945/805/2-14b.jpg

Pekanový koláč

17.12.2012 | Jitka Rákosníková | Know-how

Klasika americké kuchyně samozřejmě vychází z receptů, které do nové vlasti přivezli přistěhovalci, zejména ze středu Evropy. Vlašské ořechy tady nahrazují jejich příbuzní -pekany, ale není to nezbytně nutné. I vlašáky budou oukej!

Pekanový koláč

Příprava bude trvat asi 2 hodiny + odpočívání.

Na 12 řezů:

NA TĚSTO:
150 g pekanových nebo vlašských ořechů
250 g změklého másla
200 g jemného krupicového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 pomeranč
4 vejce
300 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
50 g kandované pomerančové kůry
100 g smetany ke šlehání

NA DOKONČENÍ:
1 lžíce změklého másla
2 lžíce jemného krupicového přírodního cukru
100 g jader pekanových nebo vlašských ořechů

NA POMERANČOVÝ SIRUP:
2 pomeranče
75 g jemného krupicového cukru
50 ml pomerančového punče nebo likéru

1) Ořechy najemno umelte. Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl utřete do pěny. Z dobře omytého pomeranče oloupejte kůru (bez bílé části) a vymačkejte šťávu. K máslové směsi po jednom zatřete vejce, vmíchejte mouku promíchanou s práškem, najemno nakrájenou kandovanou kůru, mleté ořechy, pomerančovou šťávu a smetanu.

2) Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu s odepínacím dnem o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem a směrem od stěn ke středu poklaďte ořechy. Na chvíli dejte do chladu. Naplňte těstem, uhlaďte a pečte na druhé příčce odspodu asi 55 minut. V polovině pečení koláč překryjte alobalem.

3) Na sirup vymačkejte pomeranče, měli byste získat asi 100 ml šťávy.
Svařte s cukrem v kastrůlku, až směs začne sirupovatět. Přilejte alkohol, promíchejte a povařte ještě 1-2 minuty. Stáhněte z plamene. Koláč vyjměte z trouby a postavte na mřížku.

4) Ještě horký koláč na několika místech propíchejte špejlí a pomocí lžíce postupně přelijte sirupem. Koláč uvolněte z formy a vyklopte na talíř.
Nechte vychladnout přes noc a pak podávejte nakrájený na řezy.


Know-how: Pekany (Carya pecans, druh ořechovce) jsou původní americký druh, velmi ceněný indiány i přistěhovalci, kteří pokládali jeho plody za lahůdku. Komerčně se začaly pěstovat koncem 19. století. Dnes už je najdeme na mnoha místech v USA, odkud pochází až 90 % světové produkce. Ořechy mají podlouhlejší tvar než vlašské, jsou podélně rýhované a mají velice jemnou, lehce máslovou chuť. Podobně jako vlašáky jsou plody bohaté na nenasycené mastné kyseliny typu omega-6, bílkoviny a antioxidanty.


Foto: Jan Peter Westermann
Produkce: Kerstin Görn
Dekor styling: Christine Mähler
Food styling: PIO

Fotogalerie

926/805/2-14.jpg 930/805/2-15a.jpg 934/805/2-15b.jpg 938/805/2-15c.jpg 942/805/2-15d.jpg 946/805/2-14b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 tipů, jak připravit dokonalý bramborový salát

04.12.2016 | Redakce | Rubrika: Know-how

Vánoce už pomalu klepou na dveře a většina českých domácností si bez bramborového salátu nedokáže Štědrý večer představit. Dotáhněte svůj osvědčený recept na salát k dokonalosti s pomocí našich 5 užitečných tipů.

Jak chytře zpracovat celé kuře

16.11.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Vyhazování potravin je stejně zbytečné jako plýtvání penězi. Naučte se s námi zpracovávat celé kuře tak, jako to uměly naše babičky. Pokud ho totiž koupíte celé, a ne naporcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web