601/667/4-15825799_1324257690973479_6806234792058684640_n.jpg

Kate´s Cuisine: "Žádná potravina by se z jídelníčku neměla úplně vyřazovat."

28.01.2017 | Redakce | Vizitka

První měsíc v novém roce je měsícem předsevzetí a slibů, že se budeme více věnovat zdravému životnímu stylu a dbát na svou stravu. Blogerka Kateřina Jašková z blogu Kate´s Cuisine si pro své čtenáře přichystala v lednu veganskou výzvu. Co všechno jí veganská stravila přinesla a co jí naopak chybělo, se dozvíte v našem rozhovoru.

1. V lednu máš na svém blogu veganskou výzvu. Můžeš vysvětlit o co přesně jde?

Není to úplně výzva na blogu, tam najdete pouze recepty. Spíš na Instagramu jsem chtěla inspirovat lidi k rostlinné očistě. Po Vánocích, kdy se jí hodně masa a živočišných tuků a pije se hodně alkoholu, jsem měla potřebu jídelníček odlehčit, a tak jsem si řekla, že by bylo dobré inspirovat i ostatní.

2. Jak se ti v lednu v tvojí výzvě dařilo?

Čistě rostlině jsem se stravovala půl ledna. Poté jsem však onemocněla a mé tělo si vyžádalo i živočišné produkty, takže jsem již v čistě veganské stravě nepokračovala. I tak však bylo 14 dní skvělých pro odlehčení či očistu.

3. Co ti přišlo přišlo na vegenské stravě pozitivní a co negativní?

Pozitivum je určitě to, že člověk do těla nedostává živočišné tuky a také je skvělý ten pocit, že kvůli mně nezemřelo žádné zvíře. Mám s masem etický problém, ačkoliv mi chutná. Avšak myslím si, že žádná složka potravy by se z jídelníčku neměla úplně vyřazovat. Prostě všeho s mírou. Pokud Vám tělo dá signál, že teď je čas na maso, tak si ho dám. Snažím se ale vždy volit takové maso, kde znám jeho původ a vím, že zvíře zbytečně netrpělo. Negativní na veganské stravě spatřuji to, že člověk do sebe dostává velké množství sacharidů a nižší obsah bílkovin. Jasně, bílkoviny jsou v luštěninách, ale tam je také mnoho sacharidů a tofu či tempeh se také nedá jíst stále dokola. Celkově je člověk velmi omezen výběrem potravin. Sortiment veganských potravin by určitě mohl být větší. Problém také může nastat ve chvíli, kdy si člověk neumí poskládat jídelníček tak, aby mu tam něco nechybělo, tělu pak můžou chybět některé látky.

4. Chyběla ti během výzvy nějaká potravina?

Sýr se nedá prostě ničím nahradit. Ale 14 dní ještě není tak dlouhá doba, takže se nedá říct, že by se mi vyloženě po nějaké potravině stýskalo.

5. Hodláš v podobné výzvě pokračovat i další měsíce?

Já úplně nechci dělat výzvy, ale chci své čtenáře či sledující na Instagramu nebo Facebooku inspirovat k tomu, aby omezili spotřebu masa, lepku, cukru či soli. Všeho moc škodí.

6. Tvůj blog je zaměřen na zdravou kuchyni. Který recept je tvůj nejoblíbenější?

Kéž bych to věděla. Já nikdy neměla nejoblíbenější jídlo. Mám sice oblíbená jídla, ale nedá se říct, že bych k jednomu jídlu vyloženě tíhla. Aktuálně jsem však zamilovaná do smoothie bowl. Nejraději mám smoothie z lesního ovoce, banánu a rostlinného mléka s domácí granolou, semínky a oříšky. Pak taky teď miluju lilkovou pomazánku Baba Ganoush.

7. Který z receptů mají čtenáři nejradši?

Mezi nejčtenější recepty paradoxně patří recept na křupavá kachní stehna a hned v závěsu jsou to dezerty, které jsou zdravé či bez lepku.

8. Jaké máš s blogem plány na tento rok?

Chci se určitě zaměřit právě na recepty bez lepku či laktózy s omezením cukru a soli. Mnoho lidí má dnes buď různé alergie nebo z nějakého důvodu lepek, laktózu, cukr a sůl omezují, proto bych se chtěla zaměřit hlavně na ně.

Fotogalerie

590/667/4-15978050_1339701136095801_918794570415020724_n.jpg 594/667/4-13331114_10206651526831273_5478159257414475914_n.jpg 598/667/4-15337491_1290782277654354_2555461850188819536_n.jpg 602/667/4-15825799_1324257690973479_6806234792058684640_n.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Talentovaný Martin Škoda: Vyzkoušejte jeho recepty s masem

01.02.2017 | Redakce | Rubrika: Vizitka

Před pěti lety vydal první kuchařku Škoda nevařit a ihned dostal přezdívku „český Jamie Oliver“. Talentovaný kuchař Martin Škoda vydal v loňském roce pokračování úspěšné prvotiny Škoda nevařit 2, kde opět přináší řadu skvělých, ale snadných receptů, který zvládne každý. A ještě se u toho skvěle pobaví.

Sladké pokušení, kterému jednoduše neodoláte

11.07.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

Připravte si sami doma sladké speciality od věhlasných cukrářek z TOP HOTELu Praha Marie Kučerové a Jany Baldové, jejíž vynikající dezerty již okusilo 16 prezidentů. Aktuálně si je nemohou vynachválit hosté restaurace BOHEMIA TOP.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web