Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Kávu připravíme ze 150 ml vody. Do hrnce dáme cukr, zalijeme ho kávou a vše povaříme na silnou nitku. Z bílků ušleháme tuhý sníh a do něj postupně... více o Kávové pusinky
V míse ušlehejte moučkový cukr se změklým máslem. Potom přidejte hladkou mouku, škrobovou moučku, špetku soli a znovu šlehejte dokud není základ těsta... více o Vídeňské oválky
Cukr nasypeme do většího hrnce a na rozehřáté plotně za stálého míchání necháme rozpustit. Tato fáze trvá přibližně 10 - 15 minut. Po rozpuštění cukru... více o Karamelky
Zpracujeme těsto, necháme uležet 1/2 hodiny v chladu. Totéž uděláme s nádivkou, kterou si připravíme v misce. Z těsta vykrajujeme kolečka, naplníme... více o Oříškové škebličky
Ze všech ingrediencí vypracujeme tuhé těsto, zabalíme jej do fólie a uložíme do ledničky. Do tvarohu postupně vmícháme smetanu, cukr, žloutky, škrob,... více o Tvarohový citronový dezert
Sušené mléko smíchat s cukrem, 1 lžící pudinku a 3 lžícemi rozpuštěného tuku, zpracujeme v hmotu. Piškoty slepíme marmeládou, nebo nějakým krémem,... více o Marcipánové koule
Ve vodní lázni svaříme smetanu, žloutky, kakao, mouku, cukr za stálého míchání. Po vychladnutí přimícháme do utřeného másla s cukrem a vymixujeme do... více o Krém / krémová náplň do doutníčků, ořechů, trubiček...
Všecno kromě rozinek a mandlí důkladně vymícháme, nakonec přidáme rozinky. Těsto vylijeme na vymazaný a pomoučený plech. Celé hustě posypeme mandlemi... více o Perníkový koláč s mandlemi
Všechno spolu zpracujeme na tužší těsto a na desce necháme odpočívat (zakryté obrouskem) do druhého dne. Těsto potom znovu propracujeme a vyválíme asi... více o Medová srdíčka
Ve vodní lázni rozpustíme heru, nebo kdo chce může dát máslo, s medem, cukrem a kakaem, přidáme vejce a zašleháme. Na vále spojíme tuto hmotu s... více o Farský perník vánoční
Datle rozemlít nebo rozmixovat, přimíchat ostatní ingredience a tvořit malé doutníčky. Můžou se přizdobit páskou ze staniolu. Další variace tohoto... více o Datlové doutníčky
Všechny ingredience smícháme, tak abychom neměly žádné hrudky. Těsto necháme chvilku odležet. Pak postupně vléváme do vaflovače (popř. do toustovače... více o Vafle od Marušky
Máslo šleháme s cukrem, vanil. cukrem, solí, citr. kůrou dohladka. Postupně zašleháváme vejce, každé asi po 1/2 min. Nakonec mouku s pr. do pečiva,... více o Fajn koláč (s různým ovocem)
Tuk promícháme s moukou, oběma cukry a vejcem. Uhněteme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a vložíme na 30 minut do chladu. Na pomoučené pracovní... více o Vánoční abeceda
Všechny uvedené suroviny promícháme v míse. Mezi dvěma fóliemi rozválíme hmotu na plát silný 3 - 4 mm. Vykrájíme z něho kometky a necháme je do... více o Datlové kometky
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme žloutek a mouku. Z těsta dáme kousek stranou. Zbylé těsto obarvíme prosátým kakaem a těsty naplníme dva... více o Stříkané cukroví
Smícháme hladkou mouku, žloutek, bílé víno a tuk na těsto. To necháme 30 minut odpočinout. Pak je rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme hvězdičky... více o Hvězdičky z bílého vína
Polevu rozpustíme ve vodní lázni. Z oplatek vykrájíme hvězdičky. Na drátěnou mřížku rozložíme vykrájené hvězdičky a přelijeme je čokoládovou polevou.... více o Křupavé hvězdičky
Z ingrediencí vypracujeme těsto. Pokud je hodně drobivé, přidáme trošku vody. Ale pozor na to, aby drobivějším těsto zůstalo. Není to totiž takové... více o Doutníčky-kakaové
Všechny přísady zpracujeme na vále v těsto. Když nestačí 1 vejce a těsto se zpracovává hůře, přidáme ještě 1 žloutek. Těsto necháme asi půl hodiny... více o Kokosové pracny z hrubé mouky
Ovoce nakrájíme na kousky, smícháme s mletými ořechy, mandlemi a 3 lžícemi mouky a promícháme. Zalijeme rumem a necháme přes noc táhnout. Druhý den... více o Anglický vánoční chlebíček s rumem
Ovoce a mandle nasekáme a smícháme s moukou a práškem do pečiva. Máslo ušleháme s cukrem, postupně do hmoty přidáváme jeden žloutek po druhém a dál... více o Vánoční ovocná ryba
Všechny suroviny spolu spojíme. Nádobu - srnčí hřbet vyložíme celofánem, nebo alobalem a plníme. Nejdříve směsí, kterou jsme si vytvořili a pak... více o Srnčí hřbet - bez pečení
Ořechy a rozinky namočíme přes noc do vody. Potom je nasekáme, smícháme s mákem, který můžeme opražit. Tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo... více o Zdravé makové kuličky
Všechny přísady vypracujeme v hladké těsto. Necháme alespoň hodinu odpočinout (nejlépe přes noc), přikryté vlhkou utěrkou nebo igelitem. Rozválíme a... více o Špaldové medovníčky
Z ingrediencí zpracujeme těsto, hned vykrajujeme různé tvary. Pečeme jako linecké. Po vychladnutí spojujeme nádivkou. Jsou hned křehoučké, nepotřebuji... více o Povidlová kolečka
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Vymícháme změklé máslo s cukrem a kávou, přidáme žloutky, mouku s práškem do pečiva a vlažnou čokoládu. Vařečkou... více o Vídeňské věnečky II
Mandle vysypeme na pekáč a necháme v troubě při teplotě 180 stupňů asi 12 - 15 min opékat. Občas promícháme. Necháme vychladnout. Čokoládu si na... více o Mandlovo-meruňkové kopečky s bílou čokoládou
Nachystáme si běžný hlubší plech - vymazat olejem a vysypat hrubou moukou. Troubu zapneme na 180 stupňů. Nastrouháme si jablka a také nasekáme ořechy.... více o Kakaové řezy s jablky
Žloutky si prolisuji přes sítko, přidám ostatní suroviny a uhňácám hmotu, nechám v lednici chvíli ztuhnout a potom tvořím kuličky, vařečkou udělám... více o Žloutkové kuličky
Oloupané brambory nastrouháme najemno, přidáme nastrouhaný změklý tuk, prosátou mouku a připravíme hladké těsto. Rozválíme ho na tenký plát a... více o Bramborové stromečky
Prosátou mouku smícháme se solí, cukrem, ořechy, vejcem a nakrájeným tukem. Přidáme kůru a skořici a připravíme hladké těsto, do kterého vmícháme... více o Čokoládová srdíčka
Mouku smícháme se změklým máslem, přidáme kokosovu moučku, cukr, citrónovou kůru a vejce. Pokud je třeba, přidáme trochu mléka. Těsto necháme... více o Strojkové cukroví s kokosem
Šlehámě žloutky s cukrem, přidáme olej, mouku s kypřícím práškem a jogurt, opatrně vmícháme sníh z bílků, přidáme nasekané oříšky a hrstku hrozinek,... více o Bábovka griotka
Med, pokrájený tuk a cukr zahříváme ve vodní lázni dokud se suroviny nespojí a cukr nerozpustí. Necháme vychladnout. Přisypeme perníkové koření, mouku... více o Stromečky se semínky
Smícháme všechny suroviny dohromady a propracujeme. Necháme odpočinout. Plníme do formiček a pečeme. Je to už hodně starý recept, nevím, jestli... více o Cukroví z bílého máku
Máslo s cukrem utřeme, přimícháme mouku, kakao. Kukuřičné lupínky rozdrtíme a spolu s kokosem nasucho opražíme na pánvi. Po vychladnutí přidáme ke... více o Křehké placičky (Austrálie)
Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, mouku a prášek do pečiva. Vločky rozmixujem na jemno a přidáme s kokosem do těsta. Hotovou směs necháme hodinu v... více o Kokosové dukátky (Anglie)
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu. Pak z něj tvarujeme rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 160... více o Makové rohlíčky (Rakousko)
Med a cukr dejte do kastrůlku a za stálého míchání zahřívejte do úplného rozpuštění, pak částečně zchlaďte a postupně vmíchejte ingredience v pořadí... více o Basilejské laskominy
Bílky ušlehejte s cukrem dotuha. Přimíchejte i ostatní ingredience a vypracujte těsto. Vál posypte moučkovým cukrem a vyválejte plát asi 8 mm silný. Z... více o Švýcarské čokoládové brunsli
Všechny základní ingredience na dort smícháme, nalejeme do kulaté formy a vložíme na 15 minut do předem vyhřáté trouby při teplotě 180 stupňů. Poté... více o Kakaový labužník s mandarinkovým krémem
Z ingrediencí uděláme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Plníme do formiček a pečeme jako obvyklé Pracny. Formičky nevymazávat! Jdou lehce... více o Pracny II
Hladkou mouku, nastrouhanou mrkev, citronovou šťávu a kůru i změklý ztužený tuk dobře smícháme a vypracujeme ze všeho hladké těsto. Pokud se nám těsto... více o Mrkvové cukroví
V rumu necháme přes noc nasáknout rozsekané rozinky. Poté přidáme polovinu mletých ořechů a roztopené čokolády a ještě moučkový cukr. Dobře smícháme a... více o Čertovy pilulky I.
Utřete vejce s cukrem, ostatní ingredience promíchejte a přidejte je do směsi. Vyválejte těsto, ze kterého vykrájíte typické tvary pro zázvorky,... více o Staročeské zázvorky
Ze všech ingrediencí vypracujte těsto a nechte je půl dne až den v chladu odležet. Lze je nicméně zpracovat i okamžitě. Nejdříve vykrojte požadovaný... více o Skleněné perníčky
Jogurt rozmícháme s vejci, cukrem, olejem, citr. kůrou a smícháme s moukou s kypřícím práškem (popřípadě s trochou mléka). Hladké těsto vylijeme na... více o Kyprý jablkový koláč
Dobře promícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce, olej, mléko a promícháme do hladkého tekutého těsta. Poté přidáme kakao a opět dobře... více o Čokoládová buchta a jablky
Žloutky vyšleháme s cukrem, máslem a jednou lžící horké vody do pěny, přidáme další lžíci horké vody a šleháme dále. Smícháme mouku, pudinkový prášek,... více o Makovec s jablky