945/805/2-14b.jpg

Pekanový koláč

17.12.2012 | Jitka Rákosníková | Know-how

Klasika americké kuchyně samozřejmě vychází z receptů, které do nové vlasti přivezli přistěhovalci, zejména ze středu Evropy. Vlašské ořechy tady nahrazují jejich příbuzní -pekany, ale není to nezbytně nutné. I vlašáky budou oukej!

Pekanový koláč

Příprava bude trvat asi 2 hodiny + odpočívání.

Na 12 řezů:

NA TĚSTO:
150 g pekanových nebo vlašských ořechů
250 g změklého másla
200 g jemného krupicového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 pomeranč
4 vejce
300 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
50 g kandované pomerančové kůry
100 g smetany ke šlehání

NA DOKONČENÍ:
1 lžíce změklého másla
2 lžíce jemného krupicového přírodního cukru
100 g jader pekanových nebo vlašských ořechů

NA POMERANČOVÝ SIRUP:
2 pomeranče
75 g jemného krupicového cukru
50 ml pomerančového punče nebo likéru

1) Ořechy najemno umelte. Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl utřete do pěny. Z dobře omytého pomeranče oloupejte kůru (bez bílé části) a vymačkejte šťávu. K máslové směsi po jednom zatřete vejce, vmíchejte mouku promíchanou s práškem, najemno nakrájenou kandovanou kůru, mleté ořechy, pomerančovou šťávu a smetanu.

2) Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu s odepínacím dnem o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem a směrem od stěn ke středu poklaďte ořechy. Na chvíli dejte do chladu. Naplňte těstem, uhlaďte a pečte na druhé příčce odspodu asi 55 minut. V polovině pečení koláč překryjte alobalem.

3) Na sirup vymačkejte pomeranče, měli byste získat asi 100 ml šťávy.
Svařte s cukrem v kastrůlku, až směs začne sirupovatět. Přilejte alkohol, promíchejte a povařte ještě 1-2 minuty. Stáhněte z plamene. Koláč vyjměte z trouby a postavte na mřížku.

4) Ještě horký koláč na několika místech propíchejte špejlí a pomocí lžíce postupně přelijte sirupem. Koláč uvolněte z formy a vyklopte na talíř.
Nechte vychladnout přes noc a pak podávejte nakrájený na řezy.


Know-how: Pekany (Carya pecans, druh ořechovce) jsou původní americký druh, velmi ceněný indiány i přistěhovalci, kteří pokládali jeho plody za lahůdku. Komerčně se začaly pěstovat koncem 19. století. Dnes už je najdeme na mnoha místech v USA, odkud pochází až 90 % světové produkce. Ořechy mají podlouhlejší tvar než vlašské, jsou podélně rýhované a mají velice jemnou, lehce máslovou chuť. Podobně jako vlašáky jsou plody bohaté na nenasycené mastné kyseliny typu omega-6, bílkoviny a antioxidanty.


Foto: Jan Peter Westermann
Produkce: Kerstin Görn
Dekor styling: Christine Mähler
Food styling: PIO

Fotogalerie

926/805/2-14.jpg 930/805/2-15a.jpg 934/805/2-15b.jpg 938/805/2-15c.jpg 942/805/2-15d.jpg 946/805/2-14b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 světových kuchařek, které vám nesmí chybět v knihovně

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také přemýšlíte každý den, co dobrého a ideálně i zdravého připravit sobě a své rodině? Pokud vám došla inspirace, zkuste otevřít pět kuchařek, které jsme my přečetli jedním dechem. Skvělé a lahodné pokrmy, rychle hotové a za pár desítek minut vonící na stole. Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi, Ella Woodward, William David a Julia Gruber vám předvedou, jak skvělé může vaření být.

VIDEO: Datlové kuličky jako zdravá snídaně

12.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Kuličky z datlí, oříšků a kokosu jako zdravá alternativa cukroví, ale také jako sladká snídaně, která vás po ránu nakopne. Vyzkoušejte je podle videoreceptu Báry Turkové, sladké food blogerky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Trendy v barvách a účesech pro rok 2017: Takhle to nosí celebrity! Trendy v barvách a účesech pro rok 2017: Takhle to nosí celebrity!
Disney kolekce hrníčků právě teď v BILLE Disney kolekce hrníčků právě teď v BILLE
Jaká je nejoblíbenější poloha při sexu: Máte ji rádi taky? Jaká je nejoblíbenější poloha při sexu: Máte ji rádi taky?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web