Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Všechny ingredience na těsto vypracujeme na vále. Necháme asi na 30 min. odpočinout v lednici. Pak vyválíme obdélník, na němž si nožem naznačíme tři... více o Slezský točený perník
Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny, zlehka přimícháme oříšky, mléko, mouku s práškem do pečiva, nakonec zamícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme do... více o Beránek ořechový
Máslo s cukrem a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme ořechy a postupně mouku s práškem do pečiva, sníh z bílků a mléko. Nakonec vmícháme rumové... více o Rumová bábovka
Všechno smícháme a dáme péct (plech vysypeme), já jsem to dala do formy (teda dvou). Po upečení ho natřeme čokoládou, nemusíte čekat na vychladnutí ... více o Koláč pro líné ženy
Hmotu necháme odležet 1 noc - potom ji vyálíme asi tak na 5 mm a vykrajujeme... Dáme péct na vymazaný plech. Pozor, dále od sebe, pečeme ne příliš... více o Perníky z Redstonu
Máslo s medem, cukrem a mlékem rozpusťte ve vodní lázni. Vyndejte z vodní lázně a přidejte vejce s octem. Dobře promíchejte a za stálého míchání... více o Medovník pro každého
1. placka: 4 žloutky ušleháme se 3 lžícemi cukru do pěny, pak přidáme 4 lžíce mouky a ze 4 bílků ušlehaný sníh. Dáme na vymazaný a vysypaný vyšší... více o Piškotové řezy po padesáté
Mléko, cukr, máslo a hladkou mouku dát vařit do kastrolku, přejít varem, do husté směsi nasypat nasekané ovoce, ořechy a rozinky, zamíchat. Na... více o Marokánky II.
Ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka zaděláme kvásek. Až vykyne, smícháme se zbytkem cukru, mouky, žloutky, rozehřátým máslem, citronovou... více o Bábovka s překvapením
Přesetou mouku smícháme s kořením, droždím a cukrem v míse. Zvlášť umícháme máslo s mlékem a vejcem, přidáme k mouce a dobře promícháme. Přendáme na... více o Hot cross buns
Nejprve připravíme karamel, který použijeme k vytření nádoby pro Flan. Asi 3 lžíce cukru (krystalový) smícháme se lžičkou vody a zvolna zahříváme.... více o Flan
Rozšleháme vejce, přidáváme pomalu olej, jako když děláme majonézu. Do jogurtu zamícháme sodu a až začne pěnit, přidáme do vaječné směsi. Přisypeme... více o Mramorová bábovka s kopřivou
Do mouky nastrouháme 100 % tuk, zalijeme šlehačkou a dobře propracujeme. Necháme chvíli odpočinout v ledničce. Pak těsto rozdělíme na 3-4 díly,... více o Štrůdl ze šlehačky
Mléko, krupicový cukr, máslo a kakao dáme vařit. Jakmile přejde varem, odstavíme a necháme vychladit. Potom přidáme mouku s práškem do pečiva, vejce,... více o Bábovka vídeňská
Žloutky třeme s cukrem, přidáme olej a třeme asi 1/2 hodiny (až tak dlouho to nedělám, ale je to tak v receptu). V jiné míse smícháme mák s prosátou... více o Maková bábovka
Smícháme ingredience na těsto - mouku, cukr, žloutky atd. a postupně doléváme mléko dle potřeby. Těsto by nemělo být řídké ani tuhé, je to taková... více o Mřížkový koláč naší babi
Z 1/4 cukru uděláme karamel - za stálého míchání zahříváme, až se zabrví do zlatohněda a voní. Pak ho zalijeme vodou, znovu provaříme (pomalu) a pořád... více o Karamelová poleva na větrníky II.
Utřeme cukr, vanilkový cukr, 5 žloutků, 2 vejce, citronovou šťávu, přidáme sníh z 5 bílků a mouku. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme... více o Beránek piškotový
Z mouky, tuku, 3 žloutků, vanilkového cukru a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout. Pak jej rozprostřeme na kulatý... více o Koláč rybízáč
Připravíme křehké těsto obvyklým způsobem (s úspěchem používám hnětač) a rozdělíme je na 1/3 a 2/3. Větší část vyválíme a přeneseme na vymazaný plech,... více o Mřížkový koláč s tvarohem
Žloutky utřeme s Herou a cukrem do pěny, po lžících přidáme mléko a Solamyl, nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a opatrně sníh z bílků. Těsto... více o Piškotový jablkový koláč s rozinkami
Všechny suroviny dobře dohladka vymícháme a nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu s okrajem, poklademe okapanými meruňkami a zvolna upečeme. II.... více o Meruňkové kefírové řezy
Těsto: vejce s cukrem ušleháme do pěny a vmícháme prosátou mouku. Nalejeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem a upečeme jako každé... více o Kokosové krémové řezy
Kolik váží jedno vejce (ale i dvě, tři, šest, to je na Vás) tolik mouky a cukru. Všechny tři ingredience vyšleháme v tekuté těstíčko. Lžičkou lijeme... více o Velikonoční anýzová ouška
Ze surovin zaděláme vláčné těsto, rozdělime na 3 díly, ze kterých vyválíme pláty ve velikosti plechu a každý zvlášť upečeme. Jeden plát potřeme... více o Skládané řezy
Ušleháme tuhý sníh z bílků a do něj přimícháme postupně ostatní suroviny: cukr, mouku a ořechy (celé nepůlené). Vymažeme a hrubou moukou vysypeme... více o Lískové nebo mandlové lupínky
Všechny suroviny kromě džemu zpracujeme a necháme 2 hodiny v chladničce. Potom vyválíme na sílu 3 mm a formičkou vykrajujeme vajíčka. Upečeme.... více o Kaštanová vajíčka
Máslo, cukr, žloutky, mléko - ušlehat. Pomalu přimíchávat mouku s práškem do pečiva, na závěr sníh z bílků.... více o Beránek z pomazánkového másla
Z rýže, vloček a mléka uvaříme hustou kaši. Máslo, cukr, vanilkové cukry a žloutky ušleháme do pěny, z bílků ušleháme sníh. Do vychladlé kaše... více o Rýžový nákyp s ovesnými vločkami
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, zalijeme šlehačkou, dobře promícháme a... více o Šlehačkový beránek
Vyšleháme žloutky s cukrem a kakaem (tolik kakaka, aby těsto mělo tu správnou barvu), pak přidáváme střídavě sníh z bílků a mouku (nemusíme se tak... více o Mléčný řez
Bílek smícháme s podmáslím, odděleně žloutky s máslem. Spojíme a dobře prošleháme a nalijeme na instant mix. Metličkou promícháme tak, aby se vše... více o Palačinky z instantního mixu
Vše promícháme a uskladníme ve sklenici nebo uzavřené nádobě. Spotřebujeme do 3-4 měsíců. Recept na Palačinky z instantního mix následuje...... více o Instantní palačinky
3 vejce tři s 200 g cukru moučka, přidej 3/4 sklenky oleje a pak střídavě 3/4 sklenky mléka a 320 g polohrubé mouky. Do poslední dávky mouky přidej... více o Rychlý ovocný koláč IV.
V trošce mléka si rozmícháme pudinkový prášek, cukr a vlijeme do zbytku mléka a vaříme asi 1 minutu. Listové těsto si vyválíme a nakrájíme čverce, o... více o Ananasová psaníčka
Vše smícháme v míse a rozetřeme na plech, pekáč vyložený pečícím papírem a pečeme při 190 °C asi 15 minut, nebo až je to světle hnědé. Necháme... více o Jednoduchý kokosek
Z těsta uděláme placku, dáme na plech (vymazaný a vysypaný - radši). Potřeme džemem, nejlépe rybízovým a navrch natřeme připravenou nádivku. A dáme... více o Berlínské řezy
Listové těsto vyválíme a nakrájíme na čtverce, do kterých dáme náplň. Vytvoříme šátečky, které potřeme žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě.... více o Šátečky
V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka. Jakmile kváse vzejde, přidáme 1 vejce, vymícháme a přidáme... více o Amolety z kynutého těsta
Připravíme kynuté těsto jako obvykle. Zpracujeme tukové těsto a dáme je vychladit. Po vykynutí těsto rozválíme, na ně doprostřed položíme placku... více o Paroháče z překládaného těsta
Cukr umícháme se žloutky a kakaem, přidáme sníh z bílků. Ve středně vyhřáté troubě pečeme 8 minut. Roládu vyklopíme a nesvinujeme. Necháme vychladnout... více o Rychloroláda jako dech
Z mouky, droždí, cukru, soli, skořice, kardamonu a citronové kůry připravíme kynuté těsto, do kterého vmícháme rozinky. Necháme 45 minut kynout. Potom... více o Rozinkové žemličky
Mouku dáme do mísy. Vytlačíme ve středu malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme 15 g cukru, 80 ml mléka. Trošku lžičkou zamícháme (jen ten... více o Neodolatelný švestkový koláč
Porcelánovou mísu vymažeme olejem. Ve velkém kastrolu umícháme smetanu, med a cukr. Hřejeme při nejnižším stupni a mícháme tak dlouho, až hmota... více o Cucavé smetanové bonbony
Vyšší plech vymažeme tukem, vysypeme mletými ořechy nebo strouhankou či kokosem - jak kdo má rád. Dno plechu poklademe plátky jablek, na ně nalijeme... více o Lahodné třené řezy s jablky a tvarohem
200 ml kompotové šťávy smícháme se skořicí a solamylem, necháme přejít varem, aby zprůsvitněla a zhoustla. Vmícháme vypeckované třešně a likér (pro... více o Mátové palačinky s třešněmi
Arašídy v karamelu nahrubo pomeleme. Smetanu vyšleháme do husta se ztužovačem. Přidáme arašídy, džem, likér a opatrně, ale pořádně promícháme.... více o Dezert "Hadzi Emin"
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny a postupně zapracujeme pudink a po kapkách 5 lžic silné černé kávy. Zbytek kávy vlejeme do misky (můžeme jemně... více o Piškotový ježek
Máslo utřeme s cukrem a špetkou sol,i postupně přidáme sekaná semínka, vločky, ořechy, mouku s práškem do pečiva. Vznikne hustá směs. Na pečící papír... více o Semínkové sušenky
Připravíme si kvásek z mléka, droždí a 1 lžičky cukru. Smícháme mouku, sůl, cukr, vejce, nakrájené máslo, kvásek a mléko dle potřeby. Vypracujeme... více o Závin jako bábovka