• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Stupně propečenosti masa: Naučte se dokonalý steak!

Stupně propečenosti masa: Naučte se dokonalý steak!

Redakce
| 9. 3. 2017
Know-how
Stupně propečenosti masa: Naučte se dokonalý steak!

Medium, rare, nebo well done? Příprava opravdu dobrého steaku není žádná věda, stačí se pouze zorientovat ve stupních propečenosti masa tak, aby byl výsledek dokonalý. Naučte se to také!

Raw - syrové maso

Jedná se o syrové maso bez tepelné úpravy. Proto se podává pouze v podobách, jako jsou tatarák nebo carpaccio - tenké plátky hovězího masa. Steaky musí projít vždy alespoň lehkou tepelnou úpravou.

Blue rare – velmi jemně propečený steak

Blue rare steak je zprudka opečené maso při vysoké teplotě. Příprava trvá 1-3 minuty a výsledkem jsou zatažené okraje a krvavý vnitřek steaku.

Rare – jemně propečený steak

Okraj rare steaku je více propečený, silnější a okraje dohněda. Uvnitř je stále červeno-růžový. Hned po well done a medium steaku je tento druh propečení třetí nejoblíbenější!

Medium rare – středně propečený steak

Medium rare by měl být propečený na 54-56 °C. Vnitřek steaku je maličko růžový a postupně se směrem k okraji mění do hnědé barvy. Okraje jsou více propečenější a tvrdší.

Medium – steak do šeda

Medium steak je uvnitř hnědý až šedivý, střed by měl zůstat stále narůžovělý. Pokud se obáváte jíst krvavé steaky a zároveň milujete šťavnaté maso, medium je naprosto ideální volba!

Medium well – téměř 100% propečený steak

Medium well pomalu ztrácí na šťavnatosti a jeho teplota je lehce pod 70 °C. Pokud jej necháte dlouho odležet, může být maso tuhé a špatně se krájí. Je potřeba jej podávat okamžitě a poznáte jej podle hnědého, tedy velmi propečeného řezu.

Well done – maximálně propečený steak

Steak propečený na 100 % často ztrácí svou chuť a šťávu. Mnoho lidí ho miluje, ale často se z něj vytrácí jemnost masa, díky které poznáte opravdovou chuť a kvalitu. Pokud se rozhodnete pro well done steak, zvolte jemnější kombinaci koření. Potřete ho před opečením olivovým olejem s rozmarýnem a po opečení osolte a opepřete. Chutná takto skvěle!

Diskuze ke článku

  • carramba66
    carramba66 | 9. 3. 2017 13:51

    Perfektní článek, díky! :-\

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

Luštěninový salát s rukolovým pestem…

40 minut
Jarní salát s grapefruitem a avokádem

Jarní salát s grapefruitem a avokádem

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

Poslední sledované recepty

33
Míša řezy
Míša řezy
33
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
27
Klasické lečo
Klasické lečo
26
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
26
Domácí Cheesecake
Domácí Cheesecake

Zajímavé články

Luxusní dort se dá udělat i ze starého chleba. Upečte si dánský brødtorte
Luxusní dort se dá udělat i ze starého chleba.…
Den vody: 10 receptů na její ochucení bez kalorií!
Den vody: 10 receptů na její ochucení bez kalorií!
Oprah Winfrey prozradila tajemství svých oblíbených těstovin. Neuvěříte, jakou přísadu používá, aby byly krémové
Oprah Winfrey prozradila tajemství svých…
Bylinková sezona zahájena! Odstartujte zelené vaření i u vás doma
Bylinková sezona zahájena! Odstartujte zelené…
Bábovky podle cukráře Josefa Maršálka: Upečte si kynutou, třenou, mramorovou nebo mini verzi z litého těsta
Bábovky podle cukráře Josefa Maršálka: Upečte si…
AHA.cz Havlová před oslavou narozenin: Nečekané setkání s osudovým mužem

Havlová před oslavou narozenin: Nečekané setkání s osudovým mužem

Mimibazar Změna času na letní: Už v neděli si nezapomeňte přeřídit hodiny!

Změna času na letní: Už v neděli si nezapomeňte přeřídit hodiny!

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují

Blesk pro ženy Jitka Schneiderová slaví 50. narozeniny! Velké překvapení přímo na place

Jitka Schneiderová slaví 50. narozeniny! Velké překvapení přímo na place

Ženy.cz Plast není špatný, jen ho neumíme používat, říká zakladatelka ekologické agentury

Plast není špatný, jen ho neumíme používat, říká zakladatelka ekologické agentury

Blesk.cz Co má společného Schneiderová s Čvančarovou? Narozeniny ve stejný den!

Co má společného Schneiderová s Čvančarovou? Narozeniny ve stejný den!

SportRevue.cz FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Co vám naznačují ptáci, které potkáváte? Kos varuje před lstí, straky před ďáblem

Co vám naznačují ptáci, které potkáváte? Kos varuje před lstí, straky před ďáblem

Abecedazahrady Akumulátorová sekačka: 7 důvodů, proč si ji pořídit a jak vybrat tu nejlepší pro vaši zahradu

Akumulátorová sekačka: 7 důvodů, proč si ji pořídit a jak vybrat tu nejlepší pro vaši zahradu

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Stupně propečenosti masa: Naučte se dokonalý steak!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí