Ačokča

Příspěvky mohou přidávat pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Pravidla diskuze

• 1. Nepište vulgární příspěvky
  • 2. Nespamujte
  • 3. Nelinkujte na jiné servery
  • 4. Nenabízejte věci k prodeji
všechna pravidla

1. Severová Miroslava   20.05.2010 | 12:26 | reagovat | závadný
    Tak ačokču, zrovna tak jako okurky nakladačky jsem si předsela do skleníku. Vzešly ale jen 3 sazeničky, ale podle toho co jem si tu přečetla, tak jich bude i ze tří sazeniček dost. ;-) ;-) Už jsem je vysadila ven, ale zatímco nakladačky se choulí, i když jsou přikryté netkanou folií, tak ačokča jede :-)) :-)) , asi ji to chladnější počasí nevadí. :-)) :-))

2. Pája S   25.01.2010 | 18:58 | reagovat | závadný
    {{{stafl napsal: Pájo, zkus Kaufland, u nás ho tam maj, nebo ti je můžu koupit. Jéé vidíš, to jsem blbec, dyk já ho můžu taky vysadit u nás na zahradě, ach jo, že mě to nedošlo..... :-[ :-[}}} Tak u nás v Kaufu ani ťuk.Takže objednám přes net ,nedá se svítit.

3. Pája S   23.01.2010 | 18:17 | reagovat | závadný
    {{{J.Tereza napsal: {{{Pája S napsal: Já to letos zkrouhnu a bude jen zelenina ve skleníku(okurky,papriky,rajčata) a venku asi rajčata,salát,cuketa a nějaké bylinky a ani ještě nevím co.Kořenovou nedělám,do pórku mi leze háďátko a stříkat to nechci.Část záhonů je už zatravněná a tam plánuji v budoucnu jako část okrasnou(asi nějaká fontánka a tak něco).Na zbývající části něco ještě vypěstujeme,to aby ten šok z toho nebyl tak silnej. Ale chtěla bych si vysadit letos medvědí česnek.Je zdravý a také chutný. Nikde jsem ale neviděla semínka,tak zkusim ještě net.Zima bude ještě trvat,tak je čas. :-D}}} Medvedí cesnak predáva Starkl. Pozri na nete. http://www.starkl.com/}}} Terezko,dík za odkaz. :-D Kouknu se na ně také. :-D :-D

4. Pája S   23.01.2010 | 18:15 | reagovat | závadný
    {{{stafl napsal: Pájo, zkus Kaufland, u nás ho tam maj, nebo ti je můžu koupit. Jéé vidíš, to jsem blbec, dyk já ho můžu taky vysadit u nás na zahradě, ach jo, že mě to nedošlo..... :-[ :-[}}} Laďko,dík za nabídku,zkusím se podívat u nás.Jinak jsem našla ještě tyto stránky: http://www.sieberz.cz/orbiz/DigiTrade/57c77ef0e0dec5c51c92ad4da8d9bb30/esnek-medv-d-Ko-en-c-le-ive-a-kuchy-ske-rostliny--159c2d47646.html Tak, když je neseženu normálně,tak si je objednám.Někde jsem četla ,že semínka by měla přejít mrazem - šoupnout do mrazáku.No z návodu se snad dočtu,co a jak. :-D

5. Klára K.   22.01.2010 | 20:23 | reagovat | závadný
    Ďakujem za odpoveď. Zaregistrovala som manžela do STARKL klubu Zdravím Klára

6. J.Tereza   22.01.2010 | 18:21 | reagovat | závadný
    {{{Pája S napsal: Já to letos zkrouhnu a bude jen zelenina ve skleníku(okurky,papriky,rajčata) a venku asi rajčata,salát,cuketa a nějaké bylinky a ani ještě nevím co.Kořenovou nedělám,do pórku mi leze háďátko a stříkat to nechci.Část záhonů je už zatravněná a tam plánuji v budoucnu jako část okrasnou(asi nějaká fontánka a tak něco).Na zbývající části něco ještě vypěstujeme,to aby ten šok z toho nebyl tak silnej. Ale chtěla bych si vysadit letos medvědí česnek.Je zdravý a také chutný. Nikde jsem ale neviděla semínka,tak zkusim ještě net.Zima bude ještě trvat,tak je čas. :-D}}} Medvedí cesnak predáva Starkl. Pozri na nete. http://www.starkl.com/

7. J.Tereza   22.01.2010 | 18:09 | reagovat | závadný
    {{{Severová Miroslava napsal: Jo, to vím rašelinové kelímky znám, ale tohle na 1. máje zaseješ a za 14 dní jsou rostlinky už tak velké že je dáváš ven To já třeba papriky mám skoroměsíc nebo ještě více na okně než je zasadím ven, kolikrát už i kvetou. ;-) ;-)}}} Mirka, doma v teple ti vyklíčia za pár dní, vonku zosilnejú a do zeme dávam po zamrznutých. Netreba, aby rastlinky boli veľké, naopak, aj sadeničky tekvíc a cukiet dávam von vtedy, to majú všetky rastlinky, 2-3 pravé listy. To stačí. Príliš vybehnuté rastliby sa ťažšie aklimatizujú. Toto nie sú papriky Mirka, akonáhle dáš ačokču do zeme, rýchlo rastie. To nemôžeš čakať na kvitnutie, ona sa vtedy už dávno ťahá, potrebuje oporu. To by si už rastlinky polámala. A úplne ti stačí zopár rastliniek, úroda jek bohatá, že budeš mať čo robiť. :-D

8. stafl   22.01.2010 | 16:52 | reagovat | závadný
    Klári, jak jsou semínka a normálně na sáčku je název Medvědí česnek, ještě na vysvětlenou - u nás je samostatný stojjan s různými semeny, hlízami atd na výsadbu a je to za zeleninou, ale je to pro jarní výsadbu

9. Klára K.   22.01.2010 | 16:47 | reagovat | závadný
    Laďka, máte ho v Kauflande pod menom "Medvedí cesnak", alebo je iný ako normálny? Tiež by som ho chcela kúpiť. Majú ho v zeleninovej časti, alebo tam, kde sú semienka? Zdravím, Klára

10. stafl   22.01.2010 | 11:25 | reagovat | závadný
    Pájo, zkus Kaufland, u nás ho tam maj, nebo ti je můžu koupit. Jéé vidíš, to jsem blbec, dyk já ho můžu taky vysadit u nás na zahradě, ach jo, že mě to nedošlo..... :-[ :-[

11. Pája S   22.01.2010 | 10:33 | reagovat | závadný
    Já to letos zkrouhnu a bude jen zelenina ve skleníku(okurky,papriky,rajčata) a venku asi rajčata,salát,cuketa a nějaké bylinky a ani ještě nevím co.Kořenovou nedělám,do pórku mi leze háďátko a stříkat to nechci.Část záhonů je už zatravněná a tam plánuji v budoucnu jako část okrasnou(asi nějaká fontánka a tak něco).Na zbývající části něco ještě vypěstujeme,to aby ten šok z toho nebyl tak silnej. Ale chtěla bych si vysadit letos medvědí česnek.Je zdravý a také chutný. Nikde jsem ale neviděla semínka,tak zkusim ještě net.Zima bude ještě trvat,tak je čas. :-D

12. Severová Miroslava   19.01.2010 | 14:54 | reagovat | závadný
    Jo, to vím rašelinové kelímky znám, ale tohle na 1. máje zaseješ a za 14 dní jsou rostlinky už tak velké že je dáváš ven To já třeba papriky mám skoroměsíc nebo ještě více na okně než je zasadím ven, kolikrát už i kvetou. ;-) ;-)

13. Marie L.   19.01.2010 | 14:51 | reagovat | závadný
    Ačokču dávám také po 2 semínkách do kelímku. Je to popínavka a lépe se pak uchytí na podpěru. Kelímky používám ty klasické plastové s velkými otvory ve dně, odtud pak hned vysazuji na záhon. A paní Miroslavo, je to nezmar, stačí vysadit dvě, tři rostlinky, oni se pak hodně rozvětví a roste to a šplhá všude. Takže počítejte s větším prostorem.

14. J.Tereza   19.01.2010 | 13:56 | reagovat | závadný
    Mirka predpestovávam, tie malé rašelinové kelímky sú práve na predpestovanie. Dám do nich hlinu a do každého 3 semienka. Postavím do plechu na pečenie a podlievam zo spodu, na plech. Behom 3-4 dní vyklíčia, akonáhle vychádzajú pravé lístky, dám na balkón. Po zamrznutých sadím vom do zeme. Tie rašelinové kelímky sa vložia celé do zeme. Priesady sa nevyberajú. Rašelinové kelímky sú na to, aby sa nepoškodili ešte jemné korienky. V zemi sa rozložia a slúžia pre rastlinky ako hnojivo.

15. Severová Miroslava   19.01.2010 | 11:53 | reagovat | závadný
    Terezko,tak jestli jsem dobře porozumněla, tak semínka dáváš hned do kelímků(rašelinových), nepředpěstováváš sazeničky ?? Papriky já vždycky naseju do krabiček a pak přepíchávám do kelímků. Moje kamarádka i papriky dává hned do kelímků, dává 2 semínka a nemusí je pak přesazovat, říká že se to pak zpomalí a má asi pravdu, jenže já to stále dělám po staru - naset a pak přesadit.

16. J.Tereza   19.01.2010 | 11:48 | reagovat | závadný
    {{{Severová Miroslava napsal: {{{Marie L. napsal: Jak Vám chutná? Chci se zeptat, kdo jste zavařovali ačokču, jako okurky, zda chutná? Já si nemohu vynachválit, jsou to takové akorát jednohubky a mizí u nás raz dva. A co se týče čatní z ačokčy, té si musím příště udělat víc. Smíchám ji s troškou majolky a je z toho vynikající tatarka. Používám k pečenému masu, jídlům z těstovin, zapečeným bramborám, prostě všude.}}} A já se ptám, překulí se leden a už je tu únor, pomalu budu set semínka paprik :-) :-) ačokča se seje také v tomto čase a sazeničky se pěstují tak jako paprikové Budu pěstovat letos poprvé. Tak honem sem s radami a zkušenostmi :-P :-P}}} Mirka, ačokču si predpestujem tak ako tekvice , cukety a patizony, aby po zamrznutých mohli von. Takže sadím to všetko do rašelinových kelímkov vždy 1. mája, kelímkly dám na plech a podlievam. Nechávam v kuchyni. Akonáhle vyklíčia, dávam na balkón aby sa nevyťahovali a stali sa odolnými. Ačokču som sadila takto vlani prvýkrát.

17. Marie L.   18.01.2010 | 12:32 | reagovat | závadný
    Ne,ne s ačokčou, Mirko, nespěchejte. Úplně stačí vysévat až koncem března začátkem dubna. Docela dobře a rychle klíčí. Pak by se Vám vytahovala za světlem a ven může jít stejně až po zmrzlých. Loni jsem si tak pečlivě uložila semínka, že jsem je našla až v květnu a taky vyrostla docela dobře.

18. Severová Miroslava   18.01.2010 | 7:43 | reagovat | závadný
    {{{Marie L. napsal: Jak Vám chutná? Chci se zeptat, kdo jste zavařovali ačokču, jako okurky, zda chutná? Já si nemohu vynachválit, jsou to takové akorát jednohubky a mizí u nás raz dva. A co se týče čatní z ačokčy, té si musím příště udělat víc. Smíchám ji s troškou majolky a je z toho vynikající tatarka. Používám k pečenému masu, jídlům z těstovin, zapečeným bramborám, prostě všude.}}} A já se ptám, překulí se leden a už je tu únor, pomalu budu set semínka paprik :-) :-) ačokča se seje také v tomto čase a sazeničky se pěstují tak jako paprikové Budu pěstovat letos poprvé. Tak honem sem s radami a zkušenostmi :-P :-P

19. J.Tereza   18.01.2010 | 7:39 | reagovat | závadný
    {{{Marie L. napsal: Jak Vám chutná? Chci se zeptat, kdo jste zavařovali ačokču, jako okurky, zda chutná? Já si nemohu vynachválit, jsou to takové akorát jednohubky a mizí u nás raz dva. A co se týče čatní z ačokčy, té si musím příště udělat víc. Smíchám ji s troškou majolky a je z toho vynikající tatarka. Používám k pečenému masu, jídlům z těstovin, zapečeným bramborám, prostě všude.}}} Ja som zavárala a chutí nám vynikajúco. Určite zavarím aj toho roku. Nenapadlo ma urobiť čatní, vyskúšam to tiež.

20. Marie L.   18.01.2010 | 7:33 | reagovat | závadný
    Jak Vám chutná? Chci se zeptat, kdo jste zavařovali ačokču, jako okurky, zda chutná? Já si nemohu vynachválit, jsou to takové akorát jednohubky a mizí u nás raz dva. A co se týče čatní z ačokčy, té si musím příště udělat víc. Smíchám ji s troškou majolky a je z toho vynikající tatarka. Používám k pečenému masu, jídlům z těstovin, zapečeným bramborám, prostě všude.

21. Věra z DC   20.10.2009 | 15:06 | reagovat | závadný
    {{{Jana Pá. napsal: Maruška, děkuji, to čátní od Terezky jsem vloni dělala, takže letos to upravím s ačokčou :-)) zdravím od nás Jana.}}} Teda Jano Pá ty se překonáváš já nestačím :-S :-S :-! :-! ;-) koukat co ty nestíháš a pak máš málo času ale počkej až se zima zeptá pak budeš na sebe pyšná :-))

22. Jana Pá.   20.10.2009 | 9:08 | reagovat | závadný
    Maruška, děkuji, to čátní od Terezky jsem vloni dělala, takže letos to upravím s ačokčou :-)) zdravím od nás Jana.

23. Marie L.   20.10.2009 | 7:20 | reagovat | závadný
    Jani bylo to toto Cuketové čatní I od Terezky: Cuketové čatní I Ingredience: 1 kg cukety (může být i dýně), 2 červené papriky, 250 g cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru, 4 lžíce rozinek, 500 ml vinného octa, 100 g cukru, 1 lžička soli, po 1/4 lžičce cayenského pepře, nového koření a koriandru Postup přípravy: Cukety a papriky nakrájíme na malé kostičky, cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Zeleninu dáme do hrnce, přidáme ocet, cukr, sůl, pepř, všechno promícháme a pomalu vaříme za občasného míchání asi 40 minut. Horké čatní naložíme do malých skleniček, uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Čatní používáme jako přílohu k masům, nářezům, všude tam, kde bychom použili např. hořčici. Od uživatele: Tereza J. Zeleninu jsem trochu pomlela v takovém krouhači, větší ačokču jsem rozřezávala a odstranila semínka, ta jsou už teď tvrdá. Místo vinného octa jsem dala obyč. a místo cayenského pepře, taktéž normální černý. A cukety s ačokčou tak půl na půl, ve druhé várce už nebyla cuketa, tak tam převládala ačokča. Ať se podaří! pozdrav z Krkonoš do Jeseníka!

24. Jana Pá.   19.10.2009 | 16:41 | reagovat | závadný
    Mauš - hned sem s receptem, já mám také obrané velké množství ještě před sněhem, už máme zavařeno 4 skleničky, dělám z toho vše, dnes i do zapečených nudlí jsem to "vrzla", ale to čátní - bych zkusila i cekety mám ještě ve sklepě, nestíhám to vše zpracovat, takže pokud je recept jednoduchý :-P , tak sem s ním, díky :-P

25. Marie L.   19.10.2009 | 14:51 | reagovat | závadný
    Z ačokčy jsem ještě vyzkoušela čatní. Protože mi přes dovolenou dost přerostla, a ve snaze ji nějak využít, vzniklo čatní. A ještě teď, co sklidím po sněhovém přívalu, takto zpracuji. Dělala jsem ho podle receptu cuketové čatní, jen cuketu jsem nahradila ačokčou. Vypadá to jedle, v neděli jsem z ní připravila tatarku na květáček a moc nám chutnalo. Zdravím.
1 2 Další

Vložit recept

Máte doma dobrý recept?
Podělte se o něj s našimi uživateli.

Přihlášení

zapoměl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Jak aktivovat svůj účet

Pokud již máte účet v předchozí verzi webu, přihlašte se pomocí svých původních přihlašovacích údajů. Při prvním přihlášení Vás web vyzve k nové registraci, pomocí které se aktivuje Váš účet. Po aktivaci účtu se již budete přihlašovat pomocí emailu a hesla.

Jak aktivovat svůj účet?
Dialog
X