067/439/4-shutterstock_tymian.jpg

Vypěstujte si doma bylinky

30.03.2016 | F.O.O.D. | Know-how

Sklízejte bylinky doma na parapetu! Poradíme vám, jak na to.

To, co nám všem v zimě nejvíc chybělo, byly čerstvě natrhané bylinky, které jsou korunou mnoha našich oblíbených jídel od polévek po saláty a pomazánky. Jenže to, že je za oknem možná ještě sníh, neznamená, že bychom se měli o trochu té zdravé zeleně ochudit. Zkuste si i vy své nejoblíbenější životabudiče vypěstovat doma v teple. Je to snadnější, než si možná myslíte.

Nejen na chleba

Začněte třeba řeřichou. Stačí, když na dno mističky dáte trochu obyčejné vaty, navlhčíte ji a posypete semínky řeřichy. Hlídejte, aby byla vata pořád dost vlhká. Průběžně ji zavlažujte. Jakmile se objeví zelené výhonky, můžete je stříhat a servírovat třeba na chlebu s máslem. Vaše tělo bude nadšené!

Domácí zeleň

Bylinek, které můžete pěstovat doma, je spousta. Od nejoblíbenější pažitky přes petrželku, bazalku až po oregano nebo třeba mátu. Není nutné je pěstovat přímo ze semínek, v zahradnictví nebo hobbymarketech seženete sazeničky, které doma snadno zasadíte do květináčku.

Ideální je pro ně slunné místo u okna, vadí jim ale přílišné horko a sucho (pokud doma topíte, více zalévejte a rostlinky občas osvěžte rosením). Pozor také, aby nestály v průvanu, na ten je háklivá především bazalka.

Zkuste i klíčení

Jestli se zajímáte o zdravý jídelníček, určitě už jste někdy ochutnali klíčky, nejčastěji obilné či luštěninové, které jsou například důležitou surovinou pro přípravu mnoha asijských jídel. Můžete si je snadno připravit i doma, a to v zavařovací sklenici nebo speciální misce na klíčení. Základem je namočení semen či luštěnin přes noc, pak se voda slije a po určitém čase je potřeba je opět propláchnout a nechat ve vlhku, nikoli však ve stojaté vodě. Klíčení trvá několik dnů a klíčky můžete hned konzumovat.


Bylinkové tipy

* VŠE O KLÍČENÍ se dočtete v praktické knize Rity Galchusové Domácí klíčky, kterou vydalo nakladatelství Slovart a kterou seženete např. na www.kniha.cz

* MÁTA je velice oblíbená bylinka, kterou využijete do salátů, na dezerty i do mojita. Pěstujte ji radši v květináči, venku v záhoně je velmi rozpínavá.

* NA BYLINKY můžete využít i krásný obal na květináč Uashmama z pratelné papírové hmoty. Více na www.uashmama.sk


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

068/439/4-shutterstock_tymian.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 tipů, jak připravit dokonalý bramborový salát

04.12.2016 | Redakce | Rubrika: Know-how

Vánoce už pomalu klepou na dveře a většina českých domácností si bez bramborového salátu nedokáže Štědrý večer představit. Dotáhněte svůj osvědčený recept na salát k dokonalosti s pomocí našich 5 užitečných tipů.

Jak chytře zpracovat celé kuře

16.11.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Vyhazování potravin je stejně zbytečné jako plýtvání penězi. Naučte se s námi zpracovávat celé kuře tak, jako to uměly naše babičky. Pokud ho totiž koupíte celé, a ne naporcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Jak skloubit práci se starostí o děti? Jak skloubit práci se starostí o děti?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web