133/077/1-robi2.jpg

Rostlinná bílkovina aneb Robi maso

25.11.2010 | Dieta | Ingredience

Bílkoviny prostě jíst musíme bez ohledu na to, zda jsme vegetariáni nebo „masožrouti“, sportovci nebo hubnoucí. Ve všech případech si můžeme obohatit jídelníček o zajímavou dietní potravinu zvanou robi maso, která je ideální jako úplná nebo částečná náhrada masa ve všech masitých pokrmech, které si zvykneme připravovat.

Výjimka potvrzující pravidlo

Když se řekne polotovar, tak to obvykle nezavání příliš mzdravým výběrem jídla. Avšak jsou jisté výjimky, jako je třeba robi maso. Jedná se o tepelně upravenou směs rostlinných bílkovin neobsahujících žádný cholesterol (jako je to u živočišních bílkovin), glutaman (který je u běžných polotovarů samozřejmostí), syntetická barviva ani konzervanty. Vyrábí se především z pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy.

Vychytávka pro hubnutí

V dietním jídelníčku má maso své místo, ale proč ho čas od času nenahradit dietnější variantou? Určitě oceníte nízkou energetickou hodnotu robi masa s 523 kJ/100 g, které je srovnatelné s energetickou hodnotou kuřecího masa. V porovnání třeba s hovězím předním s 960 kJ/100 g nebo s vepřovou kýtou 850 kJ/100 g je pak robi o poznání dietnější. Navíc neobsahuje žádný tuk ani cholesterol a má nízký obsah sacharidů. Takže když hubneme, přijímáme jenom bílkoviny bez tuku, díky čemuž ztrácíme při správné úpravě jídla tuk, ne svaly.

Diety pro zdraví

I pro lidi, kteří jsou nuceni držet dietu kvůli zdraví, je robi dobrou alternativou. Doporučuje se při skleróze multiplex, při které by měli pacienti omezit živočišné a nasycené tuky. Nabídnout ho můžeme i diabetikům nebo třeba tatínkovi, který má vysoký cholesterol.
Výborným doplňkem v jídelníčku se může stát i pro seniory, kteří mají problémy s trávením luštěnin a masa. A samozřejmě je vhodné i pro zdravé lidi, jako prevence proti onkologickým onemocněním nebo jako výborný zdroj bílkovin pro sportovce.

Zkuste ho

Robi maso seženete v obchodech se zdravou výživou i v různých webových prodejnách. Říkáte si, že byste ho vyzkoušeli, ale nevíte, jak si ho připravit? Stejně jako maso, kterému se svou konzistencí nejvíc podobá, avšak jeho příprava je jednodušší – stačí dochutit, ohřát a podávat, a to v nejrůznějších podobách – od salátů, polévek, pomazánek přes minutky až po čínskou či středomořskou kuchyni. Seženete ho jako sekanou, plátky, nudličky i jako hotová jídla a můžete ho vařit, péct i grilovat. Stačí ho jen vyzkoušet. Více o mase robi se dozvíte na http://www.robi.cz.

Fotogalerie

134/077/1-robi2.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Jak snadno oloupat česnek? Pomocí misky nebo v mikrovlnce!

16.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Myslíte si, že česnek lze oloupat jen pomocí nože? My vám dokážeme, že to jde hned několika způsoby a navíc snadno a rychle.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, které zpomalují hubnutí: Patří mezi ně sport i detox! 8 věcí, které zpomalují hubnutí: Patří mezi ně sport i detox!
Proměna ložnice: z neútulného prostoru perfektní oáza klidu! Proměna ložnice: z neútulného prostoru perfektní oáza klidu!
Pleťový „jojo efekt" a jak mu zabránit Pleťový „jojo efekt" a jak mu zabránit
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web