410/666/4-profimedia_0304356325.jpg

V hlavní roli žampiony: Krém, paštika i houbový chlebíček

23.01.2017 | F.O.O.D. | Ingredience

Jsou tak dostupné, že je ani nesušíme do zásoby. Žampionů je ale tolik variant, že nás to občas může překvapit. Pojďme se jim podívat pod kloboučky.

1. Žampionový krém s krutony

Žampiony mají příjemnou vůni se stopou po mandlí nebo anýzu a jsou pevné na skus, proto se hodí k mléčnému kvašení. Neloupou se, jen se jemně čistí. Nejznámější je žampion polní, který se smí sbírat jen k vlastní spotřebě a pochází z něj šlechtěné odrůdy. Bílé žampiony upotřebíte úplně všude.

2. Žampionové paštičky

Žampiony mají jednu velkou výhodou. Můžete si je pěstovat sami. Od jara do podzimu venku, celoročně třeba v garáži nebo ve sklepě. Poslouží k tomu předem připravený substrát, který stačí jen zvlhčovat, nebo injekční stříkačky se sporami, jimiž substrát naočkujete.

3. Žampionový chlebíček

Do bezmasého žampionového chlebíčku můžete přidat i kousek slaniny, my ho ale nechali bez toho. Použijte do něj žampiony hnědé. Hnědý klobouk a bílá třeň ho odlišuje od ostatních druhů. Je tvrdší, voňavější a také trvanlivější.

4. Treska se žampiony ve slanině

Jemnou chuť tresky žampiony krásně podpoří. Použijte klasické bílé žampiony. Jedním z dalších druhů je i portobello žampion. Krémová steaková houba je pevná, šťavnatá, plná betaglukanů. Je výborná na minutku nebo do burgerů. Méně známý je žampion lesní, který má silnou chuť i vůni, což ho předurčuje do smaženic či k rychlému zapékání. Vhodný je i do salátů.

Fotogalerie

399/666/4-profimedia_0304356324.jpg 403/666/4-profimedia_0304356326.jpg 407/666/4-profimedia_0304356330.jpg 411/666/4-profimedia_0304356325.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Poznáte kvalitní čokoládu? 3 tipy, jak se vyhnout náhražkám plným cukru!

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Mírní stres, přináší radost v podobě hormonu štěstí a nikdy se jí nepřejíte. Ano, řeč je o čokoládě! Naučte se, jak ji vybírat a jak jednoduše poznat, že se jedná o kvalitní výrobek.

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte! Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte!
Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout
Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu! Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web