• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Pozdrav z Turecka

Pozdrav z Turecka

F.O.O.D.
| 22. 4. 2015
Cestování za jídlem
Pozdrav z Turecka

Jestli si chcete opravdu dobře pochutnat, seznamte se s tureckou kuchyní. A nemusíte za ní vážit dalekou cestu, protože jestli se o nějakém "fastfoodu" v Evropě dá říct, že je božský, pak je to určitě ten od Turka. I když pravý kebab si doma nepřipravíte, zkuste aspoň turecký chléb, masové lodičky nebo rýžový dezert.

Chlebové lodičky s mletým masem

12–14 kusů - příprava: 50 minut + kynutí

* 2 hrnky hladké mouky
* 1 hrnek žitné mouky
* 1 balení sušeného droždí
* 1 lžička krupicového cukru
* 2 lžičky soli
* 1/4 hrnku olivového oleje + na potření

NÁPLŇ:
* 2 střední cibule
* 2 stroužky česneku
* svazek plocholisté petržele
* 2 lžíce olivového oleje
* 500 g jehněčího nebo hovězího mletého masa
* 1 lžička mletého římského kmínu
* sůl a pepř
* 350 g rajčat
* šťáva z 1 citronu

V míse smíchejte obě mouky, droždí, cukr a sůl. Vmíchejte olej a hrnek vlažné vody. Vypracujte těsto, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout, až zdvojnásobí objem.

Cibuli, česnek a petržel nasekejte. Na oleji orestujte cibuli, přidejte maso a česnek a přiklopte. Dochuťte kořením i solí a restujte. Po chvíli vmíchejte oloupaná a nakrájená rajčata a duste. Nechte vychladnout, vmíchejte šťávu z citronu a petrželku.

Těsto rozdělte na 12 až 14 dílů, ty na pomoučněném válu vyválejte do oválného tvaru a přeneste na plechy s pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200 °C.

Doprostřed každé placky naneste náplň a okraje přehněte do tvaru lodiček, na koncích spojte. Okraje potřete olivovým olejem a dejte péct na 15 až 20 minut dozlatova.


Turecký chléb pide s jehněčím kebabem

4–6 porcí - příprava: 70 minut + kynutí

* 350 g polohrubé mouky
* 1 balení sušeného droždí
* 1 lžička krupicového cukru
* 1,5 lžičky soli
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce bílého jogurtu + na potření
* římský kmín a sezamová semínka

NÁPLŇ:
* 500 g jehněčího masa
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl a pepř
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 1 cibule
* 1 chilli paprička
* 5 cherry rajčátek
* 200 ml bílého jogurtu
* 2 stroužky česneku
* svazek plocholisté petržele

Odvažte mouku a odměřte 250 ml vody. Do mísy nasypte droždí, cukr, lžíci mouky a trochu vlažné vody. Nechte vzejít kvásek. Přidejte mouku, sůl, olej i zbylou vodu a 4 lžíce jogurtu. Zpracujte řidší těsto, zakryjte utěrkou a nechte v teple vykynout.

Maso nakrájejte a naložte do marinády z oleje, citronové šťávy, soli, pepře a římského kmínu. Pak ho rozprostřete do pekáčku a dejte péct do trouby při 180 °C asi na 30 minut. Vyjměte z trouby a zvyšte teplotu na 200 °C.

Dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na poloviny a udělejte z nich na každém plechu placku. Tu potřete jogurtem a posypte semínky. Pečte asi 25 minut.

Než se chleba upeče, nakrájejte cibuli, chilli a rajčátka. V jogurtu rozmíchejte česnek utřený se solí. Zchladlý chleba rozkrojte na čtvrtiny a prokrojte. Zevnitř potřete jogurtem a naplňte masem, zeleninou a petrželkou.

Unknown media type: gallery

Turecká pizza lahmacun

4–6 kusů - příprava: 40 minut + kynutí

* 350 g hladké mouky
* 1 lžička sušeného droždí
* 1/2 lžičky krupicového cukru
* 1/2 lžičky soli

NÁPLŇ:
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 2 rajčata
* 250 g mletého jehněčího masa
* 60 g rajčatového protlaku
* sůl a pepř
* šťáva z 1 citronu
* svazek plocholisté petržele

Odvažte si mouku a odměřte 150 ml vlažné vody. Do hrnku dejte trochu vlažné vody, droždí a cukr. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy s moukou přidejte sůl, vzešlý kvásek a zbylou vodu a zpracujte těsto. Vyklopte ho na vál a pořádně propracujte, vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple vykynout na dvojnásobek.

Mezitím připravte náplň. Na oleji osmažte větší kousky cibule, přidejte překrájená oloupaná rajčata a chvíli restujte. Nechte vychladnout. V míse smíchejte mleté maso, rajčatový protlak, sůl, pepř, šťávu z citronu a připravenou cibuli s rajčaty. Dejte do chladu.

Vykynuté těsto rozdělte na 4 až 6 kousků a vyválejte oválné placičky. Přeneste je na plechy vyložené pečicím papírem, naneste tenkou vrstvu masové směsi a pečte asi 15 minut při 190 °C. Podávejte s nasekanou petrželí.


Rýžový pudink sütlaç

6 porcí - příprava: 30 minut + chladnutí

* 6 vrchovatých lžic kulatozrnné rýže
* 2,5 hrnku plnotučného mléka
* 3/4 hrnku krupicového cukru
* 1 lžíce rýžové mouky
* 1 lžíce kukuřičného škrobu
* 1 lžíce vanilkového cukru
* mletá skořice a krystalový cukr na posypání

Do hrnce nalijte 1,5 hrnku vody a když se začne vařit, přidejte rýži. Promíchejte, zakryjte pokličkou a na mírném plameni vařte doměkka. Přilijte mléko a za občasného promíchání přiveďte k varu, přidejte cukr a míchejte.

Do třetiny hrnku nalijte studenou vodu a rozmíchejte v ní rýžovou mouku a kukuřičný škrob. Vmíchejte do hrnce k rýžové kaši a vařte asi 3 minuty do zhoustnutí. Nakonec přidejte vanilkový cukr a nechte lehce zchladnout. Rozdělte do misek nebo skleniček a dejte do ledničky. Těsně před podáváním ještě posypte skořicí.

Náš TIP: Místo skořice můžete na ozdobu použít kakao smíchané s cukrem nebo granko. Hezky budou vypadat také hoblinky hořké čokolády.


Taštičky gözleme se špenátem

6–10 kousků - příprava: 45 minut + odležení

* 250 g hladké mouky
* 1 lžička soli
* 1 malá cibule
* 1 lžíce oleje + na vymazání pánve
* 1 svazek špenátu
* sůl a pepř
* 100 g fety

Do mísy dejte mouku a sůl, promíchávejte a pomalu přilévejte 180 až 200 ml vody. Těsto byste měli hníst nejméně 10 minut úplně dohladka. Pak je zabalte do fólie a nechte 15 minut odpočinout.

Cibuli nakrájejte a restujte na oleji, přidejte špenát, sůl a pepř a asi 3 minuty duste. Sceďte přebytečnou tekutinu a nechte vychladnout. Vmíchejte nakrájenou fetu. Těsto rozdělte na stejně velké díly (mohou být velké i menší) a vyválejte je dotenka.

Doprostřed naneste trochu směsi a zabalte jako taštičku, na stranách pečlivě spojte. Na olejem lehce vymazané pánvi opékejte taštičky z obou stran, až se na nich začnou dělat puchýře.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

45 minut
Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

71
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
54
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
43
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
31
Bigos
Bigos
27
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný než ten, aby bylo jídlo lákavější na pohled
Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný…
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi nejkrásnějšími
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi…
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní dobrodružství
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny, které jsou v tomto období naprosto jedinečné
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny,…
AHA.cz Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ženy.cz Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Blesk.cz Sexy Kočendová z Love Islandu v podvazcích: Hříšný šeřík!

Sexy Kočendová z Love Islandu v podvazcích: Hříšný šeřík!

SportRevue.cz FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

Maminka.cz Kdy budou mít děti v letošním školním roce jarní prázdniny? Tady máte kompletní přehled

Kdy budou mít děti v letošním školním roce jarní prázdniny? Tady máte kompletní přehled

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Abecedazahrady Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Pozdrav z Turecka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí