Jestli si chcete opravdu dobře pochutnat, seznamte se s tureckou kuchyní. A nemusíte za ní vážit dalekou cestu, protože jestli se o nějakém "fastfoodu" v Evropě dá říct, že je božský, pak je to určitě ten od Turka. I když pravý kebab si doma nepřipravíte, zkuste aspoň turecký chléb, masové lodičky nebo rýžový dezert.
NÁPLŇ:
* 2 střední cibule
* 2 stroužky česneku
* svazek plocholisté petržele
* 2 lžíce olivového oleje
* 500 g jehněčího nebo hovězího mletého masa
* 1 lžička mletého římského kmínu
* sůl a pepř
* 350 g rajčat
* šťáva z 1 citronu
V míse smíchejte obě mouky, droždí, cukr a sůl. Vmíchejte olej a hrnek vlažné vody. Vypracujte těsto, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout, až zdvojnásobí objem.
Cibuli, česnek a petržel nasekejte. Na oleji orestujte cibuli, přidejte maso a česnek a přiklopte. Dochuťte kořením i solí a restujte. Po chvíli vmíchejte oloupaná a nakrájená rajčata a duste. Nechte vychladnout, vmíchejte šťávu z citronu a petrželku.
Těsto rozdělte na 12 až 14 dílů, ty na pomoučněném válu vyválejte do oválného tvaru a přeneste na plechy s pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200 °C.
Doprostřed každé placky naneste náplň a okraje přehněte do tvaru lodiček, na koncích spojte. Okraje potřete olivovým olejem a dejte péct na 15 až 20 minut dozlatova.
NÁPLŇ:
* 500 g jehněčího masa
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl a pepř
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 1 cibule
* 1 chilli paprička
* 5 cherry rajčátek
* 200 ml bílého jogurtu
* 2 stroužky česneku
* svazek plocholisté petržele
Odvažte mouku a odměřte 250 ml vody. Do mísy nasypte droždí, cukr, lžíci mouky a trochu vlažné vody. Nechte vzejít kvásek. Přidejte mouku, sůl, olej i zbylou vodu a 4 lžíce jogurtu. Zpracujte řidší těsto, zakryjte utěrkou a nechte v teple vykynout.
Maso nakrájejte a naložte do marinády z oleje, citronové šťávy, soli, pepře a římského kmínu. Pak ho rozprostřete do pekáčku a dejte péct do trouby při 180 °C asi na 30 minut. Vyjměte z trouby a zvyšte teplotu na 200 °C.
Dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na poloviny a udělejte z nich na každém plechu placku. Tu potřete jogurtem a posypte semínky. Pečte asi 25 minut.
Než se chleba upeče, nakrájejte cibuli, chilli a rajčátka. V jogurtu rozmíchejte česnek utřený se solí. Zchladlý chleba rozkrojte na čtvrtiny a prokrojte. Zevnitř potřete jogurtem a naplňte masem, zeleninou a petrželkou.
NÁPLŇ:
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 2 rajčata
* 250 g mletého jehněčího masa
* 60 g rajčatového protlaku
* sůl a pepř
* šťáva z 1 citronu
* svazek plocholisté petržele
Odvažte si mouku a odměřte 150 ml vlažné vody. Do hrnku dejte trochu vlažné vody, droždí a cukr. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy s moukou přidejte sůl, vzešlý kvásek a zbylou vodu a zpracujte těsto. Vyklopte ho na vál a pořádně propracujte, vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple vykynout na dvojnásobek.
Mezitím připravte náplň. Na oleji osmažte větší kousky cibule, přidejte překrájená oloupaná rajčata a chvíli restujte. Nechte vychladnout. V míse smíchejte mleté maso, rajčatový protlak, sůl, pepř, šťávu z citronu a připravenou cibuli s rajčaty. Dejte do chladu.
Vykynuté těsto rozdělte na 4 až 6 kousků a vyválejte oválné placičky. Přeneste je na plechy vyložené pečicím papírem, naneste tenkou vrstvu masové směsi a pečte asi 15 minut při 190 °C. Podávejte s nasekanou petrželí.
Do hrnce nalijte 1,5 hrnku vody a když se začne vařit, přidejte rýži. Promíchejte, zakryjte pokličkou a na mírném plameni vařte doměkka. Přilijte mléko a za občasného promíchání přiveďte k varu, přidejte cukr a míchejte.
Do třetiny hrnku nalijte studenou vodu a rozmíchejte v ní rýžovou mouku a kukuřičný škrob. Vmíchejte do hrnce k rýžové kaši a vařte asi 3 minuty do zhoustnutí. Nakonec přidejte vanilkový cukr a nechte lehce zchladnout. Rozdělte do misek nebo skleniček a dejte do ledničky. Těsně před podáváním ještě posypte skořicí.
Náš TIP: Místo skořice můžete na ozdobu použít kakao smíchané s cukrem nebo granko. Hezky budou vypadat také hoblinky hořké čokolády.
Taštičky gözleme se špenátem
6–10 kousků - příprava: 45 minut + odležení
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička soli
* 1 malá cibule
* 1 lžíce oleje + na vymazání pánve
* 1 svazek špenátu
* sůl a pepř
* 100 g fety
Do mísy dejte mouku a sůl, promíchávejte a pomalu přilévejte 180 až 200 ml vody. Těsto byste měli hníst nejméně 10 minut úplně dohladka. Pak je zabalte do fólie a nechte 15 minut odpočinout.
Cibuli nakrájejte a restujte na oleji, přidejte špenát, sůl a pepř a asi 3 minuty duste. Sceďte přebytečnou tekutinu a nechte vychladnout. Vmíchejte nakrájenou fetu. Těsto rozdělte na stejně velké díly (mohou být velké i menší) a vyválejte je dotenka.
Doprostřed naneste trochu směsi a zabalte jako taštičku, na stranách pečlivě spojte. Na olejem lehce vymazané pánvi opékejte taštičky z obou stran, až se na nich začnou dělat puchýře.