vody. Za stálého... více o Karamelové kuličky
Zpracujeme na vále v těsto. Necháme odpočinout v chladnu asi 2 hodiny nebo i přes noc. Po odpočinutí vyválíme na vále nebo mezi dvěma foliemi plát asi... více o Perníčky ze staré kuchyně
Všechny přísady s výjimkou oříšků smícháme dohromady v těsto. Potom do těsta zapracujeme celé lískové oříšky. Z těsta s oříšky uděláme asi 20-30 cm... více o Zázvorové suchárky
Zpracujeme na vále těsto, necháme nejméně 3 hodiny odpočinout. Potom vyválíme plát 2-3 mm vysoký (nejlépe mezi igelitovými foliemi) a vykrajujeme... více o Mandlové slzičky
Rozválené těsto rozkrájíme na čtverce do středu dáme nutellu a 1 meruňku. Potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem, posypeme krystalem a rychle pečeme v... více o Listové šátečky plněné nutelou a meruňkami
Mlékem a změklým tukem zpracujeme sypké přísady v těsto. Těsto dáme nejméně na půl hodiny odpočinout do mikrotenového sáčku nebo do folie na chladné... více o Pudinkové do formiček
Z bílků vyšleháme pevný sníh, během šlehání přidáváme cukr, pak žloutky, šťávu a kůru z citrónu a mouku včetně prášku do pečiva. Pečeme cca 35 minut,... více o Bílý dort z Chorvatska
Našleháme žloutky s cukrem, přidáme ořechy, mouku a prášek do pečiva. Nakonec opatrně ručně vmícháme tuhý sníh. Upečeme v dortové formě. Na krém... více o Ořechový dort s čokoládovým krémem paní Táni
Vejce uvaříme na tvrdo, necháme úplně vychladnout, oloupeme a vyjmeme z nich žloutky. Žloutky prolisujeme jemným sítkem nebo nastrouháme na jemném... více o Srdíčka z vařených vajec
Nudle uvaříme doměkka. Na tuku rozpustíme med, skořici a karob, přidáme kostičky oloupaných jablek a podusíme. Nudle dáme na talíř, přelijeme omáčkou... více o Sladké nudle s karobovou omáčkou
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odležet v chladu. Potom tence vyválíme (nejlépe mezi foliemi), vykrájíme měsíčky a upečeme v dobře vyhřáté troubě ... více o Rumové měsíčky
Z výše uvedených surovin kromě nutelly vypracujeme těsto, kterým plníme formičky ořechů. Formičky pečeme na 170 °C. Upečené vyklopíme a vychladlé... více o Ořechy plněné nutellou
Utřeme nutellu s máslem do pěny, přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, mouku prosátou a smíchanou s kypřícím práškem, uděláme tužší těsto... více o Nutellové rohlíčky
Mouku, špetku soli, cukr, prášek do pečiva dáme do mísy a promícháme. Přidáme vejce, trochu mléka. Zamícháme, pak teprve přilijeme rozpuštěné sádlo a... více o Náš domácí štrúdl
Rozinky namočím do rumu, aby dostaly dobrou chuť. Oříšky vlašské nasekám nožem na kousky a dám na plech vyložený pečícím papírem. Nechám sušit až... více o Čokoládové hrudky IV.
Vše (včetně celých bílků) vložíme do hrnce a za stálého míchání ohříváme na plotně, až máme mírně tekutou kaši. Na vymazaný plech vysypaný strouhankou... více o Dobré a zvláštní ořechy
Rozinky umeleme nebo jemně nakrájíme (pro snadnější krájení můžeme na chvíli namočit do teplé vody), smícháme s ostatním. Vyválíme šišku, odkrájíme... více o Bezkonkurenční babiččiny vánoční rohlíčky
Jablka dobře omyjeme a oloupeme. Do většího hrnce dáme vařit v 1 l vody slupky a klidně i středy s kouskem skořice, upravíme chuť nápoje dle své chuti... více o Jablečný dezert
Bílky do husta ušleháme s několika zrníčky soli. Do hustého sněhu zašleháme cukr, několik minut ještě šleháme. Potom do oslazeného sněhu vařečkou... více o Kokosové laskonky slepované
Ze všech přísad zpracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu nejméně 1 hodinu. Z odpočinutého těsta vyválíme plát asi 3 mm vysoký. Vykrajujeme... více o Vídeňské cukroví
Čokoládu postrouhat a vše smícháme dohromady. Pečeme na 170 °C, horkovzduch asi 50-60 minut.... více o Bábovka s margotkou
Těsto: žloutky utřeme s cukrem do pěny, potom dáme po lžíci vody a lžíci mouky s práškem do pečiva. Vmícháme ořechy a sníh z bílků. V dortové formě na... více o Ořechový dort II.
Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme dohromady tak, aby cukr netvořil hrudky. Polovinu této směsi rovnoměrně nasypeme na lehce vymazaný plech.... více o Tvarohová buchta z Poteče
Mléko, droždí a cukr dáme do mísy a necháme droždí nakynout na teplém místě. Pak přidáme mouku, sůl, olej, majolku a žloutky a zapracujeme ve... více o Koláče od babičky II.
Mouku s práškem do pečiva prosijeme na vál, přidáme vše ostatní a vypracujeme těsto. Rozválíme (nejlépe na pečícím papíru) a vyložíme jím dno a asi 2... více o Koláč s tvarohem i pro ty, co tvaroh nemusí
Nejjednodušší, žádný krém a uvařit pudink zvládne každý taťka. Jednoduše na plech poklademe vrstvu sušenek, až do samého kraje i rohu, sušenky... více o Be-Be moučník po 106
Celá vejce vyšleháme s cukrem dobela, po malých dávkách přišleháváme mouku s práškem do pečiva a vodu smíchanou s olejem (vodu a olej si smícháme v... více o Bábovka kávová
Rozemeleme sušenky, přidáme sušené mléko, vodu, cukr a změklé máslo. Dáme do lednice asi na hodinu ztuhnout. Pak tvoříme kuličky, dovnitř dáme... více o Koule Raffaelo
Na pánvičce nejlépe nižší né teflonovou! Rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat, poté přilejeme pomerančovou a citronovou... více o Flambované palačinky
Vejce, cukr, med dobře utřeme v míse. Pak přidáme mouku, mleté koření, sodu a promícháme. Nakonec vmícháme šlehačku a zpracujeme těsto. Je jemné,... více o Perník vykrajovaný
Do větší mísy dáme vše kromě ořechu a šlehačem spojíme. Vmícháme ořechy, vylijeme na plech vymaštěný a vysypaný a upečeme. Podle typu trouby 150-170... více o Hrnečkový perník - litý
Do misky si dáme med a tuk a rozehřejeme. Na vál dáme mouku, cukr a ostatní suroviny. Přilejeme med s tukem. Zpracujeme těsto a necháme odležet v... více o Vánoční perníčky od Camm
Bílky vyšleháme na pevný sníh. Změklé máslo nakrájíme na kousky, rozšleháme ho s cukry, olejem a čtyřmi lžícemi horké vody do pěny. Postupně zašleháme... více o Kávové muffiny s ananasem
Těsto vypracujeme a plníme do košíčků velikosti dle toho, co budeme mezi ně dávat. Upečeme a vychladlé slepujeme vždy dvě k sobě želé hmotou - Bonpari... více o Dětské překvapení
Oloupaná jablka se na hrubším struhadle postrouhají, promíchají s dětskou krupičkou a nechají nabobtnat. Cukr se utře se žloutky, kakaem, rumem a... více o Jablkový dort III.
Cukr a bílky vyšleháme nad parou, až je hmota lesklá a teplá. Zdobícíme sáčkem s širokým zdobítkem na piškot nebo linecké kolečko od spodu krouživým... více o Indiánky
Rozinky namočíme na 20 minut do rumu. Jablka nastrouháme, pokapeme citronem a smícháme s vanilkovým cukrem. Vejce ušleháme s cukrem, zašleháme vlažnou... více o Jablečná bábovka s oříškovám griliášem
Změklý tuk, cukr, žloutky, jogurt a prosetou mouku smícháme s práškem do pečiva a vypracujeme vláčné těsto. Dvě třetiny těsta vyválíme na plát a... více o Vrstvené jablkové řezy
Máslem vymazané zapékací mističky vysypeme polovinou vanilkového cukru. V připravené misce rozmačkáme banány a promícháme s citrónovou šťávou s druhou... více o Domácí banánové suflé s vanilkou
Moučkový cukr prosejeme do misky, přidáme vodu a horký rozehřátý tuk a třeme do zhoustnutí. Nahrázením části vody jinou přísadou získáme libovolnou... více o Základní poleva - cukrová, bílá
Moučkový cukr prosejeme, přidáme žloutek a třeme, až je poleva lesklá a hladká. Nakonec ji dochutíme několika kapkami citronové šťávy.... více o Žloutková poleva
Mléko přivedeme k varu, přidáme kokos a necháme přejít var. Odstavíme a necháme vychladnout. Potom vmícháme tuk utřený s cukrem.... více o Kokosová náplň
Přidáním různých přísad do základního krému získáme celou řadu dalších druhů krémů. VANILKOVÝ - do základního krému přidáme vanilinový cukr, příp. pár... více o Základní máslový krém
Propláchnuté rozinky necháme krátce nabobtnat v horké vodě, potom je slijeme a rozmixujeme nebo umeleme. Přidáme změklý tuk, rum, med a promícháme.... více o Rozinková náplň (BC)
Mléko s cukrem svaříme, přisypeme nastrouhané ořechy a necháme přejít varem. Odstavíme a po vychladnutí zamícháme piškoty a dochutíme citronovou... více o Ořechová náplň (BT)
Nastrouhané ořechy (oříšky) spojíme medem, rumem a mlékem nebo smetanou. Do náplně můžeme přidat v rumu namočené rozinky, kakao, lžíci rozehřáté... více o Medová ořechová náplň (BT) (BC)
Z vody a pudinkového prášku nebo škrobové moučky uvaříme hustý pudink, který spolu s cukrem zašleháme do tvarohu. Tento krém se hodí například k... více o Tvarohový krém (BT)
Bílky ušleháme se špetkou soli, přidáme cukr a došleháme do husta. Zlehka vmícháme mouku a nastrouhané arašídy a na plech klademe malé kopečky hmoty.... více o Arašídové hromádky (BT)
Do vychladlé směsi přidám hladkou mouku, prášek do pečiva a vejce. Natříhám pečící papír na velikost dna plechu - co nejpřesněji 6 ks. Těsto si... více o Medovník k nezozeznání od Marlenky