V hlavní roli žampiony: Krém, paštika i houbový chlebíček

V hlavní roli žampiony: Krém, paštika i houbový chlebíček

Jsou tak dostupné, že je ani nesušíme do zásoby. Žampionů je ale tolik variant, že nás to občas může překvapit. Pojďme se jim podívat pod kloboučky.

1. Žampionový krém s krutony

Žampiony mají příjemnou vůni se stopou po mandlí nebo anýzu a jsou pevné na skus, proto se hodí k mléčnému kvašení. Neloupou se, jen se jemně čistí. Nejznámější je žampion polní, který se smí sbírat jen k vlastní spotřebě a pochází z něj šlechtěné odrůdy. Bílé žampiony upotřebíte úplně všude.

2. Žampionové paštičky

Žampiony mají jednu velkou výhodou. Můžete si je pěstovat sami. Od jara do podzimu venku, celoročně třeba v garáži nebo ve sklepě. Poslouží k tomu předem připravený substrát, který stačí jen zvlhčovat, nebo injekční stříkačky se sporami, jimiž substrát naočkujete.

3. Žampionový chlebíček

Do bezmasého žampionového chlebíčku můžete přidat i kousek slaniny, my ho ale nechali bez toho. Použijte do něj žampiony hnědé. Hnědý klobouk a bílá třeň ho odlišuje od ostatních druhů. Je tvrdší, voňavější a také trvanlivější.

4. Treska se žampiony ve slanině

Jemnou chuť tresky žampiony krásně podpoří. Použijte klasické bílé žampiony. Jedním z dalších druhů je i portobello žampion. Krémová steaková houba je pevná, šťavnatá, plná betaglukanů. Je výborná na minutku nebo do burgerů. Méně známý je žampion lesní, který má silnou chuť i vůni, což ho předurčuje do smaženic či k rychlému zapékání. Vhodný je i do salátů.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky