767/688/2-111a.jpg

Vařila myšička kašičku

12.10.2012 | F.O.O.D. | Vizitka

Dokud jsem nepovila mimino, bylo mi dětské menu v nabídce hotelových restaurací šumafuk. Teď ale zoufale hledám, kde by myšička uvařila aspoň tu kašičku.

A hledání by se mohlo dít s lucernou v poledne. Tedy v Česku. Na jídelníčcích se pod názvem dětské menu totiž objevuje pořád totéž, co tam bylo, když jsem byla mrně já – obvykle kuřecí miniřízečky, hranolky či špagety s kečupem. Viděla jsem sice ve Špindlu i jemný kuřecí plátek s rýží, díky bohu aspoň za to, ale kde jsou nějaké nápady?

Nedávno jsem zvědavě nahlédla do jídelníčku drahé pražské restaurace na Příkopech na heslo Baby dessert. Těšila jsem se na něco kreativního – třeba jablečné pyré s kousky ananasu a piškotovými pusinkami. Omyl – myslelo se tím „kopeček zmrzliny politý čokoládovou polevou“. Bohužel.

Smažené a smažené

Mám dítě ještě malé, takže dětské výživy to jistí, ale už předem si dělám průzkum, kam s ním jet třeba za půl roku. Okukuju tedy všechno, co se pyšní nápisem family nebo children friendly. Některé hotely jsou opravdu pěkné a mají i hezké webovky.

Třeba hotel Stein u Chebu se mi na první pohled moc líbil, ale dětem tu nabízejí smažený vepřový řízek s hranolky nebo s dětskými úsměvy (předpokládám, že to jsou nějaké bramborovopěnové krokety) nebo ovocné knedlíky s tvarohem a skořicí. Opravdu si autoři menu myslí, že tohle chtějí dávat všichni lidé třeba tříletým dětem?


Takzvaných children či family friendly hotelů je v Česku na rozdíl od sousedního Rakouska zatím ještě málo, ale některé bílé vrány tu již najdete – třeba v Hartmanicích nebo trojici hotelů Resortu Valachy v Beskydech. Kromě nápaditých jídel pro děti zde nabízejí také volnočasové aktivity pro celou rodinu.


Taky mě ohromně baví, když děti dostanou sice totéž co dospělí, ale cíle je dosaženo slovními zdrobnělinami. Třeba taková restaurace Molo 22 v pražských Holešovicích. Najdete tam: „malinkou svíčkovou na smetaně s knedlíkem a měkkým masíčkem“, „smažené filátko z bílé rybky“nebo „tvarohové knedlíčky s borůvkami a mákem“… Ale abych Molu nekřivdila, patří rozhodně k těm lepším.

Dětské all inclusive

Dobře, jsem zmlsaná. Neměla jsem nikdy navštívit Kinderhotely, neměla bych o čem snít. Pořád však doufám, že někdo v Česku pojme tenhle model za vlastní a pochopí, že z rodičů se dají vyrazit velké peníze, když jejich děti dostanou, co je třeba. Kdyby například něco takového jako Reiters Avance (www.reitersburgenlandresort.at) bylo například u Třeboně, jistě by si každý rozmyslel se hrkat až kamsi do Burgenlandu (přesně do Bad Tatzmannsdorfu). Soused tohoto hotelu, pětihvězdičkový Supreme, je proslulý výtečnou kuchyní, a tu dostanete i tady. Respektive vaše děti. Mají tady dokonce vlastní restauraci, kam ani dospělí nesmějí!

Při vaření pro dospělé se dnes klade důraz na lokální suroviny. Tady to platí i pro děti, a jídelníček mají speciální, méně kořeněný nebo přímo nekořeněný. Od jedenácti hodin se tu připravují kaše, které se denně střídají. Nejen klasická mléčná, ale třeba bramborovo-hrášková nebo karotková.


V hotelech zaměřených na rodiny s dětmi, jako je například Reiters Avance v Burgenlandu, se vaši potomci nejen dobře najedí, ale také naučí chovat ve společnosti.


Typický oběd pro starší je třeba krocaní medailonek s karotkou a čerstvými těstovinami s náplní z medvědího česneku a jako dezert ořechová rolka. K večeři pak krémové zeleninové rizoto, zmrzlinový pohár nebo vanilkový pudink. Podle manažerky hotelu Jany Preidl ale i zde platí, že děti snědí to, co se jí doma. Když s nimi rodiče doma konzumují zeleninu nebo jiná zdravá jídla, tady je rády jedí taky.

Velmi podobná péče platí i v méně ohvězdičkovaných hotelech v zahraničí. Hotel Allegria ve Stegersbachu (www.allegriahotel.at) například rodiny s dětmi láká kromě stravy především na spojení s velkým aquaparkem.

Přírodní řízek, palačinky, rizoto

Matky s malými dětmi si na webech ostošest vyměňují tipy, kam jet, aby dítě i rodiče byli spokojení. Některé z nich hledají příjemný, moderní, dobře vybavený hotel se všemi vymoženostmi a dobrou kvalitní kuchyní. Jiné nemají tak velké nároky na vybavení, zato trvají na zdravé stravě. Nejdřív tedy ambiciózní Resort Valachy – souhotelí Lanterna – Horal – Galik v Beskydech (www.valachy.cz). Každý z nich má vlastního šéfkuchaře, ale všichni si, stejně jako jejich rakouští kolegové, dávají práci s hledáním lokálních surovin a nabídkou krajových specialit.

„Lanterna a Horal sestavily dětský jídelníček podle nejčastějších požadavků rodičů, takže jsou tady třeba přírodní kuřecí prsa s bramborovou kaší, krupicová kaše nebo rizoto, ale samozřejmě taky špagety s kečupem,“ říká šéfkuchař Lanterny Pavel Václavík. Není prý ale problém říct si u jiných jídel o poloviční porce, což spousta rodičů ocení – dítě tak totiž může dostat jehněčí nebo králičí maso, halušky nebo jídla s pohankou. V Lanterně je každý večer aspoň jedno jídlo z menu připravené v podobě vhodné pro děti.

Taky tady se ukazuje, že děti jedí to, co je naučí rodiče. Kuchaři se snaží vytvářet jídelníček zdravě. Sami mají malé děti a chtějí pro ně vařit kvalitně. Proto se omezuje koření a nepoužívají se polotovary.

Hranolky nemáme, jáhly ano

A teď varianta pro příznivkyně výrazně zdravého životního stylu. Jestli si doma hlídáte, co jíte a jak žijete, můžete zkusit pobyt v Hartmanicích na Vysočině (www.plavacek-deti.cz). Běžným jídlem jsou tam třeba jáhlové knedlíky s křenovou omáčkou a tempehem. Nebo škubánky s teplým jablečným kompotem, ale také pohankový prejt, kysané zelí a česnekový dip.

Není problém připravit tu kuskus, jáhly, kaše nebo zeleninu. Jsou tu schopni vařit i jídla pro alergiky, bezlepkovou a bezmléčnou dietu.

Všude jinde říkají, že děti se bez hranolků neobejdou. Tady je ale vůbec nenabízejí. K snídani se podává vločková či jáhlová kaše vařená jen ve vodě se skořicí, medem, rozinkami a semínky. Taky tu najdete „normální“ jídlo, třeba smažený kuřecí řízek s bramborovou kaší a okurkou, ale na jídelníčku je vždy ještě varianta – jáhly se špenátem a sýrem a mrkvový salát na másle. Možnosti tu tedy jsou.

Pokud také objevíte nějaký dobrý podnik, nezapomeňte o něm ostatním matkám i nám dát vědět. Rádi předáme dál!


Text: Dagmar Školoudová
Foto: Archiv firem a Shutterstock.com

Fotogalerie

756/688/2-110a.jpg 760/688/2-110b.jpg 764/688/2-111b.jpg 768/688/2-111a.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sladké pokušení, kterému jednoduše neodoláte

11.07.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

Připravte si sami doma sladké speciality od věhlasných cukrářek z TOP HOTELu Praha Marie Kučerové a Jany Baldové, jejíž vynikající dezerty již okusilo 16 prezidentů. Aktuálně si je nemohou vynachválit hosté restaurace BOHEMIA TOP.

MUDr. Michal Karas, ředitel společnosti Herbadent vyvrací zažitá klišé o čištění zubů: Špatným čištěním si možná ničíte zuby, špatnou pastou ale ohrožujete celý organismus

25.04.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

„Sotva jsme si uvědomili, jak je důležité dbát na správné čištění zubů, a začali jsme používat správné pomůcky, přišlo na řadu řešení zubní pasty,“ popisuje posun v myšlení zákazníků a pacientů zubních ordinací MUDr. Michal Karas. Stoupá počet těch, kteří se zajímají o to, co obsahují produkty každodenní hygieny, od deodorantů po zubní pastu. Právě při jejím nákupu často zbrkle chybujeme.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web