Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Moučkový cukr smícháme se žloutky, měkkou heru přidáváme po kouscích, poté přidáme tvaroh, suché ingredience smícháme dohromady a pomalu přidáváme do... více o Tvarohová bábovka s kakaem
Z tvarohu, másla, mouky a prášku zaděláme těsto, které dáme na chvíli do lednice. Z mléka, pudinku a cukru uvaříme pudink a necháme vystydnout, višně... více o Višňové taštičky II.
Pergamenový papír rozložím na klasický velký pekáč (plech s vysokým okrajem). Na něj nasypu nastrouhaná jablka (pozor nesladit!) a do jablek namíchám... více o Obrácená buchta z jablek
Žloutky, vanilkový cukr a moučkový cukr ušleháme do krémové konzistence. Z bílků a cukru ušleháme sníh, který opatrně vmícháme do žloutkové pěny.... více o Banánové řezy III.
Vejce a cukr vyšleháme do pěny, poté přidáme mouku, prášek do pečiva, skořici, mléko, olej a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme vlašské ořechy.... více o Olejová bábovka z Turecka
Smícháme suché a tekuté suroviny, nejprve zvlášť a potom jemně dohromady. Pečeme na 160 °C (horkovzdušná) asi 15 minut. Ihned polijeme citrónovou... více o Efektní muffiny
Nudle uvaříme v osolené vodě. Scedíme a necháme odkapat. V hrnci rozpustíme máslo, vložíme těstoviny a promícháme. Přidáme tvaroh a cukr podle chuti,... více o Nudle s tvarohem
V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, kypřící prášek. V jiné míse ušleháme vajíčko, žloutek, mléko, olej a přilijeme vše do suché směsi.... více o Rybízová bábovka
Vejce vyšleháme s cukrem. Šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří krásná bílá hustá pěna. Poté přidáme olej, vodu a nakonec přimícháme hladkou... více o Nejlepší dort
Vše smícháme a nalijeme do koláčové formy. Horké potřeme zavařeninou a posypeme kokosem nebo opraženými slunečnicovými semínky. Tento recept je... více o Perník bez vajec v úpravě
Nejdříve z trošky mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Zaděláme těsto z mouky, žloutku kvásku a trochou soli. Na hrubém struhadle postrouháme... více o Šátečky - bezkonkurenční
Do pekárny dáme mléko, olej, vejce a potom ostatní ingredience. Program DORT. Někdy je potřeba přidat tak 10 min. pečení. Zdroj: domacipekarny.dama.cz... více o Makovník z pekárny
Okrájená jablka zbavená jadřinců nakrájíme na větší kostičky a nasypeme je do hrnce s rozehřátým máslem, přidáme k nim i napůlené švestky či blumy,... více o Koláč "Dobrota"
Nejprve dáme rozinky namočit do trochy rumu. V míse dobře promíchame mléko, veškeré žloutky, trochu soli, cukr a mouku. Z bíku (se špetkou soli)... více o Alpský Kaiserschmarrn
Na plech s vyšším okrajem dáme alobal a na to nastrouháme jablka, posypeme vanilkovým cukrem, trochou citronové kůry a skořice. Ušleháme bílky, do... více o Krémové řezy s jablky II.
V misce smícháme mandle a cukr, zalijeme troškou vody a vytvoříme mandlové těsto, které rozdělíme na dva díly. Na vále posypaném moučkovým cukrem... více o Mandlové řezy II.
Žloutky, kávu a cukr ušleháme do pěny, přidáme ostatní ingredience a nakonec opatrně přidáme vyšlehané bílky. Těsto vylejeme na plech vyložený pečícím... více o Ořechovo-nanukový koláč
Mouku smícháme se sodou a perníkovým kořením, přidáme tekutý med, ořechy, cukr, vejce a máslo a vypracujeme těsto, které necháme několik hodin... více o Perníčky slepované povidly
Z uvedených surovin zaděláme polotuhé vláčné těsto a necháme vykynout. Během kynutí si můžeme přpravit nádivku ze svařeného cukru a dalších... více o Česká maková vánočka
Hrnek rýže zalejeme dvěma hrnky vody, zakápneme olejem, přidáme kari a sůl. Jakmile se voda začne vařit, osladíme to celé medem podle chuti, přisypeme... více o Indické rizoto
Z bílků ušleháme tuhý sníh a dáme stranou. Do žloutků přidáme cukr a ušleháme do pěny. Pak dovnitř zašleháme olej a mouku a opatrně vmícháme sníh z... více o Báječný piškotový dort
Smícháme polohrubou mouku s cukrem a přidáme prášek do pečiva. Zamícháme a přidáme vejce olej a mléko. Když vše zamícháme přidáme mák. Vše promíchané... více o Maková buchta
Smícháme spolu droždí, mouku, cukr a 100 ml mléka, vytvoříme tak kvásek, necháme ho vzejít. Ke kvásku přidáme zbylé mléko a mouku, mírně osolíme a pak... více o Béleše
Těsto rozdělíme na dvě půlky, rozválíme na pláty a položíme na vymazané a vysypané plechy. Těsto pořádně rozpícháme vidličkou, ať nevzniknou při... více o Buchtice z listového těsta
Heru rozpustíme, přidáme vločky, cukr, kokos, ořechy a rozinky. Až hmota vychladne, přidáme vejce a prášek do pečiva. Na pečící papír klademe hrudky a... více o Vločkové hrudky s kokosem
Bílky ušleháme do tuha, přidáme cukr a potom přidáváme po jednom žloutku a opatrně zašleháváme. Nakonec přidáme kakao s moukou. Na plech dáme alobal,... více o Roláda se šlehačkou
Karamelky rozpustíme ve vodní lázni (trvá to celkem dlouho, ale vyplatí se počkat). Když jsou napůl rozpuštěné, přidáme máslo a promícháme s karamelem... více o Karamelovo-burizonová mňamka
Listové těsto vyválíme na sílu 3 mm. Z ořechů, cukru, piškotů, medu, citronové kůry, rumu, skořice a mléka uděláme husté těsto. Z listového těsta... více o Salcburské rohlíčky
Do větší misky dáme nugetu, do které přidáme mléko. Pořádně promícháme, aby tam nebyly žádné hrudky, přidáme smetanu a granko. Opět promícháme a... více o Čokoládové zmrzlinky
Z mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek, přidáme nastrouhané studené brambory, mouku, žloutky a lříci rumu. Vypracujeme těsto a necháme ho nakynout... více o Šťavnaté koblížky
Z přísad vypracujeme kynuté těsto. Necháme vykynout a vyválíme ho na obdélník. Do středu obdélníku zformujeme náplň. Z obou stran nakrájíme těsto... více o Vánoční jablkový vrkoč
Smícháme mouky a práškem do pečiva (přidáme 1 lžíci medu a 1/2 hrnku vody), promícháme, ať je z toho husté těstíčko. Necháme asi na 30 minut... více o Řecké smažené banány s medem, bez vajec
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva, Heru, cukr, vejce a... více o Závin z bramborového těsta
Všechny přísady na těsto smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici 1 hodinu odpočinout. Mezitím... více o Ořechové trojúhelníky III.
Listové těsto rozdělit na dva díly, každý díl rozválet na placku na celý plech, plech jen vypláchnout studenou vodou, nevymazávat. Zpočátku péct cca... více o Francouzské řezy
Korpus: důkladně vymazat formu a troubu předehřát na 160 °C. Vejce vyšleháme s cukrem do běla, vmícháme mouku, vlejeme do formy a pečeme asi 15 minut.... více o Čokoládovo-banánový dort
Žloutky utřeme s citronovou kůrou, cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva, nakonec vmícháme sníh. Upečeme v dortové formě. Mezitím připravíme želé:... více o Citronový dezert
Brambory nastrouháme (4 najemno, 2 nahrubo), přidáme vejce, cukr, mouku, sůl, podle potřeby mléko a uděláme těsto jako na bramborák. Těsto rozetřeme... více o "Bramborák" se švestkami
Žloutky utřeme s polovinou cukru, postupně přidáváme vroucí vodu a vyšleháme na lehkou, hustou pěnu. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přisypeme zbylý cukr... více o Tatrankový dort se šlehačkovou náplní
Žloutky, tuk a cukr utřeme, přidáme mouku, ořechy, rum, mléko a prášek do pečiva. Těsto rozprostřeme na pekáč, poklademe půlenými švestkami a dáme... více o Ořechové řezy se švestkami
Vodu s máslem vložíme do kastůlku a přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme tak dlouho, dokud se hmota nezačne oddělovat od stěny. Necháme... více o Marcipánová hmota falešná (varna)
Ze surovin necháme vykynout těsto. Těsto nakrájíme na proužky, které natočíme na kremrolové trubičky. Pečeme ve středně předehřáté troubě dozlatova.... více o Trdelníky
Očištěnou dýni nakrájet na malé kousky, spolu s rumem, citronovou šťávou, cukrem a vanilkovým cukrem v kastrůlku podusit (nezapomenout míchat). Pak... více o Dýňový štrúdl
Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme do mísy. Přidáme žloutky, sójový olej, skořici, 120 g cukru a vše vypracujeme v hladké těsto, které... více o Mřížkový dýňový koláč
Ořechy nastrouháme a přidáme k nim med, šťávu z pomeranče, odvar z čaje, rum a vanilkový cukr. Vše ve vodní lázni vyvaříme. Po vychladnutí rozdělíme... více o Čajové kuličky
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut do chladu. Uvaříme pudink, necháme vychladnout. Vymícháme tuk a postupně přidáme pudink.... více o Řezané ořechy
Všechny ingredience na těsto (kromě švestek a drobenky) smícháme, dáme na plech vyložený papírem na pečení a poklademe přepůlenými švestkami. Na závěr... více o Švestkový koláč V.
V míse ze všech přísad vymícháme těsto,rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30-40 minut. Na ještě teplý... více o Koláč od tety
Celá vejce ušleháme do pěny s cukrem. Potom přidáme hladkou mouku, nastrouhanou cuketu, olej, jedlou sodu, prášek do pečiva a naposledy kakao.... více o Cuketová buchta III.
Flíčky uvaříme v mírně osolené vodě, necháme odkapat a promícháme s polovinou másla. Oloupaná a na silnější plátky nakrájená jablka podusíme s cukrem,... více o Zapékané flíčky s jablky