Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Ovoce nakrájíme na kousky, smícháme s mletými ořechy, mandlemi a 3 lžícemi mouky a promícháme. Zalijeme rumem a necháme přes noc táhnout. Druhý den... více o Anglický vánoční chlebíček s rumem
Ovoce a mandle nasekáme a smícháme s moukou a práškem do pečiva. Máslo ušleháme s cukrem, postupně do hmoty přidáváme jeden žloutek po druhém a dál... více o Vánoční ovocná ryba
Všechny suroviny spolu spojíme. Nádobu - srnčí hřbet vyložíme celofánem, nebo alobalem a plníme. Nejdříve směsí, kterou jsme si vytvořili a pak... více o Srnčí hřbet - bez pečení
Ořechy a rozinky namočíme přes noc do vody. Potom je nasekáme, smícháme s mákem, který můžeme opražit. Tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo... více o Zdravé makové kuličky
Všechny přísady vypracujeme v hladké těsto. Necháme alespoň hodinu odpočinout (nejlépe přes noc), přikryté vlhkou utěrkou nebo igelitem. Rozválíme a... více o Špaldové medovníčky
Z ingrediencí zpracujeme těsto, hned vykrajujeme různé tvary. Pečeme jako linecké. Po vychladnutí spojujeme nádivkou. Jsou hned křehoučké, nepotřebuji... více o Povidlová kolečka
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Vymícháme změklé máslo s cukrem a kávou, přidáme žloutky, mouku s práškem do pečiva a vlažnou čokoládu. Vařečkou... více o Vídeňské věnečky II
Mandle vysypeme na pekáč a necháme v troubě při teplotě 180 stupňů asi 12 - 15 min opékat. Občas promícháme. Necháme vychladnout. Čokoládu si na... více o Mandlovo-meruňkové kopečky s bílou čokoládou
Nachystáme si běžný hlubší plech - vymazat olejem a vysypat hrubou moukou. Troubu zapneme na 180 stupňů. Nastrouháme si jablka a také nasekáme ořechy.... více o Kakaové řezy s jablky
Žloutky si prolisuji přes sítko, přidám ostatní suroviny a uhňácám hmotu, nechám v lednici chvíli ztuhnout a potom tvořím kuličky, vařečkou udělám... více o Žloutkové kuličky
Oloupané brambory nastrouháme najemno, přidáme nastrouhaný změklý tuk, prosátou mouku a připravíme hladké těsto. Rozválíme ho na tenký plát a... více o Bramborové stromečky
Prosátou mouku smícháme se solí, cukrem, ořechy, vejcem a nakrájeným tukem. Přidáme kůru a skořici a připravíme hladké těsto, do kterého vmícháme... více o Čokoládová srdíčka
Mouku smícháme se změklým máslem, přidáme kokosovu moučku, cukr, citrónovou kůru a vejce. Pokud je třeba, přidáme trochu mléka. Těsto necháme... více o Strojkové cukroví s kokosem
Šlehámě žloutky s cukrem, přidáme olej, mouku s kypřícím práškem a jogurt, opatrně vmícháme sníh z bílků, přidáme nasekané oříšky a hrstku hrozinek,... více o Bábovka griotka
Med, pokrájený tuk a cukr zahříváme ve vodní lázni dokud se suroviny nespojí a cukr nerozpustí. Necháme vychladnout. Přisypeme perníkové koření, mouku... více o Stromečky se semínky
Smícháme všechny suroviny dohromady a propracujeme. Necháme odpočinout. Plníme do formiček a pečeme. Je to už hodně starý recept, nevím, jestli... více o Cukroví z bílého máku
Máslo s cukrem utřeme, přimícháme mouku, kakao. Kukuřičné lupínky rozdrtíme a spolu s kokosem nasucho opražíme na pánvi. Po vychladnutí přidáme ke... více o Křehké placičky (Austrálie)
Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, mouku a prášek do pečiva. Vločky rozmixujem na jemno a přidáme s kokosem do těsta. Hotovou směs necháme hodinu v... více o Kokosové dukátky (Anglie)
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu. Pak z něj tvarujeme rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 160... více o Makové rohlíčky (Rakousko)
Med a cukr dejte do kastrůlku a za stálého míchání zahřívejte do úplného rozpuštění, pak částečně zchlaďte a postupně vmíchejte ingredience v pořadí... více o Basilejské laskominy
Bílky ušlehejte s cukrem dotuha. Přimíchejte i ostatní ingredience a vypracujte těsto. Vál posypte moučkovým cukrem a vyválejte plát asi 8 mm silný. Z... více o Švýcarské čokoládové brunsli
Všechny základní ingredience na dort smícháme, nalejeme do kulaté formy a vložíme na 15 minut do předem vyhřáté trouby při teplotě 180 stupňů. Poté... více o Kakaový labužník s mandarinkovým krémem
Z ingrediencí uděláme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Plníme do formiček a pečeme jako obvyklé Pracny. Formičky nevymazávat! Jdou lehce... více o Pracny II
Hladkou mouku, nastrouhanou mrkev, citronovou šťávu a kůru i změklý ztužený tuk dobře smícháme a vypracujeme ze všeho hladké těsto. Pokud se nám těsto... více o Mrkvové cukroví
V rumu necháme přes noc nasáknout rozsekané rozinky. Poté přidáme polovinu mletých ořechů a roztopené čokolády a ještě moučkový cukr. Dobře smícháme a... více o Čertovy pilulky I.
Utřete vejce s cukrem, ostatní ingredience promíchejte a přidejte je do směsi. Vyválejte těsto, ze kterého vykrájíte typické tvary pro zázvorky,... více o Staročeské zázvorky
Ze všech ingrediencí vypracujte těsto a nechte je půl dne až den v chladu odležet. Lze je nicméně zpracovat i okamžitě. Nejdříve vykrojte požadovaný... více o Skleněné perníčky
Jogurt rozmícháme s vejci, cukrem, olejem, citr. kůrou a smícháme s moukou s kypřícím práškem (popřípadě s trochou mléka). Hladké těsto vylijeme na... více o Kyprý jablkový koláč
Dobře promícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce, olej, mléko a promícháme do hladkého tekutého těsta. Poté přidáme kakao a opět dobře... více o Čokoládová buchta a jablky
Žloutky vyšleháme s cukrem, máslem a jednou lžící horké vody do pěny, přidáme další lžíci horké vody a šleháme dále. Smícháme mouku, pudinkový prášek,... více o Makovec s jablky
Dáme do pekárny a zapneme program těsto. Vykynuté těsto propracujeme, vyválíme, potřeme povidly, posypeme kůrou, ořechy a sušeným ovocem a zavineme.... více o Perníkový závin se sušeným ovocem
Až voda v hrnci začne vřít tak přidáme ještě jeden hrnec a necháme čokoládu roztopit (obě tabulky). Až budou roztopené, přidáme rozinky a arašídy,... více o Pečeťské kuličky
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na 1 cm silný plát. Pomažeme ho hustší, pikantní marmeládou, stočíme do závinu, potřeme vejcem a... více o Škvarkový závin
Všechny přísady smícháme dohromady, těsto rozdělíme na dvě půlky a do jedné dáme kakao. Pečeme v silikonové formě, v mikrovlné troubě cca 8 min (650 W... více o Buchta Opilec
Změklé máslo smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přilijeme mátový likér a nastrouhanou čokoládu. Směs dobře propracujeme. Zabalíme do fólie a... více o Mátové bonbony
Zpracujeme těsto z mouky, hery, moučkového a vanilkového cukru, žloutků a přidáme citronovou kůru, muškátový oříšek, kakao a olej. Vyválíme asi na 3... více o Kakaová srdíčka
Do pánve vsypeme 2 lžíce cukru, necháme zkaramelizovat, zalijeme ho horkou kávou a krátce povaříme. Do zchladlé směsi vmícháme likér. Perníčky... více o Zimní hruškové tiramisu
Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme mouku, špetku soli, rum a kvásek z droždí (v mléce s vanilkovým cukrem necháme vzejít rozdrobené droždí).... více o Makové koblížky
Ze všech surovin vypracujeme těsto, dvě třetiny rozválíme a namačkáme na vymazaný plech, rozetřeme tvarohovou náplň a poklademe višněmi. Navrch... více o Strouhaný koláč s višněmi
Z bílků vyšleháme ručním šlehačem tuhý sníh, do kterého ručně lehce zamícháme žloutky, postupně cukr a pak mouku. Vše mícháme pomalu a ručně. Do... více o Jednoduchá a rychlá roláda
Listové těsto rozválíme na tenké pláty. Jablka rozkrojíme napůl a vyjmeme jadřince, bubáka a stopku. Rozehřejeme si 2 lžíce másla na pánvi a necháme... více o Obrácený jablečný koláč (francouzský recept)
Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kostičky. Cukr, med a vejce vyšleháme do husté pěny. Přidáme rum, mléko, prosátou mouku a prášek... více o Perník s jablky II
V míse promícháme mouku, kypřící prášek, třtinový cukr, smetanu a olej. Pomocí ručního šlehače vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme plochý váleček,... více o Meruňkový koláč s müsli
Z přísad vypracujeme těsto, vyválíme do čtverce na prst silně, potřeme povidly, smotáme, závin položíme na promaštěný plech, potřeme vajíčkem a pečeme... více o Bramborový závin s povidly
Na plech dáme pečící papír, na něj skládáme vedle sebe bebe sušenky, které hodně pomažeme povidly (lepší je namazat každou zvlášť a teprve potom dát... více o Povidloň
Mouku se špetkou solí prosijeme a přidáme na kousky nakrájenou Heru, žloutek, smetanu, cukr a zpracujeme hladké vláčné těsto. Necháme odležet v chladu... více o Jahodovo-tvarohový okrouhlý koláč
Formu i se stranami si vyložíme piškoty. V misce si ušleháme šlehačku, jejíž polovinou potřeme piškoty na dně formy. Posypeme skořicí a mletým cukrem.... více o Nepečená piškotová rychlovka
Z mouky, změklého másla a vody uhněteme podle potřeby hladké nelepivé těsto. Z těsta uděláme kouli, kterou zabalenou do fólie necháme minimálně 120... více o Quiche Lorraine
Žloutky, cukr a vodu vyšleháme, přidáme kokos, mouku s práškem do pečiva, mléko, zamícháme a vmícháme sníh. Nalijeme na plech a poskládáme na těsto... více o Luxusní řezy
Všechny ingredience na těsto ušleháme šlehačem do pěny, poté vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a zvolna upečeme jako piškot. Na krém svaříme 15... více o Kokosové řezy VIII.