• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Suroviny přímo od Itala

Suroviny přímo od Itala

F.O.O.D.
| 28. 7. 2015
Cestování za jídlem
Suroviny přímo od Itala

Ať vezmete kteroukoli typickou italskou ingredienci, přenese vás v mžiku na dovolenou zalitou sluncem. Užijte si gnocchi, salám, ricottu i červené víno.

Bramborové gnocchi s pancettou

4 porce - příprava: 50 minut

TĚSTO:
* 500 g brambor typu B
* 300 g hladké mouky + na podsypání
* 2 vejce
* 1 lžička soli

OMÁČKA:
* 4 lžíce olivového oleje
* 100 g pancetty nakrájené na kostičky
* 3 stroužky česneku
* 700 g konzervovaných rajčat
* 50 g parmazánu
* hrst rukoly
* 2 lžíce nasekané pažitky

Uvařené oloupané brambory rozmačkejte. Přidejte mouku, vejce i sůl a vypracujte těsto. Z těsta vyválejte válečky, nakrájejte je na nočky a ty vložte do vroucí osolené vody. Až vyplavou, sceďte je. Na oleji osmažte nakrájenou pancettu, přidejte drcený česnek a krátce orestujte. Přidejte krájená rajčata, osolte, opepřete. Noky na talíři zalijte omáčkou, posypte parmazánem, rukolou a nasekanou pažitkou.

Gnocchi

Bramborové noky jsou vedle těstovin nejoblíbenější italskou přílohou. Nejlepší jsou čerstvé, připravené doma. K sehnání jsou ale i hotové, které pomohou vykouzlit italskou večeři za chvilku.


Telecí koleno dušené v červeném víně

4 porce - příprava: 120 minut

* 4 plátky telecího kolena s kostí
* 2 lžíce hladké mouky
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 6 lžic olivového oleje
* 1 cibule
* 2 mrkve
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 4 bobkové listy
* 350 ml suchého červeného vína
* 500 ml hovězího vývaru
* 4 listy šalvěje
* 150 g cherry rajčátek

Maso obalte v mouce. Osolte a opepřete. Ve velkém kastrolu zahřejte olej a maso na něm z obou stran osmažte. Pak ho vyndejte, do výpeku vsypte nakrájenou zeleninu a bobkový list. Na mírném ohni smažte, až cibule změkne. Vlijte víno a nechte chvilku vařit. Pak přidejte vývar. Přiveďte k varu. Vložte maso, šalvěj a rajčátka. Přiklopte a na mírném ohni vařte, dokud maso nezměkne, asi 90 minut. Občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte vývarem.

Červené víno

Itálie je doslova ráj pro milovníky vína, více si o tom můžete přečíst v časopise F.O.O.D. Víno Italové ovšem nejen pijí, ale také je používají při vaření a pečení. Báječně totiž rozvine chuť masa, ale také třeba rizota.

Unknown media type: gallery

Cannoli plněné ricottovým krémem

4 porce - příprava: 50 minut + odležení

TĚSTO:
* 250 g hladké mouky
* 30 g moučkového cukru
* 1 lžička mleté skořice
* 1 lžička instantní kávy
* 1 lžička soli
* 50 g sádla
* 1 vejce
* 2 lžíce dezertního vína Marsala
* 2 lžíce bílého vinného octa
* olej na smažení

NÁPLŇ:
* 500 g ricotty
* 150 g moučkového cukru
* 2 lžičky pomerančové kůry
* 1 lžíce pomerančové šťávy
* 100 g nasekaných pistáciových oříšků

V míse smíchejte mouku s cukrem, skořicí, kávou a solí. Přidejte sádlo a vejce a lehce promíchejte. Pak postupně vlévejte víno smíchané s octem a zpracujte hladké nelepivé těsto. Zabalené ve fólii ho nechte odležet do druhého dne.

Ricottu smíchejte s cukrem, pomerančovou kůrou a dejte do ledničky. Druhý den ji propasírujte přes jemné síto a smíchejte s pomerančovou šťávou. Odleželé těsto rozválejte na pláty. Nakrájejte z něj čtverce. Ty natočte na trubičky tak, aby se dva rohy překryly a spojily do trubičky.

V kastrolu zahřejte vyšší vrstvu oleje. Vkládejte trubičky s těstem a smažte je dokřupava. Nechte je na papírovém ubrousku okapat. Vychladlé trubičky těsta sejměte opatrně z kovových trubiček. Ricottu pomocí cukrářského sáčku nastříkejte do trubiček. Konce posypte nasekanými pistáciemi. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Ricotta

Tradiční italský sýr vyrábený ze syrovátky kravského, kozího nebo ovčího mléka znali prý již Římané ve starověku. Lahodná ricotta je dodnes základem mnoha sladkých i slaných pokrmů.


Salát s olivami a sušeným salámem

4 porce - příprava: 15 minut

* 200 g sušeného salámu (Coppa di Parma nebo Bresaola)
* 4 vejce
* 100 g černých oliv
* 50 g sýra pecorino
* 4 lžíce panenského olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* hrubě mletý pepř
* hrst rukoly a drobných lístků salátu

Salám nakrájejte na velmi slabé plátky a naskládejte na velký talíř. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky a rozložte na talíř se salámem. Posypte olivami a na lupínky nastrouhaným sýrem pecorino. Olivový olej rozmíchejte s citronovou šťávou a vše jím pokapejte. Posypte čerstvě nadrceným pepřem. Nakonec ozdobte rukolou a drobnými lístky salátu.

Suchý italský salám

Zejména severní Itálie je známá šunkami, masem a salámy sušenými na vzduchu, které jsou základem mnoha italských předkrmů. Jejich zajímavá navinulá chuť doplní i saláty nebo těstoviny či pizzu.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Koláč se sardnikami a čekankou

Koláč se sardnikami a čekankou

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

49
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
29
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…
29
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
22
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)

Zajímavé články

20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete…
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový nebo levandulový
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový…
AHA.cz Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme švédskou trojku a zde jsou naše poznatky

Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme švédskou trojku a zde jsou naše poznatky

Blesk pro ženy Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. aneb 23 nejbáječnějších tlusťochů ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. aneb 23 nejbáječnějších tlusťochů ve fotbalové historii

Maminka.cz Jitka Boho čeká miminko: Podívejte se na exkluzivní fotky, na kterých sladké tajemství ještě ukrývala

Jitka Boho čeká miminko: Podívejte se na exkluzivní fotky, na kterých sladké tajemství ještě ukrývala

Blesk Horoskopy Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Abecedazahrady Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Suroviny přímo od Itala
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí