Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Oloupaná jablka nastrouháme, přidáme vše ostatní, pokud se nám zdá těsto husté můžeme zředit troškou mléka. Přilijeme na vymazaný a vysypaný malý... více o Perník s jablky 2
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a dál šleháme nad parou do zhoustnutí. Nádobu z horké vodní lázně odstavíme a šleháme, dokud... více o Sněhové pusinky
Ze všech surovin vypracujeme řidší těsto, nalijeme do vymazané, vysypané formy a pečeme zvolna 45 - 60 minut. Po upečení a vychladnutí bábovku... více o Rumová bábovka III.
**Těsto:** Cukr a máslo utřeme do pěny, pak vmícháme žloutky, mléko a mouku s kypřidlem. Řádně promícháme, rozetřeme na plech s pečícím papírem a... více o Sněhový koláč s marmeládou
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, ze kterého pak tvoříme kuličky, případně válečky. Necháme vychladnout a pak zdobíme dle vlastní... více o Medovo-mléčné kuličky
Jablko nastrouháme do misky (klidně i se slupkou), přidáme vejce, mléko, cukr, sůl a zamícháme. Pak přidáváme mouku - tolik, aby vznikla kašovitá,... více o Jablečné (mini) palačinky
Z bílků a špetky soli si vyšleháme tuhý sníh, do kterého zlehka vmícháme cukr, mouku se špetkou kypřidla, zchladlé rozpuštěné máslo a nastrouhanou... více o Bílkový MARGOT hřbet
Polovinu mandlových lupínků nasucho opražíme. Těsto rozdělíme na polovinu, každou rozválíme, posypeme opraženými mandlemi, nastrouhanými jablky a... více o Mandlový štrůdl (závin)
Z omytého citronu jemně nastrouháme kůru. Hořkou čokoládu nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme nahrubo. Jahody očistíme a omyjeme. Víno zahříváme... více o Čokoládový dezert s jahodami
Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka. Broskev omyjeme, odstraníme pecku a nakrájíme na malé kostky. Kiwi oloupeme, omyjeme, rozkrojíme a obě půlky... více o Ovocný pohár s nanukovým dortem
Vejce s cukrem utřeme do pěny, pak vmícháme mouku. Na plech s pečícím papírem děláme z těsta ,,loužičky,, ,které hned pečeme v předehřáté troubě... více o Piškotové trubičky s medovým krémem
Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme troškou mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme... více o Buchty (bochánky) s uzeným masem
Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme strouhankou, na dno formy poklademe kousky čokolády (zhruba 50 g). Změklé máslo vymícháme s cukrem a se žloutky,... více o Lukášova pomerančová bábovka
Jablko omyjeme, zbavíme slupky a nastrouháme na hrubé straně struhadla. Tvaroh smícháme s bílým jogurtem, rozinkami a rozředíme mlékem aby to bylo... více o Rychlý nepečený pamlsek
Smícháme polohrubou mouku, cukr, olej, vajíčka, mléko,pudink(v prášku) a vanilkový cukr. Nakonec přidáme prášek do pečiva. Všechno pořádně zamícháme a... více o Bublanina s broskvemi
PIŠKOT: smícháme 4 žloutky a 25 dkg cukru moučka. Postupně přidáváme 10 lžic oleje a 10 lžic vlažné vody, dále 25 dkg polohrubé mouky s 1 práškem do... více o Moučník s broskvemi a pudinkem
Do malého šejkru od tupperware si dáme dle seznamu všechny tekuté ingredience a důkladně promícháme, nalijeme do pekárny poté nasypeme mouku, droždí,... více o Ovocné knedlíky z domácí pekárny
1. Dětské piškoty nastrouháme a pokapeme smetanou, aby zvlhly. Mandle důkladně spaříme ve vroucí vodě, oloupeme je a nastrouháme najemno. Čokoládu na... více o Něžné čokoládové kuličky
1. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Přidáme jemně namleté ořechy a zlehka promícháme. Hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou. Na... více o Nadýchané pařížské věnečky
Ingredience smícháme a uhněteme do hladkého těsta, rozdělíme si na části a dalším prohnětením obarvíme. Každou část těsta těsně zabalíme do... více o Marcipánová hmota IV.
1. Do mléka vsypeme polovinu cukru, který v mléce rozpustíme. Potom přidáme vanilkovou dřeň a zvolna přivedeme k varu. Když se mléko vaří, tenkým... více o Krupicový nákyp s ovocným kompotem
1. Bílky důkladně všleháme s krupicovým cukrem na tuhý sníh. Moučkový cukr prosijeme a lehce vmícháme do bílkového sněhu. Polovinu hmoty naplníme... více o Laskonky pravých Labužníků
Postup- Všechny přísady smícháme a utvoříme těsto, které si pak rozdělíme na 3 díly. Vezmeme si jeden kousek těsta a rozválíme ho na obrácený plech,... více o Medovník-Marlenka
Přichystáme si pekáček, vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo můžeme použít pečící papír. Polovinu oříšků (20 g piniových, 25 g mandlí, 25 g lískáčů)... více o Pan di spezie - sladký kořeněný chlebíček
Nejprve zpracujeme "těsto". Nameleme piškoty na prášek, přidáme moučkový cukr, máslo, rum, vodu a kakao a vše rukou hněteme až bude těsto hladké. Poté... více o Vosí hnízda naší prababičky
1. Mřížku v troubě umístíme do spodní třetiny a předehřejeme na 180°C. Dvě stejně velké 15 cm dortové rozevírací formy vymažeme máslem a vysypeme... více o Baby dort
Zpracovat těsto a nechat odpočinout. Postupujeme jako u každého štrůdlu: vyválíme placku, na kterou dáme náplň podle chuti oslazenou Sorbitem,... více o DIA štrůdl
Do mouky dáme do rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli a kvasnice), sorbit, vejce, citronovou... více o DIA vánočka
Mouku s práškem prosijeme na vál, přidáme vejce, změklý tuk, sorbit a zpracujeme na těsto, které necháme v chladu půl hodiny odležet. Potom je... více o DIA slepovaná kolečka
Moučkový cukr dvakrát přesejeme přes jemné sítko (pokud důkladně cukr neprosejete, bude se vám ucpávat zdobící trubička). Přidáme bílek a pár kapek... více o Klasický recept na polevu na perníčky
**Ořechy:** Tatranky a sojové suky si rozdtíme v mixeru nebo pomeleme (nastrouháme). 100% tuk si nastrouháme na hrubém struhadle. Z mouky, cukru, tuku... více o Tatrankové ořechy s čokoládovým krémem
Tuk nastrouháme na hrubém struhadle.Tatranky a sojové suky rozmixujeme nebo umeleme. Všechny suroviny pak smícháme a vypracujeme hladké těsto, které v... více o Tatrankové rohlíčky
100% tuk si nastrouháme na hrubém struhadle. Tatranky a sojové suky rozdrtíme v mixéru (nebo umeleme). Smícháme všechny ingredience, vytvoříme hladké... více o Tatrankové pracny-voňavé
**Kvásek:** do mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme ve větší nádobě (půllitr) vzejít. Do mouky přidáme cukr krupici, vanilkový... více o Vláčná bramborová vánočka
Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme menší kolečka, která dáme na plech vyložený peč. papírem. Do sněhu pomalu vmícháme cukr a ořechy. Tuto náplň... více o Myslivecké knoflíky II.
Všechny suroviny na těsto zpracujeme a těsto dáme do ledničky na dobu, než si připravíme krém. Suroviny na krém vyšleháme do pěny. Máslo do těsta i... více o Bílá vosí hnízda (marcipánová chuť)
Rozpusťte čokoládu s olejem. V míse třete žloutky s polovinou cukru do světlé pěny. Přidejte máslo a čokoládu a nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z... více o Tmavý čokoládový koláč
Mouku prosejte na vál, přidejte rozdrobené máslo, cukr, kůru, sůl a žloutky a dobře propracujte. Rozválejte, vykrojte dvě placky a na plechu vyloženém... více o Černobílý vánoční dort
Máslo utřeme a našleháme vaječené žloutky, které smícháme s čokoládou, mandlemi, konopnými semínky a vyšlehaným sněhem z bílků. Směs vlijeme do dvou... více o Konopný dortík
Smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto. Pozor: med musí být opravdu teplý a lžička sody dělá s těstem hotové zázraky. Doporučuje se nechat... více o Měkkounké perníčky
Nejprve si vymažeme plech na muffiny. Můžeme použít i papírové košíčky, které vložíme do plechu na muffiny. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, pak... více o Polévané piškotové muffinky
Z mouky, tuku, moučkového cukru, vejce a mleté skořice vypracujeme na vále těsto, vyválíme ho na tloušťku asi 3 mm a formičkami z něj vykrajujeme... více o Skořicové koláčky
Ze všech přísad zpracujeme těsto a necháme ho asi hodinu na chladném místě. Odpočinuté těsto protlačíme přes masový mlýnek a s nasazenou ozdobou... více o Ozdobné keksy
Z mouky, prášku do pečiva, tuku, cukru, žloutku, citronové kůry a šťávy vypracujeme těsto, které na pomoučeném vále vyválíme, pomocí válečku přeneseme... více o Dámský rozmar
Mouku s práškem do pečiva, cukr, vanilkový cukr, pomletý mák, mléko, vejce a olej smícháme, rozetřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a... více o Kokavský koláč
Z mouky, prášku do pečiva, nakrájeného tuku, cukru, vejce a vanilkového cukru vypracujeme těsto, které na pomoučeném vále vyválíme natenko, pomocí... více o Prima řezy
Z bílků ušleháme sníh, do něhož přidáme moučkový cukr a vyšleháme dotuha. Potom zlehka vmícháme žloutky a mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný plech,... více o Piškotový zákusek
Nejprve si připravíme plech. Ten vymažeme kouskem másla z celku (asi 10 g) a poté vyložíme pečícím papírem, který se máslem pěkně přilepí a drží tvar.... více o Americké Brownies
Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a pokrájíme na měsíčky. Lepší je kyselejší jablko (můžeme pokapat citronovou šťávou). Žmolenku si připravíme... více o Perníkový koláč s ořechovou žmolenkou
Šťávu z anansevého kompotu smícháme s rumem. Vyberte si pokud si dáte 3 nebo jen 2 lžíce rumu. Připravíme si dortovu formu, kterou vyložíme alobalem.... více o Piškotový dort s ananasem