Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Všechny suroviny vymícháme v hladké těsto, dáme na vymazaný a vysypaný plech a šup do trouby. Na chladný rozetřeme, vymíchanou náplň a poléváme... více o Kefírový zákusek
Kumkvaty rozkrojíme podél na půl, očistíme od semínek a rozmixujeme. Vejce rozšleháme s cukrem, přidáme olej a opět šleháme do hustoty majonézy. Pak... více o Buchta s kumkvaty
Těsto: všechny suroviny kromě mouky smícháme v kastrolu a za stálého míchání vaříme, dokud hmota nezkaramelizuje (změní barvu na světle hnědou a... více o Meďáky II.
Heru s cukrem utřeme, přidáme vejce, mouku s kypřícím práškem. Takto uděláme těsto, které namačkáme na vymazaný a moukou vysypaný pekáč. Poklademe... více o Koláč s pudinkem
Jablka nastouháme nahrubo, přidáme ostatní ingredience. Plech vymažeme, vysypeme a nalijeme těsto. Pečeme 40 minut při 160 °C. Vychladlé rozkrojíme a... více o Výborné řezy
Žloutky utřeme s cukrem a olejem, přidáme šlehačku a postupně přidáváme prosátou mouku z kypřícím práškem. Ručně zamícháme spařené rozinky, mandle a... více o Šlehačkový mramorový beránek
Všechny ingredience na těsto vypracujeme na vále. Necháme asi na 30 min. odpočinout v lednici. Pak vyválíme obdélník, na němž si nožem naznačíme tři... více o Slezský točený perník
Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny, zlehka přimícháme oříšky, mléko, mouku s práškem do pečiva, nakonec zamícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme do... více o Beránek ořechový
Máslo s cukrem a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme ořechy a postupně mouku s práškem do pečiva, sníh z bílků a mléko. Nakonec vmícháme rumové... více o Rumová bábovka
Všechno smícháme a dáme péct (plech vysypeme), já jsem to dala do formy (teda dvou). Po upečení ho natřeme čokoládou, nemusíte čekat na vychladnutí ... více o Koláč pro líné ženy
Hmotu necháme odležet 1 noc - potom ji vyálíme asi tak na 5 mm a vykrajujeme... Dáme péct na vymazaný plech. Pozor, dále od sebe, pečeme ne příliš... více o Perníky z Redstonu
Máslo s medem, cukrem a mlékem rozpusťte ve vodní lázni. Vyndejte z vodní lázně a přidejte vejce s octem. Dobře promíchejte a za stálého míchání... více o Medovník pro každého
1. placka: 4 žloutky ušleháme se 3 lžícemi cukru do pěny, pak přidáme 4 lžíce mouky a ze 4 bílků ušlehaný sníh. Dáme na vymazaný a vysypaný vyšší... více o Piškotové řezy po padesáté
Mléko, cukr, máslo a hladkou mouku dát vařit do kastrolku, přejít varem, do husté směsi nasypat nasekané ovoce, ořechy a rozinky, zamíchat. Na... více o Marokánky II.
Ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka zaděláme kvásek. Až vykyne, smícháme se zbytkem cukru, mouky, žloutky, rozehřátým máslem, citronovou... více o Bábovka s překvapením
Přesetou mouku smícháme s kořením, droždím a cukrem v míse. Zvlášť umícháme máslo s mlékem a vejcem, přidáme k mouce a dobře promícháme. Přendáme na... více o Hot cross buns
Nejprve připravíme karamel, který použijeme k vytření nádoby pro Flan. Asi 3 lžíce cukru (krystalový) smícháme se lžičkou vody a zvolna zahříváme.... více o Flan
Rozšleháme vejce, přidáváme pomalu olej, jako když děláme majonézu. Do jogurtu zamícháme sodu a až začne pěnit, přidáme do vaječné směsi. Přisypeme... více o Mramorová bábovka s kopřivou
Do mouky nastrouháme 100 % tuk, zalijeme šlehačkou a dobře propracujeme. Necháme chvíli odpočinout v ledničce. Pak těsto rozdělíme na 3-4 díly,... více o Štrůdl ze šlehačky
Mléko, krupicový cukr, máslo a kakao dáme vařit. Jakmile přejde varem, odstavíme a necháme vychladit. Potom přidáme mouku s práškem do pečiva, vejce,... více o Bábovka vídeňská
Žloutky třeme s cukrem, přidáme olej a třeme asi 1/2 hodiny (až tak dlouho to nedělám, ale je to tak v receptu). V jiné míse smícháme mák s prosátou... více o Maková bábovka
Smícháme ingredience na těsto - mouku, cukr, žloutky atd. a postupně doléváme mléko dle potřeby. Těsto by nemělo být řídké ani tuhé, je to taková... více o Mřížkový koláč naší babi
Z 1/4 cukru uděláme karamel - za stálého míchání zahříváme, až se zabrví do zlatohněda a voní. Pak ho zalijeme vodou, znovu provaříme (pomalu) a pořád... více o Karamelová poleva na větrníky II.
Utřeme cukr, vanilkový cukr, 5 žloutků, 2 vejce, citronovou šťávu, přidáme sníh z 5 bílků a mouku. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme... více o Beránek piškotový
Z mouky, tuku, 3 žloutků, vanilkového cukru a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout. Pak jej rozprostřeme na kulatý... více o Koláč rybízáč
Připravíme křehké těsto obvyklým způsobem (s úspěchem používám hnětač) a rozdělíme je na 1/3 a 2/3. Větší část vyválíme a přeneseme na vymazaný plech,... více o Mřížkový koláč s tvarohem
Žloutky utřeme s Herou a cukrem do pěny, po lžících přidáme mléko a Solamyl, nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a opatrně sníh z bílků. Těsto... více o Piškotový jablkový koláč s rozinkami
Všechny suroviny dobře dohladka vymícháme a nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu s okrajem, poklademe okapanými meruňkami a zvolna upečeme. II.... více o Meruňkové kefírové řezy
Těsto: vejce s cukrem ušleháme do pěny a vmícháme prosátou mouku. Nalejeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem a upečeme jako každé... více o Kokosové krémové řezy
Kolik váží jedno vejce (ale i dvě, tři, šest, to je na Vás) tolik mouky a cukru. Všechny tři ingredience vyšleháme v tekuté těstíčko. Lžičkou lijeme... více o Velikonoční anýzová ouška
Ze surovin zaděláme vláčné těsto, rozdělime na 3 díly, ze kterých vyválíme pláty ve velikosti plechu a každý zvlášť upečeme. Jeden plát potřeme... více o Skládané řezy
Ušleháme tuhý sníh z bílků a do něj přimícháme postupně ostatní suroviny: cukr, mouku a ořechy (celé nepůlené). Vymažeme a hrubou moukou vysypeme... více o Lískové nebo mandlové lupínky
Všechny suroviny kromě džemu zpracujeme a necháme 2 hodiny v chladničce. Potom vyválíme na sílu 3 mm a formičkou vykrajujeme vajíčka. Upečeme.... více o Kaštanová vajíčka
Máslo, cukr, žloutky, mléko - ušlehat. Pomalu přimíchávat mouku s práškem do pečiva, na závěr sníh z bílků.... více o Beránek z pomazánkového másla
Z rýže, vloček a mléka uvaříme hustou kaši. Máslo, cukr, vanilkové cukry a žloutky ušleháme do pěny, z bílků ušleháme sníh. Do vychladlé kaše... více o Rýžový nákyp s ovesnými vločkami
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, zalijeme šlehačkou, dobře promícháme a... více o Šlehačkový beránek
Vyšleháme žloutky s cukrem a kakaem (tolik kakaka, aby těsto mělo tu správnou barvu), pak přidáváme střídavě sníh z bílků a mouku (nemusíme se tak... více o Mléčný řez
Bílek smícháme s podmáslím, odděleně žloutky s máslem. Spojíme a dobře prošleháme a nalijeme na instant mix. Metličkou promícháme tak, aby se vše... více o Palačinky z instantního mixu
Vše promícháme a uskladníme ve sklenici nebo uzavřené nádobě. Spotřebujeme do 3-4 měsíců. Recept na Palačinky z instantního mix následuje...... více o Instantní palačinky
3 vejce tři s 200 g cukru moučka, přidej 3/4 sklenky oleje a pak střídavě 3/4 sklenky mléka a 320 g polohrubé mouky. Do poslední dávky mouky přidej... více o Rychlý ovocný koláč IV.
V trošce mléka si rozmícháme pudinkový prášek, cukr a vlijeme do zbytku mléka a vaříme asi 1 minutu. Listové těsto si vyválíme a nakrájíme čverce, o... více o Ananasová psaníčka
Vše smícháme v míse a rozetřeme na plech, pekáč vyložený pečícím papírem a pečeme při 190 °C asi 15 minut, nebo až je to světle hnědé. Necháme... více o Jednoduchý kokosek
Z těsta uděláme placku, dáme na plech (vymazaný a vysypaný - radši). Potřeme džemem, nejlépe rybízovým a navrch natřeme připravenou nádivku. A dáme... více o Berlínské řezy
Listové těsto vyválíme a nakrájíme na čtverce, do kterých dáme náplň. Vytvoříme šátečky, které potřeme žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě.... více o Šátečky
V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka. Jakmile kváse vzejde, přidáme 1 vejce, vymícháme a přidáme... více o Amolety z kynutého těsta
Připravíme kynuté těsto jako obvykle. Zpracujeme tukové těsto a dáme je vychladit. Po vykynutí těsto rozválíme, na ně doprostřed položíme placku... více o Paroháče z překládaného těsta
Cukr umícháme se žloutky a kakaem, přidáme sníh z bílků. Ve středně vyhřáté troubě pečeme 8 minut. Roládu vyklopíme a nesvinujeme. Necháme vychladnout... více o Rychloroláda jako dech
Z mouky, droždí, cukru, soli, skořice, kardamonu a citronové kůry připravíme kynuté těsto, do kterého vmícháme rozinky. Necháme 45 minut kynout. Potom... více o Rozinkové žemličky
Mouku dáme do mísy. Vytlačíme ve středu malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme 15 g cukru, 80 ml mléka. Trošku lžičkou zamícháme (jen ten... více o Neodolatelný švestkový koláč
Porcelánovou mísu vymažeme olejem. Ve velkém kastrolu umícháme smetanu, med a cukr. Hřejeme při nejnižším stupni a mícháme tak dlouho, až hmota... více o Cucavé smetanové bonbony