363/190/2-shutterstock_97309454.jpg

Ryby, proč jsou zdravé a jak je správně nakupovat?

21.03.2012 | Jitka Rákosníková | Ingredience

Ryby jsou obecně pokládány za zdravé. Rybí tuk je totiž koncentrovaným zdrojem takzvaných omega-3 mastných kyselin, jež jsou pro lidské zdraví obrovským přínosem. Výrazně snižují riziko srdečních chorob a nemocí krevního oběhu a zmírňují také některé příznaky lupénky. Jsou nezbytné pro zdravý vývoj očí a mozku, proto jejich konzumace svědčí těhotným ženám a vyvíjejícímu se plodu.

Tuk především z rybích jater, ale i masa je vynikajícím zdrojem vitaminu A, důležitého jako prevence proti očním chorobám, a vitaminu D, nutného pro správný vývoj kostí. Nejvíce tohoto kvalitního tuku mají mořské ryby žijící ve studených vodách - například losos, makrela, sleď či tuňák.

Dobrou zprávou je, že omega-3 mastným kyselinám neuškodí konzervování ani uzení, uchovají se dokonce i v rybách smažených, pozor ale na šetrný způsob přípravy. Stogramová porce ryby dodá tělu téměř polovinu potřebné denní dávky bílkovin.

Jód je nepostradatelný pro správnou činnost štítné žlázy, regulující látkovou výměnu, nervovou soustavu a srdeční tep, a také pro zdravý vývoj plodu. Nejvyšší obsah jódu mají právě mořské ryby - třistagramová porce týdně pokryje potřeby nastávajících maminek. Většina ryb obsahuje také dostatek vitaminu B, nezbytného pro nervový systém.

Ryby rovněž obsahují nezanedbatelné množství železa, ale také aminokyselinu tryptofan, který se v mozku mění na serotonin - hormon dobré nálady. Ryby vám v neposlední řadě pomohou udržovat štíhlou linii, či dokonce hubnout - rybí tuk, na rozdíl od tuků obsažených v jiných druzích masa, totiž zvyšování váhy nezpůsobuje, je málo kalorický.

Jak nakupovat

Nosem - čerstvá ryba příjemně voní, měla by vám připomenout okamžik, kdy stojíte na břehu moře či oceánu… Zápach rybiny = nekupovat!

Očima - ryba by měla působit dojmem, že byla právě vylovena. Pevné maso pěkné barvy a jasné oči znamenají čerstvost = nakupte.

Pokud jste tedy získali báječnou čerstvou rybu, mějte na paměti, že v ledničce vydrží maximálně dva dny. Nemůžete-li ji ihned zpracovat, pak ji zmrazte, pevně zabalenou do fólie či mrazicího sáčku. Na rozmražení ryb použijte ověřenou metodu pozvolného povolení ve vlažné vodě nebo přes noc v ledničce. Chuti zmražené ryby výrazně prospěje pozvolné rozmražení v čerstvém mléce. Ponechte ji v míse s mlékem přes noc v ledničce a před dalším zpracováním ji jemně, ale důkladně osušte.

Fotogalerie

364/190/2-shutterstock_97309454.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rozlouskněte tajemství ořechů a semínek

12.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Skoro žádné pečení se neobejde bez vlašských ořechů a mandlí. Rádi používáme i lískové oříšky. Co ale přijít na kloub tajemství dalších oříšků a semínek a vyměnit starou klasiku za stejně zdravou alternativu?

Losos na asijský způsob 6x jinak

12.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Losos je u nás velmi oblíbenou surovinou, jeho kuchyňská úprava se ale většinou omezí na filety z trouby nebo z pánve. Losos má ale mnohem větší a rozmanitější využití. Nechte se proto, stejně jako my, inspirovat východními kuchyněmi, kde lososa zbožňují a nedovedou si bez něj svůj jídelníček představit.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 typů oblečení, kterých byste se měla okamžitě zbavit! 5 typů oblečení, kterých byste se měla okamžitě zbavit!
Gábi se nebojí zeptat: Jak uspokojit rukou muže lépe, než to dovede on sám? Gábi se nebojí zeptat: Jak uspokojit rukou muže lépe, než to dovede on sám?
Hubnutí a oxytocin: Proč se zamilovaným a spokojeným lidem hubne líp? Hubnutí a oxytocin: Proč se zamilovaným a spokojeným lidem hubne líp?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web