• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Stupně propečenosti masa: Naučte se dokonalý steak!

Stupně propečenosti masa: Naučte se dokonalý steak!

Redakce
| 9. 3. 2017
Know-how
Stupně propečenosti masa: Naučte se dokonalý steak!

Medium, rare, nebo well done? Příprava opravdu dobrého steaku není žádná věda, stačí se pouze zorientovat ve stupních propečenosti masa tak, aby byl výsledek dokonalý. Naučte se to také!

Raw - syrové maso

Jedná se o syrové maso bez tepelné úpravy. Proto se podává pouze v podobách, jako jsou tatarák nebo carpaccio - tenké plátky hovězího masa. Steaky musí projít vždy alespoň lehkou tepelnou úpravou.

Blue rare – velmi jemně propečený steak

Blue rare steak je zprudka opečené maso při vysoké teplotě. Příprava trvá 1-3 minuty a výsledkem jsou zatažené okraje a krvavý vnitřek steaku.

Rare – jemně propečený steak

Okraj rare steaku je více propečený, silnější a okraje dohněda. Uvnitř je stále červeno-růžový. Hned po well done a medium steaku je tento druh propečení třetí nejoblíbenější!

Medium rare – středně propečený steak

Medium rare by měl být propečený na 54-56 °C. Vnitřek steaku je maličko růžový a postupně se směrem k okraji mění do hnědé barvy. Okraje jsou více propečenější a tvrdší.

Medium – steak do šeda

Medium steak je uvnitř hnědý až šedivý, střed by měl zůstat stále narůžovělý. Pokud se obáváte jíst krvavé steaky a zároveň milujete šťavnaté maso, medium je naprosto ideální volba!

Medium well – téměř 100% propečený steak

Medium well pomalu ztrácí na šťavnatosti a jeho teplota je lehce pod 70 °C. Pokud jej necháte dlouho odležet, může být maso tuhé a špatně se krájí. Je potřeba jej podávat okamžitě a poznáte jej podle hnědého, tedy velmi propečeného řezu.

Well done – maximálně propečený steak

Steak propečený na 100 % často ztrácí svou chuť a šťávu. Mnoho lidí ho miluje, ale často se z něj vytrácí jemnost masa, díky které poznáte opravdovou chuť a kvalitu. Pokud se rozhodnete pro well done steak, zvolte jemnější kombinaci koření. Potřete ho před opečením olivovým olejem s rozmarýnem a po opečení osolte a opepřete. Chutná takto skvěle!

Diskuze ke článku

  • carramba66
    carramba66 | 9. 3. 2017 13:51

    Perfektní článek, díky! :-\

Další články z rubriky

Doporučujeme

60 minut
Cuketové cannelloni s ricottou

Cuketové cannelloni s ricottou

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

Poslední sledované recepty

65
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
62
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
49
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
39
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
39
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let…
Salát z rozbouchnutých okurek: Osvěžující chuťovka, která se stala letním hitem
Salát z rozbouchnutých okurek: Osvěžující…
Zázračná kopřivová semínka: Česká superpotravina, kterou si právě teď můžete nasbírat úplně zadarmo
Zázračná kopřivová semínka: Česká superpotravina,…
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
AHA.cz Anička by slavila 30: Slováček odhalil děsivou pravdu o Dádě

Anička by slavila 30: Slováček odhalil děsivou pravdu o Dádě

Mimibazar Tip na stylové zakončení prázdnin: Den plný zážitků pro celou rodinu

Tip na stylové zakončení prázdnin: Den plný zážitků pro celou rodinu

Dáma.cz Štvou sebe i okolí: Znáte největší puntičkáře podle horoskopu?

Štvou sebe i okolí: Znáte největší puntičkáře podle horoskopu?

Blesk pro ženy Kim Cattrall slaví 69. narozeniny! Jak vypadá Samantha ze Sexu ve městě po více než 20 letech?

Kim Cattrall slaví 69. narozeniny! Jak vypadá Samantha ze Sexu ve městě po více než 20 letech?

Ženy.cz Nepředstavím si mamku ani cestu do práce. „Problém“ zvaný afantazie mi komplikuje život

Nepředstavím si mamku ani cestu do práce. „Problém“ zvaný afantazie mi komplikuje život

Blesk.cz Prudká reakce Dády na drsná slova Slováčka: Pravda o léčebně! „Felix je starý…“

Prudká reakce Dády na drsná slova Slováčka: Pravda o léčebně! „Felix je starý…“

SportRevue.cz FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy 10 jmen, která předurčují umělecký talent: Patří mezi ně i to vaše?

10 jmen, která předurčují umělecký talent: Patří mezi ně i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Stupně propečenosti masa: Naučte se dokonalý steak!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact